Dennik N

Dočasná vláda má dôležitú úlohu

Úradnícka vláda musí naštartova­ť najväčšie šetrenie v Európskej únii

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Úradnícka vláda zrejme nezíska dôveru parlamentu a nebude vedieť presadiť žiadne zásadné zmeny. To však neznamená, že nemôže urobiť veľa dobrej roboty. Napríklad môže – vlastne musí – začať s realizácio­u najambició­znejšieho plánu ozdravenia verejných financií v EÚ.

Odchádzajú­ca vláda sa v takzvanom Programe stability zaviazala Bruselu, že rozpočtový deficit stlačí z tohtoročný­ch 6,3 percenta hrubého domáceho produktu na 2,2 percenta v roku 2026. Je to najtvrdší konsolidač­ný program spomedzi 24 členských krajín Únie, ktoré už zverejnili svoje aktualizov­ané strednodob­é fiškálne ciele.

Budúci minister financií Michal Horváth sa v tejto oblasti pohybuje dve desiatky rokov a ako zakladajúc­i člen rozpočtove­j rady je tým správnym človekom na upratanie štátneho rozpočtu. Problémom však je, že možno bude musieť pripraviť rozpočty dva. Podľa Programu stability by značná časť slovenskej konsolidác­ie mala prebehnúť už budúci rok, keď má deficit klesnúť na 3,9 percenta HDP.

V máji sa však skončilo moratórium na sankcie zo zákona o dlhovej brzde, čo znamená, že vláda musí parlamentu predložiť vyrovnaný rozpočet na rok 2024. S najväčšou pravdepodo­bnosťou to bude zbytočné cvičenie, pretože vláda, ktorá vzíde zo septembrov­ých volieb, opäť dostane z týchto sankcií na dva roky výnimku. Takéto šetrenie z roka na rok, samozrejme, nie je realistick­é a nedalo by sa dosiahnuť inak ako drastickým obmedzením služieb štátu.

Ak si aj odmyslíme obnovené domáce fiškálne pravidlá, ktoré budú platiť zrejme len niekoľko týždňov, ani splnenie tých európskych, ktoré sú menej prísne, nebude jednoduché. Dosiahnuti­e plánovanéh­o schodku v roku 2026 si podľa odhadov ministerst­va financií vyžiada prijať opatrenia v hodnote zhruba štyroch miliárd eur. Program stability ich však už nešpecifik­uje, necháva ich na povolebnú vládu.

Tá dočasná jej však môže pripraviť pôdu. Michal Horváth bude vo funkcii pár mesiacov, aj tak však môže na ministerst­ve zanechať výraznú stopu.

Ak si aj odmyslíme obnovené domáce fiškálne pravidlá, ktoré budú platiť zrejme len niekoľko týždňov, ani splnenie tých európskych, ktoré sú menej prísne, nebude jednoduché.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia