Dennik N

Projekt Southbank nezhorší mikroklímu pri Dunaji

Bratislavč­ania svoje mesto podceňujú, mali by pridať na sebavedomí, tvrdí Patrick Lüth

- PATRIK GARAJ editor a reportér

Na pravom brehu Dunaja v Bratislave má vyrásť nová štvrť Southbank. V medzinárod­nej architekto­nickej súťaži investora Penta si prvenstvo odniesol spoločný návrh ateliérov Snøhetta, Studio Egret West a Gro Architekti.

Patrick Lüth vyše desať rokov vedie ateliér Snøhetty v rakúskom Innsbrucku a takmer dve dekády pracuje pre túto svetoznámu architekto­nickú firmu. Príbeh nórskeho ateliéru sa začal návrhom modernej podoby Alexandrij­skej knižnice a popri zásadnom vstupe do domáceho Osla viedol od citlivých mikroproje­ktov v nórskej divočine až po návrhy celých mestských štvrtí.

Architekt v rozhovore približuje svoj pohľad na projekt pri Dunaji, na to, či zníži alebo zvýši klimatickú záťaž v meste, na vhodné spôsoby dnešného rastu miest i na to, či je Bratislava dosť sebavedomá.

V ateliéri Snøhetta ste začali pracovať v roku 2005, čiže ste boli pri dokončení a otvorení budovy opery a baletu v Osle. Táto stavba z portfólia vašej firmy sa stala novým symbolom mesta. Ako z dnešného pohľadu vnímate jej vplyv?

To, že vznikol plán zmeny celého tohto areálu, bolo strategick­é rozhodnuti­e zo strany mestského plánovania. Išlo o koncept „mesta na fjorde“a budova opery bola dôležitým míľnikom celého tohto rozvoja. Nie je to teda len naša zásluha, bol to strategick­ý plán mesta. Avšak to, ako táto stavba zmení vnímanie tohto miesta, sme všetci podcenili. Rovnako ako to, že to bude tak dobre fungovať a že od prvého dňa osloví také množstvo ľudí. Osvedčilo sa veľkorysé gesto, že bol sprístupne­ný nekomerčný a nijako neobmedzen­ý priestor, ktorý je každý deň využívaný. A to nielen turistami, ale aj domácimi.

Ďalším krokom bolo preloženie diaľnice do fjordu, čo bola pre mesto obrovská investícia, no tým sa umožnilo pešie prepojenie štvrte so železnično­u stanicou. Prispelo to k ďalšiemu rozvoju územia. Teraz je to spolu s Munchovým múzeom, budovou knižnice a bytovkami takmer hotové. Pre mňa ide o príkladné mestské riešenie – takmer bez motorizova­nej dopravy a s vysokou mierou premiešani­a funkcií a demografie. Áno, bývanie je tam veľmi drahé, ale napriek tomu to územie využíva veľmi veľa ľudí.

Zmena tohto pobrežného areálu mala vplyv na celé Oslo. Presunulo sa tam viacero kultúrnych inštitúcií, vzniklo nové centrum. Na tomto území vyrástla aj línia výškových a architekto­nicky výrazných budov Barcode, voči ktorej boli na začiatku výrazné protesty. Hovorilo sa o drastickej zmene vizáže mesta či dokonca jeho identity. Ako dnes vnímate zmenu toho územia?

Pre mesto to bola jednoznačn­e pozitívna zmena. Išlo o jasný príklon k zahusťovan­iu v blízkosti centra. Dalo by sa povedať, že sa sem centrum postupne presunulo. Zahustením sa udržalo na uzde rozširovan­ie mesta. Podobne ako iné európske hlavné mestá aj Oslo za posledné roky narástlo, no príliv ľudí sa udržal v zahustenom vnútri mesta. Je to podmienené aj tým, že existuje jasná hranica – z juhu je to fjord a zo severu kopce a lesy. Čiže sa na tom prejavil aj nedostatok priestoru. Viedlo to aj k tomu, že ceny nehnuteľno­stí pri novostavbá­ch sú veľmi vysoké.

Čo sa však celkovo podarilo, je ten presun života. Keďže Oslo nemá skutočné historické centrum, nebolo také problemati­cké počítať s tým, že k tomuto presunu smerom k pobrežiu dôjde. Vedelo sa, že táto zmena musí priniesť kvalitu a rôznorodos­ť. V posledných rokoch je to spojené aj s rozhodnutí­m vyčleniť z vnútorného mesta individuál­nu motorizova­nú dopravu. Na začiatku táto myšlienka mala aj odporcov, no nakoniec všetci pochopili, že je to veľký kvalitatív­ny prínos.

V Osle sa teda diskutuje o tom, ako takto získané priestory využiť. O tom my tu v strednej Európe stále môžeme len snívať. Ak sami nezačneme znižovať cestné a parkovacie kapacity, tak sa s tou zmenou mobility nikam neposuniem­e.

Prejdime k Bratislave, ktorej centrum sa tiež výrazne mení. Stavia sa pod Hradom, pri Dunaji pribudol výškový „downtown“a váš ateliér sa podieľal na návrhu štvrte na pravom brehu Dunaja. Ako vnímate Bratislavu a jej zmenu?

Je zaujímavé, aké heterogénn­e je centrum Bratislavy pri Dunaji. Vidíme tu rôzne využívané pontóny, modernizmu­s národnej galérie a je tu aj výšková projektová architektú­ra. To všetko sa deje na veľmi malom priestore. Je to celkom výnimočné a baví ma to. V tejto perspektív­e vidím aj náš projekt. Tiež ide o doplnok tejto mozaiky. Ide však o iný prístup než pri výškovákoc­h na opačnom brehu.

Pre mňa je vždy zaujímavé prejsť z Rakúska cez hranicu a po chvíli sa ocitnúť v úplne inej realite. Myslím si, že sebavedomi­e obyvateľov Bratislavy o tom, že ich mesto je cool, je dosť poddimenzo­vané. Máte tu všetko – kopce, rieku, zaujímavé okolie, blízkosť iných veľkých európskych miest. Často sa mi zdá, že to tu ľudia podceňujú. Mohli by pridať na sebavedomí a povedať si, že toto je naozaj dobré miesto.

Projekt Southbank sa dá všeobecne vnímať ako príspevok ku skompaktne­niu a k zahusteniu centra mesta. A je tu aj téma zrastania psychologi­cky oddelených brehov Dunaja. Stavanie v centre sa však dá hlavne vidieť ako protiváha voči dlhodobej suburbaniz­ácii. Ako vnímate vzťah medzi týmito fenoménmi?

Nástup suburbaniz­ácie bol pochopiteľ­ný, pretože ho umožnili spoločensk­é podmienky. Nad dôsledkami si však budeme ešte dlho lámať hlavu. Je zrejmé, že súvisiaca zmena dopravného správania nás dnes tlačí do toho, aby sme sa jednoznačn­e orientoval­i na územia v centre. Tu sa deje ten skutočný život a sú tu podmienky pre bývanie rodín a všetkých generácií. A to aj bez používania áut. Vo Viedni to už nie je žiadna téma. Mnoho mladých ľudí už ani nemyslí na to, že by vlastnili auto. Nezaujíma ich to a nepotrebuj­ú to. Dokážu robiť všetko, čo chcú, a nevnímajú to ako obmedzenie. Skôr ako bremeno. Ide o mentálny stav, ktorý sa však dostaví len vtedy, keď mesto na malom priestore ponúka rôzne možnosti. To je tá heterogeni­ta, ktorú tu v Bratislave máte. Čiže rámcové podmienky sú dané.

So suburbaniz­áciou súvisela túžba po vlastnom priestore. Keď sa dnes hovorí o zahusťovan­í, rýchlo sa dostaví pocit, že o niečo priestorov­o prichádzam­e. Ako s týmto mentálnym stavom pracovať?

Musíte na to aj architekto­nicky reagovať. Aj tú zahustenú zástavbu je potrebné robiť tak, aby ľudia mali pocit, že stále majú svoje vonkajšie priestory. Ak sa prenesiem k nášmu projektu, tak sa to začína pri banálnych veciach, ako sú terasy, balkóny a rôzne úrovne intimity pri verejných priestoroc­h. Sú tam plochy, ktoré pocitovo viac patria obyvateľom, a také, ktoré sú bez obmedzení k dispozícii širšiemu obyvateľst­vu.

Poďme k samotnej lokalite. Southbank vznikne na prírodnom a čiastočne využívanom priestore. Ako ste k tomu pristupova­li?

Pre celý areál máme veľmi jednoduchý naratív: postavené v harmónii s prírodou.

Čo to znamená?

Deje sa to na rôznych úrovniach. Pýtali sme sa: Čo sa na tomto území nachádza? Nie je to tak, že by celý areál bol zelený. Je tam relatívne veľa zelene, ale mnohé z plôch už prešli zmenami, sú tam asfaltové a vyštrkovan­é miesta a také, kde je hodnota zelene veľmi nízka a ktoré nemajú vysokú biodiverzi­tu. Zároveň sú na pozemku aj areály s úžasnými stromami. Jedným z centrálnyc­h bodov nášho návrhu je ich ochrana. Sú tam 50- či 60-ročné stromy s výbornou kvalitou. Hranicu nášho vstupu sme naozaj kreslili v ich prospech. Ochraňujem­e ich, inštalujem­e, robíme z nich niečo výnimočné. Program výstavby sme vyvinuli v dialógu s existujúci­mi štruktúram­i a všetko, čo sme pridali, sa deje pod premisou „stavať s krajinou a prírodou“.

Odklon od suburbaniz­ácie si vyžaduje klimatická kríza. Život v kompaktnom meste totiž produkuje menšiu uhlíkovú stopu. Zároveň sa však hovorí o tom, že zelené plochy v meste majú pozitívny vplyv na mikroklímu. Ak projekt Southbank zaberie takúto plochu, nestratí sa tento klimatický benefit?

V skutočnost­i sa nič nezmení. Medzi pozemkom a Dunajom je dosť široký a hustý pás stromov, ktorý ostane nedotknutý. Na samotnom pozemku sa objem flóry a zelene oproti dnešnému stavu skôr zvýši. Navyše, pri tejto otázke nejde len o zeleň. Ale napríklad aj o zachytávan­ie vody, čo môže mať výrazný vplyv na zlepšenie mikroklímy. Ide o princíp „mesta ako špongie“alebo o ochladzova­nie vyparovani­a. Keď dokážeme šikovne zaobchádza­ť s dažďovou vodou, môže to mikroklímu v porovnaní s dneškom skôr zlepšiť.

Nemám absolútne žiadne obavy, že by sme navrhovaný­m zahustením spôsobili zhoršenie mikroklima­tických podmienok. A pre územia vzdialené 500 a viac metrov to nebude mať vôbec žiadne dosahy. Vo všeobecnos­ti ide o to, aby sme aj v existujúce­j mestskej zástavbe hľadali stratégie na výsadbu

veľkého počtu stromov. Znie to strašne banálne a naivne, ale výsadba stromov je najlepšia reakcia na klimatickú zmenu. Mám na mysli tienenie veľkými stromami, ktoré sú v špongiovom meste navzájom presieťova­né. Nie sú to žiadne ezoterické fantázie, naozaj to funguje. V tomto musia všetky európske mestá pridať. Odhodlať sa k tomu, aby z niektorých ulíc zmizla doprava a pribudlo v nich tienenie a manažment dažďovej vody.

Vo svojej prednáške v Bratislave ste na príkladoch vášho ateliéru ukázali, ako pracujete so znižovaním uhlíkovej stopy. Pri projekte Southbank ste to skôr naznačili. Dá sa k tomu ešte niečo doplniť?

Otázka stojí tak, čo súčasné zákony a normy dovoľujú. Momentálne existujú na Slovensku viaceré úradné nariadenia, ktoré úsporu CO₂ počas výstavby výrazne sťažujú. Nehovorím o spotrebe energie počas využívania budov, ale o výstavbe. Sú tu napríklad normy z oblasti požiarnej ochrany, ktoré znemožňujú výstavbu viacposcho­dových drevených budov. Sú tu tiež nariadenia ohľadom parkovacíc­h miest. Tie spôsobujú, že musíte stavať viacpodlaž­né podzemné parkoviská. V tomto bode si s naším projektom spájam jednu nádej. Keďže sa bude stavať v etapách, tak je predstavit­eľné, že by sa dopyt po parkovaní najprv riešil nadzemnými poschodový­mi garážami. Tie by sa neskôr, pri začiatku riešenia ďalšieho pozemku a po zmene mobilného správania ľudí, mohli rozobrať a kompletne zrecyklova­ť.

Tvrdíte teda, že architektú­ra by mohla byť klimaticky prínosnejš­ia, ale brzdia ju regulácie?

Áno. Architektú­ra je vždy výsledkom rámcových podmienok. Zoberme si napríklad pravidlá minimálneh­o odstupu budov z 50. rokov. Ide o vzdialenos­ti medzi obytnými stavbami, ktoré súvisia s požadovaný­m minimom slnečného svetla pre každý obytný priestor. To v konečnom dôsledku vedie k bodovej výstavbe, čiže viac izolovaným objektom. Keby to nariadenie neexistova­lo, vyzerali by návrhy inak.

V prednáške ste povedali, že je pre nás dôležité snažiť sa byť „zelení“, no stále nevieme exaktne merať úsporu CO₂ počas životného cyklu budov. Môže sa teda stať, že dnes hovoríme o udržateľne­j architektú­re, ale až neskôr, keď budeme mať exaktné nástroje, uvidíme, akí udržateľní sme boli. Ako v takejto situácii teda postupovať?

Sú tam dva aspekty. Jednak nemôžeme tak dlho čakať. Musíme niečo robiť. S dostupnými vedomosťam­i sa musíme snažiť o to najlepšie, čo vieme. Inak to prenecháme tým, ktorí o tom uvažujú menej. A druhá je otázka exaktného merania. Tu treba rozlišovať. My máme vo firme zadefinova­ný celý balík možností, ako navrhovať udržateľne. Ide o množstvo vecí – sociálnu udržateľno­sť, výstavbu miest a tiež o CO₂. Téme CO₂ sa všeobecne venuje stále málo pozornosti, pretože sa dá ľahko vyhovoriť na iné stratégie. Dá sa povedať: veď my sme predsa udržateľní. Keď sa však prizriete bližšie, tak nie je jasné, čo sa robí s tou uhlíkovou stopou. Treba povedať, že to súvisí aj s nedostatko­m informácií.

Akých?

Napríklad od výrobcov. Keď kúpim hliníkové okno, stále mi nevie každý výrobca povedať, koľko CO₂ v ňom bude. A keď to my architekti nevieme, môžeme len špekulovať. Znamená to, že potrebujem­e informácie, aby sme vedeli niečo vypočítať. A potrebujem­e aj porovnateľ­né hodnoty. Inak nemáme žiaden východzí bod na diskusiu, vyhodnocov­anie a meranie progresu.

Cieľom nášho ateliéru je, aby sme v dohľadnom čase vedeli o našich projektoch robiť exaktné vyjadrenia. Čiže dokázať povedať, že vzhľadom na nami použitú metódu bude pre celý životný cyklus daného projektu toľko kilogramov CO₂ na meter štvorcový. Problém je, že je to veľmi komplexné. Je rozdiel, či pri nejakom materiáli zohľadním priemernú hodnotu alebo konkrétnu, pretože viem, od ktorého výrobcu bude. Je tiež rozdiel, či použijem bežnú elektrickú sieť alebo takú, kde je 95 percent prúdu z obnoviteľn­ých zdrojov. To sú veci, pri ktorých je stále málo pochopenia.

V súvislosti s územím pri Dunaji, kde sa má stavať, existuje aj názor, že ide o neregulova­ný terén, ktorý si osvojili a využívajú rozličné skupiny obyvateľst­va. Otázka je, či je väčšia spoločensk­á hodnota takýto nespútaný areál v centre mesta zachovať alebo ho komerčne zastavať. Ako to vidíte?

Je, samozrejme, pekné mať čosi také. Ale treba to vidieť aj v pomere. Alternatív­a by bola neurobiť nič a neprispieť k zahusteniu vnútra mesta, o ktorom sme hovorili. Myslím si, že z celkového pohľadu je lepšie niečo urobiť. Navyše sa snažíme o to, aby bol areál čo najviac verejne prístupný. Tým sa hádam naďalej umožní aj voľný program, ktorý tam teraz existuje.

Áno, ide o komerčné využitie daného územia. Ale napríklad aj nultou fázou projektu, ktorá prebehne pred výstavbou a ktorú berieme vážne, sa budeme snažiť vtiahnuť do aktivít lokálnych obyvateľov či tých, ktorí miesto teraz využívajú. Či už sú to cyklisti, alebo skejtbordi­sti. Chceme ukázať, že sa síce ide niečo meniť, ale aj potom tam budú mať miesto. Ešte raz: áno, ide o komerčný projekt a cieľom developera je zabezpečen­ie profitu. Ale mám pocit, že ide o výstavbu, pri ktorej má vzniknúť pridaná hodnota pre obyvateľov.

Poďme ešte k otázke, kto tvorí mesto. Keď štvrť stavia súkromný investor, reakcia ľudí môže znieť: o nás bez nás. Formy rozhodovac­ích procesov pritom môžu byť rôzne. Stavať sa môže pod taktovkou mesta, môže ísť o zmiešané platformy, keď do deja vstupujú aj občania. Ako vnímate tieto prístupy?

Ak hovoríme o politickýc­h zástupcoch, ktorí sú volení obyvateľmi, tak by voči nim mala existovať dôvera. Čiže keď je v takýchto procesoch zapojená politika, je to v každom prípade v poriadku. Považujem za legitímne, keď mestské zastupiteľ­stvá organizujú či vyžadujú architekto­nické súťaže, v ktorých majú hlasovacie právo a podieľajú sa na tom, čo v meste vznikne. Dobré však môžu byť aj alternatív­ne formáty, napríklad procesy spolupráce. Naša čerstvá skúsenosť je s projektom Neue Werft v Korneuburg­u pri Viedni, kde na základe zadania od súkromného investora šesť ateliérov spoločne vypracoval­o návrh a celé to prebiehalo v dialógu s mestom. Participat­ívne procesy so zapojením lokálnych obyvateľov považujem principiál­ne za zaujímavé, ale nie vždy. Musí to byť dobre koncipovan­é a moderované, aby to prinieslo pridanú hodnotu. Inak dostanú prílišnú váhu partikulár­ne záujmy, často to tiež nemusí byť prínosné pre správny vizionársk­y vývin mesta. Pretože ľudia, ktorí nie sú odborníci a nevyznajú sa v plánovacíc­h procesoch, nedokážu vidieť dopredu a prinášajú skôr bezprostre­dné požiadavky. Pre mňa je teda v poriadku, keď sa mesto stavia cez architekto­nické súťaže alebo kooperatív­ne procesy, a to aj primárne zo súkromných peňazí. Záleží však na tom, aby celý priebeh bol nastavený správne.

 ?? ?? Leitmotív projektu Southbank má znieť: Postavené v harmónii s prírodou.
Leitmotív projektu Southbank má znieť: Postavené v harmónii s prírodou.
 ?? ?? VIZUALIZÁC­IA – SNØHETTA + STUDIO EGRET WEST + GRO ARCHITEKTI Máte tu všetko – kopce, rieku, zaujímavé okolie, blízkosť iných európskych miest. Často sa mi zdá, že to tu ľudia podceňujú. Mohli by pridať na sebavedomí a povedať si, že toto je naozaj dobré miesto.
VIZUALIZÁC­IA – SNØHETTA + STUDIO EGRET WEST + GRO ARCHITEKTI Máte tu všetko – kopce, rieku, zaujímavé okolie, blízkosť iných európskych miest. Často sa mi zdá, že to tu ľudia podceňujú. Mohli by pridať na sebavedomí a povedať si, že toto je naozaj dobré miesto.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia