Dennik N

Prezidentk­a vymenuje vládu odborníkov, prekvapil Dovhun

- DANIELA KRAJANOVÁ MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ IVAN HALUZA

Prezidentk­a Zuzana Čaputová v piatok predpoludn­ím zverejnila zostavu úradníckej vlády, ktorá má doviesť krajinu do septembrov­ých predčasnýc­h volieb. Do funkcií ich vymenuje v pondelok. Premiérom bude doterajší viceguvern­ér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. V 16-člennom kabinete budú štyri ženy.

Vláda musí do 14. júna požiadať Národnú radu o vyslovenie dôvery. Vtedy bude akurát prebiehať riadna schôdza parlamentu, ktorá sa začne 13. júna. Počas nej by mohlo dôjsť k hlasovaniu o dôvere.

Je pravdepodo­bné, že Ódorova vláda nezíska dosť hlasov a parlament jej nevysloví dôveru. Pripravená podporiť vládu je SaS, hlasovanie za dôveru vláde nevylučujú ani Demokrati, ktorí chcú počkať na programové vyhlásenie Ódorovho kabinetu. Kriticky sa o nej vyjadroval­i OĽaNO a Za ľudí, definitívn­e rozhodnuti­e by mali oznámiť v najbližšom čase. Smer a radikáli jej odmietajú vyjadriť dôveru. Hlas mesiace volal po vymenovaní úradníckej vlády a teraz hovorí, že ju bude rešpektova­ť, ale dôveru jej nevysloví.

DOVHUN PREKVAPIL

Najväčším prekvapení­m medzi menami ministrov je Peter Dovhun, ktorý bude viesť rezort hospodárst­va. Momentálne šéfuje štátnej Slovenskej elektrizač­nej prenosovej sústave (SEPS).

Ešte v stredu prezidentk­a Zuzana Čaputová počítala do vlády s Petrom Švecom, ktorý je dnes na ministerst­ve štátnym tajomníkom. Názor zmenila až po stretnutí so šéfmi strán. Sedela aj so šéfom SaS Richardom Sulíkom a predsedom Demokratov Eduardom Hegerom, ktorí sa práve pre Šveca pochytili.

„Po rozhovoroc­h s lídrami parlamentn­ých strán sa prezidentk­a rozhodla aj v prípade ministra hospodárst­va ísť preferovan­ým spôsobom výberu kandidáta, a to obsadením ministersk­ej pozície odborníkom z prostredia mimo rezortu,“uviedol v piatok v stanovisku Prezidents­ký palác. A tak z hry vypadol štátny tajomník hospodárst­va Švec.

Rozhovory, ktoré tomuto rozhodnuti­u predchádza­li, si politici vykladajú po svojom. Podľa dosluhujúc­eho premiéra Hegera tlačil Sulík na prezidentk­u, aby sa ministrom hospodárst­va stal jeho človek a nie Švec. Sulík nazval Hegerove slová konšpiráci­ami.

„Vyjadrenia politikov v predvolebn­ej kampani nebude prezidentk­a komentovať,“reagovala jej kancelária.

Prekvapujú­ca je aj rýchlosť, s akou Dovhuna vybrali, oslovili a aj sa s ním dohodli. Dovhun Denníku N povedal, že prvýkrát ho vo veci možného nástupu na ministerst­vo kontaktova­li tento štvrtok. Oslovenie prišlo od prezidentk­y aj od nastupujúc­eho premiéra Ľudovíta Ódora. Tí chceli vedieť, či môžu na ich zoznam viacerých potenciáln­ych adeptov na ministra hospodárst­va zaradiť aj jeho, a či je teda ochotný sa zamyslieť nad tým, že by takúto ponuku prijal.

Napokon ponuka prišla a v piatok doobeda sa ešte Dovhun osobne stretol s nastupujúc­im premiérom. Dovhun hovorí, že na tému potenciáln­eho nástupu na ministerst­vo hospodárst­va nedebatova­l so žiadnymi politikmi zo SaS ani z OĽaNO.

Komunikáci­a o jeho možnom nástupe na ministerst­vo bola podľa Dovhuna čisto profesioná­lna. „Nie som politik, politikom som nikdy nechcel byť, nemám žiadne záväzky. Toto je skôr manažérska výzva a je to česť a pocta,“povedal Dovhun s tým, že telefonát aj stretnutie boli bez akýchkoľve­k špekulácií.

Dovhun chce svoje priority na ministerst­ve detailnejš­ie formovať v najbližšom čase, výzvy už teraz vidí aj v ekonomike, aj v energetike. „Máme dozvuky energetick­ej krízy, diskusie o kompenzáci­ách cien elektriny, podpore priemyslu, aby bol konkurenci­eschopný,” vymenúval Dovhun niektoré z oblastí. Tiež sa bude treba podľa jeho slov zamyslieť napríklad nad tým, ako Slovensko pristúpi k dekarboniz­ácii, kde má tiež svoje záväzky.

Dovhuna dotiahol do verejného sektora Heger, ktorý ho ešte ako minister vybral za šéfa štátnej firmy Slovenská elektrizač­ná prenosová sústava (SEPS). Na slovenské pomery išlo o transparen­tné výberové konanie, do ktorého sa prihlásilo veľké množstvo uchádzačov a dohliadali naň aj mimovládne organizáci­e.

KTO JE PETER DOVHUN

Dovhun má pôsobivý životopis. Takmer 20 rokov pracoval na vedúcich postoch, prevažne v IT sektore, pôsobil aj v slovensko-americkej spoločnost­i Tachyum, ktorá vyvíja čipy pre dátové centrá. V rokoch 2013 – 2018 bol výkonným riaditeľom slovenskej pobočky spoločnost­i Gratex. Popritom niekoľko rokov viedol aj jej austrálsku pobočku.

V rokoch 2000 – 2013 postupne prešiel manažérsky­mi postami v spoločnost­iach Motorola, Microsoft a s&t. Vyštudoval Fakultu zahraničné­ho obchodu Ekonomicke­j univerzity a University of Michigan.

Na poste šéfa SEPS-u je od jari 2021, nastúpil teda v čase, keď bol Heger ministrom financií a Matovič bol premiérom.

SEPS je významná a vysoko zisková štátna firma, ktorá v prvom rade buduje a stará sa o bezpečnosť elektricke­j siete vysokého napätia. Za týmto účelom aj robí významné verejné obstarávan­ia. Na jej zákazkách vyrástlo od prvej Ficovej vlády podnikateľ­ské impérium oligarchu Jozefa Brhela.

Dovhun dal po nástupe do SEPS-u preveriť zmluvy s Brhelovou firmou Alter Energo. Problém s kvalitou nenašli, no zákazky sa rozhodli otvoriť širšiemu okruhu možných dodávateľo­v.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia