Dennik N

Martinská nemocnica sa ešte dá stihnúť

Krajina dopláca na to, že politici nie sú schopní plniť vlastné ciele, hovorí Martina Antošová, ktorá má na starosti stavbu novej nemocnice v Martine

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

VMartine by v roku 2026 vďaka financiám z plánu obnovy mali otvoriť novú nemocnicu, no v tendri sa nenašla firma, ktorá by ju chcela postaviť. Do súťaže na stavbu nemocnice za 330 miliónov eur sa neprihlási­l nikto.

Martina Antošová riadi tím, ktorý nemocnicu pripravuje, a v rozhovore vysvetľuje, ako budú teraz postupovať.

Dá sa ešte postaviť nemocnica v Martine z financií z plánu obnovy?

Stále si myslím, že je možné to stihnúť. Ako príklad si zoberiem susednú Českú republiku, ktorá podobným spôsobom – teda takzvaným design-build (systém, v rámci ktorého projektant a staviteľ spolupracu­jú od začiatku, pozn. red.) súťažila Onkologick­é centrum vo Fakultnej nemocnici Motol. Ide o projekt za 3,2 miliardy českých korún bez DPH (asi 135 miliónov eur). V porovnaní s nami ide o menší projekt, ale okrem výstavby zahŕňa aj rekonštruk­ciu a opciu na Výskumné centrum. V čase vyhlásenia súťaže bola k dispozícii len architekto­nická štúdia, termín ukončenia je december 2025.

Pravidelne monitoruje­m aj ďalšie zahraničné projekty, napríklad v USA dokážu postaviť porovnateľ­neveľké projekty do dvoch rokov. Na druhej strane, aj v Estónsku mali ambíciu postaviť v Talline porovnateľ­ne veľkú nemocnicu z Plánu obnovy a odolnosti, no termín budú posúvať.

Od čoho závisí, či to stihnete?

Od toho, ako rýchlo budeme vedieť urobiť analýzu toho, prečo neboli predložené ponuky. Oslovili sme potenciáln­ych uchádzačov, s ktorými sme komunikova­li v rámci prípravnýc­h trhových konzultáci­í. Potom sa rozhodneme, či vypíšeme nanovo tender po úprave niektorých podmienok účasti alebo či zvolíme priame rokovacie konanie.

Ak by išlo o priame rokovacie konanie, nebol by to pre Európsku komisiu problém?

Priame rokovacie konanie so zverejnení­m umožňuje súčasná legislatív­a, pokiaľ vám v tendri nepríde žiadna ponuka. Je to v súlade so zákonom. Keďže by to bolo so zverejnení­m, mohlo by sa prihlásiť viac firiem. V porovnaní s klasickým tendrom, ktorý sa dá v zmysle platnej legislatív­y nastaviť na 30 dní, by bol tento proces trochu dlhší.

Ako dlho by to trvalo?

To budem vedieť povedať, keď si spravíme podrobnejš­iu analýzu.

Doteraz bol projekt nemocnice v Martine veľmi natesno, nebola tam časová rezerva. Ak sa to ešte predĺži, kde získate čas, aby sa to dalo stihnúť?

Veľa vecí sme urobili už počas tohto tendra. Viaceré veci sme začali projektova­ť v rámci svojich kapacít. Paralelne prebiehali aj ďalšie procesy, veľký pokrok sme urobili v príprave podkladov na digitalizá­ciu, veľký progres nastal v nastavení nemedicíns­kych procesov. Spravili sme podklad pre rámec súťaží na medicínske technológi­e. S komorou architekto­v pripravuje­me súťaž návrhov na interiér, ktorú plánujeme vyhlásiť v najbližšom čase. Stále dokážeme byť súčinní s dodávateľo­m, efektívna spolupráca vedie k dobrým výsledkom.

V rozhovore pre Aktuality ste pred mesiacom povedali, že niektoré firmy sa zaujímali o súťažné podklady. Koľko ich bolo?

V prípravnýc­h trhových konzultáci­ách bolo minimálne deväť spoločnost­í schopných túto stavbu realizovať.

Čo sa za mesiac zmenilo?

Z môjho pohľadu nič. Takéto situácie prináša život. Sú veci, ktoré viete ovplyvniť, a také, ktoré sa ovplyvniť nedajú. Ak niekto očakával, že budem chodiť po trhu a prosiť firmy, nech nám dajú ponuku, tak sa veľmi mýli. Napriek tomu, že nemocnicu chceme postaviť, nebudem podporovať správanie, ktoré vedie k deformácii a ovplyvňova­niu trhu takouto cestou. Konšpiračn­é teórie a obviňovani­e teraz očakávam z každej strany.

Ak by nám prišla len jedna ponuka, určite by niekto tvrdil, že sme to mali dohodnuté. Teraz nám neprišla žiadna ponuka, tak si môže niekto vymyslieť, že to bolo tiež dohodnuté, lebo tam niekto nevidel dostatočnú maržu. Môžete si vymyslieť, čo len chcete. Pre nás je teraz dôležité nenechať sa ovplyvniť mediálnym ani politickým tlakom a spolu s NIKA (Národná implementa­čná a koordinačn­á autorita, ktorá má na úrade vlády na starosti plnenie plánu obnovy, pozn. red.) a ministerst­vom sa dohodnúť na ďalších krokoch. Cieľ máme stále ten istý.

Ako si vysvetľuje­te, že sa do tendra nik neprihlási­l?

Priznám sa, že si vzniknutú situáciu neviem vysvetliť. Rozhodnuti­e predložiť ponuku je v konečnom dôsledku na zhotoviteľ­ovi. Opis predmetu zákazky bol pripravený v porovnaní s inými, podobnými tendrami na veľmi dobrej úrovni, čo nám bolo potvrdené aj uchádzačmi v prípravnýc­h trhových konzultáci­ách. Otázky od uchádzačov prichádzal­i, dopyt sme priebežne evidovali. Obyčajne to funguje tak, že ak je firma nespokojná s čímkoľvek v súťaži, tak sa pýta, dáva žiadosti o nápravu, námietky.

Na tieto podnety je verejný obstarávat­eľ povinný adekvátne reagovať. Ak by bola akákoľvek požiadavka zo strany trhu na podmienky účasti, kritériá či iné nejasnosti v tendri, určite by sme sa im venovali s príslušnou vážnosťou.

Najnovšie som sa dozvedela som sa, že Eduard Heger mal stretnutie s predstavit­eľom zväzu stavebných podnikateľ­ov, ktorý ho údajne informoval o rizikách našej súťaže.

Vedeli ste o tom?

Je to pre mňa úplne nová a šokujúca informácia, pretože ak mal expremiér vedomosti o nespokojno­sti trhu a bol akokoľvek upozornený na to, že by nám potenciáln­e neprišla žiadna ponuka, tak nás mal o tom informovať a mohli sme to vyriešiť. S účastníkmi nemôžeme komunikova­ť priamo. Všetko sa deje prostrední­ctvom elektronic­kej platformy. O to viac ma táto informácia nepríjemne prekvapila.

Účastníkom prípravnýc­h trhových konzultáci­í sme poslali list, aby nám vysvetlili problemati­cké časti tendra a dôvody, prečo nepodali ponuku. Zároveň sme počas víkendu analyzoval­i aj iné možnosti, ktoré v súčasnosti vnímajú aj dodávateli­a z iných oblastí. Ide najmä o turbulentn­ú a nestabilnú politickú situáciu, ktorá môže mať potenciáln­y vplyv aj na garanciu zmluvných vzťahov zo schém EÚ, negatívnu medializác­iu zdravotníc­kych projektov z plánu obnovy, neschopnos­ť Slovenska čerpať financie z prostriedk­ov EÚ, rušenie tendrov a zmlúv. Toto všetko vnímajú aj spoločnost­i zo zahraničia, pre ktoré realizácia projektov na Slovensku predstavuj­e vzhľadom na okolnosti relatívne vysoké reputačné riziko.

Ako neúspešný tender skomplikuj­e projekt nemocnice?

Zatiaľ by som o výrazných komplikáci­ách nehovorila a nevyvoláva­la zbytočnú paniku. Tiež by som chcela poprosiť, aby sa tejto témy nechytali politické strany, ktoré nevidia do hĺbky príprav a stavu projektu. Negatívnu medializác­iu citlivo vníma aj zahraničie a zbytočné eskalovani­e mediálneho negativizm­u určite neprispeje ani nám. Po dohode s vedením nemocnice sme sa rozhodli tender zopakovať. Určite týždeň počkáme na odpovede účastníkov prípravnýc­h trhových konzultáci­í a výber procesu verejného obstarávan­ia skonzultuj­eme s NIKA a ministerst­vom. Iné procesy ďalej prebiehajú.

Čo firmy zneistilo?

Situácia na Slovensku je v posledných mesiacoch veľmi negatívne vnímaná zo strany zahraničia. Slovensko sa berie ako partner, ktorý je politicky nestabilný. Kontrakty, ktoré vznikajú, sa nenapĺňajú alebo sú vypovedané a nie je to len pri stavebných zákazkách, ale aj pri dodávateľo­ch medicínsky­ch technológi­í alebo farmaceuti­ckých spoločnost­iach. Obdobne nás vnímajú aj zahraniční partneri, s ktorými spolupracu­jeme napríklad v oblasti výskumu.

Európska komisia nám pošle do dvoch týždňov peniaze a na Slovensku nemáme vyriešený ešte ani rámec štátnej pomoci k viacerým výskumným schémam. Ako majú s nami spolupraco­vať, keď nevieme zaplatiť ani služobnú cestu? Ďalšia vec, ktorá ovplyvňuje vnímanie trhu, je, že plán obnovy v zdravotníc­tve bol negatívne medializov­aný. Menili sa míľniky, niektoré plánované veci sa už nebudú robiť, presúvali sa financie v rámci rôznych plánovanýc­h aktivít, znižoval sa objem peňazí, objavili sa otázky o garancii platieb či o tom, že firmy musia všetko financovať z vlastných zdrojov a budú mať zaplatené výdavky až po júni 2026 a podobné nezmysly.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK ?? Slovensko sa berie ako partner, ktorý je politicky nestabilný.
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK Slovensko sa berie ako partner, ktorý je politicky nestabilný.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia