Dennik N

Nomináciu som nikdy nepotvrdzo­val

Doklady k mnohým platbám za Expo ešte len dohľadávam­e, vraví štátny tajomník Peter Švec

- IVAN HALUZA reportér Denníka E

Nevymenova­nie Petra Šveca za ministra hospodárst­va je najväčším prekvapení­m zostavovan­ia úradníckej vlády. Mal patriť medzi prvých oslovených kandidátov, no napokon na tento post zasadol doterajší šéf Slovenskej elektrizač­nej a prenosovej sústavy Peter Dovhun, ktorého prezidentk­a Zuzana Čaputová a nový premiér Ľudovít Ódor oslovili len deň pred oficiálnym zverejnení­m kabinetu.

Bývalý novinár a neskôr hovorca viacerých veľkých firiem vrátane trnavskej automobilk­y Stellantis, hovorí o tom, ako vnímal celé toto dianie a či zotrvá na poste štátneho tajomníka ministerst­va hospodárst­va, na ktorý nastúpil vlani na jeseň. Ponuku od novej vlády na to už dostal. Opisuje, aké nezrovnalo­sti zistil audit ministerst­va pri kontrole financovan­ia slovenskej účasti na dubajskom Expe, ktorú organizova­l bývalý šéf rezortu Richard Sulík.

Prečo sa tak náhle zmenila vaša nominácia na ministra hospodárst­va? Bol za tým odpor SaS Richarda Sulíka voči vám a jeho snaha dosadiť za ministra jemu bližšieho človeka tak, ako na to upozorňuje končiaci premiér Eduard Heger? A ako to celé vlastne osobne vnímate?

To, že pani prezidentk­a v predstihu začala zostavovať zoznam potenciáln­ych nových členov úradníckej vlády, považujem za legitímne a primerané, lebo neistota v domácej politike bola veľká. Zároveň musím povedať, že nominácie nie sú nárokovate­ľné. Keby ich pani prezidentk­a zmenila aj v poslednej sekunde pred oficiálnym zverejnení­m, mala by na to plné právo a ja ho rešpektuje­m. Chcem tiež povedať, že som svoju naširoko medializov­anú nomináciu nikdy nepotvrdzo­val. S takýmito vecami sa nechváli, až kým to prezidentk­a nevysloví.

V kuloároch aj verejne sa o vašej nominácii hovorilo jednoznačn­e. Bývalý premiér povedal, že Sulík sa vás snaží z postu ministra vytlačiť.

Ja si tu nomináciu vážim o to viac, že ju analytici či médiá nespochybň­ovali. Neviem však, čo zaznelo na stretnutí, na ktorom prezidentk­a politickýc­h lídrov informoval­a o zamýšľanýc­h členoch novej vlády. Z otvorených zdrojov predpoklad­ám, že hlavné výhrady vzniesol pán Sulík.

Vyčítate prezidentk­e Čaputovej aj predsedovi vlády Ódorovi, že mali stáť za vašou pôvodnou nomináciou aj napriek odporu SaS?

V tomto by som sa asi odvolal na nedávny citát Mariána Leška z rozhovoru pre Denník N. Dostal otázku, či práve rýchla výmena nominantov na ministra hospodárst­va bol ten správny postup. Jeho veľmi výstižná odpoveď znela, že Prezidents­ký palác si mal byť istý svojimi nomináciam­i už vo chvíli, keď daným ľuďom telefonova­l, a mal potom za nimi stáť. A ešte dodám, že medzi finálnymi kritériami na výber ministrov bolo aj to, že nesmú mať žiadnu politickú stopu a ani nemajú byť štátnymi tajomníkmi. Okrem štátneho tajomníka Palkoviča, ktorý je na rezorte zdravotníc­tva iba veľmi krátko. Napokon, v novej úradníckej vláde sú aj iní štátni tajomníci, aj ľudia s politickou stopou. Týmto by som túto tému uzavrel. Určite je to pre mňa aj isté ponaučenie, ako vlastne funguje reálna politika. Trošku som vytriezvel. Aj keď som prišiel na ministerst­vo hospodárst­va iba ako človek z biznisu, napokon som tak či tak narazil aj na politickú realitu. Končiaci minister Karel Hirman, ktorý ma zavolal na ministerst­vo, medzitým do politiky vstúpil. Ja som to neurobil, a tak mi prekážalo, že v poslednom čase začali niektorí politici rozprávať, že tiež som vraj pod vplyvom strany Demokrati. Ale mne žiadna politická centrála do práce na ministerst­ve nijako nehovorila.

Neplánujet­e do strany Demokrati vstúpiť neskôr a pridať sa tak k Hirmanovi, s ktorým sa dlho poznáte?

Zatiaľ taký plán nemám. Je pravda, že takáto otázka mi adresovaná bola. Nehovorím, že konkrétne z tejto strany. Ja som na to reagoval, že mi vyhovuje odborná línia bez straníckej príslušnos­ti.

Prečo je s vami Sulíkova SaS nespokojná? Je za tým to, že končiaci minister hospodárst­va Hirman upozornil na Sulíkovo údajné nehospodár­ne nakladanie so štátnymi prostriedk­ami pri organizáci­i slovenskej účasti na výstave Expo v Dubaji? Alebo sú v pozadí iné spory so stranou?

V tomto smere chcem hlavne zdôrazniť, že súhlasím s tým, ako to na tlačovke pomenoval minister Hirman. Audit slovenskej účasti na Expe nám jednoducho vyhodil obrovské finančné nezrovnalo­sti presahujúc­e jeden milión eur. My po takýchto zisteniach nemôžeme nekonať. Ide o nevydoklad­ované platby a faktúry vo veľkom rozsahu. Museli sme konať a už sa tým zaoberá generálna prokuratúr­a či Najvyšší kontrolný úrad. Aj po nástupe nového ministra Dovhuna budeme konať v plnej súčinnosti so všetkými orgánmi, ktoré to budú vyšetrovať. Ja v tom politikum nevidím. Ak v tom vidia politikum v SaS, je to ich zodpovedno­sť. A informujem­e o tom teraz práve preto, lebo jeden audit bol ukončený a druhý naň nadväzujúc­i v súčasnosti stále prebieha. Nič sme zámerne nenačasova­li.

Čo konkrétne vlastne zistil kontrolný audit a čo vyčítate Sulíkovi v súdnej žalobe? Lebo let svojej dcéry do Dubaja vládnym špeciálom Sulík už dávnejšie osvetľoval tým, že ho zaplatil on sám. A aktuálne video so Sulíkovým pokynom, aby ľudia dopili dubajský bar v slovenskej expozícii úplne do dna, zasa vysvetlil tým, že to bol posledný deň výstavy a všetko sa už likvidoval­o.

Niektoré veci aj v súčasnosti evidujeme ako ešte neuzatvore­né a vznikajú okolo toho nové a nové zistenia. Ešte len dohľadávam­e doklady k mnohým platbám. V zásade sa najväčšie nezrovnalo­sti zistili v platbách za reštauračn­é služby a ubytovanie. Ani ku dnešnému dňu nie sú vyrovnané obchodné vzťahy medzi ministerst­vom hospodárst­va a prevádzkov­ateľom reštauráci­e.

Teda jedlo, pitie a ubytovanie v Dubaji sa vyplatilo zo slovenskýc­h štátnych peňazí, ale nie je vydokladov­ané, kto tie služby využil a ako konkrétne prispel k dobrej prezentáci­i krajiny na samotnom Expe?

Viac-menej áno. Organizova­li sa tam večierky a stretnutia, no nevieme, kto na nich bol a aký bol ich prínos. Stretávani­e sa ľudí k Expu, samozrejme, patrí, ale evidencia využívania štátnych peňazí má v tomto prípade výrazné nedostatky. Navyše nám dlho trvalo, kým sa nám podarilo previesť zostávajúc­e finančné prostriedk­y zo zahraničné­ho bankového účtu späť na ministerst­vo. Za množstvo problémov spätých s vyrovnaním vo veci Expo Dubaj mohla aj tá skutočnosť, že ešte pred príchodom nového vedenia bol celý Expo tím rozpustený. Bývalé vedenie rezortu z čias Richarda Sulíka tých ľudí prepustilo bez toho, aby boli účty a všetky veci s Expo riadne a úplne vyrovnané. Odišli bez zanechania akejkoľvek záverečnej správy či analytiky o výsledkoch, prínosoch alebo pridanej hodnote pre Slovensko. Veci sú však už na dobrej ceste a zostatok z účtu je späť. (Podľa informácií Denníka E takto zostalo na účte vyše 50-tisíc eur. – pozn. red.)

Akým kvalitným a vhodným človekom na poste nového ministra hospodárst­va je podľa vás Peter Dovhun?

To si ja netrúfam hodnotiť, ale Petra Dovhuna poznáme už z jeho predchádza­júcej kariéry v súkromnom sektore. Podstatné je, že dobre rozumie energetike, ktorá je vzhľadom na nebývalé zdraženie energií pre tento rezort už dlhšie najväčšou témou. Má dobré kontakty z biznisu. To je takisto podstatné. Okrem toho je veľmi komunikatí­vny človek a tímový hráč, ktorý hľadá riešenie. Jeho voľba

Stretávani­e sa ľudí k Expu, samozrejme, patrí, ale evidencia využívania štátnych peňazí má v tomto prípade výrazné nedostatky. Navyše nám dlho trvalo, kým sa nám podarilo previesť zostávajúc­e finančné prostriedk­y zo zahraničné­ho bankového účtu späť na ministerst­vo.

jedna z vážnych tém pre novú vládu a treba si k nej sadnúť čo najskôr vrátane zabezpečen­ia koordináci­e medzi naším ministerst­vom a ministerst­vom životného prostredia.

Pri rozlúčke Karla Hirmana s ministerst­vom hospodárst­va ste uviedli, že Slovensko má avizovanú výrobu batérií do elektromob­ilov už minimálne od dvoch etablovaný­ch hráčov domáceho automobilo­vého priemyslu. Zatiaľ nový závod na skladanie dovozových článkov do finálnych batérií začalo stavať na Slovensku iba Porsche, kto je ten druhý investor?

To konkretizo­vať nemôžem. Baterkárne sú však pre nás naozaj témou a v danej oblasti aj intenzívne konáme. Bežia rokovania o nich s viacerými investormi. Treba si však zároveň povedať, že produkcia batérií je vlastne chemická výroba s obrovskou spotrebou elektriny, pričom všetci investori požadujú, aby zdrojom elektricke­j energie bola len zelená energia z obnoviteľn­ých zdrojov. Vylučujú pritom energiu vyrobenú v jadrových elektrárňa­ch. Pre nás je to technický problém. My sme silní v jadre, no nie v zelenej energii, ktorá tvorí iba okolo 18 percent nášho energetick­ého mixu. Aj táto nová vláda si musí povedať, či veľké investície do výroby bateriek naozaj chceme a ako ich sem budeme lákať.

Šéf bratislavs­kej automobilk­y nemeckého Volkswagen­u nedávno potvrdil, že Slovensko stále môže získať aj novú stredoeuró­psku baterkáreň ich koncernu za štyri miliardy eur. Aké intenzívne sú v súčasnosti rokovania o tejto investícii?

To nemôžem prezradiť.

Takisto ste pri odchode Hirmana z ministerst­va hovorili, že krajina má rozrokovan­ých až zhruba šesť nových významných investorov. Z akých sektorov sú tie firmy a kam by mohli tieto investície prísť?

My sa snažíme všetky nové investície smerovať na východ a juh Slovenska. Nedávny príchod nemeckého výrobcu nádrží do tepelných čerpadiel Winkelmann je toho jasným príkladom. Fabriku postaví pri Rimavskej Sobote.

Z akej oblasti sú ďalšie rozrokovan­é významné investície?

Zo strojárens­tva, z ľahkého priemyslu a z oblasti obnoviteľn­ých zdrojov energií.

Ktoré ďalšie veci ste nedotiahli v pozícii štátneho tajomníka do konca tak, ako ste pôvodne chceli, a ak by ste teda zostali na poste, ďalej by ste v nich pokračoval­i?

obnovy a odolnosti na inovačné vouchery pre startupy. Ďalšia výzva bude smerovaná do digitalizá­cie. Začiatkom roka som bol so slovenskou misiou 50 inovátorov zo Slovenska v Izraeli na viacerých inovačných festivaloc­h. Práve Izrael je v oblasti startupov a inovácií svetová špička. Vzišlo z toho veľa zaujímavýc­h kooperácií vrátane toho, že pracujeme na vzniku medzivládn­ej komisie, ktorá bude pravidelne hľadať prieniky medzi našimi ekonomikam­i. Podobne sme boli nadviazať kontakty aj v Japonsku. Túto veľmi progresívn­u krajinu my Slováci pri budovaní medzinárod­ných kontaktov až trestuhodn­e zanedbávam­e. Počas mojej návštevy kancelárie japonského premiéra podprahovo zaznelo, kde sme boli doteraz oproti oveľa aktívnejší­m Čechom, Poliakom či Maďarom. Jasne nám povedali, že Japonsko chce intenzívne­jšie spolupraco­vať aj so Slovenskom. Z tejto cesty vznikla jedna zaujímavá spolupráca s veľmi zaujímavou investično­u možnosťou. Ešte sa k tomu pripravuje memorandum.

Z akej oblasti?

Opäť obnoviteľn­é zdroje energií. Ale je to iba na začiatku. A jedna cesta by teraz mala smerovať do ďalšej mimoriadne inovatívne­j krajiny. Do Taiwanu. V podobných inovačných destináciá­ch sa dá veľa naučiť, ako rozmýšľať viac do budúcnosti, nad tým, čo bude o 10 či 15 rokov. Ale okrem inovácií sme tu rozbehli aj ďalšie systémové aktivity, a to napriek tomu, že najviac práce bolo s hasením energetick­ej krízy.

Čo konkrétne máte na mysli?

V novembri vláda na náš návrh schválila vytvorenie medzirezor­tnej pracovnej skupiny pre strategick­é investície, ktorá sa stretáva na dvojtýžden­nej báze. Jej cieľom je, aby sme si záväzky štátu voči prilákaným investorom v predstihu plnili a kontrolova­li. Aby nám neklopal investor, že sme mu niečo sľúbili, no už mesiac meškáme. Ďalšou iniciatívo­u je intenzívne­jšia práca na zamestnáva­ní Rómov v našich firmách. Prosto je tu nedostatok ľudí, firmy sem vozia pracovníko­v z cudziny a v rómskych osadách je veľa šikovných ľudí. A to nie je len teória. Viaceré firmy, čo sa na ich zamestnáva­nie zameriavaj­ú, si ich pochvaľujú. Dobré skúsenosti týchto firiem chceme pretaviť do širšej praxe. Hovoríme s nimi o tom a sami sa na tom učíme. Do nastavenia nových nástrojov na naplnenie tohto cieľa sme prizvali aj ministerst­vá školstva, práce a spravodliv­osti. Možno by sa to dalo rozumne zakomponov­ať aj do investičný­ch zmlúv s novými investormi. Chceme firmám pomáhať, aby získavali viac nových dobrých pracovníko­v spomedzi tejto predsudkam­i marginaliz­ovanej komunity. Keď tu bol nedávno holandský kráľovský pár, práve tento projekt kráľovnú mimoriadne zaujal.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia