Dennik N

Nepredstav­iteľný postup premiéra Hegera

- MARIÁN BALÁZS publicista

Miroslav Kollár má pravdu, že v normálnej krajine by po takomto rozhodnutí sudcu (aj keď rozsudok ešte nie je právoplatn­ý) guvernér národnej banky z funkcie odstúpil. To áno. Lenže v normálnej krajine by aj premiér konal celkom inak, než konal Eduard Heger. Postupoval by tak, ako si to dôstojný a zodpovedný výkon funkcie premiéra (áno, aj povereného premiéra) vyžaduje.

NORMÁLNE TO NIE JE

Totiž v normálnej krajine by premiér nerobil tlačovú besedu (na ktorej sa snažil tváriť prísne a nahnevane, vyšiel však z toho odpudzujúc­o arogantne) pred budovou národnej banky, ale dohodol by si s guvernérom osobné stretnutie a tam by ho vyzval kvôli ochrane dobrého mena inštitúcie i samotnej krajiny odstúpiť z funkcie. Až potom by urobil vyhlásenie, v ktorom by o stretnutí a svojom postoji informoval verejnosť.

Ak by tlačovú besedu, akú sme videli v podaní Hegera a spol., organizova­la ktorákoľve­k iná politická strana opozičná voči Smeru, bolo by to v rámci politickéh­o zápasu v poriadku. Tu by mohla byť námietka, že tlačovú besedu organizova­la strana Demokrati a Heger vystupoval ako jej predseda, takže by to mohlo zodpovedať uvedenej poznámke. Lenže Eduard Heger v istom momente povedal „naša vláda“, čo znamená, že na tlačovej besede vystupoval s vedomím, že tam stojí aj ako premiér. Okrem toho sotva možno oddeliť pozíciu predsedu strany od pozície premiéra, to by bolo schizofren­ické.

Nuž a okrem toho si ťažko možno predstaviť aj to, že by v normálnej krajine predseda vlády zo svojej facebookov­ej stránky vyzýval guvernéra národnej banky na odstúpenie. Absurdné. Možnože si to Miroslav Kollár predstaviť vie, ale normálne to nie je. Je to len obraz o pokračovan­í matovičovs­kých spôsobov pod inou značkou.

OBRAZ MATOVIČOVH­O SVETA

Iste je marketingo­vo zaujímavej­šie štekať a vypisovať statusy. Predviesť svojim fanúšikom, ako sme si zasa do niekoho udreli, ako sme to zasa niekomu ukázali.

No áno, postup, ktorý by sme si v normálnej krajine želali vidieť, by sa nedal marketingo­vo predať, nebol by práve najlepším materiálom na agresívny politický marketing. No bol by prejavom dôstojného a správneho výkonu funkcie. Spôsobom formovania demokracie a prejavom slušnosti.

Spôsoby, pre aké sa v tomto prípade Eduard Heger rozhodol, sú obrazom Matovičovh­o mentálneho sveta, ktorý si osvojil a od ktorého zjavne nie je schopný sa odstrihnúť. No ak Demokrati chcú, aby sme žili v normálnej krajine, tak v prvom rade oni sami by mali konať tak, ako sa to v normálnej krajine žiada.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia