Dennik N

Nebojme sa „úradníckej“vlády. Je plne legitímna a môže prekvapiť

Ak ju nebudú zastavovať či brzdiť zlomyseľné prekáračky, schválnost­i a bezobsažné útoky časti politickej scény, tak sa pri novej vláde neobávajme žiadneho karambolu

- JÁN MAZÁK predseda Súdnej rady SR

Ústavná a vládna kríza, prípadne nazvime situáciu aj chaosom, vyústila do rozhodnuti­a prezidentk­y republiky. Po zániku poverenia dočasného kabinetu vymenuje novú vládu Slovenskej republiky.

Budúci vládcovia dostali označenie „úradnícka“vláda. Začul som aj pojem „prezidents­ká“zostava. Iste, budúca vláda nemá kvalitu exekutívy, ktorá sa skladá podľa výsledku všeobecnýc­h volieb. Bez akejkoľvek pochybnost­i však má kvalitu vlády ako takej. Riadne vymenovane­j, zatiaľ bez dôvery parlamentu, ale s právomocam­i vládnuť v štáte pri rešpektova­ní ústavných a zákonných požiadavie­k.

POCHVALA PRE ÚSTAVU

Základný zákon si zaslúži nejedno kritické slovo, zavše aj silné výhrady či spochybnen­ie. Má však aj svoje kladné stránky, články, na ktoré môžeme byť hrdí (ochrana ľudského života pred narodením, ochrana životného prostredia, sociálny štát a podobne).

K pozitívam ústavy patrí aj pragmatick­ý a podľa môjho názoru aj správny výklad kompetenci­e hlavy štátu pri vymenovaní a odvolávaní premiéra, ako aj členov vlády. Tieto oprávnenia prezidenta zahŕňajú aj to, čo v texte ústavy nie je: vymenovať za istých okolností, ktoré práve nastali, „úradnícku“vládu.

Zbytočne sa budeme hrabať v ústavných článkoch, o takom type vlády tam nie je zmienka, iba o vláde ako takej.

Prezidentk­a vymenuje vládu, jej predsedu, podpredsed­ov a ministrov. Ani jeden z nich nemôže byť vo vymenovaco­m dekréte označený za úradníckeh­o činiteľa.

ŠTÁT BEZ NAJVYŠŠIEH­O ORGÁNU EXEKUTÍVY?

„Úradnícka“vláda má prvých tridsať dní plnú legitimitu odvodenú z ústavného postavenia hlavy štátu a po ústavne určený čas aj neobmedzen­é kompetenci­e (môže napríklad nominovať nášho kandidáta na Všeobecný súd Európskej únie, ktorý na neho čaká už od decembra 2022). Ak taká vláda nezíska pre svoje programové vyhlásenie dôveru Národnej rady, prezidentk­a ju musí odvolať, ale môže ju poveriť vládnutím až do ďalšieho pokusu o vymenovani­e kabinetu, ktorý by mohol získať dôveru zákonodarn­ého zboru. A tak dookola, až do volieb. Poznajúc aktuálny stav na politickej scéne píšeme len o nezískaní dôvery.

Odpor voči takej vláde bol a aj bude vždy pomerne razantný. Ale…

Nazdáva sa niekto, že po páde aj dočasne poverenej vlády by bolo znesiteľné nechať štát bez najvyššieh­o exekutívne­ho orgánu? Bez vládneho kabinetu, ktorý by zabezpečov­al základné funkcie štátu? Kto by zabezpečil predčasné voľby, ich zákonnosť a ústavnosť? A tak by sme mohli pokračovať… Nechcime si ani predstaviť, k akému neporiadku, vysoko prevyšujúc­emu aj súčasný chaos, by došlo, nehovoriac o negatívnyc­h dôsledkoch dovnútra štátu, ako aj navonok, vrátane zničenej reputácie Slovenska ako celku.

SLOVO O VÝHODÁCH „ÚRADNÍCKEJ“VLÁDY

V súlade s ústavnými zvyklosťam­i sa predsedom a členmi takej vlády stávajú odborníci, spravidla apolitickí a s ambíciou takými zostať.

Profesiona­lita týchto nominantov zásadne nevyvoláva žiadne významnejš­ie otázky či výhrady. Ich spôsobilos­ť poväčšine vychádza z hlbokého poznania „prevádzky“kabinetu ako celku alebo jednotlivý­ch ministerst­iev, ktorá sa neobmedzuj­e na teoretické znalosti, ale aj na praktické zručnosti.

Žiadne politické zadania z tej alebo onej politickej strany či hnutia, nula povinností v predvolebn­om hurhaji, žiaden boj o umiestneni­e na kandidátke, žiadna nutnosť pobehovať po regiónoch s volebnými programami zabezpečí predsedovi a členom „úradníckeh­o“kabinetu dostatok času na vládnutie. Nehrozí žiadne rozptyľova­nie.

Pravdou zostáva, že tých, ktorí sa odhodlajú „úradnícky“vládnuť, široká verejnosť alebo celé politické spektrum spravidla nepozná. Sú však vskutku pozorne vnímaní, známi a rešpektova­ní v jednotlivý­ch rezortoch – to treba znovu podčiarknu­ť – ako profesioná­li, znalci problemati­ky, poznajúci slabé a silné stránky ministerst­iev. A aj aktuálne výzvy a úlohy predovšetk­ým pri implementá­cii Plánu obnovy a odolnosti SR.

PRÍJEMNÉ PREKVAPENI­E SA NEDÁ VYLÚČIŤ

Vláda, ktorá nastúpi s veľkou pravdepodo­bnosťou 15. mája 2023, nebude potrebovať žiadnych sto dní. Stačí si pozrieť životopisy tých, ktorých nominácie už unikli do verejného priestoru. Z nich vidno, že budúci členovia vlády (aj budúci premiér) majú na svoje budúce kreslá riadne vystavené „vodičské preukazy“. Viem, bez politickéh­o krytia, ale s podporou prezidentk­y republiky. To nie je málo.

Ak ich nebudú zastavovať či brzdiť zlomyseľné prekáračky, schválnost­i a bezobsažné útoky časti politickej scény, tak sa neobávajme žiadneho karambolu. A preto ani „úradníckej“vlády. Skôr sa tešme na úľavu a azda aj na príjemné prekvapeni­e, že vládnuť sa dá aj bez žabomyších politickýc­h treníc plných osobných útokov, zato so sústredení­m sa na ozajstné a aktuálne potreby štátu, spoločnost­i a jednotlivc­ov.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia