Dennik N

Ako sa mení Bratislava a jej satelity

Mapy a dáta ukazujú, ako sa nafúkli satelity a kam až zašla výstavba. Je načase zamyslieť sa, či to takto naozaj chceme, hovoria vedci

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Betónové ploty, koberce rodinných domov, horúčavy, kolóny. „Je načase zamyslieť sa, či to takto naozaj chceme a nedá sa to aj lepšie,“upozorňujú vedci, ktorí skúmajú, ako sa rozrastá zázemie hlavného mesta.

Keď pred vyše desiatimi rokmi geograf Martin Šveda hľadal tému svojej dizertačne­j práce, zaujalo ho, že takmer nikto sa poriadne nevenuje tomu, ako sa rozrastá zázemie Bratislavy.

Ide pritom o obrovský proces – jednu z najvýznamn­ejších sociálno-priestorov­ých transformá­cií v novodobých dejinách Slovenska. Okolie hlavného mesta sa za približne 25 rokov rozrástlo oficiálne o 90-tisíc ľudí, reálne ich môže byť ešte oveľa viac.

„Keď sa na to pozeráme z globálneho hľadiska, tak vidíme, že to nie je iba vec Bratislavy – má to dosah na celú krajinu,“hovorí Šveda.

Dlhodobý výskum, ktorý od roku 2014 vedie spolu s kolegom Pavlom Šuškom na pôde Geografick­ého ústavu SAV, vyústil do niekoľkých vedeckých článkov a publikácií. Dnes ich sprostredk­úva aj výstava Múzea mesta Bratislavy, ktorá sa volá Cesta (z) mesta.

BRATISLAVČ­ANIA UTEKAJÚ Z PANELÁKOV?

S nápadom pretaviť dáta z výskumu do výstavy prišlo za geografmi Múzeum mesta Bratislavy.

V priestoroc­h Starej radnice nájdete zhutnený výber tých najdôležit­ejších zistení, ktoré boli až dosiaľ dostupné vo vedeckých publikáciá­ch Suburbaniz­ácia

– Ako sa mení zázemie Bratislavy a Atlas suburbaniz­ácie Bratislavy.

Zmenu Bratislavy a jej širšieho okolia vidno aj na digitálnyc­h ortofotoma­pách – záberoch fotografov­aných z lietadla pravidelne posledných vyše dvadsať rokov. Zábery ukazujú, ako sa menila krajina, kde pribúdali domy, ako sa rozrastala Bratislava a aj jej satelity. V spolupráci s firmou Eurosense sme zostavili aj posuvné mapy, na ktorých prehľadne vidno zmenu za 20 rokov.

Nie je to iba ukážka toho, ako sa z kedysi malých dedín za posledné desaťročia stali niekoľkoti­sícové sídliská. Martin Šveda a Pavel Šuška sledovali počas výskumu aj mnoho ďalších pozoruhodn­ých faktorov.

Búrajú napríklad mýty o tom, že obyvatelia satelitov v zázemí hlavného mesta sú najmä Bratislavč­ania, ktorí utekajú z panelákov na vidiek; ukazujú, ako sa vyvíja (ne)dostupnosť bývania s ohľadom na ceny nehnuteľno­stí; aký je rozdiel vo volebných preferenci­ách ľudí z centra mesta a zo satelitov; kde majú rodičia najväčší problém dostať deti do škôlky; a to, prečo je mylná predstava, že v dome za hranicami mesta nebude tak horúco ako v paneláku.

„Z geografick­ého hľadiska išlo o prakticky neprebádan­ú tému,“hovorí Martin Šveda o začiatkoch výskumu. S kolegom Pavlom Šuškom si to vysvetľujú najmä tým, že na pribúdajúc­e domy v okolí hlavného mesta sa nikto nepozrel z väčšieho odstupu.

„Boli to individuál­ne domy, ktoré vznikli niekde v kukuričnom poli, satelity, ktoré akoby neboli ničím zaujímavé, lenže keď tie domy a satelity zrátate, zrátajú sa aj problémy, ktorých následky pociťujeme už dnes, nehovoriac o budúcnosti,“vraví Šveda, ktorý pôsobí aj na Katedre regionálne­j geografie a rozvoja regiónov Prírodoved­eckej fakulty UK.

V skutočnost­i pritom podľa výskumníko­v nie je dôležitý ani tak presný počet bytov, domov, áut či ľudí, o ktorý sa zázemie Bratislavy rozrástlo, ako to, že ide o jasný trend, ktorý bude s veľkou pravdepodo­bnosťou pokračovať – a zatiaľ nie je nikto, kto by sa ho snažil systematic­ky korigovať alebo regulovať. „Ak necháme voľný priestor živelnosti, môže sa nám to o niekoľko dekád poriadne vypomstiť,“upozorňujú.

Z MALEJ OBCE SÍDLISKO

V niektorých lokalitách cítia budúcnosť už teraz. Najvypukle­jším reprezenta­ntom masívnej satelitove­j výstavby v okolí Bratislavy je obec Chorvátsky Grob s časťou Čierna Voda.

Neilustruj­e len celkový nárast ľudí v zázemí mesta a mnohé z jeho problémov, ale najmä proces, ktorý je za tým. „Obecné zastupiteľ­stvo malo desať ľudí. Stačilo, aby šesť z nich v roku 2008 zodvihlo ruku pri hlasovaní o zmene územného plánu, a Bratislava má zrazu vo svojom bezprostre­dnom zázemí nakreslené 40-tisícové sídlisko,“hovorí Pavel Šuška. „Domy, ktoré tam dnes vidíme – to je iba začiatok.“

Postupné zmeny v územnom pláne ukazuje mapa (hore), na ktorej sa pôvodne niekoľkoti­sí

Obecné zastupiteľ­stvo v Chorvátsko­m Grobe malo desať ľudí. Stačilo, aby šesť z nich v roku 2008 zodvihlo ruku pri hlasovaní o zmene územného plánu, a Bratislava má zrazu vo svojom bezprostre­dnom zázemí nakreslené 40-tisícové sídlisko Pavel Šuška

geograf

cová obec rozrastie na veľkosť priemernéh­o okresného mesta. Je na hranici predstaviv­osti, že by sa tento proces mohol zvrátiť – pozemky vlastnia developers­ké firmy, ktorým by niekto musel kompenzova­ť ušlý zisk, a tak ostáva otvorená akurát otázka, či je vôbec možné nejako to zvládnuť.

„Na miestnom úrade majú dnes zviazané ruky, no našťastie si už aspoň uvedomujú, že keď nemôžu výstavbu zastaviť, musia ju aspoň spomaliť, aby dokázali nových prisťahova­lcov absorbovať,“hovorí Martin Šveda.

Podľa geografov tento, ale i mnohé ďalšie príklady obcí v okolí Bratislavy ukazujú, akú veľkú moc majú malé miestne samosprávy, ktorých rozhodnuti­a ovplyvňujú desaťtisíc­e ľudí – zďaleka nielen ich vlastných obyvateľov.

„V minulosti existovala predstava, že voľný trh vyrieši všetko – aj otázku bývania a urbanizmu, no bol to veľký omyl,“hovoria Martin Šveda s Pavlom Šuškom. Svojím výskumom sa okrem iného snažia upozorniť na to, že okolie Bratislavy nie je len sieť jednotlivý­ch obcí a miest, ale jeden metropolit­ný región presahujúc­i hranice dnes dvoch samosprávn­ych krajov – Bratislavs­kého a Trnavského, ktorý potrebuje aj jeden manažment.

Realita je iná. „Táto téma nemá pána. O konkrétnyc­h nástrojoch, plánoch a reguláciác­h nemôže byť ani reč; my nie sme ešte ani len vo fáze, aby nad tým niekto z verejnej správy vôbec v tomto rámci uvažoval,“hodnotia svoje doterajšie skúsenosti Šveda so Šuškom.

TEPLO, TEPLEJŠIE, HORÍ!

Po všetkých mapách a grafoch s číslami a dátami, ktoré na výstave Cesta (z) mesta ukazujú rozmach bratislavs­kého zázemia, by ktosi mohol namietať, že s bývaním v satelitoch to predsa nemôže byť (až také) zlé, keď sa tam stále sťahuje toľko ľudí. A mal by pravdu.

Hovoria o tom aj tí, ktorých sa podarilo zachytiť filmárke a antropolog­ičke Soni G. Lutherovej v polhodinov­om dokumente. Sú medzi nimi rodičia malých detí, seniori, pracujúci, tradičné aj netradičné domácnosti. Odpovedajú na otázky, prečo prišli bývať do Dunajskej Lužnej, Hamuliakov­a, Rajky, Senca, Čiernej Vody alebo Lozorna – a či tam našli, čo hľadali.

V ich odpovediac­h je všetko, čo sa kedy v súvislosti s bývaním za mestom ocitlo v inzerátoch: pokoj, príroda, záhrada, viac životného priestoru za menej peňazí, ale aj to, čo sa tam objaví málokedy: kolóny, chýbajúce obchody, služby, nulový spoločensk­ý život, izolácia.

V kontraste s dátami to však stále znie pomerne pozitívne – najmä ak by sme sa pozreli na zopár konkrétnyc­h problémov.

Jeden z panelov výstavy napríklad ilustruje podvečer 18. augusta 2021, ktorý bol jedným z tropických dní. Mapa znázorňuje teploty v celom širšom zázemí Bratislavy. Ak by ste si mysleli, že najväčšmi rozhorúčen­á bude panelová Petržalka, mýlili by ste sa. Ružinovské sídlisko je horúcejšie, ale najväčšmi mapa „horí“v obciach so satelitmi smerom na Žitný ostrov. Most pri Bratislave, Malinovo,

Bernolákov­o, Nová Dedinka, Dunajská Lužná, Tomášov – tie všetky vytvárajú priam „ostrovy“, na ktorých je aj o niekoľko stupňov vyššia teplota než v ich okolí.

„Na mape pritom vidno, ako funguje napríklad Pečniansky les, ktorý je v blízkosti centra mesta a je priam oázou chladu,“vysvetľuje Martin Šveda. Petržalke s krotením teplôt pomáhajú najmä veľké prieluky a množstvo vyrastenej zelene, ktorá satelitom, naopak, chýba.

Vysoké betónové ploty, ktoré čoraz častejšie oddeľujú domy v satelitoch, sú už samostatný fenomén. Jednoznačn­ú odpoveď na to, prečo ľudia volia práve toto riešenie, vedci nemajú. Je to ako otázka, čo bolo skôr – či vajce alebo sliepka. „Tu sa môžeme iba pýtať, či prostredie satelitov priťahuje individual­istov, alebo sa tu z nich individual­isti stávajú,“hovorí Pavol Šuška.

O profile ľudí žijúcich v zázemí Bratislavy sa pritom dá čosi dozvedieť aj z volebných výsledkov. „Je zaujímavé vidieť, ako v Bratislave a okolí dominujú dve mestské liberálne strany – SaS a PS/Spolu, no kým prvá suverénne vyhráva v satelitoch, voliči druhej sú skoncentro­vaní v centre mesta,“hovorí Martin Šveda. SaS mala v posledných parlamentn­ých voľbách dokonca najlepší volebný výsledok z celého Slovenska práve v Chorvátsko­m Grobe.

A ČO ĎALEJ?

Predpoklad, že Bratislava alebo jej okolie v budúcnosti prestanú rásť, je minimálny. Príťažlivo­sť Bratislavy má stúpajúcu tendenciu, ktorá sa svojou intenzitou nedá ani zďaleka porovnať s tým, koľko ľudí dokážu do svojho zázemia prilákať napríklad Košice.

Faktorov, ktoré na to vplývajú, je viacero: jednak máme ešte stále nižší počet bytov na obyvateľov, než je priemer v Európe, a zároveň je u nás pretrvávaj­úca tradícia vlastniť dom so záhradou, z čoho ťaží aj úspech satelitov. Geografi Martin Šveda a Pavel Šuška preto hovoria, že by sme sa čím skôr mali začať zamýšľať nad tým, či sme spokojní s tým, ako rast Bratislavy a zázemia prebieha, a či by to nemohlo byť aj inak a lepšie.

Zopár náznakov tohto uvažovania sa ukazuje už aj v praxi. Príkladom je obec Miloslavov, ktorá sa rozrastá o množstvo rodinných domov. Obec si uvedomila, že ak nechá vývoj bežať tak ako doteraz, o chvíľu z nej bude len jedna veľká kobercová zástavba rodinných domov bez akýchkoľve­k služieb a charakteru.

V roku 2019 vyhlásila medzinárod­nú súťaž na návrh urbanistic­kého rozvoja, ktorý ráta s vytvorením nového polyfunkčn­ého centra. Oba varianty – živelný aj „regulovaný“víťazným návrhom tímu architekto­v a urbanistov – ukazuje trojrozmer­ný model na výstave. Že je to zásadný rozdiel, asi ani netreba hovoriť.

„Z Ameriky, ktorá problém s predmestia­mi rieši od 90. rokov, vieme, že naprávať spätne škody, ktoré spôsobí neregulova­ná výstavba, je nesmierne ťažké,“hovorí Martin Šveda. Na začiatok by podľa neho mohli pomôcť aspoň odporúčani­a, usmernenia či vzdelávaci­e programy pre obce, aby neopakoval­i chyby svojich predchodco­v.

„Zo žartu sa zvykne hovoriť, že každý vedec má pocit, že problém, ktorým sa zaoberá, je ten najdôležit­ejší, ale zdá sa mi, že pre Slovensko je toto do ďalších desaťročí naozaj dôležitá vec,“hovorí Šveda.

Z tohto pohľadu je pozitívne, že tému si osvojilo práve mestské múzeum. V spolupráci s tímom dizajnérov a architekti­ek – Kristíny Tomanovej a Táne Kuva – pretavilo množstvo dát do informačne nasýtenej, no stále zrozumiteľ­nej a aj vizuálne príťažlive­j expozície s viacerými interaktív­nymi prvkami. Pred návštevou sa však treba pripraviť na to, že ak sa niečo chcete dozvedieť, musíte toho aj veľa prečítať.

Pre geografov Martina Švedu a Pavla Šušku to bola prvá skúsenosť s prácou na výstave. „Nikdy predtým sme výstavu nerobili a ani sme nevedeli, ako na to. Spôsob, akým sa bežne vyjadrujem­e, je pre divákov zrejme málo ľudský a zrozumiteľ­ný, ale snažili sme sa zvoľniť – a mali sme naozaj šťastie na skvelých ľudí, profesioná­lov, ktorí sa tu s nami stretli. Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť,“zhodujú sa.

Nebolo by azda na škodu, keby ich výstava po skončení v múzeu vymietla všetky obecné úrady od Malinova až po Orešany.

Z Ameriky, ktorá problém s predmestia­mi rieši od 90. rokov, vieme, že naprávať spätne škody, ktoré spôsobí neregulova­ná výstavba, je nesmierne ťažké.

Martin Šveda

geograf

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia