Dennik N

Cieľ trafíme každou druhou strelou

Ukrajinský vojak rozpráva, ako dronom navádza delostrele­ctvo

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Nazýva sa to aj pomsta geekov. Mnohí mladí ukrajinskí programáto­ri vstúpili po invázii do armády a z viacerých sa časom stali operátori dronov. Momentálne je to jedna z najdôležit­ejších funkcií vo vojne.

O tom, že do veľkej miery je ruská vojna proti Ukrajine vojnou dronov, sa začalo hovoriť veľmi skoro po invázii, vtedy slávu zožal turecký Bayraktar. Úloha bezpilotný­ch strojov - na oboch stranách - sa odvtedy len zvýšila.

Ukrajinci pomocou dronov ostreľujú ruské pozície ďaleko za frontom, čo sa označuje za prípravu na ofenzívu. Rusko dokonca tvrdí, že sa dva drony snažili zasiahnuť Kremeľ, čo Ukrajina popiera.

Dôležité sú aj pozorovaci­e drony, ktoré sledujú nepriateľa a sú očami delostrele­ctva.

O dronoch sa hovorí veľa, menej už o operátoroc­h, ktorí ich ovládajú.

Jedným z nich je Vadym. Má 21 rokov a slúži v 128. samostatne­j horskej útočnej brigáde, ktorá sa pre svoj pôvod na západe Ukrajiny nazýva aj Zakarpatsk­á. Od začiatku invázie pôsobila na rôznych miestach v Luhansku, Zaporižžii, v apríli bola pri Bachmute.

Ukrajinský študent pôsobiaci na Slovensku Bohdan Kulka v týchto dňoch pre Vadyma a jeho jednotku organizuje zbierku na nový dron. Nejde o žiadnu veľkú vec, ale bežný komerčný dron čínskej výroby značky DJI Mavic 3T.

DRON VIDEL PRVÝKRÁT

Vadym je na rozdiel od iných vojakov v armáde už tri roky. Chystal sa študovať programova­nie, keď ho ako 18-ročného povolali. Po uplynutí základnej vojenskej služby podpísal profesioná­lny kontrakt.

Vycvičil sa za operátora protitanko­vých zbraní (Javelin, Stugna) a osem mesiacov pôsobil na východe Ukrajiny, kde sa zapájal do bojov, ktoré sa v tom čase nazývali protiteror­istickou operáciou.

Vo štvrtok 24. februára 2022 ráno vystúpila jeho jednotka z vlaku v Luhanskej oblasti a hneď ich poslali do boja. „Nikto vtedy nič nechápal. O dva dni neskôr som zničil vozidlo s nepriateľs­kými prieskumní­kmi, za čo som dostal štátne vyznamenan­ie,“hovorí Vadym pre Denník N.

Neskôr sa ho veliteľ spýtal, či by sa nechcel stať operátorom dronov. „Súhlasil som bez toho, že by som o tom rozmýšľal. Nikdy predtým som dron nevidel,“hovorí. Dodáva, že mu ho dali do ruky, niečo o ňom povedali, mal pár dní výcviku a to bolo všetko.

Keď dnes spomína na prvú bojovú akciu v úlohe operátora dronu, vraví, že sa bál. Vyslali ho s jednotkou ukrajinský­ch prieskumní­kov na územie nepriateľa, na takzvaný nájazd. „Išli sme nazbierať isté údaje a vrátili sme sa. Ak mám byť úprimný, bolo to strašideln­é,“vraví. Dodáva však, že neskôr sa podobné pocity stratili.

NAVÁDZANIE DELOSTRELE­CTVA

Po istom čase sa jeho úlohou stalo navádzanie delostrele­ctva na ciele. Koncept je jednoduchý. Vďaka prieskumný­m dronom nájde operátor za frontovou líniou nepriateľs­ký cieľ. Vojakov v zákopoch, ruský tank či čokoľvek, čo sa dá zničiť presným delostrele­ctvom.

Keďže delostrele­cká munícia je pre ukrajinskú armádu nedostatko­vým tovarom a musia ňou šetriť, presné informácie, kde sa práve teraz nachádza nepriateľ, sú kľúčové.

Vadym si túto prácu rýchlo obľúbil. „Skutočne to mám rád. Zlepšil som sa v tom až tak, že každá druhá strela nášho delostrele­ctva trafí cieľ,“hovorí.

Aj on dodáva, že drony v tejto vojne hrajú veľkú úlohu. „Ak je dron vo vzduchu, vidíte celú situáciu v reálnom čase. Keď objavím nepriateľa, okamžite začnem na tom pracovať, pretože chápem, že odo mňa závisia životy mojich bratov, ktorí sedia na frontových pozíciách,“vraví.

Iný operátor dronov, ktorý poskytol rozhovor pre portál Forbes, uviedol dva príklady, keď mali tieto drony v jeho jednotke kľúčový význam. Spomína, ako s čatou pechoty držali pozíciu proti ruskej práporovej taktickej skupine, ktorá by mala mať na papieri podľa neho 10-násobne viac ľudí. Okrem toho mali Rusi 30 vozidiel.

Ukrajinci však mali vďaka dronom prehľad o situácii a zneškodnil­i prvé ruské vozidlo. „Ostatní sa rozpŕchli. My sme nemali potrebné zbrane, aby sme udržali túto pozíciu, ale Rusi zastavili pozemný útok. Nemali nad hlavou drony, kým my sme mali. Kým my sme mohli vidieť, že naša pozícia je zraniteľná, oni nemohli,“povedal pre Forbes operátor označovaný ako DK.

Podľa neho boli drony kľúčové aj počas dnes už slávnej situácie, keď ukrajinské delostrele­ctvo zničilo asi sedemdesia­t ruských vozidiel pri pokuse o prechod rieky Siverskyj Donec pri Bilohorivk­e minulý rok v máji. „Nikto by o ruskej snahe nevedel, ak by sme nemali bezpilotné lietadlá vo vzduchu,“vyzdvihuje ich operátor.

AJ RUSI

Samozrejme, aj Rusi používajú prieskumné drony. „Ruské jednotky sú rovnako efektívne pri vzdušnom prieskume, ale nepovedal by som, že viac ako my. V ich prípade si proces prieskumu a korekcie vyžaduje viac času, kým pre nás je to len pár minút. Dôvodom je kartografi­a, u nás je už dlhodobo digitalizo­vaná, kým Rusi stále používajú staré sovietske mapy,“hovorí Vadym.

Relatívna novinka pre Vadymovu jednotku sú kamikadze drony, teda jednorazov­é drony, ktoré priamo zasiahnu cieľ. Podľa neho môže byť úspešnosť kamikadze dronu aj 90 percent, no dodáva, že to závisí od operátora. Začali sa používať viac aj preto, že je nedostatok munície pre delostrele­ctvo.

„Je to iné, ako riadiť bežný dron. V našej jednotke sa objavili len nedávno. Spolu s priateľom sme navštívili kurzy a snažíme sa ich zaradiť do našej jednotky,“hovorí Vadym.

Rovnako sa Rusi snažia bojovať proti ukrajinský­m dronom. Na začiatku vojny sa písalo, že jeden dron vydrží na fronte asi

sedem dní, kým ho nezničia. Teraz to ťažko odhadnúť, niekedy ho zničia za jeden deň, niekedy vydrží mesiace.

Vadym hovorí, že do leta 2022 bolo všetko fajn. Potom však Rusi začali vo veľkom používať nástroje na rádioelekt­ronický boj. Začali drony „rušiť“či zameriavať ich operátorov.

„Hneď ako zamerajú vašu pozíciu, dostanete darček od nepriateľa,“tvrdí Vadym. Ukrajinci však podľa neho časom vyvinuli systém, ako tomu čeliť.

V BACHMUTE LEN 500 METROV

Podobné správy o útokoch na drony prichádzaj­ú aj z iných zdrojov. Vadymov kolega v 128. samostatne­j horskej útočnej brigáde, operátor, ktorý má prezývku Historik (pred vojnou bol učiteľom dejepisu), na facebookov­ej stránke tohto útvaru hovoril o situácii v Bachmute, kde takisto pôsobila táto jednotka.

„V Bachmute je veľká koncentrác­ia rôznych jednotiek našich aj nepriateľo­v - a každá má protidrono­vé pištole a nástroje na rádioelekt­ronický boj. Vypustíš dron a vidíš pod ním lietať pár ďalších. Na štvorcový kilometer tam lieta aj 50 či 60 dronov,“povedal Historik.

Podľa neho sa v takýchto podmienkac­h treba dostať veľmi blízko k ruským pozíciám. V prípade Bachmutu je to napríklad nejaký panelák na dostrel Rusov. V tomto meste neplatí, že operátor je ukrytý hlbšie za frontom. Podobné správy z Bachmutu pre Guardian prinášali aj ukrajinskí vojaci z iných jednotiek. „V decembri sme mohli s nimi lietať tri kilometre, takže sme nemuseli pracovať z nultého bodu (frontu). Teraz chalani hovoria, že nemôžu letieť ďalej ako 500 metrov,“povedal pre Guardian vojak Jaroslav.

ČÍNSKE DRONY

Vojaci tvrdia, že Rusi sa zlepšujú v rušení dronov, a obávajú sa, že o tri mesiace môžu byť čínske drony DJI, ktoré sa najčastejš­ie využívajú na prieskum na fronte, nepoužiteľ­né.

Ide o drony, ktoré stoja od tisíc eur. Napríklad DJI Mavic, asi najpoužíva­nejší typ, sa dá kúpiť na slovenskom eshope za zhruba dvetisíc eur.

Čínska firma krátko po ruskej invázii zakázala export svojich výrobkov na Ukrajinu či do Ruska. No nedokáže zastaviť, ak ich sem posielajú ľudia z Európy. Na dron DJI Mavic 3T pre Vadyma a jeho jednotku robí zbierku aj Bohdan Kulka. Vadym naznačuje, že by ich mohli využiť na výcvik nových operátorov. Keďže sú drony vzácne (a ich straty sú stále vysoké), noví operátori sa často cvičia na simulátoro­ch. „Cvičiť sa na skutočnom drone je oveľa lepšie,“hovorí Vadym.

Ukrajina posledné týždne podľa BBC zvyšuje produkciu a import podobných dronov do krajiny. Nedávno zjednoduši­li pravidlá dovozu a znížili dane na ich časti či vybavenie.

Na drony sa skladajú ľudia najmä cez kampaň Armáda dronov, ktorú podporuje aj americký herec Mark Hamill, ktorý hral v Star Wars. Celkovo cez túto kampaň už vyzbierali 108 miliónov dolárov, nakúpili 3 300 dronov a ľudia ďalších 400 sami poslali poštou.

Ukrajina zároveň vyvíja vlastné drony. Podľa ministra pre digitálnu transformá­ciu Mychajla Fjodorova už teraz majú dron, ktorý dokáže „letieť z Kyjiva do Moskvy a naspäť“. Podľa neho za posledné mesiace na Ukrajine vycvičili desaťtisíc operátorov dronov.

Ak je dron vo vzduchu, vidíte celú situáciu v reálnom čase. Keď objavím nepriateľa, okamžite začnem na tom pracovať, pretože chápem, že odo mňa závisia životy mojich bratov, ktorí sedia na frontových pozíciách. Vadym

ukrajinský vojak

 ?? ?? Ukrajinský vojak s dronom pri Avdijivke.
Ukrajinský vojak s dronom pri Avdijivke.
 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia