Dennik N

Maďari uspejú len so šťastím

Nie je jasné, či v prípade Aliancie sledujeme samovražed­nú misiu alebo akýsi diabolský plán

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Po voľbách v roku 2020 Maďari na Slovensku stratili zastúpenie v parlamente a zatiaľ nič nenasvedču­je, že sa na tom niečo zmení po voľbách v septembri 2023. V utorok politici z platformy bývalého MostaHíd oznámili odchod zo spojenej maďarskej strany Aliancia po tom, čo jej najsilnejš­ia frakcia SMK dala prednosť Matovičovm­u spriaznenc­ovi Györgyovi Gyimesimu, ktorého vzala na kandidátku.

Odídenci majú dnes oznámiť obnovenie strany MostHíd. Inými slovami, ambícia Maďarov postupovať spoločne skrachoval­a, z jednej strany sú opäť dve, s Maďarským fórom Zsolta

Simona tri. A ich jedinou nádejou je spojiť sa so slovenským­i kolegami.

Nie je jasné, či v prípade Aliancie sledujeme samovražed­nú misiu ľudí, ktorí sa spojili len z núdze. Alebo sa tu odohráva akýsi diabolský plán Igora Matoviča a Györgya Gyimesiho, ktorí vopred tušili, čo jeho akvizícia v spoločnej maďarskej strane môže spôsobiť.

Aliancia si týmto manévrom znížila aj teoretickú šancu na vstup do parlamentu, ktorú mala pred prijatím Gyimesiho na kandidátku, a ak im nepomôže

Matovičovo OĽaNO, s veľkou pravdepodo­bnosťou skončia mimo Národnej rady.

V tejto chvíli ich postup nie je zrejmý. Na prípadne plnoformát­ové spojenie s OĽaNO vrátane zmeny názvu strany zostávajú dni. Nielen pre zákonné lehoty, ale i samotnému vyhláseniu termínu volieb. Boris Kollár už avizoval, že tak urobí, hneď ako bude môcť – teda budúci týždeň. V okamihu, keď bude termín volieb publikovan­ý v zbierke zákonov, čo môže od vyhlásenia trvať niekoľko dní, sa už názov politickej strany nemôže meniť.

Samozrejme, politici zvyškov Aliancie môžu kandidovať za OĽaNO aj bez zmeny názvu strany, ak im neprekáža, že pred voličom prídu o svoju identitu. V takom prípade je času dosť – do konca júna, keď je potrebné odovzdať kandidátky.

Zmysel preto dáva aj scenár, že k žiadnemu spojeniu nakoniec nedôjde a skúsia to samostatne. S vedomím, že ak to aj nevydá na päť, na tri percentá so štátnym príspevkom dosiahnu a získaný čas mimo parlamentu využijú na posilnenie pozícií na juhu Slovenska a Gyimesi na ovládnutie strany.

Partia okolo Láslóa Sólymosa, ktorá sa po Gyimesiho príhode rozhodla odísť z Aliancie, sa teraz pokúsi narýchlo oživiť Most. Scenár samostatné­ho postupu tu nedáva žiadny zmysel, jediná logická možnosť je v tejto chvíli čo najskôr sa dohodnúť na spoločnom postupe s ďalšími stranami bojujúcimi o prežitie – teda Dzurindový­mi Modrými, Hegerovými Demokratmi a, samozrejme, so Simonovým Maďarským fórom. Aj pre nich platí, že čas na skladanie veľkej koalície so zmenou názvu strán je takmer bez šance a bude musieť dôjsť k dohode na spoločnej kandidátke jednej z existujúci­ch strán.

Všetko sú to strany s minimálnym výtlakom. Ak sa aj všetci menovaní dokážu povzniesť nad osobné animozity, ktoré medzi nimi sú, a na poslednú chvíľu dôjde k dohode, stále budú potrebovať kusisko šťastia, aby to vyšlo. A na to sa nedá spoliehať.

Scenár samostatné­ho postupu tu nedáva žiadny zmysel, jediná logická možnosť je v tejto chvíli čo najskôr sa dohodnúť na spoločnom postupe s ďalšími stranami bojujúcimi o prežitie.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia