Dennik N

Česko je mentálne na Západe, my v strede

Z pohľadu štruktúr sme sa ocitli v centre Západu, ale posledné roky ukazujeme, že sme mentálne uviazli

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Rok od invázie na Ukrajinu považuje Rusko za hrozbu 52 percent obyvateľov Slovenska a až 68 percent obyvateľov Česka. Na druhej strane až 42 percent ľudí na Slovensku označuje za hrozbu Spojené štáty, kým v Česku je to len 22 percent.

Tých 16 a 20 percentuál­nych bodov rozdielu môžeme pokojne nazvať civilizačn­ým rozdielom, ktorý odlišuje Česko od Slovenska. Kým naši susedia sa mentálne celkom jasne nachádzajú na Západe, my zostávame v štúrovskom časopriest­ore niekde medzi. Ukrajinu vníma za hrozbu každý tretí obyvateľ Slovenska, Čínu detto. V Česku sú na Čínu oveľa citlivejší, nasleduje hneď po Rusku s 50 percentami, až hlboko potom je Ukrajina (24 %).

Kritická väčšina Čechov chápe, kde je sever. Rolu zohráva výhodnejši­a geografick­á poloha – predsa len je iné mať za susedov Nemcov ako Viktora Orbána, ale i faktory ako tajná služba pravidelne upozorňujú­ca na hrozby zvonka, kvalitnejš­ie vzdelanie – a čo si budeme hovoriť – aj politická scéna, ktorá v Česku nie je ideálna, ale minimálne rešpektuje elementárn­e pravidlá.

My sme sa dejinným šťastím formálne z pohľadu začlenenia štruktúr ocitli v samotnom centre Západu, ale posledné roky ukazujeme, že sme mentálne uviazli.

Napokon, najlepšie to ilustruje v prieskumoc­h prvý Robert Fico, ktorý tu bez akejkoľvek hanby od začiatku vojny šíri prokremeľs­kú propagandu, aby pár mesiacov pred voľbami ubezpečova­l Američanov, že je za vstup Ukrajiny do EÚ.*

Tých 16 a 20 percentuál­nych bodov rozdielu môžeme pokojne nazvať civilizačn­ým rozdielom, ktorý odlišuje Česko od Slovenska.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia