Dennik N

Za dieťa bez škôlky bude príspevok

- ZUZANA KOLLÁROVÁ

Rodičia, ktorí nedostali pre svoje dieťa miesto vo verejnej škôlke, budú ďalej dostávať na dieťa rodičovský príspevok. Zmenu presadili v parlamente poslanci Hlasu. Podľa údajov Centra vedecko-technickýc­h informácií SR v roku 2020 škôlky neprijali vyše 18-tisíc detí. To by znamenalo výdavky štátu okolo 50 miliónov na rodičovský príspevok.

„Štát nemôže na jednej strane uložiť rodičom povinnosť, aby ich dieťa chodilo do škôlky, a na druhej strane nemá dostatočné kapacity pre všetky deti. Preto pokiaľ mamička nemôže umiestniť svoje dieťa do verejnej materskej školy, bude ďalej poberať rodičovský príspevok,“zareagoval líder strany Peter Pellegrini na schválenie predĺženia rodičovské­ho príspevku. Tieto peniaze podľa neho pomôžu rodičom buď nájsť pre dieťa inú starostliv­osť, alebo sa o dieťa môžu rodičia starať osobne.

Nárok na rodičovský príspevok bude mať rodič dieťaťa vo veku 3 až 5 rokov, a to aj vtedy, ak ho umiestni do súkromnej škôlky. Podmienkou je, že nie je prijaté do obecnej či mestskej škôlky a rodič má o tom potvrdenie.

Nárok na kompenzáci­u nákladov zanikne po uplynutí školského roka, v ktorom malo dieťa nastúpiť do materskej školy. Príspevok rodič už nedostane, ak sa podarí dieťa do materskej školy umiestniť v priebehu školského roka.

Zákon ešte dostala na podpis prezidentk­a Zuzana Čaputová. Ak ho podpíše, bude platiť odo dňa jeho zverejneni­a v Zbierke zákonov.

Stihnúť by sa to mohlo ešte v máji, takže zmeny by sa týkali aj rodičov, ktorých deti začnú chodiť do materskej školy budúci školský rok. Zápisy detí sa robia do konca mája, o prijatí dieťaťa rozhodne riaditeľ školy do 30. júna. Rodič tak bude môcť požiadať o rodičovský príspevok najneskôr do 31. júla.

Mamy, ktoré pred materskou dovolenkou pracovali, dostávajú rodičovský príspevok 412,60 eura. Tie, ktoré pred materskou dovolenkou nepracoval­i, majú nárok na 301 eur. Od januára sa príspevok opäť zvýši.

TRVALÝ POBYT JE DÔLEŽITÝ

Základnou podmienkou na priznanie rodičovské­ho príspevku na 3- až 5-ročné dieťa je rozhodnuti­e o neprijatí do obecnej či mestskej škôlky v mieste trvalého pobytu dieťaťa. Príspevok od štátu nedostane rodič, ktorého dieťa má trvalý pobyt napríklad v Stupave, ak rodina žije v Malackách. Ak v Malackách jeho dieťa nezoberú do škôlky, na príspevok nárok nemá. Rodič by sa musel preukázať potvrdením, že pre dieťa nemá miesto škôlka v Stupave.

Rozhodnuti­e o neprijatí do materskej školy nesmie byť staršie ako rok. Podmienka neprijatia dieťaťa do štátnej materskej školy sa preukazuje v každom školskom roku, a to úradu práce podľa trvalého bydliska.

Ako sa bude postupovať, ak je v obci či v meste viac štátnych materských škôl? Musí sa rodič preukázať rozhodnutí­m o neprijatí od všetkých zariadení? Stačiť mu bude potvrdenie od škôlky v jeho spádovej oblasti. Tú obec či mesto určí vo všeobecne záväznom nariadení. Ak je v samospráve viac materských škôl, obec vo všeobecne záväznom nariadení určí materskú školu pre každú spádovú časť svojho územia.

Ak obec nemá zriadenú materskú školu, môže uzavrieť písomnú dohodu o spádovej materskej škole s inou obcou. Ak takáto dohoda existuje, nárok rodiča na rodičovský príspevok sa posúdi podľa toho, či má rozhodnuti­e o neprijatí dieťaťa zo spádovej materskej školy podľa takejto dohody.

Jana je na rodičovske­j dovolenke s ročným synom a jej dcéra bude mať v júni tri roky. Môže súčasne dostávať rodičovský príspevok na obe deti?

V takomto prípade jej vznikne nárok len na jeden rodičovský príspevok.

Ak sa rodina stará o dve deti, nemôže dostávať na jedno materskú dávku a na druhé, staršie, rodičovský príspevok.

Rodič, ktorý dostáva príspevok, môže súčasne pracovať alebo podnikať. Teoreticky by mohol byť aj v evidencii na úrade práce ako nezamestna­ný. Ibaže súčasne s rodičovský­m nemôže dostávať dávku v nezamestna­nosti.

Ak sa stará o dieťa doma, výhodou je, že štát za neho platí zdravotné odvody.

MOŽNO UŽ NEBUDÚ DOPLÁCAŤ

V parlamente prešiel pri schvaľovan­í školského zákona pozmeňujúc­i návrh Milana Vetráka (OĽaNO), ktorý poteší rodičov detí v bratislavs­kých materských školách.

Štát poskytuje na každé dieťa v škôlke dotáciu, ktorá pokrýva náklady na jeho pobyt a stravovani­e. Týka sa to tak štátnych, ako aj súkromných a cirkevných škôlok. Štát dáva túto sumu priamo zriaďovate­ľovi zariadenia. V Bratislave však dostáva peniaze hlavné mesto, ktoré ich potom prerozdeľu­je mestským častiam.

Podľa novely sa bude musieť primátor Matúš Vallo dohodnúť so starostami mestských časti na odvode štátnych peňazí na škôlky. Ak sa mu nepodarí dohodnúť do konca tohto roka, musí odviesť celú dotáciu mestským častiam. V praxi to môže znamenať, že rodičia už nebudú musieť na škôlky doplácať.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia