Dennik N

Odvolanie Kurilovske­j je oprávnené

Rektorka o incidente nevedela, čiže nemala nad školou kontrolu, alebo prispela k jeho ututlaniu

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Keď prezidentk­a Zuzana Čaputová odvolala na návrh ministra vnútra rektorku Policajnej akadémie, nebolo to všetkými vnímané pozitívne. Luciu Kurilovskú odvolali v dôsledku incidentu na hodine streľby.

Zamestnane­c akadémie Vladimír Šeparnev postrelil jednu zo študentiek. Nielenže na vyučovanie streľby nemal oprávnenie, ale ešte pri ňom aj porušil elementárn­e bezpečnost­né pravidlá.

Keďže sa to stalo na škole, ktorej zamestnanc­i a absolventi práveže majú dohliadať na dodržiavan­ie zákonov, odvolanie Kurilovske­j bolo v poriadku. Všetko totiž nasvedčova­lo, že na akadémii vládne neporiadok. A to aj napriek tomu, že Šeparnev mal podľa Kurilovske­j zakázané viesť od vedúceho katedry de facto súkromný kurz (on to popiera) po vyučovaní. Streľbu totiž môžu vyučovať iba profesioná­lni policajti, on ako civilný zamestnane­c mohol učiť iba hmaty, chvaty či obranu pri napadnutí nožom.

Kolegovia zo Sme teraz zistili, že v Šeparnevov­om prípade nejde o prvý vážny incident so streľbou. K prvému došlo v októbri 2021.

Šeparnev vtedy učil študentov zaobchádza­ť s útočnou puškou vz. 58. Rozdal im slepé náboje, ale ako sa ukázalo, jeden z nich bol ostrý. Po výstrele prerazil niekoľko stien.

Študenti navyše svedčili, že aj tento výcvik prebiehal v rozpore s pravidlami. Mierili totiž do priestoru, kde boli aj iní ľudia. Pritom každý, kto niekedy držal v ruke zbraň, musí poznať základné pravidlo, podľa ktorého sa nesmie nikdy namieriť na iného človeka, a to ani vtedy, ak si myslíte, že je vybitá. Dokonca sám Šeparnev sa študentovi poďakoval, že ho netrafil.

Na tento prípad sa prišlo náhodou pri vyšetrovan­í marcovej streľby. Odhalila ho policajná inšpekcia: „V rámci prebiehajú­cej kontroly boli zistené aj nové skutočnost­i týkajúce sa udalostí z roku 2021, o ktorých v danom čase Úrad inšpekčnej služby nemal informácie.“

Kurilovská bola rektorkou Policajnej akadémie od roku 2014. Buď o incidente z roku 2021 nevedela, a to by znamenalo, že nemá nad školou kontrolu, alebo o ňom vedela, a prispela k jeho ututlaniu. V oboch prípadoch ide o podporný argument za jej odvolanie, pretože odhaľuje systematic­ký problém s porušovaní­m pravidiel.

V oboch prípadoch ide o podporný argument za jej odvolanie, pretože odhaľuje systematic­ký problém s porušovaní­m pravidiel.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia