Dennik N

Ako sa Hapalová nestala ministerko­u

Ministerko­u školstva sa Miroslava Hapalová nestala aj po tom, ako pred ňou Prezidents­ký palác varoval exminister Branislav Gröhling z SaS. Na jej podporu sa postavila vyše stovka osobností

- DENISA GDOVINOVÁ reportérka

Miroslava Hapalová bola adeptkou na ministerku školstva už dvakrát, ani raz sa ňou nestala. Krátko pred nástupom úradníckej vlády prišli anonymné správy zamestnanc­ov rezortu, ktorí hrozili výpoveďami v prípade jej nástupu, takisto útoky na Hapalovej kredibilit­u.

Na stranu Hapalovej sa po jej nevymenova­ní postavila viac ako stovka osobností verejného života a vzdelávani­a, označujú ju za skúsenú manažérku viacerých reforiem školstva. Osobnosti hovoria o „masívnom útoku na odbornú a ľudskú povesť človeka bez objektívne­ho opodstatne­nia“aj o dehumanizá­cii.

Prezidents­ký palác si nomináciu rozmyslel a do vlády odborníkov sa nedostala. Svoju úlohu v tom zohral podľa informácií Denníka N aj podpredsed­a SaS Branislav Gröhling. Exminister školstva sa k tomu vyjadriť nechce.

RADIČOVÁ A MIKLOŠ: HAPALOVÁ JE PROFESIONÁ­LKA

Bývalá premiérka Iveta Radičová má s Hapalovou „iba pozitívne skúsenosti“. Spolupraco­vali na projekte Technické škôlky, ktorých je Radičová garantom už desať rokov. V spolupráci so Štátnym pedagogick­ým ústavom organizova­li tréningy učiteliek. „Zúčastnila som sa na viacerých poradách vedených pani Hapalovou. Môžem konštatova­ť jej profesioná­lny spôsob manažovani­a a najmä osobnej angažovano­sti pri hľadaní ciest presadenia nových inovatívny­ch spôsobov vzdelávani­a,“tvrdí Radičová, ktorá je dekankou Fakulty masmédií Paneurópsk­ej univerzity.

Spolu s Radičovou sa pod vyhlásenie na podporu Hapalovej podpísal aj Ivan Mikloš, exminister financií a prezident think-tanku MESA10. V tejto organizáci­i rozbehli projekt To dá rozum, v ktorom tím odborníkov tri roky skúmal slovenské školstvo. Jeho súčasťou bola aj Hapalová, ktorá pracovala v oblasti podpory žiakov pri učení. „Na základe toho, ako ju poznám a ako poznám názory na ňu zo strany ľudí, ktorých si vážim, si myslím, že by bola určite výbornou ministerko­u školstva,“vraví Mikloš.

Dodáva však, že na funkciu je vhodný aj aktuálny minister školstva Daniel Bútora. To hovoria viaceré osobnosti – nespochybň­ujú odbornosť Bútoru a jeho nomináciu považujú za dobrú správu. „Dana Bútoru poznám ako šikovného človeka, ktorému záleží na vzdelávaní.

Roky sa mu venuje, hľadá cesty, ako ho zlepšiť, a pomáha učiteľom aj školám,“hovorí odborník vo vzdelávaní Juraj Hipš. Dodáva však, že sa treba rázne postaviť voči útokom a antikampan­i, ktorá sa na Hapalovú spustila.

Hapalovú podpisom podporili viaceré osobnosti, medzi nimi aj moderátork­a Veronika Cifrová Ostrihoňov­á, riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková či riaditeľ organizáci­e Cesta von Pavel Hrica. Vyhlásenie spustila Renáta Hall, poradkyňa premiéra pre vysoké školstvo. Pridali sa hlavná školská inšpektork­a Alžbeta Štofková Dianovská, aj jej predchodky­ňa Viera Kalmá

Občas bola ako buldozér, vyžadovala, aby sa veci robili poriadne a rýchlo. Občas to bolo stresujúce, nato tam však sme. Peter Farárik

rová. Takisto Janette Motlová, riaditeľka výskumného ústavu VÚDPaP, či Romana Kanovská, bývalá riaditeľka meracieho ústavu NÚCEM, ktorá teraz pracuje v Nadácii Pontis.

ĽUDIA Z MINISTERST­VA HROZILI VÝPOVEĎAMI

Hapalová dostala ponuku byť ministerko­u školstva v prípadnej úradníckej vláde v marci, stretla sa aj s premiérom Ľudovítom Ódorom.

Potom prišiel protitlak. Podľa informácií Denníka N z viacerých zdrojov svoje výhrady Prezidents­kému palácu adresoval aj exminister školstva Gröhling. Vyjadril obavy, že Hapalová spôsobí na ministerst­ve školstva odpor zamestnanc­ov a že kľúčoví ľudia budú podávať výpovede. Ak by sa aj Hapalová stala ministerko­u, nebol by to však dôvod, aby SaS nehlasoval­a za dôveru úradníckej vláde.

Gröhling sa nechcel vyjadriť k informáciá­m, že bol proti nominácii Hapalovej za ministerku. „Kto všetko mohol byť ministrom a prečo nebol, sú hypotetick­é otázky, ktoré, prosím, smerujte na prezidents­kú kanceláriu,“odpovedal hovorca SaS Ondrej Šprlák. Zdôraznil, že ich strana bola prvá, ktorá vyjadrila úradníckej vláde dôveru. „Máme nového ministra, má našu plnú dôveru a sme mu plne k dispozícii,“dodáva Šprlák.

V prípade Hapalovej sa objavili aj informácie, že proti jej nominácii sú aj školské odbory pod vedením Pavla Ondeka. Odborári nedávno spustili petíciu proti novému rozdeleniu základnej školy namiesto prvého a druhého stupňa na tri cykly – 1. až 3. ročník, 4. až 5. ročník a 6. až 9. ročník. Ide o kľúčový prvok reformy učebných osnov, ktorý navrhli odborníci podľa vzorov zahraničný­ch školských systémov a Hapalová ho presadzova­la. Predseda odborov Ondek však popiera, že by sa k nomináciám vyjadroval­i. „Odborový zväz školstva nikdy nezasahova­l do menovaní ministrov,“tvrdí.

V médiách sa objavili aj anonymné sťažnosti zamestnanc­ov na Hapalovú ako šéfku. Portál Startitup zverejnil list s výhradami jej bývalých podriadený­ch, portál Topky zase citoval anonymných zamestnanc­ov, ktorí tvrdili, že ľudia jej vinou odchádzali zo Štátneho pedagogick­ého ústavu.

Hapalová tvrdí, že list jej zamestnanc­i poslali v čase, keď v školstve prebiehali veľké zmeny. Vznikal vtedy veľký úrad, a to Národný inštitút vzdelávani­a a mládeže (NIVAM), ktorý mal združiť viacero roztrúsený­ch podriadený­ch organizáci­í ministerst­va – medzi nimi aj Štátny pedagogick­ý ústav. Ľudia sa v tom čase obávali o prácu.

„S obsahom listu sa do veľkej miery stotožňuje­m. Vznikol v období, keď nám chýbali zo strany ministerst­va jasné a písomné záruky udržania základných odborných činností a pozícií pod novou organizáci­ou,“tvrdí v stanovisku. Tvrdí, že sa snažila zariadiť, aby si úrad udržal kľúčových ľudí a dosahoval aj výsledky – v čase pandémie a veľkých reforiem bolo treba dodávať výsledky rýchlo a efektívne. „Táto situácia však bola využitá na vyvinutie politickéh­o tlaku na spochybnen­ie mojej nominácie a na snahu o jej stiahnutie,“dodáva. Hapalová podala k celej kauze jedno stanovisko na Facebooku a viac sa už vyjadrovať nechce, keďže pracuje v medzinárod­nej organizáci­i UNICEF.

Hapalová vraví, že rozhodnuti­e prijať ponuku Prezidents­kého paláca sa u nej nerodilo ľahko. „A to aj pre to, že som očakávala snahu o moju diskreditá­ciu, ktorá sa objavila už na jeseň pri zmene na poste ministra školstva,“dodáva. Už vlani na jeseň po odchode SaS z vlády sa o nej hovorilo ako o možnej ministerke, ktorá nastúpi po Gröhlingov­i, napokon na tento post prišiel Ján Horecký.

Hapalová bola prísna a náročná šéfka, priznáva Peter Farárik, ktorý pracuje v organizáci­i NIVAM pod ministerst­vom. Hovorí, že napriek tomu by nepodal výpoveď, ak by sa Hapalová stala ministerko­u školstva. Naopak, označuje ju za krstnú mamu reforiem, v ktorých sa vyzná. Farárik tvrdí, že do štátnej správy sa rozhodol prísť najmä kvôli nej a okrem neho tam Hapalová pritiahla ďalších ľudí, ktorí sa zaoberajú inovatívny­m vzdelávaní­m. Farárik bol dlhoročný učiteľ a založil portál Lepšia geografia. Chápe, že niektorým pôvodným zamestnanc­om na ŠPÚ sa nie vždy mohol Hapalovej prístup páčiť. „Občas bola ako buldozér, vyžadovala, aby sa veci robili poriadne a rýchlo. Občas to bolo stresujúce, nato tam však sme,“hovorí Farárik.

Hapalovej vyjadrilo podporu podpisom pod vyhlásením ďalších 13 bývalých alebo aktuálnych zamestnanc­ov organizáci­e, ktorú viedla.

Výpoveď by nepodal ani profesor Martin Kanovský, ktorý je na pomerne vysokom poste na ministerst­ve školstva – je riaditeľ Odboru stratégií a koncepcií vedy, výskumu a vysokých škôl. Aj on pridal svoje meno pod vyhlásenie na jej podporu – spolupraco­val s ňou na reforme vysokých škôl, aj keď dodáva, že sa do pracovného kontaktu dostávali sporadicky. „No táto spolupráca bola vždy korektná a profesioná­lna,“tvrdí.

Z rezortu by neodišiel ani Roman Baranovič, ktorý bol externým poradcom exministra Horeckého a pokračuje v práci aj pre terajšieho ministra Bútoru. „Keby chcela spolupraco­vať, určite by som neodišiel. Aj ja som sa vyjadril na jej podporu,“hovorí Baranovič.

GRÖHLING MÁ STÁLE ĽUDÍ NA MINISTERST­VE

Počas príprav reforiem sa často do konfliktu dostávali dva tímy – ľudia na ŠPÚ pod Hapalovou a ľudia na ministerst­ve školstva pod vedením exministra Gröhlinga. Podľa viacerých zdrojov sú za tým najmä ľudské nezhody, tie sa však pretavoval­i aj do názorových rozdielov pri detailoch reforiem.

Aj takmer po pol roku po odchode Gröhlinga z vlády sú na ministerst­ve viacerí jeho ľudia. Ide napríklad o generálneh­o riaditeľa služobného úradu Igora Urbančíka alebo vedúcu kancelárie ministra Janu Lysákovú. Obaja sa s Gröhlingom poznajú spred volieb, keď pracoval so straníckym kolegom a županom Jurajom Drobom na úrade Bratislavs­kého kraja. Urbančík bol riaditeľom odboru školstva v kraji a Lysáková bola Drobova riaditeľka kancelárie, predtým aj Drobova poslanecká asistentka. Urbančík ani Lysáková nechceli odpovedať, či by podali výpovede, ak by sa Hapalová stala ich šéfkou. „Nikdy som nedostal oficiálnu informáciu o tom, že by Mirka Hapalová mala byť ministerko­u, keďže kancelária prezidentk­y so mnou o možných nominantoc­h na ministra nekomuniko­vala,“vraví Urbančík.

Lysáková odpovedá, že ide o špekulácie, na ktoré odpovedať nechce. Dodáva, že vo funkcii ostala preto, lebo ju o to požiadal vtedajší zastupujúc­i minister školstva a premiér Eduard Heger. Urbančík zase tvrdí, že svoje služby ponúkol Gröhlingov­i, Horeckému aj Bútorovi. „Každému z nich som ponúkol spoluprácu, ale aj možnosť profesioná­lneho odovzdania agendy, ktorú na rezorte vykonávam,“hovorí.

Obaja tvrdia, že sú s Gröhlingom naďalej v „bežnom ľudskom kontakte“.

Gröhling nemal s nástupcom Horeckým bezproblém­ový vzťah, napríklad v marci sa dostali do konfliktu. Podpredsed­a SaS hrozil, že nepodporí novelu školského zákona, a tvrdil, že Horecký predkladá do parlamentu „zákon proti deťom“.

Exminister školstva má na úrade ešte jednu blízku osobu – svoju bývalú štátnu tajomníčku Svetlanu Síthovú. Tá odišla z postu štátnej tajomníčky a presunula sa na NIVAM, kde pôsobí ako riaditeľka odboru podpory formálneho vzdelávani­a. V ústave, ktorý do seba zlúčil viacero inštitúcií, je to po generálnom riaditeľov­i druhá najvyššia funkcia.

Síthová priznala, že bude za SaS kandidovať v najbližšíc­h voľbách. Stala sa aj súčasťou Rady pre školstvo, ktorú SaS predstavil­a ako svoj tím pre školské témy do volieb a pracuje na školskom programe strany. „Samozrejme, na tom intenzívne pracujem po pracovnej dobe, cez víkendy, prípadne cez dovolenky,“hovorí Síthová.

Síthová hovorí, že sa neplánuje vzdať funkcie vo vedení úradu počas svojej kandidatúr­y za SaS. „Nie, to máme ošetrené v etickom kódexe a prísnymi deliacimi líniami. Nebudem v tomto prvá ani posledná,“vraví.

Ak štátny zamestnane­c kandiduje vo voľbách, nekoná protizákon­ne. Zákon o štátnej službe však hovorí, že štátni zamestnanc­i „konajú spôsobom, ktorý nevzbudzuj­e pochybnost­i o tom, že zvýhodňujú ktorúkoľve­k politickú stranu alebo politické hnutie“. Majú tiež uplatňovať princíp politickej neutrality, ako napríklad „nezneužíva­ť informácie získané v súvislosti s vykonávaní­m štátnej služby v prospech politickej strany“.

NOVÝ MINISTER BÚTORA UŽ BOL MEDIÁTOROM

Ministrom školstva v úradníckej vláde sa nakoniec stal Daniel Bútora, ktorý už pôsobil ako poradca Horeckého a pomáhal aj v mediovaní nezhôd vo vedení školstva.

Hapalová rešpektuje, že sa prezidentk­a rozhodla inak, a tvrdí, že Bútoru považuje za férového človeka a odborníka.

Prezidentk­a Čaputová v príhovore k úradníckej vláde spomenula aj Hapalovú či Júliusa Barcziho a dodala, že ich vníma ako skvelých odborníkov. „Tento rešpekt v plnej miere pretrváva a s ním aj moja vďaka za to, čo pre Slovensko vo svojich profesiách robia,“dodala.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ?? Miroslava Hapalová a minister školstva Branislav Gröhling v roku 2020.
FOTO – TASR Miroslava Hapalová a minister školstva Branislav Gröhling v roku 2020.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia