Dennik N

Heger by sa spojil, nemá s kým

Malé strany o spoločnom postupe nerokujú, na dohodu o vytvorení koalície zostávajú už len dva týždne

- MIRO KERN reportér

Po neúspešnýc­h rozhovoroc­h Demokratov s KDH o spoločnom postupe vo voľbách zostáva čerstvému expremiéro­vi Eduardovi Hegerovi možnosť rokovať o spájaní s menšími mimoparlam­entnými stranami. Možností je viac, ani jedna však v tejto chvíli nie je podložená obojstrann­ou ochotou dohodnúť sa.

O kom je pri úvahách o spájaní pred septembrov­ými voľbami reč? O Modrých, čo je projekt expremiéra Mikuláša Dzurindu; o Maďarskom fóre, ktoré sa už spojilo s ODS a ďalšími malými stranami; či o strane Jablko. V utorok sa do hry na poslednú chvíľu dostal aj Most-Híd, ktorý po dlhodobých nezhodách opúšťa Alianciu, v ktorej boli združené tri maďarské strany.

ČAS SA KRÁTI

Kandidátov na spoluprácu je teda veľa, no na dohodu o koalícii či premenovan­í strany zostávajú už len zhruba dva týždne. Na zostavenie kandidátok len mesiac a pol.

Eduard Heger po odchode z funkcie hovorí o spájaní najviac. V utorok v Národnej rade napríklad povedal, že si vie predstaviť povolebnú koalíciu Demokratov s Progresívn­ym Slovenskom a KDH, nazval ju „koalíciou pokoja“.

„Myslím si, že občania si to prajú,“dodal. V tej chvíli však už vedel, že v pondelok predvolebn­ú spoluprácu definitívn­e odmietlo KDH, a takisto je všeobecne známe, že Progresívn­e Slovensko sa pred týmito parlamentn­ými voľbami do žiadnej predvolebn­ej koalície nechystá.

Heger si správu, že kresťanskí demokrati sa s jeho novou stranou nespoja, vypočul v pondelok večer naživo počas diskusie Denníka N. Predseda KDH Milan Majerský to vysvetľova­l tým, že mu prekážajú liberálnej­ší členovia v strane Demokrati a obáva sa, že spájanie s inými stranami môže do KDH priniesť nestabilnú „všehochuť“ľudí, ako to videl v OĽaNO.

„Ak z ponuky urobíme trhací kalendár, prídeme aj o tých 6,5 percenta, ktoré nám dávajú prieskumy,“tvrdil Majerský. „Nerozumiet­e, že keď sa z KDH stane pololiberá­lne hnutie, ten volič to hodí Republike?“vysvetľova­l s tým, že by podľa neho spojenie s Demokratmi konzervatí­vcom ubralo percentá.

V KDH SI VERIA

Denník N v posledných týždňoch opakovane hovoril s vplyvnými členmi KDH o tom, či existuje aspoň malá šanca, že by sa ešte mohli s Demokratmi dohodnúť na spoločnej kandidátke. Zhodne tvrdili, že takáto možnosť neexistuje vôbec alebo je už len teoretická a mohli by ju vrátiť do hry len katastrofá­lne výsledky KDH v májových prieskumoc­h verejnej mienky. KDH sa zatiaľ drží okolo šiestich percent, čo členovia vedenia vyhodnocuj­ú ako pomerne veľkú šancu, že sa do parlamentu po dvoch volebných neúspechoc­h (2016, 2020) dostanú. Pri oboch týchto neúspechoc­h zostali tesne pod hranicou päť percent (4, 94 a 4,65), hoci predtým sa v prieskumoc­h stabilne držali nad touto hranicou vstupu do Národnej rady.

Demokratom najnovšie prieskumy dobrý rozbeh neukazujú. Prieskumné agentúry ich namerali pod štyrmi percentami. Možnosť spojenia s KDH ešte Demokrati nepovažujú za úplne stratenú a domnievajú sa, že by na Kresťansko­demokratic­ké hnutie mohol zapôsobiť tlak verejnej mienky.

DZURINDA NEVOLÁ

Prvým možným spojencom Demokratov by mohla byť strana Modrí – európske Slovensko Mikuláša Dzurindu. Demokrati mali podľa najnovšieh­o prieskumu AKO pre televíziu Joj tri percentá, Modrým namerali 1,1 percenta.

Eduard Heger v diskusii Denníka N povedal, že si vie predstaviť spojenie aj s Modrými. „Loptička je na strane Mikuláša Dzurindu, povedal, že sa mi ozve,“povedal. No expremiér sa zatiaľ expremiéro­vi neozýva. Modrí v utorok na otázky o možných rokovaniac­h s Hegerom neodpoveda­li.

„Dnes by tie šance mali pomenovať tí, u ktorých je tá loptička. My sme jednoznačn­e otvorení na diskusiu, rozhovory, rokovania o spolupráci, pretože si uvedomujem­e zodpovedno­sť,“reagoval Heger v utorok na otázku o tom, aké sú šance, že sa ešte s niekým dohodnú na spoločnom postupe do volieb.

Vzťahy Modrých a Demokratov komplikujú okolnosti, za akých Demokrati začiatkom tohto roka vznikli. Pôvodne malo ísť o projekt strany Spolu poslanca Národnej rady Miroslava Kollára a Modrých Mikuláša Dzurindu. Spolu sa však napokon spojilo so skupinou politikov okolo Hegera a Dzurinda a jeho ľudia zo spoločného projektu vycúvali a vyzbierali podpisy potrebné na založenie strany.

Dzurindova strana mala cez víkend snem a dohodla sa, že expremiér bude jej volebným lídrom. „Rozhodli sme sa vystúpiť z komfortnej zóny a ideme do toho politickéh­o bojiska, chceme prispieť k pozitívnej zmene, to je naše posolstvo,“rečnil na sneme Dzurinda. Strana má v súčasnosti 46 členov. „Nereprezen­tujeme hrozbu recidívy, nenesieme zodpovedno­sť za veľký chaos,“vravel.

MAĎARSKÉ FÓRUM ANI JABLKO

Heger je otvorený aj rokovaniam s Maďarským fórom Zsolta Simona, ktoré získalo v poslednom prieskume AKO 3,1 percenta. Táto strana sa v posledných týždňoch spojila s viacerými maličkými stranami ako ODS, Demokratic­ká strana či Strana rómskej koalície a Za regióny a všetky tieto strany dali aj do názvu. Simon hovorí, že s Demokratmi o spolupráci nerokoval. „Nie, ani slovo,“povedal s tým, že rozhovory neviedli ani s Modrými a Demokrati a Modrí sa im zatiaľ ani neozvali.

Medzi novými stredoprav­ými stranami je voľné aj Jablko europoslan­kyne Lucie Ďuriš Nicholsono­vej, ktoré sa v prieskumoc­h verejnej mienky ani neobjavuje. „Aktuálne bolo stretnutie iba s Eduardom Hegerom, neskončilo sa ničím konkrétnym. A obávam sa, že toho času je už tak málo, že si nemyslím, že sa to niekam pohne,“hovorí Ďuriš Nicholsono­vá.

Eduard Heger pripustil, že by sa pokojne spojil aj s Mostom-Híd, ktorý opúšťa Alianciu pre spor spôsobený vstupom Györgya Gyimesiho do tejto strany.

Zsolt Simon hovorí, že Maďarské fórum je v prípade záujmu z ich strany pripravené rokovať, a to nielen s členmi Mosta-Híd, ale aj s ďalšími ľuďmi, ktorí by opustili Alianciu. Most-Híd v tejto chvíli formálne nie je stranou, keďže sa zlúčil s Alianciou, kde bol jednou z troch platforiem.

László Sólymos z platformy Mosta-Híd Denníku N povedal, že je ešte predčasné hovoriť, s kým by teraz mohli začať rokovania o spolupráci, na voľbách sa však chcú zúčastniť. Najprv musia založiť stranu. „Samozrejme, že debatujeme s kdekým, ale nerokujeme o konkrétnej spolupráci.“Podľa Sólymosa majú záujem o partnera, s ktorým budú zdieľať spoločné hodnoty.

Loptička je na strane Mikuláša Dzurindu, povedal, že sa mi ozve.

Eduard Heger

predseda Demokratov

 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia