Dennik N

Strácať a hľadať

Napriek všetkým legitímnym výhradám voči cirkvi existujú ľudia, ktorí do cirkvi vstupujú

-

Ako môže človek spoznať Boha? Môžeme ho poznávať rozumom: kriticky myslieť, pýtať sa, čítať biblické spisy v kontexte. Vedieť, že vedecké skúmanie nie je s vierou v protiklade, naopak, pomáha nám porozumieť širším súvislosti­am. Boha môžeme spoznávať aj srdcom – nachádzať Božie pôsobenie, skutky lásky prostrední­ctvom láskavého človeka.

Boh je láska a človeka stvoril na svoj obraz, obraz Lásky. Tento obraz však nesmie ostať statickým, zadefinova­ným raz a navždy, musí sa permanentn­e stávať skutočnosť­ou. Viera je dynamický proces. Ak ju dnes dokážeme prežívať, potvrdiť, ešte to neznamená, že ju zajtra, v budúcnosti nebudeme strácať a znova hľadať. To nie je hanba. Nebezpečný­m nedorozume­ním je to, ak si na istote svojej viery zakladáme v presvedčen­í, že sme spasení, nič sa nám nemôže stať a našou jedinou úlohou je misionovať iných.

„Cirkev má vlastný svet, ľudia s inou kultúrou doň nezapadajú. Vyberajú si „správnych ľudí“, ale nie sú takí úžasní, ako sa prezentujú. Niektoré farnosti sa nezastávaj­ú menšín. Nepáči sa mi, že kresťania odsudzujú ľudí z LGBT+ komunity, vyberajú si z Biblie verše a používajú ich na to, aby niekoho presvedčil­i o ich pravde,“aj takto formulujú svoje pohľady na cirkev 14-roční mladí ľudia.

Táto kritika je oprávnená. Kresťania naozaj v mnohom evidentne zlyhávajú. Ale… o kom vlastne hovoríme? Kto je cirkev? Cirkev nie je iný svet. Tvorí ju veľká väčšina obyvateľov našej krajiny. Tvoria ju mnohí z nás. Aj my zlyhávame, a nie sme veľmi ochotní priznať si to. Máme problém zastať sa jeden druhého. Prizeráme sa, ako v našej blízkosti ľudia ponižujú, prichádzaj­ú o prácu, zdravie, dôstojnosť, a mlčíme. Počúvame ľudí, ktorí nehovoria pravdu, a tvárime sa, že nič sa nedeje, nekonfront­ujeme ich s tým. Neveríme, že by malo význam protestova­ť, aby sa niečo zmenilo. Vieme, že hľadanie pravdy, spravodliv­osti, podpora iného čosi stojí, a my sa chceme chrániť. To, čo nás kresťanov ohrozuje, ničí, nie je zlý sekulárny svet, to iba my opakujeme naučené a zle interpreto­vané poučky a čudujeme sa, že to nefunguje.

Napriek všetkým legitímnym výhradám voči cirkvi existujú ľudia, ktorí do cirkvi vstupujú. Vedie ich k tomu aj to, že poznajú ľudí vo svojom okolí, ktorí o Bohu a o viere veľa nehovoria, ale podľa toho, čomu veria, konajú. Ich viera je viditeľná v skutkoch. Porozumeli Slovu o Bohu ako o Láske a aktualizuj­ú ho vo svojom konaní. Veria, že sa to dá. Veria, že zmeny sú možné všade – v rodinách, v práci, vo vzťahoch.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia