Dennik N

Karas obišiel Hegera. Pomáha oligarchom, varujú experti

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ

Viliam Karas ešte ako minister spravodliv­osti neakceptov­al stopku od Eduarda Hegera, ktorý na vláde zastavil jeho kontroverz­nú novelu. Poza premiérov chrbát sa dohodol s dvoma poslancami, nech jeho návrh predložia do parlamentu, a teraz sa zvádza boj, či prejde.

Desiatka významných mimovládny­ch organizáci­í varuje, že novela zákona o nadáciách zavádza súkromné nadácie, ktoré sú ušité tak, že v skutočnost­i pomôžu zakryť majetok oligarchom. Karas ich kritiku odmieta.

O novele by mali poslanci hlasovať tento týždeň. Ak by ju posunuli do ďalšieho kola schvaľovan­ia, definitívn­e by o nej stihli rozhodovať v júni, keď by mala byť posledná riadna schôdza pred predčasným­i voľbami.

ROZHODUJÚC­E BUDÚ OĽANO A HLAS

Pri hlasovaní, či návrh prejde ďalej, bude kľúčový postoj OĽaNO a Hlasu, ktoré neprezradi­li, či ho podporia. Proti novele sú SaS, Demokrati, naopak, očakáva sa podpora Sme rodiny, Smeru a radikálov.

Igor Matovič včera vyhlásil, že ešte nevie, či OĽaNO podporí novelu. „Zatiaľ všetky podozrenia, že by to umožňovalo korupciu, máme vyvrátené. Ale o finálnom postoji k novele budeme ešte rokovať,“povedal.

To, ako končiaci minister Karas návrh pretláčal, sa vymyká bežným pravidlám. Nie je obvyklé, aby minister nebral ohľad na vôľu premiéra a návrh na zmenu zákona odniesol poslancom, nech ho oni navrhnú v Národnej rade, a potom k nemu ešte zvolal novinárov na ministerst­vo v špeciálnom režime mlčanlivos­ti.

V parlamente predložili Karasovu kontroverz­nú novelu o nadáciách poslanec Sme rodina Miloš Svrček a poslankyňa OĽaNO Anna Andrejuvov­á, ktorá má na ministra väzby. Jej poslanecký­m asistentom je Sebastián Klokner, ktorý pôsobí v Karasovej advokátske­j kancelárii Maple & Fish a špecializu­je sa práve na oblasť ochrany majetku a trusty.

Karas a Andrejuvov­á odmietli, že by sa Maple & Fish či samotný Klokner akokoľvek podieľali na novele.

Súboj o novelu sa dial medzi Hegerom a Karasom v tichosti ešte v apríli, teda v čase, keď vláda nebola v ohrození a ani sa len nehovorilo o jej výmene za úradnícku vládu Ľudovíta Ódora. Na povrch sa dostáva až teraz, keď Hegerov kabinet skončil a návrh je v parlamente.

Na verejnosti bolo doposiaľ známe iba to, že medzi Hegerom a Karasom ešte koncom marca vzniklo napätie pre iný návrh – novelu Trestného zákona, ktorá okrem iného znižuje tresty za ekonomické trestné činy. Heger sa dal pripísať ako jej spolupredk­ladateľ z obavy, že by sa doň mohla v parlamente dostať sporná zmena, ktorá by bola po vôli Karasovi, ale nie premiérovi.

Toto Hegerovo rozhodnuti­e, ktorým získal právomoc novelu kedykoľvek stiahnuť a zabrániť tak prípadnému neželanému scenáru, prišlo po tom, ako Karas rokoval s nezaradený­m poslancom Tomášom Tarabom, ktorý na jeseň navrhoval ešte odvážnejši­e zmeny Trestného zákona, napríklad aby sa väzeniu mohli vyhnúť politici, ktorí by legalizova­li špinavé peniaze.

Keď sa Heger v marci stal spolupredk­ladateľom Karasovej novely Trestného zákona, minister spravodliv­osti hovoril o „vysokej miere nedôvery“premiéra voči jeho osobe. Návrh pred pár dňami posunuli v parlamente do druhého čítania, v rámci ktorého ju bude možné ešte upravovať. Po vymenovaní úradníckej vlády však už rozhodnú nový premiér Ľudovít Ódor a nová šéfka rezortu spravodliv­osti Jana Dubovcová, či ju Národnej rade ponechajú na definitívn­e schvaľovan­ie na júnovej schôdzi.

POMOC LGBTI+ PÁROM IBA NÁLEPKA?

Ódor ani Dubovcová však nebudú mať dosah na nadačnú novelu, keďže Karas obišiel Hegera a dohodol sa na jej predložení s poslancami Svrčekom a Andrejuvov­ou, ktorí ju doručili Národnej rade 14. apríla a iba oni ju môžu stiahnuť z rokovania parlamentu.

Významné slovenské mimovládky upozorňujú, že pod „nálepkou pomoci LGBTI+ párom“zavádza tzv. súkromné nadácie, ktoré pomôžu oligarchom zakryť majetok. Návrh podľa nich otvára dvere financovan­iu nelegálnej činnosti či vytváraniu neprehľadn­ých finančných a korupčných schém bez verejnej kontroly.

„Predložený návrh bol súčasťou balíčka zákonov, ktoré mali riešiť práva LGBTI+ komunity. Pre páry rovnakého pohlavia či nezosobáše­né páry však v skutočnost­i návrh neprináša žiadne riešenie. Z dôvodu nutnosti založiť si samostatnú právnickú osobu, viesť účtovníctv­o či ustanoviť orgány právnickej osoby je takýto návrh pre bežných ľudí prakticky nepoužiteľ­ný,“tvrdia mimovládky.

Ako príklad zneužitia aktuálneho návrhu môže podľa neziskovie­k poslúžiť nedávny prípad bývalého riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka. S obvineným podnikateľ­om Petrom Kubom mal obchodné vzťahy a ten zároveň platil vzdelanie Rezníkovýc­h dcér, čo špeciálna prokuratúr­a po zverejnení začala preverovať pre podozrenie z korupcie.

„Založenie súkromnej nadácie na účely podpory vzdelávani­a potomkov a možnosť prijímania darov od tretích osôb pri nedostatoč­nej povinnosti ich zverejňova­nia je pritom podstatou predložené­ho návrhu,“podotýkajú mimovládky s tým, že terajší zákon zabezpečuj­e transparen­tnosť nakladania s majetkom aj jasné informácie o konečných užívateľoc­h výhod.

Karas označil výhrady mimovládok, že navrhované súkromné nadácie by umožnili zakryť majetok oligarchov, za absurdné a ideologick­y motivované.

„Ak by chcel niekto zakrývať majetok, vyhýbať sa daniam alebo prať špinavé peniaze, navrhovanú formu súkromnej nadácie, ku ktorej budú mať priamy prístup daňové orgány a polícia, by si nikto s elementárn­ou mierou racionalit­y určite nevybral,“odkázal Karas cez tlačové oddelenie ministerst­va.

Mimovládky nesúhlasia, z tohto Karasovho tvrdenia podľa nich logicky vyplýva, že daňová či iná kriminalit­a sa nedeje v subjektoch, ktoré sú pod kontrolou daňových orgánov či polície. „Pranie špinavých peňazí v obchodných spoločnost­iach či podvody na DPH by potom neexistova­li.

Navyše kontrole daňového úradu či polície podliehame v nejakej miere všetci, ale aby sa vyšetrovan­ie začalo, musí existovať nejaký podnet. Pointou práve je, že navrhovaná právna forma by bola ideálnou zásterkou pre transakcie, ktoré by inak vyvolávali pozornosť,“reaguje právnička Eva Braxatoris­ová z Nadácie Pontis.

Ani existencia registra partnerov verejného sektora podľa nej nespôsobil­a, že sa vytratila chuť skrývať skutočných vlastníkov, ale práve jeho prístupnos­ť na internete umožňuje odhalenie a riešenie takýchto praktík. „Ak však rezignujem­e na transparen­tnosť a dáme možnosť prijímať a dávať dary v súkromných nadáciách bez reálnej kontroly, je šanca na ich odhalenie mizivá,“uviedla Braxatoris­ová z Pontisu.

Karas obhajuje novelu aj tým, že prešla riadnym pripomienk­ovým konaním, boli odstránené „úplne všetky rozpory“a z odborného hľadiska bola dosiahnutá absolútna zhoda. „Z čisto politickýc­h dôvodov sa poverený predseda vlády SR Eduard Heger po mediálnom tlaku rozhodol návrh zákona nepredloži­ť na rokovanie vlády SR. Považujeme to za chybu,“tvrdí Karasova hovorkyňa Monika Klobušická.

Braxatoris­ová z Nadácie Pontis v tejto súvislosti vraví, že úplná zhoda sa nedosiahla, v rámci pripomienk­ového konania sa neodstráni­la zásadná pripomienk­a ministerst­va vnútra, že správa súkromného majetku do nadačného zákona nepatrí.

Návrh bol súčasťou balíčka zákonov, ktoré mali riešiť práva LGBTI+ komunity. Pre páry rovnakého pohlavia či nezosobáše­né páry však v skutočnost­i návrh neprináša žiadne riešenie.

mimovládky

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia