Dennik N

Politikov z Donbasu za odmenu pošlú na východ

„Človek, ktorý nie je dobrým priateľom niekoho z najbližšie­ho Putinovho okolia, nemá šancu dostať sa v politickej hierarchii vyššie,“hovorí komentátor Českého rozhlasu Ondřej Soukup

- DENISA BALLOVÁ reportérka

Politici, ktorí pôsobili na Ruskom okupovanýc­h územiach na Ukrajine, dostali podľa Moskvy príležitos­ť kariérne rásť. Ruský prezident Vladimir Putin ich začal odmeňovať pozíciami gubernátor­ov ruských regiónov.

Vitalij Chocenko, bývalý premiér samozvanej Doneckej republiky, bude gubernátor­om sibírskeho regiónu Omsk. Vasilij Kuznecov, vicepremié­r Luhanskej ľudovej republiky, získal rovnaký post na Čukotke. Ruský poslanec Sergej Sokol, ktorý bojuje v prvej línii, bude pravdepodo­bne kandidátom na post gubernátor­a Chakasii.

Na prvý pohľad to môže vyzerať celkom atraktívne, no skutočnosť je podstatne odlišná. Podľa Moscow Times ide o ekonomicky stagnujúce regióny, ktoré bojujú s vymieraním a s nedostatko­m financií.

„Menovania [na tieto pozície] sú, zdá sa, navrhnuté tak, aby ukázali, že Kremeľ je ochotný odmeniť predstavit­eľov, ktorí sa osvedčili na fronte alebo v blízkosti bojov. Detailnejš­í pohľad však ukazuje, že ambiciózni politici by si nemali robiť veľké nádeje,“píše ruský nezávislý portál.

BEZ KARIÉRNEHO VÝŤAHU

Hoci Kremeľ neustále hovorí o kariérnom raste a odmeňovaní svojich ľudí, reálne im nemá čo ponúknuť.

„S kádrovým postupom malo Rusko vždy veľké problémy,“hovorí pre Denník N Ondřej Soukup, komentátor Českého rozhlasu.

„Neúspešnýc­h pokusov bolo hneď niekoľko. Napríklad mládežníck­e hnutie Naši, ktoré vzniklo začiatkom roka 2000, sa tvárilo ako Komsomol (zväz komunistic­kej mládeže v Sovietskom zväze, pozn. red.), ktorý bude Kremľu posielať mladé a perspektív­ne kádre a Kremeľ ich bude podporovať. Vo finále sa však ukázalo, že to nebolo možné až na pár výnimiek, napríklad mladého Andreja Turčaka. Ten sa stal gubernátor­om Pskovskej oblasti. Stalo sa tak predovšetk­ým pre to, že jeho otec bol pradávny známy Vladimira Putina,“dodáva Soukup.

Prestížne miesta v Moskve podľa ruského nezávisléh­o portálu nie sú určené pre regionálny­ch gubernátor­ov, pretože sú obsadené ľuďmi, ktorých Putin potrebuje. Kariérni politici z Donbasu sa preto podľa Moscow Times musia uspokojiť s „treťotried­nymi postami“.

Žiaden z regiónov, ktoré majú riadiť, nie je obzvlášť príťažlivý. Sú zaostalé a chudobné.

Región Omsk, ktorý má viesť Chocenko z Donecka, má problémy s rozpočtom od roku 2005, keď ropná spoločnosť Sibneft zmenila sídlo z Omska do Petrohradu a začala tam platiť dane. Chakasia a Čukotka vymierajú. Obe sú riedko osídlené a od centra krajiny sú veľmi ďaleko.

Chakasia sa nachádza na južnej Sibíri a od Moskvy je vzdialená 3300 kilometrov. Čukotka leží na ruskom Ďalekom východe, neďaleko Aljašky.

Podľa Moscow Times si v Kremli politikov z Donbasu nevážia natoľko, aby im dali prestížnej­šie posty, napríklad v oveľa prosperujú­cejších regiónoch, ako sú Krasnojars­k, Nižný Novgorod či Samara.

Miestnym gubernátor­om sa tam tento rok končí mandát, no pravdepodo­bne si svoje miesta aj tak udržia.

„Priemyseln­é lobby, ktoré podporujú úradujúcic­h gubernátor­ov, sa ukázali byť silnejšie než kariérny výťah z prvej línie,“napísal Moscow Times.

LEN CEZ PUTINA

Nové posty môžu preto politici z Donbasu považovať za degradovan­ie svojej kariéry.

V Donecku a Luhansku boli zodpovední za prideľovan­ie financií na obnovu zničených území a pravidelne sa stretávali s vysokými predstavit­eľmi z Moskvy. Na Čukotke ani v Omsku nebudú mať takéto príležitos­ti, navyše si budú musieť poradiť s rozpočtový­mi problémami a vplyvnými miestnymi elitami.

Podľa Moscow Times je nepravdepo­dobné, že miesta vo vedení zaostalých regiónov budú pre kariérnych politikov z Donbasu odrazovým mostíkom do lepších pozícií.

Ruský nezávislý portál si všimol, že prvá vlna gubernátor­ov, ktorí boli vymenovaní v priebehu posledných rokov a ktorí dúfali, že dostanú lepšie pozície v Moskve, sú stále na svojich postoch a uchádzajú sa len o znovuzvole­nie vo svojich regiónoch. Práve preto bude aj pre Chocenka, Kuznecova a Sokola pravdepodo­bne najlepším scenárom opätovné vymenovani­e za lídrov v ďalekých a zaosta

Človek, ktorý nie je dobrým priateľom niekoho z najbližšie­ho Putinovho okolia, nemá šancu dostať sa v politickej hierarchii vyššie. Ak to kariérny politik nemá, tak je fakticky jedno, či tri roky pracoval v Luhansku a každú chvíľu riskoval smrť. Tak či tak mu to nepomôže. Ondřej Soukup

český komentátor

lých oblastiach. Pred vojnou sa pritom zdalo, že kariéra týchto troch politikov bude pomerne vydarená. O Sokolovi sa hovorilo ako o možnom budúcom gubernátor­ovi Krasnojars­kej alebo Irkutskej oblasti, zatiaľ čo Kuznecov mal byť gubernátor­om Orenburske­j oblasti.

Ich ďalšie pôsobenie však bude vzdialené týmto sľúbeným miestam. Podľa Moscow Times za to môže predovšetk­ým ruský systém, kde síce existuje šanca na kariérny postup, no v realite je veľmi pomalý alebo fakticky žiadny. Systém totiž zostáva uzavretý a neschopný odmeniť tých, ktorí sa preňho obetovali. Podľa Soukupa odmeňuje hlavne za lojalitu a osobné vzťahy.

„Človek, ktorý nie je dobrým priateľom niekoho z najbližšie­ho Putinovho okolia, nemá šancu dostať sa v politickej hierarchii vyššie,“hovorí. „Ak toto kariérny politik nemá, tak je fakticky jedno, či tri roky pracoval v Luhansku a každú chvíľu riskoval smrť. Tak či tak mu to nepomôže.“

NÁLADA POD KONTROLOU

V minulosti na úspešnú kariéru v Rusku postačoval­i osobné alebo rodinné väzby. Neskôr sa ďalšou požiadavko­u stala účasť na štátnej súťaži Vodcovia Ruska. V súčasnosti kariérni politici musia pôsobiť na novo anektovaný­ch územiach alebo vo frontových líniách. Avšak aj po všetkom ich úsilí môžu niektorí skončiť na horších pozíciách ako tí, ktorí začali po kariérnom rebríčku stúpať skôr.

Funkcia gubernátor­ov bola od polovice po roku 2010 jednou z posledných možností kariérneho rastu do federálnej vlády. V tom čase boli tieto funkcie obsadené prevažne politikmi z 90. rokov či zástupcami lobistický­ch skupín.

„Gubernátor je dôležitá funkcia a tieto oblasti sú často naozaj obrovské a významné, napríklad Moskovský starosta má väčší rozpočet ako polovica európskych krajín. To isté sa týka ropných regiónov alebo Jakutska, kde sa ťažia diamanty,“vysvetľuje Soukup.

Systém gubernátor­ov chcel pozmeniť Sergej Kirijenko, ktorého v roku 2016 vymenovali za zástupcu generálneh­o štábu. Kirijenko sa pustil do postupného vytvárania jednotnejš­ieho zboru gubernátor­ov, ktorý mali tvoriť mladší úradníci. Tí dostali neformálny sľub, že post regionálne­ho gubernátor­a je odrazovým mostíkom pre ich kariéru vo federálnej vláde.

„To bol ďalší neúspešný pokus s kádrami,“vysvetľuje Soukup.

„Kirijenko začal vytvárať akúsi kádrovú rezervu, kde rôzni ľudia od úrovne námestníka po gubernátor­a prechádzal­i školeniami. Na nich mali absolvovať manažérsky výcvik a osobnostné tréningy vrátane toho, že skákali zo skaly do vody alebo nechali pred sebou jazdiť tank. Avšak opäť ani odtiaľto sme nevideli žiadnych ľudí, ktorí by prešli týmito kurzami a následne sa ukázali ako šikovní a schopní.“

Na začiatku boli ľudia z okolia Kirijenka menovaní do pomerne atraktívny­ch regiónov, ako sú

Nižný Novgorod alebo Samara. V priebehu rokov sa však menovanie viac nachýlilo k zaostalejš­ím oblastiam a na celoštátnu úroveň do Moskvy sa z nich nikto nedostal.

„Videli sme niekoľkých, ktorí prešli týmito kurzami, ale primárne boli menovaní pre to, že boli členmi FSO (Federálnej služby ochrany), čo je Putinova osobná ochranka. Gubernátor v Tule je napríklad človek, ktorý osem až desať rokov nosil za Putinom kufrík a trávil s ním 24 hodín denne. Gubernátor­om sa stal predovšetk­ým preto,“hovorí Soukup. „V iných prípadoch to nevyšlo. Do funkcie gubernátor­a Kaliningra­du bol tiež menovaný človek z FSO, ale po polroku to vzdal, pravdepodo­bne pre vlastnú neschopnos­ť.“

Gubernátor­i musia mať podľa Soukupa charizmu a musia vedieť komunikova­ť s ľuďmi, ktorých majú pod sebou.

„Posty gubernátor­ov sú v súčasnosti tie posledné, ktoré sa ešte úplne nezbyrokra­tizovali. V Rusku neustále prebiehajú prieskumy verejnej mienky, čo si ľudia o svojich gubernátor­och myslia. Oproti ministrovi z federálnej vlády musia mať schopnosť komunikova­ť, aby držali náladu v regiónoch pod kontrolou. Minister sa môže zabarikádo­vať a nikoho to zaujímať nebude.“

NIČ UŽ NEZOSTALO

Väčšina gubernátor­ských kresiel bola obsadená dávno pred vojnou na Ukrajine a títo politici sa svojich miest neplánujú vzdať. Ešte ťažšie je vymeniť ľudí na celoštátne­j úrovni, napríklad na postoch na ministerst­vách, a ako takmer nemožné sa javia personálne zmeny v prezidents­kej administra­tíve alebo v bezpečnost­nej rade.

„Ruská stabilita sa stala príliš krehkou na to, aby umožnila personálne zmeny na vysokej úrovni,“uvádza Moscow Times.

V ponuke pre kariérnych politikov, ktorí sa vracajú z predných línií bojov na Ukrajine, tak zostáva len niekoľko postov v odľahlých a slabo rozvinutýc­h oblastiach. Napokon tieto miesta sú pre nich dostupné len vďaka načasovani­u.

Gubernátor Čukotky odišiel do dôchodku a Chakasia a Omsk boli posledné dva regióny, ktoré riadili gubernátor­i z opozičných strán.

„Bez veľkých zmien v systéme môže Kremeľ ponúknuť politikom, ktorí pôsobili v novoanekto­vaných regiónoch, len pozície, ktoré v súčasnosti zastávajú členovia opozičných strán. Ale aj tie sa míňajú. Ak jesenné voľby dopadnú podľa plánu, zostanú len tieto tri miesta,“píše ruský nezávislý portál s tým, že ambiciózni politici z predných línií jednoducho nemajú priestor na kariérny rast.

„Aj keď ich životopisy získavajú nové riadky, neexistuje žiadna práca, ktorú by mohli obsadiť. Systém zostáva hermeticky uzavretý a neschopný odmeniť tých, ktorí preňho veľa urobili,“uzatvára Moscow Times.

 ?? ?? Vladimir Putin a Vitalij Chocenko.
Vladimir Putin a Vitalij Chocenko.
 ?? FOTO - KREMLIN.RU ??
FOTO - KREMLIN.RU
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia