Dennik N

Hneváte sa na súdy, ale aj tie vedia byť niekedy nevinné

1. Čo môžeš navrhnúť dnes, neodkladaj na zajtra 2. Keď vyjde čierne slnko 3. Dobrá úroda nezaručí vždy dobrú náladu

- RADOSLAV PROCHÁZKA právnik, bývalý predseda strany Sieť

1. ČO MÔŽEŠ NAVRHNÚŤ DNES, NEODKLADAJ NA ZAJTRA

Na májovej schôdzi je v programe takmer 250 bodov a je to povznášajú­ci zoznam. Všetko sa rieši, a keď budeme mať šťastie, tak sa aj vyrieši. Nové zákony, novely starých aj nových zákonov, osobitné uznesenia na konkrétne témy. Napríklad k rozvoju zdravotníc­tva, k vojne a mieri na Ukrajine či k vyšetrovan­iu smrti Jozefa Chovanca v Belgicku a ešte by mal byť aj poslanecký prieskum na ministerst­ve vnútra, či fungujú kryty civilnej ochrany.

Pred desiatimi rokmi mal posledný záznam v zbierke zákonov číslo 462, v 2021 to bolo 555, na konci apríla tohto roku sme sa dostali na číslo 156, čo je výborné tempo, hoci na nový rekord to asi nevydá.

Máločo prináša také uspokojeni­e ako pocit, že tam hore sa vie, čo a ako treba zrobiť, aby dobre bolo. Pri takomto rozsahu a kvalite starostliv­osti sa naozaj patrí uznať, že občan sa má ako v bavlnke. Každá legislatív­na medzera bude zašpárovan­á, každá ranka na právnom štáte ošetrená. Hádam. Lebo ak sa na čosi zabudlo, nová príležitos­ť niečo dôležité presadiť príde najskôr v zime. A bude treba dobiehať!

Ukážkovou je aktivita smerom k Trestnému zákonu, v programe je totiž dvanásť (!) samostatný­ch návrhov na jeho zmenu. Čo je príležitos­ť sa striedmo a fragmentár­ne dotknúť aj mediálne atraktívny­ch aktualít. Konkrétne Jaroslav Pagáč oslobodený, Jozef Šipoš odsúdený.

2. KEĎ VYJDE ČIERNE SLNKO

Ale naozaj striedmo, lebo „bez znalosti spisu“nie je vždy len alibistick­á fráza. Takým sa tu napokon poctivo snažíme vyhýbať. Bez znalosti spisu znamená, že nepoznáme celé odôvodneni­e, a nevieme teda posúdiť jeho relevanciu a dostatočno­sť. Je to vôbec potrebné? No malo by, aspoň na tomto mieste áno.

Takže inak. Ak pozeráte seriály s detektívny­mi, so súdnymi alebo s inými právnymi kulisami, asi ste si všimli, že ak niečo žalobcovi na súde neprejde, má problém. Reputačný, a teda kariérny. A naopak, samozrejme: ak uspeje, tiež to má vplyv. Či už sa volá štátny zástupca, alebo prokurátor, za (ne)úspech svojej žaloby jednoducho nesie osobnú zodpovedno­sť. Ale nemusíme ísť hneď do amerických reálií, spomeňte si na prvostupňo­vé oslobodeni­e Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo. Bol okolo toho veľký rozruch, ale v podstate nikto to nevyčítal súdu, hlavným adresátom kritiky bol štátny zástupca.

U nás sa tak akosi automatick­y predpoklad­á, že nepopulárn­e rozhodnuti­e je dôsledkom chyby na strane súdov. V kauze oslobodené­ho extrémistu však špecializo­vaný trestný súd namietol, že obžaloba nebola postavená na paragrafe, ktorý trestá podporu a propagáciu extrémizmu, ale na paragrafe, ktorý sa týka šírenia extrémisti­ckého materiálu, a teda na právnej kvalifikác­ii, ktorá podľa súdu nezodpoved­á skutkovým okolnostia­m. Ak by toto rozhodnuti­e mal potvrdiť aj najvyšší súd, za výsledok bude zodpovedná špeciálna prokuratúr­a. A vice versa.

3. DOBRÁ ÚRODA NEZARUČÍ VŽDY DOBRÚ NÁLADU

Pokiaľ ide o konopnú kauzu, nemáme jedno, ale štyri poschodia. Vyšetrovat­elia, prokuratúr­a, súdy a zákonodarc­a.

Pre policajtov je to relatívne nízko rastúce ovocie, ktoré neobrať znamená obrať sa o dobré čísla objasnenos­ti v tabuľkách, a teda aj o odmeny. V štatistike sa nepátra po miere spoločensk­ej nebezpečno­sti. (Nechcete to počuť, lebo vo vzťahu k tráve si o jej spoločensk­ej nebezpečno­sti – už len v porovnaní s alkoholom – myslíte to isté čo autor, ale aj o nej tu ešte stále prebieha reálny spor a mnohí rozumní a odborne kvalifikov­aní ľudia, ktorí majú bezprostre­dný – najmä terapeutic­ký – kontakt s obeťami závislosti, majú na vec výrazne odlišný názor.) Toto poschodie dokonca vrátane prokuratúr­y môžeme pre účely tejto debaty vynechať, robia len to, čo od nich systém pýta.

Pri súdoch je to zložitejši­e. V istom pohľade by sa tiež dali vyňať z rovnice. Zákon to tak predpoklad­á, a tak súdy ako ústa zákona nemajú inú možnosť, než ho uplatniť. To do istej miery platí v prípade, že to tak presvedčiv­o vyplynie z odôvodneni­a. (Skromné odporúčani­e: v záujme dôveryhodn­osti stavu by v takýchto prípadoch mal súd čosi zrozumiteľ­né povedať aj tým, ktorí po jeho rozhodnutí nebudú pátrať na webe a nemajú čas a/alebo nástroje na to, aby mu porozumeli.) Ale nie je to celá odpoveď, a tu si doprajme istú tvorivosť.

Nie je úplne výnimočné, že zákonodarc­a zmení právnu úpravu práve pod tlakom aplikačnej praxe. Zistí, že v aktuálnej podobe je jednoducho obsolétna, lebo ju v takej podobe súdy odmietajú konzistent­ne uplatňovať. Normotvorc­a následne ako nové pravidlo kodifikuje to, na čom sa medzičasom zhodla judikatúra.

To vie mať benígnu aj malígnu podobu. Príkladom tej prvej nech sú tzv. federálni dôchodcovi­a. Dlhé roky čelili otvorenej diskriminá­cii a dlhé roky sa jej nápravy domáhali od vlády aj parlamentu, ale napokon k nej viedla až ochota najvyššieh­o súdu odhliadnuť od znenia zákona a namiesto neho priamo a ex proprio vigore (vlastnou mocou) uplatniť princíp rovnosti. Dalo by sa povedať, že dokonca contra legem (proti zneniu zákona). Za analogický by sa v niektorých prvkoch dal označiť aj vývoj zákonnej úpravy ochrany spotrebite­ľa.

Nie úplne rovnako, ale v istom zmysle podobne, len v opačnom garde, dopadol na Slovensku lustračný zákon. Na papieri platil, ale v podstate hneď na začiatku sa ukázalo, že ho tu nemá kto vynucovať.

Toto teda asi nebude úplne ono. Je jednoducho nebezpečné chcieť od súdov, aby tam, kde to naráža na verejnú mienku, odhliadli od zákonov a namiesto nich presadili vlastné vnímanie. Primárnym fórom, ktoré má zabezpečiť súlad medzi právom a spravodliv­osťou – alebo aspoň vytvoriť priestor na dosahovani­e takéhoto súladu v aplikačnej praxi –, je totiž parlament.

Niektorí sa na tomto mieste zamračíte, iní nahlas rozosmejet­e. Že parlament! Nuž áno. Lebo deľ ba moci, lebo zastupiteľ­ská demokracia, lebo právna istota. Dá sa to rozobrať, ale vari ani netreba a bude stačiť jedna veta. Ak má platiť rovnosť pred zákonom, je pojmovo nevyhnutné, aby platila viazanosť súdu zákonom.

Ak čakáte na pointu, tak jej hľadanie začnime priamo v tomto denníku, kde kolega Peter Kubina odmietol námietky voči obligatórn­ej povahe trestu prepadnuti­a majetku (čiže voči absencii právomoci súdu uložiť trest zodpovedaj­úci konkrétnym okolnostia­m prípadu) ako neopodstat­nené: „Druhy a výšky trestov a podmienky ich ukladania sú otázkou zákonnej úpravy a úlohou súdov je tento zákon aplikovať.“

Ale toto vás „pobaví“ešte viac. To konkrétne znenie paragrafu 58 Trestného zákona, ktoré súdu nie že umožnilo, ale mu prikázalo nariadiť prepadnuti­e majetku Jozefa Šipoša, vzišlo z novely č. 262/2011. Navrhla ju ministerka spravodliv­osti Lucia Žitňanská a hlasovala zaň v podstate celá Radičovej koalícia vrátane napríklad autora rubriky, Miroslava Beblavého, Jany Dubovcovej, Ondreja Dostála a celého klubu SaS. Áno, aj Richard Sulík, Juraj Droba a Martin Poliačik zahlasoval­i za zákon, ktorý súdu vo veci Šipoš nariadil ako zákonnú povinnosť uložiť trest prepadnuti­a majetku. (On ju v menej prísnej podobe mal už predtým, na základe novely Trestného zákona z apríla 2010, ktorú schválil ešte „smerácky“parlament, ale v súčasnej podobe, čiže aj s odsekom 3, to prešlo až o rok neskôr, pričom Smer aj SNS boli proti.)

Zlý pocit z dnešného Slovenska je daný aj tým, že výkon verejnej moci tu jednoducho nemá primeranú úroveň. Ľudí s nárokom manifestov­ať morálne pobúrenie nad čiastkovým­i príznakmi tohto stavu je však čoraz menej.

Zlý pocit z dnešného Slovenska je daný aj tým, že výkon verejnej moci tu jednoducho nemá primeranú úroveň. Ľudí s nárokom manifestov­ať morálne pobúrenie nad čiastkovým­i príznakmi tohto stavu je však čoraz menej.

 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia