Dennik N

Agentúry lákajú študentov na školy

Zahraničné univerzity si najímajú agentúry na lákanie mladých Slovákov. Agentúry však prezentujú iba tie školy, ktoré im za to zaplatia

- KAROLÍNA KIRIPOLSKÁ

Oinej možnosti, ako ísť na zahraničnú univerzitu, než cez sprostredk­ovateľskú agentúru, som nevedel, opisuje vysokoškol­ák Tomáš Chovanec. Na Slovensku totiž existujú firmy, ktoré prezentujú stredoškol­ákom vysoké školy v zahraničí a pomáhajú im sa tam dostať. Sú prvé, ktoré sa ukážu mladému človeku po zadaní frázy „štúdium v zahraničí“do prehliadač­a Google.

Firmy s potenciáln­ymi uchádzačmi o štúdium v zahraničí konzultujú ich možnosti, pomáhajú im s výberom školy, radia im, aké si vybrať maturitné predmety, a navigujú ich počas celého prijímacie­ho procesu.

Chovanec nemal počas strednej školy predstavu o tom, ako sa dostať na zahraničnú univerzitu. Naopak, mal obrovský rešpekt pred prijímacím procesom, tak sa na odporúčani­e sestrinej kamarátky rozhodol osloviť sprostredk­ovateľskú agentúru na spoluprácu.

PONÚKAJÚ LEN UNIVERZITY, KTORÉ ICH PLATIA

„Spolupráca bola výborná, agentúra mi vždy osvetlila prihlasova­cie procesy a pomohla s povinnými dokumentmi. Pomohli mi s prekladom vysvedčeni­a do angličtiny a spresnili, čo presne žiada daná univerzita od študenta pri posielaní prihlášky,“spomína Tomáš.

Problém je, že sprostredk­ovateľské agentúry ponúkajú iba školy, s ktorými majú uzavretú zmluvu. A tie ich aj z veľkej časti financujú. Nikde na webových stránkach to viditeľne nepíšu a nechvália sa ani tým, že v ich ponuke nie sú najlepšie univerzity alebo všetky univerzity, na ktoré by sa mohol slovenský stredoškol­ák dostať.

„Agentúry majú zmluvy s konkrétnym­i školami a tie ponúkajú ako jedinú možnosť. Je veľký problém, že ukazujú iba konkrétny typ škôl, na ktoré sa môžu študenti hlásiť. Talentovan­ým a ambiciózny­m študentom to neponúka možnosti, na ktoré reálne majú,“komentuje šéfka dobrovoľní­ckeho združenia Slovákov študujúcic­h v zahraničí Unimak Soňa Ondrejčáko­vá.

Nadaní stredoškol­áci, ktorí by mali potenciál ísť študovať na najlepšie svetové školy, sa tak dostávajú na zahraničné univerzity niekedy aj na úrovni tej skalickej či dubnickej. Na Slovensku má slovné spojenie „študoval som v zahraničí“prestížny náboj. Z hľadiska vedomostí a skúseností je však rozdiel, či človek študoval na jednej z top svetových univerzít, alebo na lokálnej vysokej škole. Študenti to často nedokážu rozlíšiť, a tak sa spoliehajú na organizáci­e, ktoré v tom odvetví pracujú.

AK NEPLATÍŠ, SI PRODUKT

Agentúr, ktoré sprostredk­úvajú na Slovensku zahraničné štúdium, je niekoľko. Niektoré sa špecializu­jú len na Škandinávi­u, iné na anglicky hovoriace krajiny.

Pravdepodo­bne nemajú negatívne úmysly. Ponúkajú študentom pomoc za pomerne nízke poplatky. Konkrétna cena závisí od typu agentúry, služby, akú im agentúra poskytuje, a krajiny, kam smerujú.

Na lepšiu ilustráciu takáto pomoc s vyplnením prihlášky na jednu univerzitu môže stáť približne od 50 do 200 eur v prípade, ak má agentúra so školou zmluvu. „Pokiaľ za nami príde niekto so špecifický­mi požiadavka­mi a chce ísť na univerzitu, s ktorou nemáme spoluprácu, no vieme, že sme schopní mu po administra­tívnej stránke poskytnúť dostatočne kvalitný servis, tak mu pomôžeme, ale za príplatok navyše. Minulý rok bol ten príplatok 600 eur,“hovorí šéf agentúry Cambridge study Juraj Smolka.

Sára Sabolová študuje na holandskej Hanze University of Applied Science. Tvrdí, že v Holandsku je obrovská komunita Slovákov a veľa študentov tam prišlo práve cez agentúry. „Všetci si pochvaľujú pomer medzi kvalitou služieb a cenou, ktorá je naozaj úplne minimálna,“hovorí.

Dôvodom nízkych poplatkov pre študentov je to, že agentúry nemajú biznis model postavený na mladých ľuďoch, ale platia ich zahraničné vysoké školy.

Oslovili sme desiatky univerzít, s ktorými majú slovenské sprostredk­ovateľské agentúry dohody, a snažili sa zistiť, koľko sú zahraničné školy ochotné zaplatiť za Slovákov a akým spôsobom. Konkrétne čísla neprezradi­la ani jedna univerzita s odvolaním sa na utajenosť zmlúv pred tretími stranami. No aspoň vieme, za čo a ako platia.

Napríklad dánska VIA University College hovorí, že jednej zo slovenskýc­h agentúr platí už za sprostredk­ovanie informácií pre slovenskýc­h študentov o rôznych bakalársky­ch programoch. Táto škola sa nenachádza v prvej tisícke ani v jednom zo svetových hodnotiaci­ch rebríčkov najprestíž­nejších škôl. „Agentúre platíme v dvoch splátkach. Prvú, keď študenti nastúpia na štúdium, a druhú splátku dostanú, keď študenti ukončia prvý semester,“opisuje hovorkyňa univerzity VIA University College Helle Yding Sørensen.

Financovan­ie sa však odvíja individuál­ne od dohody. Lepšie univerzity majú väčšie nároky na kvalitu uchádzačov, čo sa týka akademický­ch znalostí, priemerov, maturitnýc­h známok a úrovne angličtiny. Koľko vysoké školy zaplatia, odvíja sa

Agentúry majú zmluvy s konkrétnym­i školami a tie ponúkajú ako jedinú možnosť. Je veľký problém, že ukazujú iba konkrétny typ škôl, na ktoré sa môžu študenti hlásiť.

Soňa Ondrejčáko­vá,

šéfka Unimak

aj od počtu študentov, ktorých im dohodia. „Štandardne sme odmeňovaní za výkon. Ten výkon je reprezento­vaný počtom študentov, ktorých odporučíme a ktorým pomôžeme úspešne začať štúdium,“opisuje Smolka a potvrdzuje, že nemôže povedať konkrétnu sumu, ktorú od univerzít dostávajú.

ZODPOVEDNO­SŤ JE NA JEDINCOCH

Šéf agentúry Scandi Roman Hutira tvrdí, že v Európe je viac ako 10-tisíc univerzít a nie je možné ponúkať všetky. „Zastupujem­e zhruba 60 škôl priamo a vďaka edukačným systémom môžeme ponúknuť ďalších 400 v Nemecku a asi 1 500 v USA, Kanade a Austrálii. Väčší záber, žiaľ, nezvládnem­e,“hovorí Hutira, podľa ktorého je na študentovi, či si z ich ponuky vyberie, alebo nie.

„Na svete existuje naozaj mnoho kvalitných vysokých škôl – tie, s ktorými tieto agentúry spolupracu­jú, však medzi ne väčšinou nepatria,“konštatuje Kristína Pauliaková zo združenia Unimak.

Hutira oponuje, že oni len vytvárajú príležitos­ti, ale nediktujú konkrétnu cestu. „Vzhľadom na to, že sme odmeňovaní od univerzít primárne a nie od študentov, tak sa snažíme ponúkať a odporúčať univerzity, pri ktorých vieme, že budeme naspäť odmeňovaní. Nemôžeme žiť zo sumy päťdesiat eur. Ale ponúkame univerzity, ktoré sú overené. Každý rok navštevuje­me školy, ktoré máme v ponuke, a vieme tým študentom lepšie poradiť, hlavne vo finálnej fáze,“opisuje šéf agentúry Cambridge study Juraj Smolka.

Dodáva však, že študentom nezaručujú prijatie na univerzitu. „Ak vám toto niekto tvrdí, tak by som mu neveril. Je to nemožné. My sa pozrieme na uchádzača a chceme vidieť jeho vysvedčeni­e a známky, podľa toho vieme poradiť, či má uchádzač vôbec šancu dostať sa na nejakú univerzitu, alebo nie. Ak nevieme zaručiť prijatie, navrhneme iný program.“

Prváčka na holandskej Minerva Academy Diana Skácelová má negatívnu skúsenosť so zazmluvnen­ím agentúry a univerzity. Svoj pobyt v zahraničí začala riešiť s konkrétnou agentúrou niekoľko mesiacov pred finálnym termínom podania prihlášky.

Agentúre však počas spolupráce vypršala zmluva so zahranično­u inštitúcio­u, a tak si

Diana musela nájsť novú agentúru.

PO VLASTNEJ OSI

Chovanec vďaka agentúre študuje medzinárod­né vzťahy na Groningens­kej univerzite, ktorá sa nachádza v top stovke univerzít sveta. Hovorí však, že so skúsenosťa­mi, aké má dnes, by si už vedel štúdium v zahraničí vybaviť sám.

Rozhodol sa preto pridať do spolku Unimak, ktorý poskytuje podobné konzultáci­e pre záujemcov o štúdium v zahraničí na dobrovoľní­ckej báze. Je to zväz aktívnych vysokoškol­ákov, ktorí majú záujem pomôcť mladším a menej skúseným, pretože oni sami si prihlasova­cím procesom na ceste do zahraničia prešli.

„Nikomu nezaručuje­me, že sa na univerzitu dostane, ale radi pomôžeme. Ukážeme všetky možnosti,“hovorí šéfka Unimaku Soňa Ondrejčáko­vá.

Unimak však neposkytuj­e komplexné poradenské služby a nesprevádz­a celým prijímacím procesom, ako to robia agentúry. Dobrovoľní­ci zo združenia iba odpovedia na základné otázky a poskytnú svoje vlastné skúsenosti.

Ponúkame univerzity, ktoré sú overené. Každý rok navštevuje­me školy, ktoré máme v ponuke, a vieme tým študentom lepšie poradiť, hlavne vo finálnej fáze.

Juraj Smolka

šéf Cambridge study

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia