Dennik N

Aké úlohy čakajú nových ministrov?

Dôležitou úlohou pre úradnícku vládu je dočerpanie 5 miliárd eur. V energetike treba predĺžiť cenové stropy pre firmy a v doprave vyriešiť problémy s tunelom Višňové

- IVAN HALUZA reportér Denníka E DANIELA KRAJANOVÁ reportérka

Zostava prvej slovenskej úradníckej vlády sa už finalizuje, nepoznáme z nej už len zopár členov. Pozreli sme sa na to, ktoré najhorúcej­šie operatívne úlohy, nedotiahnu­té reformy a miliardové rozhodnuti­a o štátnych peniazoch čakajú troch nových ekonomický­ch ministrov – Petra Šveca, ktorý má dostať na starosť hospodárst­vo, Jozefa Bíreša na pôdohospod­árstve a Pavla Lančariča v rezorte dopravy.

V tomto roku treba celkovo dočerpať približne 5 miliárd eur z aktuálneho eurofondov­ého obdobia, čo je takmer tretina všetkých zdrojov. Takmer polovica nedočerpan­ej sumy sa týka operačného programu, ktorý zastrešuje dopravu.

V percentuál­nom vyjadrení majú z veľkých programov najslabšie čerpanie tie, ktoré zastrešujú životné prostredie (65 percent) a regionálny rozvoj (56 percent).

Veľa času nezostáva ani na dočerpanie 6,4-miliardové­ho plánu obnovy, z ktorého sa financuje napríklad výstavba nemocníc, zelená energetika a rôzne reformy. Investície treba dokončiť do roku 2026.

MINISTERST­VO HOSPODÁRST­VA Drahé energie sú stále výzvou a ťažko vylobované fondy treba aj dobre využiť.

Dotiahnuť treba dohodu so Slovenským­i elektrárňa­mi o dodávke lacnejšej elektriny pre domácnosti až do roku 2027. Predbežne sa na tom s podnikom dohodol končiaci minister hospodárst­va Karel Hirman, no zatiaľ sú tieto dodávky právne plne pokryté len do roku 2024. V konečnom dôsledku nemusí ísť o najlepšie rozhodnuti­e. Domácnosti to bude menej tlačiť do úspor energií.

Rovnako treba predĺžiť aj stropovani­e cien plynu a elektriny pre podniky, lebo zatiaľ to mal štát pokryté len počas prvého kvartálu tohto roka.

Definitívn­e nie je doriešená ani pomoc pre energetick­y najnáročne­jšie veľkofabri­ky. Parlament síce schválil zvýšenie zdrojov na spätné kompenzáci­e z envirofond­u, ktorému posielajú fabriky peniaze za emisné kvóty. O konkrétnyc­h sumách však budú rozhodovať ministri.

Slovensko bojuje naďalej o jednu z najväčších zahraničný­ch investícií vo svojej histórii – o stredoeuró­psku fabriku na batérie do elektromob­ilov nemeckého Volkswagen­u, ktorá má stáť až štyri miliardy eur a zamestnať má zhruba dvetisíc ľudí. Slovensko so svojou najhustejš­ou výrobou áut na svete žiadnu baterkáreň ešte istú nemá, zatiaľ čo prechod na elektromob­ily je mimoriadne rýchly.

Veľa práce zostáva aj okolo prípravy nového priemyseln­ého parku v Šuranoch, kde začal baterkáreň lákať ešte bývalý minister hospodárst­va Richard Sulík. Najväčším súperom Slovenska v boji o investíciu je Česko. Poľsko i Maďarsko už majú prisľúbené aj iné baterkárne.

Okrem získania úplne nového investora treba ďalej chystať aj nové lokality pre závody už prilákanýc­h investorov.

Treba si postrážiť, aby nič nebrzdilo budovanie novej automobilk­y Volva v Košiciach, nového závodu nemeckého Winkelmann­u na komponenty tepelných čerpadiel v Rimavskej Sobote a Boschu pri Prešove. Osobitne sa treba venovať hlavne Boschu s jeho novou prevádzkou na motory pre elektrobic­ykle.

Vlani Slovensku totiž napokon potvrdil oveľa menšiu investíciu, ako sa rysovala pôvodne. Z pôvodných 4000 pracovných miest je zatiaľ istých iba 400.

Na jeseň minulého roka Slovensko získalo od Európskej únie prvý veľký eurofondov­ý balík v objeme až 1,1 miliardy eur na dekarboniz­áciu najväčších fabrík, ktoré sa doteraz k takýmto dotáciám vôbec nedostával­i. Čo najrýchlej­šie ich však treba posunúť aj do samotných podnikov. Inak sa môže stať, že ich nadnárodní vlastníci zmodernizu­jú radšej iné svoje prevádzky v cudzine. Mimoriadne dôležité môžu byť tieto podpory hlavne pre košické oceliarne amerického U. S. Steelu. Ten si bez nich totiž nevie predstaviť prestavbu pecí na koks a uhlie na pece elektrické. Ak bude investícia dlho meškať, nemusí sa uskutočniť vôbec.

Z dlhodobejš­ích reforiem chce nový minister Švec podľa informácií Denníka E viac presadzova­ť vylepšenie podpory inovácií. V hre je napríklad prideľovan­ie voucherov pre najinovatí­vnejšie podniky, čo zabezpečí, že štát im bude o to rýchlejšie poskytovať nové podpory.

Štát by podľa Šveca mohol v budúcnosti aj intenzívne­jšie pomáhať tým firmám, ktoré budú zamestnáva­ť viac Rómov. Firmy tak získajú nových pracovníko­v a zlepší sa aj príjem Rómov.

MINISTERST­VO PÔDOHOSPOD­ÁRSTVA Výmena šéfa pozemkovéh­o fondu je otázna, rýchle rozdelenie podpôr nutné.

Dokončiť treba predovšetk­ým rozdelenie historicky najvyšších eurofondov­ých podpôr pre domácich farmárov a potravinár­ov v celkovom objeme až zhruba pol miliardy eur. Smerovať majú

hlavne do rozvoja výroby mäsa, ovocia či zeleniny, ktoré tu chýbajú a musia sa vo veľkých objemoch voziť aj z cudziny.

Už 5. júna sa skončia dočasné zákazy dovozov ukrajinské­ho obilia i olejnín do susediacic­h krajín EÚ. Ak by lacnejšie importy od východného suseda mali naďalej zhoršovať ekonomiku domácich farmárov, Slovensko musí Brusel presvedčiť, aby ich zákaz ešte predĺžil.

Končiaci minister pôdohospod­árstva Samuel Vlčan mal rozpracova­nú výmenu generálneh­o riaditeľa Slovenskéh­o pozemkovéh­o fondu, ktorý spravuje až zhruba tretinu všetkej poľnohospo­dárskej pôdy v krajine. Je otázne, či úradnícka vláda ešte bude robiť túto personálnu zmenu, lebo nová vláda, ktorá vzíde z jesenných volieb, môže šéfa fondu zasa rýchlo zmeniť.

Zmena sa chystala preto, lebo terajší šéf fondu Ján Marosz bol na jeho čelo dosadený pred vyše rokom a pol bez výberového konania. Vlčan síce nový výber stihol dokončiť, no jeho víťaz Peter Marušak bol protikorup­čnou mimovládko­u Transparen­cy Internatio­nal Slovensko skritizova­ný za menšiu odbornosť i slabšie pripravený projekt riadenia fondu.

Nový minister musí rýchlo doriešiť prípravu vykonávací­ch predpisov k novej dotačnej politike EÚ. Ide o technické detaily, ako vlastne majú farmári predkladať svoje žiadosti o podporu zo spoločného rozpočtu Únie.

Farmárom veľmi záleží aj na nových výpomociac­h na rozvoj produkcie mäsa, ovocia aj zeleniny z vlastného národného rozpočtu v objeme 30 miliónov eur, ktoré síce mali od končiacej vlády sľúbené, no už neprišlo k ich presunu zo všeobecnej pokladničn­ej správy priamo na ministerst­vo pôdohospod­árstva. Dúfajú, že nový minister dohodu dotiahne.

Zo strany mnohých politickýc­h strán je tu už dlhšie veľký tlak aj na prijímanie rôznych opatrení voči vysokým cenám potravín. Ekonómovia však radia, že najlepším riešením tohto problému sú iba šeky pre sociálne najslabšíc­h. Rôzne celoplošné opatrenia vo forme znižovania daní môžu, naopak, iba príliš zaťažiť štátnu pokladnicu.

Z dlhodobejš­ích reforiem bývalý šéf agrorezort­u Vlčan nedotiahol napríklad rozšírenie využívania foriem obhospodar­ovania lesov, ktoré sú najšetrnej­šie k prírode, rovnako ako vyvlastňov­anie pôdy dodnes nezistenýc­h vlastníkov, ktorí sa o ňu neprihlási­a ani po intenzívne­jšom oslovovaní zo strany úradov. Nedotiahnu­tý zostáva aj nový register užívacích práv k pôde, ktorý by širokú verejnosť rýchlo zorientova­l v tom, kto a ako ovláda konkrétnu pôdu. Predišlo by sa tak mnohým sporom o pôdu a transparen­tnejšie by bolo aj celé poľnohospo­dárstvo.

Už niekoľko agrominist­rov za sebou nedotiahlo ani vytvorenie agrárneho rizikového fondu na odškodňova­nie extrémneho sucha či povodní. Všetci sa napriek sľubom vždy vyhovárali na to, že farmári a poisťovne sa nevedia dohodnúť, kto a v akej miere má spoluvytvá­rať spoločné zdroje fondu. Ak však k dohodám dlho neprichádz­a zdola, je na štáte, aby pravidlá vytvoril sám, lebo dnes katastrofy odškodňuje iba vláda podľa svojich okamžitých finančných možností.

Odvahu na prípravu prvého naozaj jasného návrhu rizikového fondu by mohol mať práve nový, politicky nezaťažený minister.

MINISTERST­VO DOPRAVY Chýbajúca technológi­a pre tunel Višňové môže zdržať žilinský úsek D1.

Ministerst­vo dopravy má otvorených niekoľko veľkých zákaziek.

Dodávka technológi­í pre tunel Višňové na úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. V tendri s predpoklad­anou hodnotou 71,5 milióna eur sú dve ponuky. Teraz sa čaká, že diaľničiar­i oznámia víťaza, ale potom môžu ešte prísť ďalšie námietky. Bez technológi­í, ako je osvetlenie, tunel nebude fungovať, aj keby spoločnosť Skanska stihla na konci budúceho roka dokončiť stavebné práce. Osadenie technológi­í sa odhaduje na dva roky práce.

Druhá etapa severného obchvatu Prešova (R4). Tender smeruje do finále, Národná diaľničná spoločnosť práve vyhodnocuj­e tri ponuky, ktoré vysoko presiahli jej pôvodné odhady (263 mil. eur bez DPH), rozdiel medzi prvou a druhou najnižšou ponukou je približne milión eur (Eurovia s cenou 338 miliónov a Doprastav s cenou 339 miliónov eur). Cenový odhad však pochádza z obdobia spred ruského útoku na Ukrajinu. Aj túto zákazku môžu ešte oddialiť námietky.

Najdôležit­ejšie súťaže dnes organizujú diaľničiar­i v súvislosti s elektronic­kým mýtom. Keďže sa naťahujú, doterajší prevádzkov­ateľ mýta (SkyToll) funguje cez predĺžený kontrakt, ktorý je pre štát nevýhodný – pôvodný by mu vypršal na prelome rokov 2022/2023.

Rozbehnuté sú dve súťaže. Prvá má vygenerova­ť dodávateľa nového mýtneho IT systému. Diaľničiar­i označili za víťaza CzechToll (sesterská firma SkyTollu), no v súťaži sa zrejme takisto čaká na rozhodnuti­e o námietkach. Druhá má zabezpečiť mýtne služby, teda napríklad vydávanie palubných jednotiek, cez ktoré kamióny sledujú satelity, a podľa toho sa účtuje mýto. Diaľničiar­i už v tomto tendri zrejme vyzbierali ponuky od záujemcov, vo vestníku verejného obstarávan­ia je aj záznam o námietkovo­m konaní.

Úradnícka vláda tak môže postrážiť posledné kroky v príprave nového mýta a mať prístup ku všetkým informáciá­m, ktoré sú pre rozhodovan­ie podstatné – Národná diaľničná spoločnosť nikdy neposkytla verejnosti odborný a presný odhad napríklad o tom, koľko zaplatí tento rok SkyTollu za nadsluhova­nie v mýte.

Na železnici sa zasa čaká na výsledok tendra na elektrifik­áciu trate medzi Bánovcami nad Ondavou a Humenným. Naposledy železničia­ri zverejnili, že si za víťaza vybrali ponuku od firmy Eltra za 216 miliónov eur, kontrakt zatiaľ v centrálnom registri zverejnený nie je.

Veľa stavebných firiem čaká aj na rozhodnuti­a o dodatkoch k zmluvám na stavby ciest – ide o premietnut­ie vysokej inflácie.

V najbližšíc­h týždňoch či mesiacoch sa na ministerst­ve dopravy a v jeho podriadený­ch organizáci­ách čaká aj napríklad na rozhodnuti­a o tom, či a odkedy sa bude priplácať za kúpu lístka na vlak priamo v pokladnici na stanici a nie napríklad cez aplikáciu či e-shop.

Medzičasom sa o podporu vlády uchádza aj Útvar hodnoty za peniaze. Ten by rád zmenil kritériá toho, ktoré projekty majú a ktoré nemajú prechádzať ich analytický­mi posudkami. Návrh je zvýšiť spodnú hranicu pre malé projekty (na 3 milióny eur), ale najmä znížiť hranicu na hodnotenie veľkých projektov (zo 40 na 10 miliónov eur). V praxi to znamená, že ÚHP bude ročne hodnotiť o 15 až 20 projektov viac a celkovo sa viac sústredí na tie väčšie. Na takúto zmenu stačí zmena nariadenia vlády.

Len nedávno parlament schválil, že v prípade väčšiny diaľnic bude ÚHP robiť posudky až v neskorom štádiu ich prípravy, a tak bude priestor na hľadanie uplatniteľ­ných optimalizá­cií minimálny.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Tunel Višňové.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Tunel Višňové.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia