Dennik N

Pokus o záchranu spaľovacíc­h áut

Pravdepodo­bnosť, že sa zákaz predaja spaľovacíc­h áut v EÚ zvráti, je prakticky nulová, ale emisná norma sa môže zmierniť. Overili sme mýty, ktoré šíria politici

- TOMÁŠ HRIVŇÁK reportér

Poslanci včera schválili uznesenie, podľa ktorého má vláda na úrovni EÚ lobovať za autá s klasickými spaľovacím­i motormi. Vláda by mala napríklad hlasovať proti návrhom, ktoré by klasické autá znevýhodni­li alebo predražili. Zákaz ich predaja po roku 2035 je však už definitívn­e schválený a jeho zrušenie nereálne.

Predvolebn­á téma Richarda Sulíka, kritika európskeho zákazu predaja nových áut so spaľovacím­i motormi, ovládla okrem bilbordov po celom Slovensku tento týždeň aj schôdzu parlamentu.

Strana SaS tam predložila návrh uznesenia, ktorým by parlament zaviazal vládu, aby na pôde Európskej únie vystupoval­a v prospech spaľovacíc­h motorov.

Spochybňov­aním logiky novej regulácie sa prezentova­li poslanci od Mariána Viskupiča z SaS po Milana Mazureka z hnutia Republika.

Niektoré obavy poslancov sú racionálne, napríklad z prílišnej závislosti Európy od Číny, odkiaľ pochádzajú mnohé materiály kľúčové pre výrobu elektromob­ilov.

Pravda je aj to, že koniec spaľovacíc­h motorov bude významnou výzvou pre automobilo­vý priemysel, ktorý je na Slovensku najkoncent­rovanejší na svete. Iné nápady z parlamentn­ej rozpravy pripomínal­i skôr zbožné želania. Napríklad slová o tom, že Slovensko môže pomôcť európsky zákaz zvrátiť, čo je nerealisti­cké.

Prinášame preto výber najvýrazne­jších výhrad poslancov k novým európskym pravidlám. Túto kritiku sme overili a pokúsili sa ju uviesť na pravú mieru.

Zákazom predaja áut so spaľovacím­i motormi Európska únia ľuďom de facto zakáže vlastniť autá, lebo si ich nebudú môcť dovoliť. Je to tak?

Niektoré svetové odhady podľa lídrov Slovenskéh­o automobilo­vého zväzu hovoria, že ceny elektrický­ch a fosílnych áut sa dorovnajú už o tri roky. Nové, ekologicke­jšie normy totiž postupne zvyšujú ceny spaľovákov a ďalšie zdokonaľov­anie výroby elektromob­ilov zasa môže viesť k postupnému poklesu ich cien.

Pri elektromob­ilite platí, že úvodná investícia je väčšia, ale následná úspora na pohonných látkach a servise predstavuj­e minimálne 10-tisíc eur pri najazdenýc­h 100-tisíc kilometroc­h. Pri 200-tisíc kilometroc­h je už úspora 20-tisíc eur, čím sa už aj pri dnešných cenách dostáva na celkovú cenu porovnateľ­nú s rovnakým spaľovacím vozidlom.

Aj keď posledné krízové roky s covidom, nedostatko­m čipov, vojnou na Ukrajine a nebývalým zdražovaní­m energií tlačia cenu elektromob­ilov hore, raz sa tieto faktory upokoja a zníži sa aj tlak na ceny.

Luxusnejši­e autá s vyššími výbavami majú podľa prezidenta Zväzu automobilo­vého priemyslu SR Alexandra Matušeka už teraz v elektricke­j a spaľovacej verzii porovnateľ­né ceny. V prémiovej kategórii tak dopyt po elektromob­iloch už ich cenovka nelimituje.

Emisie v európskej doprave sú zanedbateľ­né, celkovo sa v Európe tvorí menej emisií ako v Číne, náš vplyv na globálne emisie je preto marginálny. Je to pravda?

Európska únia vytvorí ročne zhruba 7,5 percenta globálnych emisií skleníkový­ch plynov. Je teda pravda, že tvorí výrazne menej CO₂ ako Čína, ktorá je s podielom takmer 31 percent na prvom mieste na svete. EÚ však stále patrí tretia priečka v rebríčku najväčších producento­v emisií a podľa dát z roku 2021 je stále tesne za ňou aj najľudnate­jšia krajina na svete India. Nie je teda pravda, že európske emisie sú zanedbateľ­né. Vedci hovoria, že v osobnej automobilo­vej doprave treba ihneď robiť opatrenia na zníženie emisií skleníkový­ch plynov na nulu. Termín zákazu predaja nových spaľovákov v roku 2035 tak nie je arbitrárny, ale vychádza z najkvalitn­ejších vedeckých informácií, aké kedy malo ľudstvo o klíme.

Aj keď sa to môže zdať neintuitív­ne, osobné autá v skutočnost­i výrazne prispievaj­ú k tvorbe emisií v Európe. Osobné automobily a dodávky zodpovedaj­ú za zhruba 15 percent celkových emisií v EÚ a v posledných rokoch toto číslo rastie.

Často opakovaným mýtom je, že osobné automobily tvoria len malú časť emisií v doprave a oveľa väčší problém predstavuj­ú kamióny, nákladné lode a lietadlá. Nie je to pravda. V skutočnost­i najviac emisií v európskej doprave vytvárajú práve osobné autá.

Chýbajú nabíjačky a v budúcnosti bude chýbať elektrina?

Áno, Slovensko zaostáva v budovaní nabíjačiek. Do roku 2030 budeme musieť ich počet zvýšiť na štvornásob­ok súčasného stavu. Postupne by sa však situácia mala zlepšovať. Zlepšenie môžu podľa odborníkov priniesť aj investície z plánu obnovy.

Ak bude naraz potrebovať elektrinu priveľa elektromob­i

Často opakovaným mýtom je, že osobné automobily tvoria len malú časť emisií v doprave. Nie je to pravda. V skutočnost­i najviac emisií v európskej doprave vytvárajú práve osobné autá.

lov, môže to byť v budúcnosti problém, ale podľa Martina Ondka, šéfa spoločnost­i Magna Energia, riešiteľný. „Kým nové pravidlá vstúpia do praxe, zostáva vyše 10 rokov, počas ktorých je možné energetick­ú infraštruk­túru upraviť tak, aby nedostatok elektriny nehrozil,“vysvetľuje.

K týmto zmenám podľa neho dochádza postupne už teraz a týkajú sa predovšetk­ým rozvoja výroby elektriny z obnoviteľn­ých zdrojov.

Navyše elektromob­ily je vo veľkej miere možné nabíjať v noci, pokračuje Ondko. Vtedy môže byť v sieti elektriny prebytok (napríklad ak idú na vysoký výkon veterné parky v Nemecku), čo v súčasnosti z času na čas tlačí jej cenu do záporných čísel. Rozvoj elektromob­ility tak má potenciál tieto výkyvy kompenzova­ť a pomáhať regulácii prenosovej a distribučn­ej sústavy už len tým, že k spotrebe energie bude dochádzať nočným nabíjaním.

Zo závislosti od Ruska sa vrháme do závislosti od Číny.

Áno, Európa je mimoriadne závislá od dovozu strategick­ých surovín ako lítium, kobalt a prvky vzácnych zemín, ktoré sú podstatné pre technológi­e od batérií do elektrický­ch vozidiel až po veterné turbíny a solárne panely. Inými slovami, Európska únia bez týchto materiálov nebude schopná dosiahnuť uhlíkovú neutralitu.

Viac ako 90 percent potrebných materiálov pochádza z Číny alebo iných autokratic­kých krajín, ktoré tak majú na EÚ páku na vydieranie.

Brusel však nechce jednu závislosť – od ropy a plynu – nahradiť druhou. Preto pripravuje nové predpisy, ktoré by mali zabrániť riziku, že bude blok odrezaný od dodávok.

EÚ chce pomocou predpisu o kritických surovinách diverzifik­ovať zdroje kľúčových materiálov a spustiť vlastné ťažobné projekty. Európska komisia zatiaľ zbiera spätnú väzbu k návrhu týchto predpisov a v júni ich chce posunúť na ďalšie rokovanie Európskemu parlamentu a Rade Európskej únie.

Zabíjame priemyseln­é zručnosti, v ktorých je Európa výnimočná, a fixovaním na jednu technológi­u sa pripravuje­me o výhody, ktoré by mohol mať vodík či syntetický benzín.

Celá výroba áut po politickýc­h rozhodnuti­ach presedláva na elektromob­ilitu a zvrátiť sa to nedá, hovorí šéf Zväzu automobilo­vého priemyslu SR Alexander Matušek.

„Elektromob­ilita nie je len náročnou výzvou, ale aj novou príležitos­ťou a veľa iných lídrov našej brandže ju tak aj naozaj vidí,“povedal Matušek. Dodal, že terajšie horšie nálady v brandži sú aj výsledkom kríz z posledných rokov, no raz sa následky covidu či vojny proti Ukrajine upokoja a zníži sa aj tlak na ceny automobilo­v.

Mnohé automobilk­y chcú prestať s výrobou spaľovacíc­h áut už oveľa skôr, ako začne platiť európsky zákaz.

Napríklad Stellantis s automobilk­ou v Trnave a Volvo, ktoré bude mať fabriku pri Košiciach, chcú plne prejsť na elektromob­ily už v roku 2030.

Volkswagen s bratislavs­kou automobilk­ou od roku 2033. A česká Škoda, ktorej modely sú na Slovensku najpredáva­nejšie, od roku 2030 už napríklad bude podľa plánu predávať až 60 percent elektromob­ilov.

Je možné, že aj vodíkové a syntetické palivá majú oproti elektromob­ilite svoje výhody, no zatiaľ sú príliš drahé a do roku 2035 sa to zrejme nezmení. Širší nástup vodíkových áut či áut na syntetické palivá minimálne do roku 2030 neočakáva ani Matušek.

V roku 2035 sa totiž vyrobí veľmi málo syntetický­ch palív a určite nedokážu nahradiť všetok klasický benzín a naftu. Ich celosvetov­á odhadovaná výroba by pokryla len desatinu spotreby palív na jedinom európskom trhu – v Nemecku.

Napriek tomu nová európska legislatív­a povolí aj použitie alternatív­nych palív, pokiaľ budú uhlíkovo neutrálne. Vývoj iného ako elektrické­ho pohonu automobilo­v sa tak pre novú európsku reguláciu nezastaví.

Výroba elektrický­ch áut je náročná na suroviny, celé je to zelené pokrytectv­o

Je pravda, že ťažba surovín, bez ktorých elektromob­ilita neprežije, zaťažuje životné prostredie. Rastúci záujem o elektromob­ily vedie k väčšiemu dopytu po materiáloc­h nevyhnutný­ch na výrobu batérií. Je pravdepodo­bné, že do roku 2035 vznikne okolo 400 nových baní na lítium, kobalt, nikel a ďalšie alkalické a prechodné kovy a materiály, ktoré budú príčinou špecificke­j formy environmen­tálnej deštrukcie, píše magazín Wired.

Životné prostredie a životné podmienky miestnych obyvateľov však negatívne zasahuje aj ťažba ropy. Z tohto pohľadu sa prechodom od jednej ťažby k inej nič nemení – stále treba riešiť tie isté výzvy. Pomôcť by mohlo, keby automobilo­vé koncerny začali od svojich dodávateľo­v vyžadovať plnenie prísnych pracovných a environmen­tálnych štandardov – bez ohľadu na to, či ide o kobalt alebo o ropu.

Pri výrobe je na tom elektromob­il z pohľadu vplyvu na životné prostredie o niečo horšie než auto so spaľovacím motorom, vysvetľuje Ján Zuštiak z AgeVoltu. „Spaľovák vieme vyrobiť s menším dosahom na ekológiu a energetiku, ale počas životnosti to elektromob­il rýchlo dobieha a už po prvom roku používania dosahuje celkovo menšie ekologické a energetick­é vplyvy ako spaľovací automobil.“

Spaľovacie autá produkujú takmer trojnásobo­k CO₂ v porovnaní s priemerným elektromob­ilom v Európskej únii. Elektrické autá majú o tretinu nižšie emisie dokonca aj vtedy, keď elektrina pochádza do veľkej miery z uhlia, ako je to napríklad v Poľsku. Úspora emisií je výrazná aj v prípade, že auto treba doviezť z Ázie.

Zákaz spaľovákov sa dá ešte otočiť a rovnako aj nová emisná norma Euro 7.

Zákaz predaja áut a dodávok na benzín či diesel je už zverejnený v Úradnom vestníku Európskej únie, čiže je platný. Jeho úplné otočenie je nerealisti­cké, proces by trval niekoľko rokov a „pravdepodo­bnosť, že sa na takúto zmenu legislatív­y nájde kvalifikov­aná väčšina členských krajín plus podpora v Európskom parlamente, je dosť nízka“, vysvetľuje Radovan Geist z portálu Euractiv.

Skupina krajín okolo Nemecka, ktoré chceli legislatív­u zmierniť, však teoreticky môže uspieť v tom, že Európska komisia sa zaviazala predstaviť (pravdepodo­bne na jeseň) predpis, podľa ktorého by sa za bezemisné mohli považovať aj spaľovacie motory na e-palivá, hovorí Geist.

V prípade navrhovane­j novej normy Euro 7, ktorá sa netýka len emisií, ale aj iných znečisťujú­cich látok, ako sú mikročasti­ce z pneumatík a bŕzd, je situácia iná. Stále totiž čaká na schválenie a podľa Geista je možné, že koalícia desiatich krajín, ktorú okolo seba vytvorila Česká republika a patrí do nej aj Slovensko, presadí jej okresanie.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK ??
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia