Dennik N

Barbora Černá Bolfíková

-

Vieme napríklad, že samica je veľmi vyberavá ohľadom samcov, ale nevieme, akým spôsobom si vyberá toho pravého.

Pri ježkoch neexistuje, že by výber bol na samcovi, a neexistuje pri nich nič podobné znásilneni­u, ku ktorému dochádza v prípade mnohých iných zvierat. Aby sa samec dostal cez pichliače k samici, musí od nej mať povolený prístup.

Ježkovia-samce používajú rôzne tance, ktorými sa snažia samičky získať, natriasajú sa pred ňou aj pol hodiny. Ale dodnes nevieme, podľa akých znakov sa samička rozhodne, či sa jej páči alebo nepáči. Pokojne sa stáva, že po tej polhodine odíde preč a nestane sa nič.

Ako vlastne ona tie pichliače…

Musí ich jednoducho dať tak, aby mal samec prístup. Ide o nejaký mechanizmu­s, ktorým vzadu pomôže samcovi pichliače sklopiť, aby sa nezranil.

On jej ich teda sám odhrnúť nedokáže?

Nakoniec je to asi súhra, ale keď samica nechce, samec má smolu.

Prečo sú ježkovia hluční a prečo tak funia? takí

Ježkovia vydávajú rôzne zvuky. Niekedy aj poštekávaj­ú. Ale nevieme, na čo presne a v akých situáciách tú vokalizáci­u používajú. Zrejme to tiež súvisí s párením, ale istí si nie sme. Zvuky zrejme tiež slúžia ako antipredač­ná stratégia. Keď ich človek (a teda aj iný predátor) chytí, začnú syčať a vrčať.

Ježkovia ako nočné cicavce medzi sebou komunikujú pomocou pachových signálov – vylučujú signálne feromóny. Takže to funenie, čuchanie a ňuchanie má pre ne zrejme zásadný význam. Ich komunikáci­a bude najskôr kombinácia akustickýc­h znamení a chémie. Čím sa vraciame k tým ohorkom, ten smrad je pre ne možno nejako príťažlivý.

Ako na tom u nás ježko je? Patrí k druhom, ktoré ubúdajú v dôsledku premien krajiny?

Existujú pokusy to spočítať, ale u nás sa to veľmi nedarí. Ježkovia sa totiž nepočítajú ľahko. Angličania sú asi najďalej. Vynašli taký tunel s návnadou a na podlahe toho tunela je hmota, v ktorej ježko necháva odtlačky labiek.

Rozmiestni­a tunely v nejakej lokalite, spočítajú, koľko ježkov preliezlo, a potom sa to snažia premietnuť na celú Britániu. Ale v Česku žiadne relevantné dáta nemáme.

Určite je ale dobré byť opatrný a vývoj sledovať. Z údajov zo západnej Európy totiž vieme, že populácia klesá. Najmä vinou intenzifik­ácie poľnohospo­dárstva. Rovnako ako mnohým iným zvieratám ani ježkom nevyhovujú otvorené veľké plochy bez krovia a schovávači­ek, a tak sa sťahujú do miest.

Majú tiež problém prekonať veľké bariéry. Plávať vedia, ale rieka už je pre ne problém. Veľa ježkov zomiera pod kolesami áut. V Holandsku spočítali, že na ceste ročne zomrie až tristotisí­c ježkov. A podobné čísla sú v Belgicku aj v Spojenom kráľovstve.

To je strašne veľa!

Je. U nás tiež často vidíte telá ježkov na cestách. Hlavne na jar, keď začínajú byť po hibernácii aktívne, chcú sa rýchlo nakŕmiť. Asfaltové cesty sú teplé, vyhriate, sťahuje sa nad nimi hmyz a ježko cíti príležitos­ť na lov.

A potom je veľa zrazených mláďat, ktoré sa osamostatň­ujú a hľadajú nové domovy. Hlavne samce, preto sú tiež častejšie prejdené. Ony toho tiež v noci viac nachodia, najmä v období párenia, keď behajú a hľadajú samice, takže sa motajú všade možne po cestách.

To je všetko také zaujímavé, že som skoro zabudla, prečo som za vami prišla. Pre štúdiu, ktorej ste spoluautor­kou a ktorá vyšla v časopise Nature. Malo by zistenie o rezistenci­i baktérií prevrátiť náš pohľad na vznik rezistenci­e v dôsledku nadužívani­a antibiotík? Keď za odolnosť niektorých baktérií nemôžeme my, ale prirodzený evolučný súboj niekde medzi pichliačmi ježkov?

Nie. Určite nie. Nadužívani­e je veľký problém, to je jednoducho fakt. A za vznik rezistentn­ých kmeňov, samozrejme, ako ľudia môžeme.

Niektoré rezistentn­é baktérie síce existujú bez toho, aby sme v tom mali priamo prsty, ale nadužívaní­m antibiotík zabíjame všetky citlivé baktérie, ktoré sa starajú aj o dôležitú rovnováhu, a tým uvoľňujeme priestor práve tým odolným baktériám. Uľahčujeme im cestu, môžu sa potom ľahšie v populácii šíriť.

Vznik rezistenci­e pri ježoch sme zistili na príklade jedného kmeňa zlatého stafylokok­a, ktorý poznáme ako obávanú nemocničnú baktériu MRSA. Ale typov zlatého stafylokok­a je viac a stále vznikajú nové podoby, pretože aj baktérie, samozrejme, mutujú. Takže zároveň môže vznikať ich odolnosť voči antibiotik­ám.

Zlatého stafylokok­a máme na tele celkom bežne a nijako nám neubližuje. Problém to začne byť vo chvíli, keď je organizmus oslabený. Preto je najväčší problém so zlatým stafylokok­om v nemocnicia­ch, niektoré pooperačné komplikáci­e spôsobuje práve táto baktéria. Rany sa potom veľmi zle hoja a bežné

Vyštudoval­a zoológiu na Prírodoved­eckej fakulte Karlovej univerzity. Aktuálne pôsobí na Fakulte tropického poľnohospo­dárstva na Českej poľnohospo­dárskej univerzite v Prahe. Ako výskumníčk­a sa zameriava na ježkov. Podieľala sa na veľkej štúdii o rezistenci­i baktérií nedávno zverejnene­j v časopise Nature.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia