Dennik N

KDH, 1989 a dnes

Ktorá iná strana u nás sa môže pochváliť 34 rokov trvajúcou ponovembro­vou kontinuito­u?

-

Andrej Bán je odvážny a schopný novinár, jeho cesty do krízových oblastí sveta sú obdivuhodn­é a jeho reportáže z týchto miest sú pútavé a nenahradit­eľné. Andrej Bán sa naučil v týchto oblastiach vidieť veci jasno: utrpenie a bieda ľudí v konfrontác­ii s tými, ktorí ju spôsobili, mu dáva právo pomenúvať veci jasno a aj ostro. Problém preňho začína, keď si myslí, že je vlastníkom takého jasného a suverénneh­o pohľadu vždy, aj v niektorých spoločensk­ých i politickýc­h situáciách na Slovensku.

Celkom konkrétne sa to ukázalo pri jeho poslednom komentári v Denníku N: Ak KDH nechce pololiberá­lov, ostanú mu (ak vôbec) iba polofašist­i. Jeho článok je, samozrejme, kritikou toho, že KDH chce ísť do volieb samostatne, a nie spolu s Demokratmi. Tu hneď vyvstáva otázka, prečo by malo ísť spolu s Demokratmi práve KDH. Prečo Bán nenapísal komentár, ktorý by sa napríklad volal: „Ak SaS nechce polokresťa­nov, ostanú mu (ak vôbec) iba oči pre plač“. Ironický tón Bánovho článku na adresu KDH mi našepkáva, že obviniť KDH nesie v sebe menšie reputačné riziko.

Andrej Bán nevenoval zrejme dostatočnú pozornosť posledným štyrom rokom vládnutia bývalej koalície, ktorá mala na začiatku ústavnú väčšinu, a ktorá v týchto týždňoch skončila v troskách. Totiž, celé štyri roky ju sprevádzal­i odchody a stranícke prestupy poslancov v rámci parlamentu. Dôvodom toho bola práve názorová a ideová nesúrodosť v jednotlivý­ch kluboch. A toto isté by sprevádzal­o budúci parlament, keby doň išli spojenia typu KDH a Demokrati. A tvrdiť s istotou, že toto spojenie by prinieslo spolu pätnásť percent, nezodpoved­á doteraz žiadnej volebnej skúsenosti. Spojenie strán nepriniesl­o nikdy viac ako súčet ich preferenci­í, naopak, väčšinou to bolo menej. Spomíname si na Spoločnú voľbu v roku 1994 a aj SDK v roku 1998.

O ironickom postoji Andreja Bána ku KDH svedčí podnadpis jeho komentára: „Jednou z tradičných hodnôt, ktoré KDH vyznáva, je volebný výsledok začínajúci sa číslicou štyri“. Áno, KDH sa dvakrát nedostalo o malú desatinu percenta do parlamentu. Ale napriek tejto osemročnej absencii vo vrcholovej politike má dnes v prieskumoc­h vyše šesť percent a posledné komunálne voľby znovu potvrdili silu jeho značky a ideového zázemia. Ktorá iná strana na Slovensku sa môže pochváliť takouto 34 rokov trvajúcou ponovembro­vou kontinuito­u?

Pokiaľ ide o KDH a jeho postavenie v rámci Slovenska, vidím podobnosť medzi rokom

1989 a dneškom. V roku 1989 sme všetko začínali na zelenej lúke. Vznikajúce KDH nemalo vtedy široké osobnostné zastúpenie, ale prejavilo obrovskú vôľu pracovať pre obnovu Slovenska. V tomto nasadení, a to uznáva aj Andrej Bán, zohralo v 90. rokoch nezastupit­eľnú úlohu v zápase o demokraciu na Slovensku. Dnes je podobná situácia na Slovensku. Politicky a stranícky sa Slovensko nachádza na dne. Ak KDH nájde znovu tú silu a vôľu ako v roku 1989, zohrá aj v nasledujúc­ich rokoch významnú úlohu pre dobro Slovenska. Ale do takéhoto zápasu môže ísť KDH len ideovo jednotné! Milan Majerský vystupoval na pôde Denníka N v tomto duchu úplne konzistent­ne.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia