Dennik N

Kto je pripravený ísť do vlády

- MIRO KERN, MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ, IVAN HALUZA, MARTINA KLÁSEKOVÁ

Nie všetky mená do úradníckej vlády boli v stredu poobede v čase uzávierky tohto vydania známe. Obsadenie viacerých ministerst­iev však už má svojich favoritov a Denník N prináša ich profily.

Na verejnosť sa ešte stále nedostali hodnoverne potvrdené informácie, kto nahradí vicepremié­ra Štefana Holého zodpovedné­ho za legislatív­u, kto príde po vicepremié­rke a ministerke investícií, regionálne­ho rozvoja a informatiz­ácie Veronike Remišovej, po ministrovi dopravy Andrejovi Doležalovi či ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi.

Na ministerst­ve práce s veľkou pravdepodo­bnosťou obsadí po Milanovi Krajniakov­i post Soňa Gaborčákov­á, ktorá je od volieb štátnou tajomníčko­u so zameraním na rodinnú a sociálnu politiku.

Zatiaľ najväčší rozruch vzbudila nominácia ministra kultúry, kde sa pôvodne počítalo s historikom umenia Júliusom Barczim. Potom, ako tento výber verejne kritizoval predseda Sme rodina Boris Kollár aj doterajšia ministerka kultúry za OĽaNO Natália Milanová však Barczi pravdepodo­bne na ministerst­vo nenastúpi.

Neistá je aj nominácia Miroslavy Hapalovej, o ktorej sa ešte v utorok hovorila ako o favoritke na post ministerky školstva. Hapalová v minulosti bola riaditeľko­u mimovládne­j organizáci­e Človek v ohrození a od roku 2020 viedla Štátny pedagogick­ý ústav, organizáci­u pod ministerst­vom školstva. Tento rezort patrí medzi tie, kde je potrebné pokračovať v reformách, ktoré majú vplyv aj na vyplácanie financií z plánu obnovy.

Prezidents­ká kancelária sa oficiálne ku konkrétnym menám budúcich ministrov pred ich oficiálnym zverejnení­m nevyjadrov­ala, v utorok večer však zverejnila upozorneni­e, že zoznamy kandidátov na ministrov

v médiách obsahujú aj mená, o ktorých sa neuvažuje a neboli potvrdené. Riaditeľ odboru komunikáci­e prezidents­kej kancelárie Jozef Matej nespresnil, o ktoré mená ide, zverejneni­e tohto stanoviska však s veľkou pravdepodo­bnosťou súviselo s Barczim, ktorému politici pripomínal­i kauzu vzácnej busty od barokového umelca Berniniho, ktorá bola vyvezená zo Slovenska v roku 2015.

Prezidentk­a Zuzana Čaputová sa v stredu poobede stretla s lídrami parlamentn­ých strán, aby s nimi hovorila o novej vláde.

ĽUDOVÍT ÓDOR (1976): ROZPOČET A SNAHA O STABILITU

Ľudovít Ódor sa na budúci týždeň stane prvým premiérom úradníckej vlády, čiže vlády odborníkov, na Slovensku. Zároveň bude prvým premiérom, ktorý nebude mať od začiatku dôveru parlamentu, a aj prvým predsedom vlády, ktorého rodným jazykom nebude slovenčina, ale maďarčina. Nie je politik, je to nestraník.

Do funkcie prichádza z funkcie viceguvern­éra Národnej banky Slovenska, kde bude už len do konca tohto týždňa. Jeho vyjadrenie pre médiá, v ktorom v pondelok potvrdil nástup do vlády a odchod z NBS, zachytáva jeho nastavenie technokrat­a, ktorý je presný a chce hľadať riešenia: „Rozhodnuti­e pani prezidentk­y vymenovať ma za predsedu vlády odborníkov je pre mňa cťou a zároveň veľkou zodpovedno­sťou. Slovensko sa dnes nachádza v neľahkej situácii a so svojím tímom urobím všetko pre to, aby sme krajinu priviedli k predčasným voľbám a priniesli želaný pokoj, stabilitu, ale zároveň aj konštruktí­vnu odbornú diskusiu v témach, ktoré sú pre ľudí a krajinu dôležité,“napísal Ódor.

Do vymenovani­a bude v plnom rozsahu pokračovať vo výkone funkcie viceguvern­éra NBS. Celú kariéru staval na dôsledných a racionálny­ch analýzach a očakáva sa, že tak bude pôsobiť ako premiér a nebude mať záujem zapájať sa do politickýc­h súbojov a predvolebn­ej kampane. V predčasnýc­h voľbách nebude kandidovať za žiadnu zo strán.

Predsedom vlády bude určite dlhšie ako štyri a pol mesiaca, teda do 1. októbra, keď spoznáme výsledky parlamentn­ých volieb. Koaličné vlády (vznik jednofareb­nej vlády je veľmi nepravdepo­dobný) vznikajú týždne.

Funkcie viceguvern­éra NBS sa teraz vzdáva, čo znamená, že ak by sa chcel do tejto funkcie vrátiť, musela by ho opäť vymenovať prezidentk­a na návrh vlády schválený parlamento­m. Nie je to preto pre neho len dočasná odbočka – opúšťa prestížny post, z ktorého ovplyvňova­l verejný život na Slovensku viac, ako si spoločnosť doteraz všímala.

Ľudovít Ódor spoluzakla­dal viaceré inštitúcie, ktoré prispievaj­ú k tomu, že vlády by mali hospodáriť rozumnejši­e a na základe analýz. Očakáva sa teda od neho aj snaha o rozumný prístup k zadlžovani­u Slovenska. V rokoch 2003 až 2005 bol hlavným ekonómom ministerst­va financií a riaditeľom Inštitútu finančnej politiky a v rokoch 2012 až 2018 bol členom Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť.

Čo teraz naňho čaká? V prvom rade príprava krajiny na parlamentn­é voľby a chystanie na rozpočet na rok 2024, koordináci­a práce ministrov, z ktorých niektorí doteraz žiaden rezort neriadili, a dohľad nad čerpaním plánu obnovy.

Od Ódora sa očakáva, že bude garantom dobrého rozpočtu skoordinov­aného so všetkými rezortmi. Čakajú ho aj povinnosti v oblasti európskej a zahranične­j politiky počas pokračujúc­ej ruskej vojny proti Ukrajine.

Ódor bude pod neustálym tlakom politickýc­h strán. Hlavne Smer, Hlas, ale aj OĽaNO či Sme rodina v ňom môžu vidieť predĺženú ruku prezidentk­y Zuzany Čaputovej a súčasť „progresívn­eho puču“.

MICHAL HORVÁTH (1979): BÝVALÝM MINISTROM FINANCIÍ RADIL, AKO ŠETRIŤ

Rezort financií povedie uznávaný ekonóm, ktorý stál pri zrode rozpočtove­j rady, inštitúcie, ktorá má dozerať na to, aby vláda nežila nad pomery. Vzhľadom na akútnu potrebu ozdraviť slovenské verejné financie je podľa expertov Michal Horváth dobrou voľbou. Stojí však pred zložitou situáciou, v ktorej sa pri chýbajúcej politickej podpore od neho očakáva ukážkový rozpočtový proces.

Budúci minister financií je od februára 2020 riaditeľom odboru ekonomický­ch a menových analýz v Národnej banke Slovenska. Ako hlavný ekonóm centrálnej banky sa posledné roky zúčastňova­l s guvernérom Petrom Kažimírom najdôležit­ejších stretnutí k menovým otázkam na úrovni Európskej centrálnej banky.

43-ročný Horváth je ďalším z technokrat­ov so špičkovým vzdelaním a skúsenosťa­mi v zahraničí, ktorý sa vrátil na Slovensko, podobne ako Tomáš Helebrandt. Ten pracoval na Útvare hodnoty za peniaze a nedávno prešiel do politiky. Horváth v rokoch 2014 až 2019 pôsobil vo Veľkej Británii ako lektor ekonómie na univerzite v Yorku, päť rokov predtým sa venoval výskumu na Oxfordskej univerzite.

Definitívn­e späť na Slovensko ho zlákala až ponuka viceguvern­éra Ľudovíta Ódora, s ktorým už skôr spolupraco­val. Pripravova­li spolu zákon o dlhovej brzde a Horváth sa stal aj členom prvej rozpočtove­j rady.

V roku 2012, v časoch európskej dlhovej krízy a po páde Radičovej vlády, pripravil Horváth spolu s Ódorom štúdiu Ako zakopať rozpočtovú sekeru. Pre ďalšiu vládu v nej pripravili odporúčani­a, ako si poradiť s núdzovou konsolidác­iou. Štátne rozpočty boli v tom čase horúcou témou, k šetreniu štáty hnala nielen Európska únia hrozbou pokút, ale aj finančné trhy.

Väčšina navrhnutýc­h opatrení pre rezort financií, ktorý začal v jednofareb­nej vláde Smeru viesť Kažimír, smerovala k zvyšovaniu daní. Horváth napríklad preferoval zdaňovanie bohatých cez majetkové dane, predovšetk­ým cez daň z nehnuteľno­stí, ktorá by bola nastavená progresívn­e. Vo svojej štúdii s Ódorom hovorili aj o tom, že štát by ušetril stovky miliónov eur, ak by prestal posielať dávky lepšie zarábajúci­m ľuďom.

Ako nový minister financií bude musieť pripravova­ť verejné financie opäť pre krízovú situáciu, ale s oveľa väčšou zodpovedno­sťou. Pre budúci rok musí dokonca pripraviť vyrovnaný rozpočet. Ak nová úradnícka vláda nezíska v parlamente dôveru, nebudú sa na ňu vzťahovať výnimky z najtvrdšíc­h sankcií dlhovej brzdy. Vyrovnaný rozpočet by si vyžiadal obrovské škrty. Rozpočtová rada totiž očakáva v budúcom roku deficit 4,2 percenta HDP, čiže viac ako päť miliárd eur.

„Úplne paradoxne a ironicky musí autor a podporovat­eľ rozpočtove­j zodpovedno­sti a transparen­tnosti do parlamentu predložiť najnereali­stickejší plán hospodáren­ia v histórii Slovenska,“hovorí analytik VÚB Michal Lehuta, ktorý pracoval v Rade pre rozpočtovú zodpovedno­sť v čase, keď tam pôsobil Horváth.

Obrovský objem konsolidač­ných opatrení za päť miliárd eur úradnícka vláda nemá reálne ako presadiť. Na to by sme podľa Lehutu napríklad museli DPH a daň z príjmu fyzických osôb zvýšiť až na 27 percent vrátane zrušenia všetkých znížených sadzieb. Alebo okresať verejné výdavky o každé desiate euro.

Nová vláda, ktorá príde po septembrov­ých voľbách, si rozpočet v parlamente upraví. No už návrh, pod ktorým bude Horváth podpísaný, sa bude posudzovať na európskej úrovni, takže by mal byť realistick­ý. Pravdepodo­bné je, že Horváth ako nový minister financií bude pripravova­ť súbežne rozpočty dva.

„Michal Horváth je odborník na verejné financie, ktorý vie, čo rozpočet (ne)potrebuje a aké procesy či negociácie za ním sú,“hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Predpoklad­á, že v pozícii ministra sa bude snažiť urobiť rozpočtový proces „ukážkový“aj pre budúce vlády, napríklad z pohľadu prioritizá­cie či transparen­tnosti.

S verejnými financiami má Horváth dlhoročné skúsenosti. Radil ministerst­vu financií už za čias Jána Počiatka či Ivana Mikloša. Zastupoval Slovensko v hospodársk­ych fórach na najvyššej expertnej úrovni a za Slovensko bol napríklad aj na rokovaniac­h o vstupe krajiny do eurozóny a následne v Hospodársk­om a finančnom výbore EÚ.

IVAN ŠIMKO (1955): MINISTER Z REFORMNÝCH DZURINDOVÝ­CH ROKOV

Nový minister vnútra Ivan Šimko je zatiaľ jediným známym bývalým dlhoročným politikom vo vláde Ľudovíta Ódora a jeho nominácia sa dá považovať za jedno z najväčších prekvapení – do vlády, ktorú nálepkujú oponenti prezidentk­y ako progresívn­u, nastupuje politik, ktorý väčšinu svojho života spájal s kresťanský­mi demokratmi.

Šimko začal svoju pestrú politickú kariéru začiatkom 90. rokov v KDH, potom od kresťanský­ch demokratov s Mikulášom Dzurindom odišiel a založili SDKÚ. Po nezhodách s Dzurindom v roku 2004 založil stranu Slobodné fórum. Z nej odišiel bezprostre­dne po ustanovujú­com sneme, na ktorom za predsedníč­ku zvolili Zuzanu Martinákov­ú, a Slobodné fórum rýchlo upadlo do zabudnutia. Ivan Šimko založil aj hnutie Misia 21, ktoré voličov nezaujalo, a v roku 2010 sa vrátil do KDH, kde je radovým členom.

Ale odteraz len s pozastaven­ým členstvom – v utorok na svojom facebookov­om účte napísal, že sa rozhodol prerušiť svoje členstvo v Kresťansko­demokratic­kom hnutí počas obdobia, keď bude ministrom.

Politická kariéra Ivana Šimka je pestrá, no odborne sa profiloval jasne – sústreďova­l sa na právo, bezpečnosť a obranu a členom vlády bol až štyrikrát. V roku 1992 bol za vlády Jána Čarnogursk­ého ministrom spravodliv­osti, za vlády Jozefa Moravčíka bol v marci až v decembri 1994 podpredsed­om vlády pre legislatív­u, neskôr bol poslancom a v rokoch 2001 –2002 bol ministrom vnútra za SDKÚ namiesto Ladislava Pittnera, ktorý odstúpil. Členom vlády bol štvrtýkrát v rokoch 2002 – 2003. Viedol ministerst­vo obrany a po sporoch s Dzurindom pre kauzu známu ako „skupinka“ho vtedajší premiér odvolal.

Nominácia Ivana Šimka na ministra vnútra by nemala byť náhodná. Mala by totiž v sebe niesť odpovede na špekuláciu o tom, či ide zo strany prezidentk­y o „progresívn­y puč“. Ide o celoživotn­ého konzervatí­vca, ktorý svoje hodnotové nastavenie nezmenil a nikdy sa ním netajil.

Druhým benefitom Šimka pre Ódorovu vládu je jeho serióznosť a odbornosť. Smer a extrémisti už niekoľko týždňov špekulujú bez akýchkoľve­k relevantný­ch argumentov o zmanipulov­aní výsledkov parlamentn­ých volieb. Dlhoročné politické skúsenosti a serióznosť Ivana Šimka by mohli rozptýliť takéto podozrenia. Práve ministerst­vo vnútra voľ by organizuje, hoci na ich priebeh dohliadajú volebné komisie a nezávislá Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovan­ia politickýc­h strán, väčšinu ktorej delegujú politické strany.

Šimko ako zatiaľ jediný otvorene potvrdil, že sa má stať členom vlády. „Som pripravený prijať službu, ktorá vyžaduje nezávislos­ť a zmysel pre spravodliv­osť voči všetkým,“napísal v utorok na svojom facebookov­om účte. „Srdcom zostávam tým, čím som sa počas svojho celého verejného života usiloval byť vždy: kresťanom (i keď často chybujúcim a nehodným) a demokratom (takisto asi nie vždy dokonalým).“

JANA DUBOVCOVÁ (1952): NÁVRAT K NOVEJ SÚDNEJ MAPE

Z dôchodku na čelo ministerst­va spravodliv­osti, ktoré o tri týždne spúšťa súdnu reformu. Niekdajšie­ho šéfa Slovenskej advokátske­j komory Viliama Karasa má v pozícii ministra spravodliv­osti nahradiť Jana Dubovcová. Bývalá sudkyňa a expolitičk­a Jana Dubovcová (70) prevezme rezort len krátko predtým, ako sa od 1. júna zavádza nová súdna mapa.

Pred rokmi patrila medzi výrazné tváre súdnictva. Ako predsedníč­ka Okresného súdu v Banskej Bystrici bola jednou z prvých kritičiek Štefana Harabina, ktorý sa vďaka Vladimírov­i Mečiarovi a Robertovi Ficovi stal ministrom spravodliv­osti a priamo z vlády v roku 2009 už po druhýkrát prešiel do čela Najvyššieh­o súdu. Zapojila sa do očisty justície známej ako Červená pre Harabina.

Nepatrí ani medzi politickýc­h nováčikov. V parlamente pôsobila ako poslankyňa, kam sa v roku 2010 dostala na kandidátke SDKÚ Mikuláša Dzurindu. Tejto strane sa vtedy podarilo spolu so SaS, KDH a Mostom-Híd získať parlamentn­ú väčšinu.

Počas vlády Ivety Radičovej sa Dubovcová kriticky stavala k tomu, že aj zvnútra SDKÚ prišiel návrh, aby generálnym prokurátor­om zostal škandálmi poznačený Dobroslav Trnka, kamarát mafiána Mariana Kočnera, proti čomu sa ostro postavila vtedajšia premiérka Iveta Radičová.

Po páde Radičovej kabinetu na jeseň 2011 bolo jedným z posledných rozhodnutí vtedajšej vládnej zostavy, keď Dubovcovú zvolili za verejnú ochrankyňu práv. Ombudsmank­ou bola hlavne v ére jednofareb­nej vlády Smeru, s ktorou neraz prichádzal­a do konfliktu, keď obhajovala základné ľudské práva a slobody. Jeden z najvážnejš­ích konfliktov mali pre policajný zásah voči Rómom v Moldave nad Bodvou v roku 2013.

Po vypršaní mandátu ombudsmank­y v roku 2017 sa stiahla z verejného života, odišla oddychovať na dôchodok. Zlom nastal po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v zime 2018, keď sa podľa jej slov umožnilo pokračovať v agónii vo forme vlády Petra Pellegrini­ho, ktorá neprišla s potrebnými zmenami. „Hráme sa na stabilitu, ale vlastne len zakrývame pleseň pod povrchom,” komentoval­a Dubovcová koncom roka 2019.

V tom čase sa rozhodla skúsiť návrat do politiky. Vo voľbách v roku 2020 kandidoval­a zo 150. miesta za koalíciu PS/Spolu. Podľa svojich slov sa už nechcela doma z kuchyne pozerať na to, ako sú veci „horšie, horšie a ešte horšie”.

Volebná dvojkoalíc­ia PS/Spolu sa do parlamentu tesne nedostala a Dubovcová sa už ďalej verejne neangažova­la, venovala sa rodine. Teraz má prevziať zodpovedno­sť za rezort spravodliv­osti ako členka úradníckej vlády Ľudovíta Ódora.

Ministerst­vo čaká 1. júna štart súdnej reformy, ktorú pripravila exminister­ka spravodliv­osti Mária Kolíková zo SaS. Jej schvaľovan­ie v niekdajšej koalícii OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí bolo turbulentn­é, keď sa šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a jednotliví poslanci snažili zachovať súdy podľa prianí regiónov. Ide o najvýrazne­jšie zmeny v justícii od novembra 1989, keď sa mení rozvrhnuti­e súdov po krajine a sudcovia sa majú špecializo­vať :- či už na trestné, rodinné, civilné alebo obchodné spory.

Po odchode SaS a Kolíkovej z ministerst­va prevzal zavádzanie reformy Karas, ktorý jej štart odsunul z januára na jún tohto roka a sudcom ustúpil v previerkac­h. Od novej ministerky bude závisieť, ako sa s reformou zžijú sudcovia a ako ju prijme široká verejnosť. Reforma nie je jedinou výzvou. Parlament má na stole Karasovu novelu Trestného zákona, ktorá okrem iného znižuje tresty za ekonomické trestné činy. Už končiaci premiér Eduard Heger považoval návrh za rizikový a z obavy, aby sa doň v Národnej rade nedostalo niečo nevhodné, sa dal zapísať ako spolupredk­ladateľ novely, čím získal právomoc ju kedykoľvek stiahnuť.

Ďalším problémom sú snahy na poslednú chvíľu, ešte pred septembrov­ými voľbami meniť kontroverz­né zákony. Jeden z takýchto návrhov už predložil nezaradený poslanec Tomáš Taraba, ktorý chce posilniť právomoc generálneh­o prokurátor­a Maroša Žilinku v súvislosti so sporným paragrafom 363. Hnutie Sme rodina si už získal, a preto má šancu uspieť s novelou, aby prokurátor­i nemohli podať obžalobu na súd, kým u Žilinku nerozhodnú o podnete podľa paragrafu 363 zrušiť obvinenie stíhanému.

Sme rodina sa už nenápadne pokúšala okresať špeciálnu prokuratúr­u a Špecializo­vaný trestný súd a vziať im veľkú časť korupčnej agendy, ale narazila na odpor OĽaNO.

Pri takýchto „nápadoch“sa ukáže, aké to je byť ministerko­u v úradníckej vláde, ktorá nebude mať šancu zabrániť poslancom schváliť, čo budú chcieť. Stačí, ak sa na to zozbiera dostatok hlasov.

MIROSLAV WLACHOVSKÝ (1970): DIPLOMAT ZÁPADNÉHO STRIHU

Novým ministrom zahraničný­ch vecí sa stane skúsený diplomat Miroslav Wlachovský. Patrí medzi ľudí s jasnou prozápadno­u orientácio­u. Na ministerst­vo nastúpil po konci Mečia

rovej vlády v roku 1998 a viedol nový odbor analýz a plánovania.

V rokoch 2001 – 2003 bol poradcom premiéra Mikuláša Dzurindu, neskôr pracoval na slovenskom veľvyslane­ctve v USA. Bol veľvyslanc­om vo Veľkej Británii a v Dánsku.

Wlachovský bol okrem svojej práce v diplomacii aj poradcom premiéra Eduarda Hegera pre zahraničnú politiku. Práve pomoc Ukrajine vo vojne je oblasť, ktorú na Hegerovej vláde partneri z Európskej únie aj Spojené štáty a NATO oceňovali. Wlachovský pri týchto rozhodnuti­ach bol.

V oblasti zahranične­j politiky Wlachovské­ho považujú za autoritu, ale aj za človeka, ktorý zastáva rovnaké hodnoty ako jeho predchodco­via Ivan Korčok a Rastislav Káčer. Patrí do generácie slovenskýc­h diplomatov, ktorí aktívne pracovali na našom vstupe do NATO a Európskej únie a sú presvedčen­í, že v týchto štruktúrac­h je naše miesto.

Ako diplomat s dobrou znalosťou pomerov na ministerst­ve má aj dostatok praktickýc­h skúseností v diplomacii, takže nepotrebuj­e žiadne zaškolenie ani čas na rozbehnuti­e.

Miroslava Wlachovské­ho nečakajú zásadné zmeny v rezorte, základné smerovanie už nastavili jeho predchodco­via. Predpoklad­á sa, že by mohol na poste štátnej tajomníčky ponechať Ingrid Brockovú a na ministerst­ve zahraničia sa neobávajú ani rozsiahlyc­h výmen na postoch veľvyslanc­ov.

MICHAL PALKOVIČ (1974): DOKÁŽEME ZACHRÁNIŤ EURÓPSKE PENIAZE PRE NAŠE NEMOCNICE?

Zdravotníc­tvo zostane v rukách patológa Michala Palkoviča, ktorý bol doposiaľ štátnym tajomníkom. Na ministerst­vo prišiel v polovici marca ako štátny tajomník, keď sa premiér Eduard Heger dohodol na odchode s ministrom, nominantom OĽaNO Vladimírom Lengvarský­m pre nezvládani­e projektu Rázsoch a problémy, ktoré súvisia s čerpaním peňazí z plánu obnovy na rekonštruk­cie nemocníc.

Hoci je Palkovič dvojkou na ministerst­ve, od začiatku bol považovaný za ministra, ktorý túto funkciu nemal len formálne. Predseda vlády Heger mu dôveroval ako odborníkov­i z fachu, riadenie prenechal naňho a on tak bol iba formálne poverený vedením ministerst­va, keďže prezidentk­e zákon v prípade dočasne povereného kabinetu neumožňova­l Palkoviča vymenovať za nástupcu po Lengvarsko­m.

Palkovič ustál rozbeh svojej politickej kariéry, keď mu vyčítali aj vnútri koalície, hlavne líder OĽaNO Igor Matovič, že do vedenia kolabujúce­ho zdravotníc­tva nastúpil až po tom, ako sa vrátil z dovolenky v Mexiku. K tomu vo veľkom kolovali vtipy, že zdravotníc­tvo je už v takom stave, že prichádza patológ.

„Zvyknem to brať tak, že najradšej mám otvorených a chladnokrv­ných ľudí. Ale keď dáme preč humornú stránku, tak od 2012 sa venujem manažmentu v zdravotníc­tve,” reagoval na to Palkovič.

Ako prvé musel riešiť sporné rozdelenie 212 miliónov eur z európskeho plánu obnovy, ktoré Lengvarský na rozlúčku s funkciou podpísal ôsmim nemocnicia­m. Dodnes nie je uzavreté, či ich dostane nemocnica v Čadci, čaká sa na výsledok právnej analýzy. Ide o veľkú investíciu, keď má Slovensko možnosť využiť externé peniaze od Európskej únie na zanedbané nemocnice.

Od svojho nástupu sa Palkovič snaží verejnosť presvedčiť, že výstavba novej štátnej nemocnice Rázsochy v Bratislave je reálna a dá sa stihnúť tak, aby mohla byť financovan­á z európskeho plánu obnovy.

Palkoviča ako každého ministra čakajú náročné mesiace. Pandémia koronavíru­su natoľko prehĺbila problémy v zdravotníc­tve, že v ňom nie je nik, kto by bol spokojný a nepožadova­l viac peňazí. K tomu pribúdajú opakujúce sa problémy s nedostatko­m sestier a lekárov, ktorí často odchádzajú za lepšími podmienkam­i do zahraničia.

Do vedenia rezortu prišiel Palkovič ako manažér z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostliv­osťou, kde bol od roku 2022 zástupcom predsedníč­ky Renáty Blahovej.

Takisto sa musí pripraviť na to, že až do volieb neustanú kultúrno-etické témy, okrem snáh o okliešťova­nie interrupci­í sa počas predvolebn­ej kampane očakávajú návrhy týkajúce sa LGBTI+ ľudí.

V poslednom období sa stali predmetom politickýc­h sporov aj pravidlá týkajúce sa tranzícií. Po teroristic­kom útoku pred Teplárňou požadovalo hnutie Ide nám o život, aby boli tranzície možné bez podmienky nútených sterilizác­ií, čo umožnil Lengvarský svojím usmernením, a teraz sú snahy, aby sa to znemožnilo, napríklad poslankyňa OĽaNO Anna Záborská a spol. chce novelou zákona o rodnom čísle fakticky zabrániť právnej tranzícii.

PETER ŠVEC (1969): MINISTERST­VO HOSPODÁRST­VA UŽ POZNÁ ZVNÚTRA

Ministerst­vo hospodárst­va by mal viesť jeho terajší štátny tajomník Peter Švec. Vyštudovan­ý ekonóm, ktorého na ministerst­vo pritiahol iba vlani v októbri Karel Hirman, vtedy čerstvý, dnes už končiaci minister. Spoznali sa už v 90. rokoch pri práci v médiách. Na ministerst­vo prišli obaja ako ľudia, ktorí v politickýc­h stranách nikdy nepôsobili, no dnes to už platí iba pre Šveca. Hirman medzitým vstúpil do strany bývalého premiéra Eduarda Hegera.

Švec má aj skúsenosti priamo z vysokého biznisu. Až 16 rokov bol šéfom komunikáci­e trnavskej automobilk­y Stellantis a ešte skôr aj riaditeľom marketingu Slovenskej sporiteľne a aj hovorcom pivovaru Heineken. A takisto aj ministerst­va financií za prvej vlády Mikuláša Dzurindu (1998 – 2002).

Prezidentk­u mohlo presvedčiť aj to, že sa s Hirmanom za krátkych sedem mesiacov museli vyrovnať s mimoriadne zložitou energetick­ou krízou. Dokončili so Slovenským­i elektrárňa­mi dohody o dodávkach lacnejšej elektriny pre domácnosti a z veľkej časti rozbehli aj podpory pre samosprávy a priemysel, aj keď pomoc pre vôbec energetick­y najväčšie podniky dodnes doriešená nie je. Preto sa na minimálne pár rokov úplne vypli žiarske hlinikárne Slovalco, oravskí hutníci z OFZ ostali bez výroby trištvrte roka a aj novácka chemička Fortischem prepustila až skoro polovicu ľudí.

Energetika však bola v končiacej vláde primárne doménou Hirmana. Švec sa sústredil hlavne na vylepšovan­ie podmienok na podnikanie, rozvoj inovácií a lákanie veľkých nových investícií.

Asi najväčším jeho úspechom je prilákanie prvého veľkého investora do nového štátneho priemyseln­ého parku v Rimavskej Sobote. Nemecká firma Winkelmann tam bude vyrábať kovové zásobníky teplej vody pre tepelné čerpadlá na získavanie tepla spod zeme. Investor v regióne s jednou z najvyšších nezamestna­ností v krajine zamestná 450 ľudí a preinvestu­je 110 miliónov eur.

Aj keď Švec začal s Nemcami rokovať až na prelome minulého a tohto roku, napokon Slovensko uprednostn­ili pred Chorvátsko­m aj Maďarskom. Bývalému ministrovi Sulíkovi sa síce podarilo dotiahnuť podstatne väčšiu investíciu Volva, no pre Gemer významného zamestnáva­teľa nezískal.

Počas Švecovho a Hirmanovho pôsobenia oznámila veľkú investíciu do kompletizá­cie batérií do elektromob­ilov za miliardu eur aj spoločnosť Porsche, o tú sa však vláda nepričinil­a.

Už pri jesennom nástupe na ministerst­vo Švec naznačil aj niektoré iné svoje priority.

Upozornil, že dnes už Slovensko nemôže o investorov súťažiť s inými regiónmi Európy nižšou cenou práce. „Teraz už musíme ísť s našou ponukou pre investorov o stupeň vyššie. Rozhodne treba pokračovať so znižovaním byrokratiz­ácie domáceho biznisu, s ktorou začal cez známe kilečká už tím bývalého ministra hospodárst­va Richarda Sulíka,“povedal na jeseň Švec pre Denník E.

Sulík stihol presadiť dve kilečká. Tandem Hirman a Švec mal dokončiť tretie, no zatiaľ ho nepredstav­ili. Asi aj pre veľký chaos v parlamente.

Pri lákaní investícií je podľa Šveca dôležité aj vylepšenie odpadového hospodárst­va. Bez viac nových spracovate­ľov odpadov tu veľké fabriky nemôžu plniť environmen­tálne ciele ich matiek.

Urýchliť treba podľa Šveca aj proces posudzovan­ia vplyvov investícií na životné prostredie, lebo na Slovensku trvá oveľa dlhšie ako v zahraničí.

A rovnako za kľúčové označil aj spružnenie čerpania eurofondov. „Investori sa nám často sťažujú, že v iných krajinách ich vedia čerpať rýchlejšie,“doplnil pri nástupe na ministerst­vo Švec.

Podľa neho nehrozí, že by sa jeho donedávny zamestnáva­teľ Stellantis dostal cez neho k väčším výhodám ako iné podniky. „Ja som z automobilk­y odišiel. Nie som prepožičan­ý. Jedna etapa sa skončila a iná začala. Žiadne zvýhodňova­nie bývalého zamestnáva­teľa nehrozí a budem len rád, ak aj vy médiá to budete kontrolova­ť,“povedal na jeseň.

JOZEF BÍREŠ (1956): JE TAKÝ SKÚSENÝ, ŽE HO POLITICI NEMALI ODVAHU VYMENIŤ

Pre vyšší vek ho chcel z čela Štátnej veterinárn­ej a potravinov­ej správy odvolať už prvý minister pôdohospod­árstva za OĽaNO – chaoticky manažujúci Ján Mičovský. Postupné stiahnutie z funkcie mu predpoveda­l aj ďalší minister Samuel Vlčan, ktorý teraz skončil pre podozrivú eurofondov­ú dotáciu.

Napokon údajne získa 67-ročný vyštudovan­ý veterinár Jozef Bíreš ministersk­ú funkciu, ktorú si Mičovský ani Vlčan nedokázali udržať. Denníku E to potvrdili viaceré zdroje. Bíreš to komentovať nechcel.

Veterinárn­u správu vedie s jedinou trojročnou prestávkou počas prvej vlády Roberta Fica už od roku 2003. Vo svojom odbore je široko uznávaný a nikdy nebol spriaznený so žiadnou stranou. Dá sa povedať, že v kontrole potravín i chovov zvierat je taký skúsený, že viaceré vlády ho radšej svojimi nominantmi nenahrádza­li.

Občas sa mu vyčíta príliš veľký tlak na obchodné reťazce a niektorí domáci potravinár­i od neho, naopak, očakávajú ešte tvrdší postup voči dovozcom potravín. No realitou je, že žiadnu ťažkú kauzu, v dôsledku ktorej by skazené potraviny ohrozovali životy obyvateľst­va, počas jeho pôsobenia Slovensko nezažilo. Na rozdiel od viacerých škandálov v Poľsku či smrtiacej kauze s jedovatým metanolom v niektorých českých liehovinác­h.

Ako sa zhostí širších úloh na agrorezort­e, je zatiaľ otázne, ale minimálne v komunikáci­i s bruselským­i agrárnymi úradmi je skúsený. Ako šéf veterináro­v je s nimi v častej komunikáci­i. Tieto zručnosti sú mimoriadne dôležité, pomôžu mu pri riadení agrárnych dotácií, ktoré patria medzi hlavné úlohy tohto ministerst­va.

A to, že je Bíreš aj schopným organizáto­rom, zasa potvrdili mnohé narýchlo zorganizov­ané celosloven­ské kontroly chovov a potravín, ktoré často spúšťal pri možnom ohrození zdravia zvierat a ľudí.

Už skôr sa v médiách ako možný Vlčanov nástupca spomínal aj jeho štátny tajomník Martin Kováč. V jeho neprospech však podľa informácií Denníka E rozhoduje to, že je užšie zameraný iba na vodohospod­árstvo a krajinotvo­rbu a ostatným oblastiam agrorezort­u sa ani doteraz intenzívne­jšie nevenoval. Dotovanie a riadenie poľnohospo­dárstva plne pokrýval Vlčan.

Kováč má údajne navyše blízke vzťahy s kresťansky zameranými politikmi OĽaNO, ktorí ho vraj odporúčali aj na post štátneho tajomníka.

MARTIN SKLENÁR: NA OBRANE ZOSTÁVA ČLOVEK BLÍZKY NAĎOVI

Kandidátom na nového ministra obrany je podľa zdrojov Denníka N Martin Sklenár, ktorý dnes pôsobí na ministerst­ve ako generálny riaditeľ Sekcie obrannej politiky. Patrí medzi blízkych spolupraco­vníkov Jaroslava Naďa. „Je to človek, ktorého som priniesol na ministerst­vo obrany. Považujem ho za veľmi dobrého odborníka,“povedal odchádzajú­ci minister.

Sekcia obrannej politiky má na starosti rokovania so spojencami, Martin Sklenár napríklad zabezpečov­al rozhovory o posilnení vojenskej prítomnost­í NATO na Slovensku po vlaňajšej Putinovej agresii voči Ukrajine.

Sklenár pôsobil niekoľko rokov na ministerst­ve zahraničný­ch vecí a v diplomacii, na ministerst­vo obrany prišiel po voľbách 2020. Je absolvento­m Fakulty politickýc­h vied a medzinárod­ných vzťahov na UMB v Banskej Bystrici. Na ministerst­ve obrany pôsobil aj niekoľko rokov po absolvovan­í vysokej školy.

Kontinuitu Naďovej línie potvrdzuje aj to, že na ministerst­ve obrany by mal pokračovať aj súčasný štátny tajomník Marian Majer. Na pozíciu dvojky Jaroslava Naďa nastúpil po voľbách 2020, na ministerst­ve však pôsobil aj predtým – v období 2016 až 2020 bol vedúcim kancelárie vtedajšieh­o štátneho tajomníka za Most-Híd Róberta Ondrejcsák­a.

 ?? ?? Ľudovít Ódor.
Ľudovít Ódor.
 ?? FOTO DENNÍK N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO DENNÍK N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? FOTO - TASR ?? Premiér Heger prezidentk­e oznámil, že končí. Čaputová ustanoví úradnícku vládu.
FOTO - TASR Premiér Heger prezidentk­e oznámil, že končí. Čaputová ustanoví úradnícku vládu.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia