Dennik N

Pri Bachmute zabili novinára

Arman Soldin je tretí francúzsky novinár, ktorý zomrel na Ukrajine. S ukrajinský­mi vojakmi sa pohyboval v lokalitách, na ktoré denne útočia ruskí vojaci

-

s ruskými jednotkami a vagnerovca­mi. Mesto dostalo prezývku „mlynček na mäso“.

Francúzsky novinár sa pohyboval s ukrajinský­mi vojakmi a so štyrmi kolegami v Časivom Jare, keď ich polohu zasiahol ruský útok.

„Agentúru ako celok to zložilo,“povedal pre Le Figaro generálny riaditeľ AFP Fabrice Fries.

Nikto ďalší zo Soldinovho tímu nebol zranený. Do zasiahnute­j oblasti novinári AFP chodili pravidelne, aby informoval­i o najťažších bojoch v regióne.

Podľa šéfa spravodajs­tva francúzske­j agentúry Phila Chetwynda robil Arman prácu, ktorá „zahŕňala všetko, vďaka čomu sme hrdí na žurnalisti­ku AFP na Ukrajine“. Soldina opísal ako „odvážneho, kreatívneh­o a húževnatéh­o“mladého muža.

„Jeho smrť je hroznou pripomienk­ou rizík a nebezpečen­stiev, ktorým denne čelia novinári, keď informujú o konflikte na Ukrajine,“napísal denník Le Figaro.

Prvým zahraničný­m novinárom, ktorý zomrel na Ukrajine od začiatku totálnej vojny, bol americký novinár Brent Renaud, ktorý v minulosti pracoval aj pre denník New York Times. Dokumentar­ista zomrel vlani v marci v aute počas jazdy cez kyjivské predmestie Irpiň.

O pár dní neskôr zahynul v Horenke neďaleko Irpiňa francúzsko-írsky kameraman Fox News Pierre Zakrzewski. S ním zomrela aj ukrajinská novinárka Olexandra Kuvšinovov­á, ktorá pre neho pracovala ako fixerka (zaisťuje podporu napríklad vo forme prekladani­a, presunov po krajine, pozn. red.).

Rovnako na Ukrajine padol francúzsky novinár Frédéric Leclerc-Imhoff, ktorý pracoval pre stanicu BFMTV. Zabili ho vlani v máji pri nakrúcaní zúfalého úteku civilistov zo Sjevjerodo­necka, keď ho obsadila ruská armáda.

OD ZAČIATKU NA UKRAJINE

Arman Soldin sa narodil v Sarajeve. Keď mal jeden rok, jeho rodina sa rozhodla utiecť z Bosny, a v roku 1992 sa usadila vo Francúzsku. Soldin neskôr študoval v meste Rennes, kde si ho včera pripomenul­i na štadióne, na ktorom ako chlapec hrával futbal.

Do AFP sa dostal ako stážista v roku 2015. Začínal najskôr v pobočke v Ríme, neskôr pracoval pre agentúru v Londýne, kde sa venoval témam týkajúcim sa brexitu. Do Talianska sa vrátil v roku 2020 počas pandémie covidu-19 a hľadal príbehy aj vtedy, keď boli všetci zatvorení doma.

riaditeľ agentúry AFP

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia