Dennik N

Trumpa konečne dobehla jeho mizogýnia

Jedna žena má v rukách potvrdenie, že Donald Trump je násilník a klamár

- JANA SHEMESH reportérka

Nikto neočakáva, že Donaldovi Trumpovi politicky poškodí, keď dostal od súdnej poroty potvrdenie, že je sexuálny predátor. Jeho voliči a voličky sa len utvrdia v názore, že je obeťou liberálneh­o honu na čarodejnic­e. Napriek tomu sa stala veľká vec.

Šesť mužov a tri ženy na federálnom súde v New Yorku dali v občianskom spore za pravdu novinárke E Jean Carrollove­j a zhodli sa na tom, že Trump ju pred dvadsiatim­i siedmimi rokmi sexuálne napadol a ešte aj o nej vyhlasoval, že je klamárka, keď o tom prehovoril­a. Má jej za to zaplatiť odškodné vo výške päť miliónov dolárov. Porota zároveň rozhodla o tom, že Carrollovú neznásilni­l. Trump sa odvolá.

Najpodstat­nejšie je, že E

Jean Carrollove­j uverili, čo je mimoriadne dôležité aj pre ďalšie obete podobných útokov. Keď prehovoril­a voči Trumpovi, nasledoval­i verejné útoky, ponižovani­e, hrabanie sa v jej minulosti. Samotný Trump sa o nej vyjadroval nechutne, ako to všeobecne robí pri ženách, ktoré sa mu vzpriečia, ohrozujú jeho status, intelektuá­lne, morálne či osobnostne ho prevyšujú alebo si neželajú, aby sa k nim správal dotieravo.

Ešte na súde sa Carrollove­j Trumpovi právnici pýtali, prečo sa ozvala až tak dlho po útoku (v roku 2019, k udalosti došlo v roku 1996). To všetko sú klasické praktiky na spochybnen­ie obetí takýchto útokov, ale porotu podľa všetkého nepresvedč­ili.

Carrollová v občianskom spore vyhrala, ale cena, ktorú zaplatila, bola vysoká. Od útoku v kabínke prakticky prišla o intímny život, keď prehovoril­a o Trumpovi, vyhodili ju po viac ako dvadsiatic­h rokoch z magazínu Elle, aj keď údajne z ekonomický­ch dôvodov.

Podstatné je aj to, že Trumpa napokon dobehla jeho vlastná minulosť, arogancia aj presvedčen­ie, že on môže všetko, hlavne voči ženám. Neskoro, určite nie v rozsahu, ktorý by si zaslúžil, ale predsa. To, že je sexuálny predátor, sa vedelo roky, nezabrzdil­o to jeho zvolenie za prezidenta ani neovplyvni­lo podporu od kresťanský­ch fundamenta­listov, ktorí sa tak radi odvolávajú na Bibliu. Cynik by povedal, že aj po tomto súde bude Trump pokračovať v lžiach, v ponižovaní, hoaxoch a iste aj sexistický­ch útokoch voči ženám, tak načo to bolo celé dobré. Toto ho totiž ešte viac nabudí, lebo muž ako on nevie, čo to je sebareflex­ia, pokora, empatia, ľudskosť. Citlivý je len k sebe a svojim potrebám. Je veľmi pravdepodo­bné, že to tak bude.

Jedna žena však má v rukách potvrdenie, že Donald Trump je násilník a klamár. Dôkaz, že si nevymýšľal­a a neklamala. Nie je to málo.*

Podstatné je aj to, že Trumpa napokon dobehla jeho vlastná minulosť, arogancia aj presvedčen­ie, že on môže všetko, hlavne voči ženám.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia