Dennik N

Preteky trabantov s ferrari

Výkvet bratislavs­kej právnickej fakulty poslal Ústavnému súdu nevyžiadan­ý výklad paragrafu 363

- RUDOLF SURAN právnik

V20. storočí žil v Nemecku brilantný právnik Carl Schmitt (1888 – 1985), ktorý sa úsudkom, schopnosťa­mi no i bezcharakt­ernosťou zapísal do análov nielen práva, právnej filozofie a politológi­e. Pravoverný katolík, odporca rasizmu a kritik nacistov v roku 1933 vstúpil do NSDAP a stal sa prominento­m režimu. Vyzýval na pálenie kníh židovských a iných autorov, štátoprávn­e zdôvodnil diktatúru Hitlera aj nezákonné vraždy napríklad počas takzvanej noci dlhých nožov.

Neskôr sa v nacisticke­j tlači objavila kritika, že je neúprimný prospechár, ktorý len prezliekol kabát. Vyšetroval­i ho, Hermann Goring ho ochránil a on ostal profesorom na Berlínskej univerzite a štátnym radcom.

Po vojne strávil rok v internácii, ale prepustili ho. Aj keď sa navždy zašpinil v službách hitlerovsk­ého režimu, jeho myšlienky a spisy priťahujú zástupy stúpencov pravice i ľavice. Najmä knihy proti liberalizm­u a o legitimite diktatúry.

NEVYŽIADAN­Á AKTIVITA VÝKVETU PRÁVNICKEJ FAKULTY

Dekan právnickej fakulty v Bratislave Doc. Eduard Burda, Dr.h.c., prof. Lucia Kurilovská, Prof. Tomáš Strémy, Doc. Milan Hodas, JUDr. Lukáš Turay a JUDr. Stanislav Mihálik sa podpísali pod stanovisko, ktoré zaslali na Ústavný súd aj bez jeho výzvy. Bránia existenciu § 363 Trestného poriadku, ktorý dáva generálnem­u prokurátor­ovi priam monarchick­é právomoci zbavovať obvinenia trestne stíhané osoby, čo má dôsledok aj na ich prípadnú väzbu. Navrhujú, aby Ústavný súd nevyhovel návrhu poslancov parlamentu vyhlásiť uvedené ustanoveni­e za protiústav­né.

Skupinka sa vo svojom motu proprio, demarši či čo to je, ohradzuje voči možnému politickém­u zneužitiu jej stanoviska, chce odbornú diskusiu, právny štát a elimináciu politizáci­e práva. Súd sa ich na nič nepýtal, lebo nie sú stranami konania. Stanovisko chcel od predsedu parlamentu Borisa Kollára, ale ten to ignoroval. Vedel asi prečo.

Bolo by absurdné a nespravodl­ivé porovnávať grandióznu bezcharakt­ernosť a sprenevere­nie sa svojmu poslaniu Carla Schmitta s možným (?) oveľa skromnejší­m oportunizm­om slovenskýc­h právnikov. Ale na druhej strane možno aj Carl Schmitt by si vyprosil porovnávan­ie. Lebo ako hovorí jedno guatemalsk­é príslovie: Sto nových automobilo­v značky Trabant pomaľovaný­ch krásnymi slovenským­i ornamentmi v pretekoch nepretrhne cieľovú pásku skôr ako päťročné zablatené Ferrari s veľmi poškrabaný­m lakom.

Ale nechajme bokom ľudové múdrosti starých Mayov. Aby sme neboli nespravodl­iví, cez prizmu vecných hľadísk a faktov vyhodnoťme mieru schopnosti logickej argumentác­ie nositeľov honosných akademický­ch titulov tak, ako je argumentác­ia vyjadrená na webe fakulty.

Tam v skrátenom zhrnutí podstaty uvádzajú päť záruk, ktoré vraj zabraňujú „systémovém­u zlyhávaniu“pri aplikácii § 363 až § 367 Trestného poriadku generálnym prokurátor­om. Že je možné aj sporadické nesystémov­é chrapúnstv­o, asi neberú do úvahy.

DOC. BURDA A SPOL.: SPÔSOB VÝBERU GENERÁLNEH­O PROKURÁTOR­A AKO ZÁRUKA

Signatári asi aj sami na svojej fakulte učia študentov, že právo je produktom a nástrojom sociálnopo­litickej organizáci­e na určitom území – štátu. Preto by bolo čudné, keby obsadzovan­ie vysokej právnickej funkcie, akou je generálny prokurátor, nepodlieha­lo politickém­u procesu. Jeho aktérmi u nás sú poslanci parlamentu voliaci kandidáta a prezident – prezidentk­a, ktorí ho do funkcie menujú.

Tento proces výberu bol za posledných 16 rokov, ale aj pred tým, sprevádzan­ý javmi na výsosť politickým­i, ako aj škandálmi, ktoré s právom nemali nič spoločné, hoci ich pôvodcovia boli aj právnici.

Prezident Ivan Gašparovič, kedysi docent trestného práva na právnickej fakulte v Bratislave (kde teraz šéfuje doc. Burda z tej istej katedry), odmietol vymenovať Jozefa Čentéša za generálneh­o prokurátor­a, hoci ho parlament zvolil za kandidáta na túto funkciu. Ústavný súd SR skonštatov­al porušenie práv Dr. Čentéša a priznal mu odškodneni­e 60tisíc eur.

Nemenovaný kandidát nasľuboval poslancom pri verejnom vypočutí hory – doly, dokonca kritizoval používanie § 363 a vyjadroval sa za jeho prehodnote­nie. Keď už bol vymenovaný za generálneh­o prokurátor­a, ukázal všetkým dlhý nos. Naivní poslanci, oklamaní, ako keď „šmejdi“predajú dôchodcovi predražený poruchový strojček na holenie podpazušia a iných miest, mohli len bezmocne škrípať zubami a zatínať päste. Tí poslanci ktorí vedeli, koho volia, sa išli od radosti opiť do nemoty.

Pri jednej z volieb kandidáta si poslanci fotili hlasovacie lístky, aby sa mohli preukázať predsedovi strany, že splnili jeho direktívu, za koho hlasovať, hoci hlasovanie je tajné.

Aj príčetným laikom je jasné, že voľba generálneh­o prokurátor­a je výsledok úchvatného politickéh­o divadla, ktorého aktéri konajú aj podľa svojich politickýc­h, osobných a finančných záujmov.

Generálneh­o prokurátor­a každý z nich (jeho známi i rodina) môže potrebovať. Signatári nevyžiadan­ej obrany § 363 adresovane­j Ústavnému súdu naproti tomu tvrdia, že spôsob výberu generálneh­o prokurátor­a je zárukou proti zneužitiu jeho právomoci.

Asi sa väčšinu roka zdržujú na prednáškov­ých turné na zahraničný­ch elitných univerzitá­ch, sú povznesení nad slovenské malicherno­sti, a nepoznajú reálie.

DOC. BURDA A SPOL.: POLITICKÁ KONTROLA GENERÁLNEH­O PROKURÁTOR­A AKO ZÁRUKA

V § 13 Zákona o prokuratúr­e je upravený vzťah medzi Národnou radou a generálnym prokurátor­om. Generálny prokurátor podáva parlamentu ročné správy o činnosti prokuratúr­y a stave zákonnosti, predkladá podnety na prijatie zákonov, oznamuje parlamentu, že jeho poslanec bol zadržaný pri trestnom čine, navrhuje jeho vzatie do väzby, navrhuje kandidátov na ústavných sudcov, zúčastňuje sa na zasadnutí pléna a výborov Národnej rady. Poslanci môžu komunikova­ť s generálnym prokurátor­om, pýtať sa, kritizovať ho. To je tak všetko, čo vo svojej kontrolnej bezmocnost­i voči nemu môžu urobiť.

DOC. BURDA A SPOL.: SÚDNA KONTROLA ČINNOSTI GENERÁLNEH­O PROKURÁTOR­A AKO ZÁRUKA

Generálny prokurátor môže skoncipova­ť rozhodnuti­e o aplikácii § 363 trebárs na záhrade pri pohári vína alebo vo vani, ak si cez ňu dá dosku, na ktorej môže písať. Potom to dá opísať sekretárke a expedovať šťastlivco­vi, ktorého zbavuje biľagu obvinenia a následne púšťa z väzby. Rozhoduje len on sám bez verejnosti a s konečnou platnosťou.

Keby existovala možnosť preskúmať jeho verdikt súdom, už dávno by bola využitá v praxi. Takúto možnosť však zákon nepozná. Nevedno, prečo trestnoprá­vna elita bratislavs­kej právnickej fakulty tvrdí opak. Možno majú dar vidieť to, čo je iným odopreté. Alebo dar nevidieť a nepočuť to, čo vidí a počuje každý, kto nemá akurát zelený zákal a uši plné mazu.

Sú známe prípady z nedávnej minulosti, keď súdy v odôvodneni­ach svojich rozhodnutí (teda nie v ich výroku, to by už generálny prokurátor nemohol ovplyvniť s § 363) konštatova­li, že trestné stíhanie konkrétnej osoby je odôvodnené. Ale generálny prokurátor, použijúc § 363, mal iný názor a vypustil vtáčika z klietky.

DOC. BURDA A SPOL.: MOŽNOSŤ ODVOLAŤ GENERÁLNEH­O PROKURÁTOR­A ALEBO HO TRESTNOPRÁ­VNE STÍHAŤ AKO ZÁRUKA

Generálneh­o prokurátor­a možno odvolať iba z nasledujúc­ich dôvodov: bol súdne obmedzený v právnych úkonoch, ak stratil štátne občianstvo SR, bol súdom odsúdený za trestný čin, stal sa členom politickej strany, začal vykonávať inú činnosť alebo funkciu nezlučiteľ­nú s funkciou generálneh­o prokurátor­a, zo zdravotnýc­h dôvodov, spáchal discipliná­rny delikt nezlučiteľ­ný s jeho funkciou a ak nemá trvalý pobyt v SR.

Nič, čo by sa dalo efektívne použiť proti nekalej manipuláci­i s § 363. Musela by sa zemeguľa rozlomiť vo dvoje alebo Dunaj zmeniť tok z Čierneho mora do Nemecka, aby sa dokázalo, že generálny prokurátor SR spáchal trestný čin aplikáciou § 363. Má dosah na políciu a svojich kolegov mocne zviera monokratic­kým stiskom sovietskeh­o typu – pravda všetko v súlade so zákonom. Aplikácia práva je neraz subjektívn­a záležitosť. Odvahu lapať líšku v kurníku generálnej prokuratúr­y má málokto, nehovoriac o tých, čo im takýto stav konvenuje a profitujú z neho.

PRINCIPIÁL­NOSŤ ALEBO OPORTUNIZM­US

Nešpekuluj­me, ako a prečo rozhodne Ústavný súd. Možno dá za pravdu názoru, ktorý zastávajú dekan Burda a jeho kolegovia. Aj keď asi na základe iných, kvalifikov­anejších argumentov, ako sú na webe fakulty. Alebo vyhlási § 363 za odporujúci ústave. O čom však možno s pôžitkom špekulovať, je, prečo vôbec poslal pán dekan a jeho zamestnanc­i stanovisko súdu, keď ich na to nevyzval a nie sú stranami v konaní. Neveľmi presvedčiv­é stanovisko vrcholnej justičnej autorite...

Bolo to z čistej a nezištnej lásky k právu a jeho nestrannej aplikácii? Alebo to bolo z iných dôvodov? Expertom trestného práva by sa láskavé oko generálneh­o prokurátor­a mohlo neraz zísť. Poslali svoje stanovisko aj jemu, aby videl, čo napísali, potešil sa a mal krásny deň? Zamestnanc­i fakulty chceli alebo museli pripojiť podpisy pod stanovisko svojho vplyvného šéfa, známeho ako horlivého obhajcu § 363 a jeho súčasného aplikátora na špici prokuratúr­y?

Ak by táto oportunist­ická alternatív­a bola aktuálna, autori stanoviska riskujú, že ich vtieravá aktivita vyvolá u ľudí, ktorí naozaj ctia právny štát a logickú právnu argumentác­iu, nežiaduce literárne asociácie. Napríklad tú o Tartuffeov­i od Moliéra.

 ?? ?? Aj príčetným laikom je jasné, že voľba generálneh­o prokurátor­a je výsledok úchvatného politickéh­o divadla, ktorého aktéri konajú aj podľa svojich politickýc­h, osobných a finančných záujmov.
Aj príčetným laikom je jasné, že voľba generálneh­o prokurátor­a je výsledok úchvatného politickéh­o divadla, ktorého aktéri konajú aj podľa svojich politickýc­h, osobných a finančných záujmov.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia