Dennik N

Nové piesne Beatles či Nirvany? Žiadny problém

Sedem príkladov toho, čo dnes dokáže umelá inteligenc­ia v hudbe

- PETER BÁLIK reportér

Bude umelá inteligenc­ia (AI) prínosom alebo bude chcieť vyhubiť ľudstvo ako vo filmoch o Terminátor­ovi? Odpoveď zatiaľ nechajme bokom a pozrime sa, čo všetko AI dokázala za posledný čas v popmusic.

Debatu o jej prínose v hudbe a o zmysle ľudskej kreativity odštartova­la pesnička Heart of My Sleeve. Bol to duet, v ktorom sa (ne)stretli Drake a The Weeknd. K nemu sa pridal album AISIS znejúci ako nahrávka Oasis, ktorú však známa britská kapela nikdy nevydala, a internet už zaplavujú tisíce AI trackov rôznej kvality.

Majitelia autorských práv sa ich snažia priebežne mazať, no ich boj je rovnako nezmyselný, ako keď sa koncom 90. rokov snažili zakázať pirátsky hudobný softvér Napster. Je to boj, ktorý sa nedá vyhrať. Vybrali sme niekoľko príkladov, ktoré ukazujú na rôzne dnešné možnosti využitia umelej inteligenc­ie v popmusic.

DRAKE AI – HEART ON MY SLEEVE FT. THE WEEKND AI

Rôzne hudobné AI variácie tu boli už predtým, ale málokto si ich všimol. Až teraz, keď sa diskutuje o našej budúcnosti spojenej s umelou inteligenc­iou, pozornosť strhla skladba Heart On My Sleeve, ktorú začiatkom apríla zverejnil niekto pod menom Ghostwrite­r977. Keďže z nej znel hlas rapera Drakea a speváka The Weeknd, dvoch najpopulár­nejších hudobníkov tejto planéty, stala sa cez noc populárna, no rýchlo vyšlo najavo, že ide o podvrh.

Po pár dňoch zasiahol majiteľ práv Universal Music a dosiahol, že skladbu stiahli z jednotlivý­ch streamovac­ích platforiem. A to aj napriek tomu, že mnohí fanúšikovi­a Drakea tvrdili, že je oveľa lepšia ako posledná raperova tvorba.

Autor Heart On My Sleeve je dodnes neznámy, no odhaduje sa, že za krátky čas zarobil 10tisíc dolárov. Táto kauza otvorila viacero otázok. Jedna z principiál­nych sa týka autorských práv. Drake nemusí byť tvorcom skladby, no keď použijete jeho „trademark“, čiže štýl, prejav alebo podobný hlas, prichádza k porušeniu jeho práv. Dôkazom toho sú súdne procesy z minulosti, keď napríklad autori reklamy použili hlas podobný Tomovi Waitsovi a spevák tento spor nakoniec vyhral.

Druhá otázka je oveľa komplikova­nejšia. Dodnes sa nevie, či Heart On A Sleeve je čisto generická skladba, ktorú AI vytvorila na základe tvorby oboch interpreto­v, alebo pôvodná skladba, ktorú zložil konkrétny človek, no pri vokáloch použil umelú inteligenc­iu, aby nahradil svoj spev slávnymi menami. Ak platí prvá možnosť, tak popmusic má vážny problém – stačí AI zadať správne požiadavky a hit je na svete. Aj tak je v súčasnom pope toľko generickej hudby, že je skutočne na mieste otázka, či jej autorom nie je umelá inteligenc­ia.

AISIS: THE LOST TAPES

Británia už je unavená z večných dohadov o tom, či sa ešte niekedy vrátia na scénu manchester­skí Oasis. Dve hlavné postavy, bratia Liam a Noel Gallaghero­vci, sa od rozpadu kapely v roku 2009 medzi sebou nerozpráva­jú. Comeback sa však práve udial, akurát bez nich.

Majitelia autorských práv sa snažia diela vygenerova­né umelou inteligenc­iou podľa slávnych hudobníkov priebežne mazať, no ich boj je rovnako nezmyselný, ako keď sa koncom 90. rokov snažili zakázať pirátsky hudobný softvér Napster.

Hudobníci Boby Geraghty a Chris Woodgates sa pred dekádou pokúšali presadiť so skupinou Breezer. Jedným z ich veľkých vzorov boli práve Oasis, ale kapele sa nedarilo a nakoniec sa rozpadla. Počas pandémie jej členovia nemali čo robiť, a tak sa vrátili k svojim starým pesničkám. Zabávali sa tým, že namiesto pôvodného vokálu do nich pomocou AI dosadili hlas Liama Gallaghera. Vzniklo z toho osem piesní, ktoré zverejnili na YouTube s názvom AISIS ako stratený album od Oasis, ktorý skupina nahrala v 90. rokoch po Be Here Now, no nikdy ho nevydala.

„Cimermanov­ský“počin si rýchlo našiel fanúšikov nadšených z hudby, ktorá skutočne nesie všetky typické znaky Oasis. Spokojný bol dokonca aj Liam Gallagher. Dnes má ich album vyše pol milióna pozretí na YouTube a skupina Breezer bude mať v Londýne prvý koncert po rokoch. Ukážka toho, ako môže byť umelá inteligenc­ia kľúčom k vlastnému úspechu.

LIAM GALLAGHER – IF I HAD A GUN (IF OASIS HAD NEVER SPLIT)

Pri Oasis ešte chvíľku zostaňme. Pesnička If I Had A Gun sa nachádza na prvom sólovom albume Noela Gallaghera, ktorý nahral po rozpade domovskej kapely. Vznikla ešte v čase existencie Oasis – sú videá, na ktorých ju Noel hráva počas zvukových skúšok v rámci svetového turné. Tento skladateľ bol autorom drvivej väčšiny skladieb kapely a fanúšikom vždy vŕtalo v hlave, ako by zneli jeho sólové piesne, keby ich naspieval Liam.

Neznámy autor pomocou AI vymenil pôvodný Noelov vokál za Liamov a výsledkom je skladba, ktorá by sa v podaní Oasis mohla stať ich ďalším veľkým hitom.

NIRVANA: DROWNED IN THE SUN

„Toto je jedna z mojich najobľúben­ejších skladieb od Nirvany,“píše pod videom Drowned In The Sun jeden fanúšik. Ak narazíte na túto pesničku v mori ďalších skladieb kultovej americkej kapely, nemusíte si najskôr všimnúť, že nejde o originál. Všetko znie reálne, lenže Kurt Cobain túto pieseň nikdy nenapísal ani nenahral.

Objavila sa už v roku 2021, čiže v čase, keď AI ešte nebola takou veľkou témou. Stojí za ňou zoskupenie hudobníkov skrývajúce sa pod hlavičkou Lost Tapes of The 27 Club. Tí pomocou AI vytvorili nové skladby od viacerých predčasne zosnulých hudobníkov. Do programu Google AI Magenta vložili tridsať skladieb od Nirvany a nechali vygenerova­ť novú Nirvanu. Vokály vtedy naspieval Eric Hogan, ktorý vedie nirvanovsk­ý coverband, no postupoval presne podľa nôt, ktoré vypadli z počítača.

Dnes už je AI na takej úrovni, že si vystačí aj bez reálneho speváka. Takýmto spôsobom Kurt Cobain „naspieval“klasiku Black Hole Sun od inej grungovej skupiny Soundgarde­n.

FROSBITE ORCKINGS: GUARDIANS OF TIME

Hovorí sa, že najviac ohrozenými žánrami hudby sú hiphop alebo elektronik­a, ktoré AI dokáže veľmi ľahko nahradiť, ale nemusí to byť úplná pravda. Dôkazom toho je prípad Frosbite Orckings.

Táto metalová kapela debutovala so singlom Guardians of Time, ktorý už nazbieral do 300-tisíc klikov. Vo videoklipe účinkuje šesť animovanýc­h postavičie­k netvorov a hudba znie, ako keď hrá nejaká skupina klasický power metal. Frostbite Orckings v skutočnost­i reálne neexistujú. A nielenže neexistujú, všetko vrátane skladania hudby, inštrument­ácie aj spevu je dielom AI.

Keď má umelá inteligenc­ia dostatok existujúce­ho podobného materiálu, tak nemá problém vytvoriť nové piesne. A to dokonca do takej dokonalost­i, že ani nezistíte, že ich nehrajú živí hudobníci. Zatiaľ AI nevie prísť s niečím originálny­m, no skeptici pripomínaj­ú, že je to len otázka času a vylepšenia algoritmov.

THE BEATLES: NEW

Fanúšikovi­a The Beatles si dodnes lámu hlavu, čo by sa stalo, keby kapela neskončila v roku 1970 a nahrala by ešte dva-tri albumy. Rovnako sa pýtajú, či by sa legendárna štvorica ešte niekedy dala dokopy, keby Lennona nezabil v decembri 1980 pomätený fanúšik. Doteraz to všetko bolo v ríši dohadov a fantazmagó­rií, no umelá inteligenc­ia dokáže sny fanúšikov zhmotniť.

Už sa objavilo viacero pozoruhodn­ých „beAItlesác­kych“trackov. Môžete si vypočuť celý album skladieb Lennona a McCartneyh­o, ktoré táto skladateľs­ká dvojica dala iným interpreto­m, ale s kapelou ich nikdy nenahrala. Je tu napríklad aj Lennonova Grow Old With Me, ktorá vyšla na jeho posmrtnom albume Milk and Honey, no pomocou AI ju neznámy autor dotvoril ako spoločné dielo od The Beatles.

Zatiaľ najvydaren­ejšou AI produkciou je sólová vec New Paula McCartneyh­o, ktorá znie, ako keby ju Paul napísal ešte pre The Beatles. Odtiaľ bol už iba krôčik k tomu, aby z nej niekto spravil novú beatlesáck­u raritu, v ktorej slohy spieva Paul a refrény John. Tento track je o to pozoruhodn­ejší, že pôvodný McCartneyh­o vokál nahradilo jeho mladé ja zo 60. rokov. Výsledkom je „nová“skladba od The Beatles. Rýchlo si ju vypočujte, už viackrát bola táto verzia zmazaná z dôvodov autorských práv.

BRIAN ENO: REFLECTION

Spevák Peter Gabriel nedávno vyhlásil, že by sme sa AI nemali báť, ale ísť jej naproti a využiť potenciál, ktorý ponúka. Producent Brian Eno, ktorý s obľubou posúva hranice hudby rôznymi smermi, sa s AI pohral už v roku 2018, keď pripravil ambientný album Reflection. Je to hodina hudby v závislosti od toho, či ju počúvate cez Spotify alebo na zvukovom nosiči, no ak si stiahnete aplikáciu, môžete ju vnímať ako nekonečný hudobný stream.

A nielen to. Eno tento track bez konca prirovnal k sedeniu pri rieke – je to stále tá istá rieka, ale vždy sa mení. Znamená to, že Reflection znie zakaždým vždy trochu inak v závislosti od ročného obdobia, počasia alebo od nálady poslucháča. Bez AI by sa mu to nikdy nepodarilo.

Tento britský hudobník už vydal niekoľko skvelých ambientnýc­h albumov, ale práve Reflection považuje za svoje najsofisti­kovanejšie dielo.

Dodnes sa nevie, či Heart On A Sleeve je čisto generická skladba alebo pôvodná skladba, ktorú zložil konkrétny človek, no pri vokáloch použil umelú inteligenc­iu. Ak platí prvá možnosť, tak popmusic má vážny problém.

 ?? ??
 ?? FOTO – MIDJOURNEY ?? Spoločné promo fotky Beatles, Nirvany a Oasis podľa umelej inteligenc­ie.
FOTO – MIDJOURNEY Spoločné promo fotky Beatles, Nirvany a Oasis podľa umelej inteligenc­ie.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia