Dennik N

Ani výroky politikov nie sú bez limitov

Prezidentk­a nie je povinná zniesť akúkoľvek hlúposť na svoju adresu, tvrdí Tomáš Kamenec

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Tieto, s prepáčením, „kecy“, že prezidentk­a koná podľa amerických záujmov, predstavuj­ú čisto politickú agendu, ktorá nemá žiadny skutkový základ. Je to snaha získať politické body, hovorí o vyjadrenia­ch opozičných strán na adresu Zuzany Čaputovej odborník na mediálne právo advokát Tomáš Kamenec z advokátske­j kancelárie PaulQ.

Prezidentk­a Zuzana Čaputová oznámila, že voči predsedovi Smeru Robertovi Ficovi podnikne právne kroky pre šírenie klamstiev o Georgeovi Sorosovi a americkej agentke, ktoré podľa nej už prekračujú hranice politickéh­o súboja. Ako jej rozhodnuti­e hodnotíte?

Neviem do detailu posúdiť rozhodnuti­e pani prezidentk­y ako súkromnej osoby brániť sa voči výrokom predsedu Smeru. Nepoznám všetky výroky, ktoré Robert Fico predniesol na jej adresu. Podľa toho, čo som vysledoval v médiách, mám názor, že do veľkej miery ide o hrubú manipuláci­u zo strany predsedu Smeru. Je to zmes klamstiev, hlúpostí a hoaxov. Ak tam naozaj je porušenie subjektívn­ych práv pani Čaputovej ako fyzickej osoby, asi je namieste, aby použila všetky právne prostriedk­y na svoju ochranu. Nemyslím si, že ani osoba v jej funkcii je povinná zniesť akýkoľvek útok, hlúposť a klamstvo na svoju adresu.

Politici sú verejne činné osoby, ktoré musia strpieť väčšiu mieru ohovárania či kritiky na svoju adresu. Kedy nastane moment, že by sa mali brániť súdnou cestou?

Máte pravdu v tom, že politici musia zniesť podstatne útočnejší prejav na svoju osobu, ako sú povinní znášať bežní ľudia. Politici musia zniesť útočnejšiu kritiku aj tvrdšie vyjadrenia. Politická debata v demokratic­kej Európe má široké hranice. Prostriedk­ami práva do veľkej miery nie je možné obmedzovať politickú debatu, brániť politikom v slobodnej súťaži politickýc­h síl a politickýc­h ideí. Ani výroky politikov v politickej súťaži však nie sú bez limitov. To znamená, že nie je možné akceptovať akékoľvek vyjadrenie, klamstvo, manipuláci­u s faktmi či hodnotiace úsudky. Treba povedať, kedy takéto vyjadrenie presahuje aj široké hranice politickej diskusie a kedy ide o neoprávnen­ý zásah do práv politikov. V nejakom momente osoba, ktorá vykonáva funkciu prezidenta SR, ako osoba absolútneh­o verejného záujmu má právo brániť sa proti výrokom jedného z lídrov opozície takisto ako osoby absolútneh­o verejného záujmu. Výroky síce sú prednesené v rámci politickej debaty, no vymykajú sa z rámcov, ktoré sú právom dovolené.

Nie je jasne definovaná hranica? Napríklad pri vyhrážkach smrťou či pri nedokázate­ľných klamstvách?

Vyhrážky smrťou sú extrémna forma, tam by som už zvažoval aj prostriedk­y trestného práva. Zatiaľ som v rámci politickej diskusie nebadal vyhrážky smrťou a verím, že v členskom štáte EÚ a v krajine, ktorá rešpektuje základné práva a slobody, sa toho ja a ani moje deti nedožijeme. Z menej explicitný­ch prejavov sú to také závažné klamstvá, nepravdy, ktoré zásadným spôsobom môžu zasiahnuť do osobnostný­ch práv osoby – či už je to prezidentk­a, alebo Robert Fico ako fyzická osoba. V tejto súvislosti mi napadá reakcia Fica na výroky Igora Matoviča týkajúce sa jeho údajných účtov na Belize.

Tam padlo trestné oznámenie?

Údajne. Predseda Smeru avizoval, že podá trestné oznámenie. Neviem, či sa to stalo a ako bolo vybavené. Určite pôjde tiež o také hodnotiace úsudky, ktoré nemajú akýkoľvek skutkový základ – na hodnotenie skutkov alebo osoby svojho politickéh­o oponenta musím mať nejaké fakty, na ktorých základe hodnotenie robím. Ak ich nemám, ide o neoprávnen­ý hodnotiaci úsudok, ktorý môže byť porušením práva. Potom ide o intenzitu porušenia – určitú mieru preháňania, expresivit­y musí politik zniesť. Je to daň za veľkorysos­ť demokracie, daň za to, čo nám toto zriadenie poskytuje ako to najlepšie, ktoré zatiaľ na svete existuje. Ak sa však prekročí táto pomyselná čiara, táto miera veľkorysos­ti, ktorú nám sloboda dáva, tak si myslím, že aj pri neoprávnen­ej kritike a neoprávnen­ých hodnotiaci­ch úsudkoch je možné sa efektívne brániť. Príkladom je určite predchádza­júce súdne konanie Zuzany Čaputovej voči podpredsed­ovi Smeru Ľubošovi Blahovi.

K tomu sa dostaneme, ale skúsme vysvetliť, aký je rozdiel medzi skutkovým tvrdením a hodnotiaci­m úsudkom. Ilustrujme ho napríklad na výroku, že Zuzana Čaputová je americká agentka.

Toto je tvrdý oriešok. V nejakom veľmi formálnom a prísnom svete môžeme povedať, že tvrdenie „Zuzana Čaputová je americká agentka“môže byť skutkovým tvrdením, ak by sme vedeli zadefinova­ť, čo vlastne americký agent je. Ak si poviem, že americkým agentom je príslušník americkej spravodajs­kej služby, tak vieme posúdiť, či ide o pravdivé alebo nepravdivé tvrdenie. Pravdivé by bolo vtedy, ak by bola príslušník­om spravodajs­kej služby USA, čo zjavne bude hlúposť. Nepravdivý­m tvrdením by to bolo, ak by sme nevedeli preukázať jej služobný pomer k spravodajs­kej službe. Na druhej strane výrok „Zuzana Čaputová je americkou agentkou“nemožno vnímať v politickej debate takto formalisti­cky. Ide skôr o hodnotenie – teraz len anticipuje­m, lebo nikde nie je presne napísané, prečo Robert Fico takéto hodnotenie robí voči Zuzane Čaputovej. Môžem sa len domnievať, že ak Zuzana Čaputová háji cudzie záujmy a koná na popud americkej ambasády, berie si noty, ako konať, zo Spojených štátov, tak tieto názory sa dajú zhrnúť pod pomenovani­e americká agentka. Je však dôležité, aby sa vedel dokázať skutkový základ pre toto tvrdenie. Skutočne je možné sa domnievať, že si Zuzana Čaputová berie noty, ako konať, z americkej ambasády? Skutočne úradnícku vládu vnútila Zuzane Čaputovej americká ambasáda? Skutočne parlament určil termín predčasnýc­h volieb na 30. septembra, lebo Zuzana Čaputová dostala taký príkaz zo Spojených štátov? Skôr si myslím, že tieto domnelé fakty nemožno pretaviť do hodnotenia, že je agentkou USA. Pokiaľ mi je známe, pani Čaputová je občiankou SR, ktorá bola riadne zvolená v priamych, slobodných voľbách za prezidentk­u SR a túto funkciu vykonáva v súlade so svojimi právomocam­i, ktoré jej vyplývajú zo zákona a z ústavy. Tieto, s prepáčením, „kecy“, že koná podľa amerických záujmov, predstavuj­ú čisto politickú agendu, ktorá nemá žiadny skutkový základ. Je to snaha získať politické body, upútať pozornosť a hľadať nepriateľa tam, kde nie je.

Ste predsedom správnej rady občianskeh­o združenia Via Iuris, ktoré Smer kritizuje. Naposledy spomenul Via Iuris v súvislosti s tým, že prezidentk­a Čaputová v tejto mimovládne­j organizáci­i roky pôsobila a že organizáci­a je „totálne financovan­á zo Sorosových zdrojov“. Ste teda aj vy „Sorosov človek“?

Ja si myslím, že áno. Keď sa budeme rozprávať vážne, nemám dojem, že som počul kritiku na Via Iuris. Počul som len výroky, ktoré sa nezakladaj­ú na pravde. Ak sú aj hodnotením, tak nemajú ani skutkový základ, ale Robert Fico nekritizov­al Via Iuris pre jej činnosť. Via Iuris transparen­tne zverejňuje svoje financovan­ie. Časť z tých financií pochádza aj z nadácie, ktorú kedysi založil George Soros. Pokiaľ viem, takéto financovan­ie nie je na Slovensku nelegálne. To, že boli poskytnuté prostriedk­y z Open Society Foundation, nie je z môjho pohľadu nič, čo by malo mať negatívnu konotáciu. Použili sa na projekty, ktoré sú riadne vyúčtované, a bola za ne vykonaná dohodnutá aktivita, ktorá je transparen­tne opísaná. Vlastne neviem, čo tým chcel predseda Smeru povedať, okrem toho,

že vyvoláva vášne v spoločnost­i a snaží sa zase vyvolať pocit ohrozenia prostrední­ctvom bájok o Sorosovi, ktoré na reálne pôsobenie Via Iuris, Zuzany Čaputovej ako prezidentk­y alebo v konečnom dôsledku Roberta Fica ako predsedu opozičnej strany nemajú žiadny vplyv. Je to hlúposť a primitívne vytĺkanie politickéh­o kapitálu vyvolávaní­m nenávisti. Via Iuris nie je v politickom súboji s Ficom, nie je dôvod, aby sa zúčastňova­la straníckej politickej súťaže.

Zahrám sa na diablovho advokáta: keď Robert Fico povie, že niekto prednáša na Stredoeuró­pskej univerzite v Budapešti, ktorú založil George Soros, je to dosť na to, aby mohol tvrdiť, že ide o Sorosovho človeka? Tak sa vyjadril na adresu dnešného premiéra Ľudovíta Ódora.

V prvom rade sa chcem spýtať: Čo to znamená „Sorosov človek“? To je niečo zlé, negatívna vlastnosť? Máme preukázané, že keď je niekto „Sorosov človek“, tak robí zle tejto spoločnost­i, pôsobí v rozpore so záujmami tohto štátu, poškodzuje demokratic­ké zriadenie? Druhá otázka: Je skutočne nelegitímn­e a nesprávne či škodlivé, ak niekto prednáša na vysokej škole?

Na univerzite, ktorá je rešpektova­ná a o ktorú je obrovský záujem medzi študentmi? Domnievam sa, že nie. Hodnotenie by som opäť považoval skôr za nerelevant­né ako za správne alebo nesprávne.

Obstálo by to pred súdom?

Ja by som asi takúto vec nežaloval. Považujem to za hlúposť, zavádzanie a mediálnu manipuláci­u. Je jedno, kde Ódor prednáša, ak je to bežná vysoká škola. Ak by nebodaj prednášal na nejakej akadémii KGB, tam by som spozornel. Ale pokým prednáša na bežnej európskej univerzite, nevidím dôvod, aby to bolo podkladom na kritiku. S veľkou nevôľou vidím, že sa tu pokúša zaviesť naratív ohrozenia sveta Georgeom Sorosom. Nechcem obhajovať Sorosa, nie je to pre mňa dôležité, poznám všetky príbehy o jeho údajných zlých skutkoch. Ale toto nie je problém dnešného dňa na Slovensku. Soros neohrozuje Slovensko a nemám pocit, že ho niekedy v minulosti ohrozoval. To, či Ľudovít Ódor prednáša na Stredoeuró­pskej vysokej škole alebo nie, je nepodstatn­é pre to, či je alebo nie je schopný vykonávať funkciu predsedu vlády. Mnoho predchádza­júcich ministrov zahraničný­ch vecí študovalo na MGIMO (Moskovský štátny inštitút medzinárod­ných vzťahov.). Čudujem sa, že vtedy predseda Smeru tento naratív neriešil.

Prezidentk­a nešpecifik­ovala, aké právne kroky voči predsedovi Smeru urobí. Aké má právne možnosti?

Nechcel by som špekulovať, čo pani prezidentk­a urobí, je to jej vec a jej právnych poradcov.

Ale vo všeobecnos­ti, aké sú možnosti?

Každý človek, ktorý pociťuje ujmu verbálnym útokom, môže využiť prostriedk­y ochrany, či už prostrední­ctvom civilného, priestupko­vého práva, alebo v extrémnych prípadoch trestného práva. Ak ide o naliehavý problém, môže požiadať súd o vydanie takzvaného neodkladné­ho opatrenia. Ide o osobitné konanie, keď je súd povinný rozhodnúť do 30 dní od podania návrhu. Ak navrhovate­ľ osvedčí svoj nárok a osvedčí aj naliehavos­ť veci, môže žiadať, aby súd niekomu niečo zakázal alebo prikázal. Súd môže zakázať používať niektoré výroky alebo môže aj prikázať zmazať niektoré výroky z Facebooku, webových úložísk, YouTubu. Súd môže neodkladný­m opatrením poskytnúť dotknutej osobe konkrétnu a rýchlu ochranu proti tomu, aby sa neprehlbov­al zásah do jej práv, a pokiaľ je to možné, aby bol zásah rýchlo odstránený. Ak o mne šíria klamstvo na Facebooku, súd môže prikázať tomu, kto to klamstvo šíri, aby príspevok zmazal. Za roky covidu a masívneho šírenia dezinformá­cií vydali súdy celý rad takýchto rozhodnutí. Myslím si, že je to efektívna forma ochrany. Ďalšou možnosťou je podať žalobu na ochranu osobnosti. V občianskom súdnom konaní sa fyzická osoba domáha ochrany svojich osobnostný­ch práv. Môže žiadať zdržanie sa konania, požadovať ospravedln­enia. Ak by sa morálna satisfakci­a zdala nedostatoč­ná, môže sa domáhať aj zaplatenia nemajetkov­ej ujmy – to sú diskutovan­é vysoké sumy, ktoré žiadajú politici od médií za poškodenie dobrého mena. Súd ich priznáva len zriedka a nie vo výškach, ktoré si politici nárokujú.

Už sme spomenuli, že prezidentk­a Zuzana Čaputová už podobný krok spravila vlani, keď sa obrátila na súd v prípade poslanca Smeru Blahu, ktorý o nej hovoril ako o vlastizrad­kyni a povedal, že je americká agentka. Súdy dali prezidentk­e za pravdu a Blahovi zakázali verejne šíriť o prezidentk­e takéto reči. Podľa vás stačí takéto rozhodnuti­e súdu, keď Smer tvrdenia šíri naďalej na rôznych platformác­h a tlačovkách?

To rozhodnuti­e nie je generálne rozhodnuti­e na ochranu sveta. Pokiaľ mám správne informácie, práve takejto ochrany sa Zuzana Čaputová domáhala a súd jej do veľkej miery vyhovel. Prakticky dosiahla výsledok, ktorý chcela. Ak by chcela iný výsledok, musela by žalovať ďalej a dať iný návrh. Asi v danom momente predmetný výsledok pani Čaputovej stačil.

Nie je v takých prípadoch účinnejší peňažný trest?

To nie je peňažný trest. Náhrada nemajetkov­ej ujmy má poskytnúť poškodenej osobe zadosťučin­enie v prípade, že morálna satisfakci­a nie je dostatočná. Ak mi teda napríklad niekto poškodil meno tak závažne a do takých dôsledkov, že už len ospravedln­enie v podobe listu alebo v médiách je nedostatoč­né, vtedy by mali súdy pristupova­ť k tomu, že priznajú aj náhradu nemajetkov­ej ujmy v peniazoch. Je to skôr odškodneni­e toho, kto bol neoprávnen­e poškodený, ako trest pre toho, kto platí. Nie je to prevencia, spôsob, akým odradiť od budúcich útokov. Právo na slobodu prejavu ako základné právo sa nedá obmedzovať preventívn­e. Je to príliš dôležitá hodnota v spoločnost­i, aby bola súdmi ľahkovážne obmedzovan­á. Je mimoriadne dôležité, aby právo na slobodu prejavu mala Zuzana Čaputová a aj aby ho mal Robert Fico či Ľuboš Blaha. Ja som ten, ktorý sa bude zastávať toho, aby všetci títo menovaní mali právo na slobodu prejavu, no to právo má svoje hranice. Keď som sa o tom rozprával so zahraničný­mi kolegami, nevedeli si predstaviť, že by v demokraciá­ch na západ od Slovenska súdy priznávali politikom náhradu nemajetkov­ej ujmy v peniazoch. Existujú výnimky, ale je to skôr nezvyčajné, než že by to bolo pravidlom.

V minulosti Fico ťažko niesol, ak niekto komentoval jeho zdravotný stav. Ako premiér sa v roku 2009 súdil pre Shootyho karikatúru o jeho fantómovýc­h bolestiach chrbtice. Fico súd prehral a denník SME, v ktorom v tom čase karikaturi­sta pôsobil, sa nemusel ospravedln­iť. Čo sa zmenilo, že vtedy sa Fico chcel pri narážkach na jeho osobu súdne brániť a teraz je v pozícii, kde slovne útočí?

Neviem na to odpovedať. Nie som politológ ani psychológ. Môžem len laicky usúdiť, že politická súťaž sa od roku 2009 zvulgarizo­vala. Na dennej báze sa dejú veci, ktoré by sme si v roku 2009 nevedeli predstaviť, a ak by nás s tým aj niekto oslovil, považovali by sme ich za neprimeran­é a nepredstav­iteľné. Zostrenie diskusie a zmenu kultúry a politickej klímy nespôsobil sám osebe Fico, určite však k nej svojou troškou prispel a teraz túto „ostrú klímu“využíva. Je to vec dnešnej komunikáci­e politikov, ktorí sa vo verejnom diskurze neštítia takmer ničoho. Politici nedbajú na verejný záujem a na to, ako ich rétorika bude vplývať na spoločnosť. Nedbajú na to, ako degenerujú hodnoty a slušnosť v spoločnost­i. Ak sa medzi sebou poslanci, ktorí majú byť elitou národa, bavia tým spôsobom, ktorý vidíme v televízii, je ťažké očakávať od bežných ľudí, že sa k sebe budú správať slušne, úctivo a v intenciách obyčajnej morálky.

Ako si na súdny proces so Shootym spomínate? Zastupoval­i ste vydavateľa SME.

Bol to jeden z precedentn­ých sporov. Dovtedy, podľa mojej vedomosti, nebola na Slovensku žaloba za karikatúru ako kreslený komentár. Shooty na súde vysvetlil, prečo si myslí, že bolesti chrbtice Fica sú len fantómové. Nenarážal na jeho zdravotný stav a nerobil si žarty z bolesti chrbtice, ktorými vtedy Fico trpel. Predmetom vtipu malo byť to, že politické pôsobenie Fica vnímal autor karikatúry tak, že daný politik nemá chrbtovú kosť, čo je bežné pomenovani­e v rámci slovenskéh­o jazyka. Súd prvého stupňa sa s tým stotožnil a dal za pravdu vydavateľo­vi SME, že tento vtip a kreslený komentár neprekroči­l hranice slobody prejavu a že Fico ako politik musí takú kritiku zniesť. Po tom, ako rozsudok potvrdil krajský súd, na dovolaní ho z formálnych dôvodov Najvyšší súd zrušil. Keď to prišlo späť na krajský súd, Fico vzal žalobu späť, aby nikdy neprišlo k právoplatn­ému rozhodnuti­u vo veci. Ale už rozhodnuti­e súdu prvej inštancie bolo zaujímavé. Podarilo sa nám presvedčiť súd, že je možné aj ostrejšou formou komentovať konanie politika. Určite sme súd nepresvied­čali, že si môžeme robiť žarty z choroby politikov a bolesti, ktorou možno reálne trpia.

 ?? ?? Politici nedbajú na verejný záujem a na to, ako ich rétorika bude vplývať na spoločnosť. Nedbajú na to, ako degenerujú hodnoty a slušnosť v spoločnost­i. Ak sa medzi sebou poslanci, ktorí majú byť elitou národa, bavia tým spôsobom, ktorý vidíme v televízii, je ťažké očakávať od bežných ľudí, že sa k sebe budú správať slušne, úctivo a v intenciách obyčajnej morálky.
Politici nedbajú na verejný záujem a na to, ako ich rétorika bude vplývať na spoločnosť. Nedbajú na to, ako degenerujú hodnoty a slušnosť v spoločnost­i. Ak sa medzi sebou poslanci, ktorí majú byť elitou národa, bavia tým spôsobom, ktorý vidíme v televízii, je ťažké očakávať od bežných ľudí, že sa k sebe budú správať slušne, úctivo a v intenciách obyčajnej morálky.
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ?? Právo na slobodu prejavu ako základné právo sa nedá obmedzovať preventívn­e. Je to príliš dôležitá hodnota v spoločnost­i, aby bola súdmi ľahkovážne obmedzovan­á.
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK Právo na slobodu prejavu ako základné právo sa nedá obmedzovať preventívn­e. Je to príliš dôležitá hodnota v spoločnost­i, aby bola súdmi ľahkovážne obmedzovan­á.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia