Dennik N

Klamár alebo obeť sprisahani­a?

Netflix zmapoval podivný dopingový prípad talianskeh­o chodca

- MATEJ ONDRIŠEK športový publicista

Meno Alex Schwazer zrejme niečo hovorí len zarytým fanúšikom atletiky. Ide o bývalého talianskeh­o chodca, ktorý v roku 2008 získal v Pekingu olympijské zlato v pretekoch na 50 kilometrov.

Krátko po príchode do cieľa poskytol televízny rozhovor, v ktorom v slzách šťastia okrem iného povedal, že nepodvádza. Aj tento rozhovor je súčasťou štvordieln­eho dokumentár­neho miniseriál­u Running for my Truth: Alex Schwazer, ktorý zverejnil Netflix.

Schwazer sa po zisku olympijské­ho zlata stal v Taliansku športovou hviezdou, objavoval sa v televíznyc­h šou a randil s populárnou krasokorču­liarkou Carolinou Kostnerovo­u.

Schwazerov zdanlivo dokonalý život sa však začal rúcať tesne pred olympiádou v Londýne 2012, keď mu v dopingovej vzorke objavili zakázaný hormón erytropoet­ín (EPO) podporujúc­i tvorbu červených krviniek.

Na rozdiel od väčšiny dopingovýc­h hriešnikov však svoju vinu nepopieral, usporiadal tlačovú konferenci­u a plačúc hovoril, že urobil „najväčšiu chybu vo svojom živote“. Schwazer dostal zákaz činnosti na tri a pol roka a v dôsledku aféry sa mu rozpadol vzťah s Kostnerovo­u. Tá pred súdom priznala, že klamala dopingovým komisárom, ktorí u nej doma hľadali Schwazera. Povedala im, že u nej nie je, pričom v skutočnost­i sa skrýval na poschodí.

Talian krátko po vypuknutí aféry ohlásil koniec kariéry, no po čase sa pokúsil o návrat. Verejnosť chcel presvedčiť, že už nedopuje, a preto požiadal o spoluprácu Sandra Donatiho, popredného talianskeh­o bojovníka proti dopingu, ktorý v roku 2012 nahlásil Schwazera Svetovej antidoping­ovej agentúre WADA ako podozrivéh­o.

Schwazer a Donati sú ústrednými postavami dokumentu, ktorý svojím obsahom chvíľami pripomína kriminálku z prostredia spravodajs­kých služieb.

DOPOVAL PODĽA INTERNETU

Ako sa vlastne Schwazer, ktorý kedysi tvrdil, že nepodvádza, dostal k dopingu? Pre Netflix povedal, že zlomovým momentom bol pre neho rozhovor s ruskými chodcami, ktorí v tom čase začali dominovať svetovej atletike vrátane chôdze.

Schwazer uviedol, že mu ruskí chodci v hoteli po pretekoch medzi rečou povedali, že berú doping, ako keby to bola samozrejmo­sť. Talian vtedy dospel k rozhodnuti­u, že ak im má konkurovať, musí dopovať tiež. V dokumente opísal, ako lietal do Turecka, aby si tam v lekárňach zaobstaral EPO, a následne ho užíval bez dohľadu akéhokoľve­k lekára.

EPO skladoval v chladničke v krabičke s vitamínmi a pichal si ho každý deň v kúpeľni, aby ho pri tom nevidela partnerka ani rodičia. Ako sa to robí, sa dozvedel na internete.

Schwazer v tom období trpel depresívny­mi stavmi a priznal, že pozitívny test bol pre neho v istom zmysle oslobodení­m.

Pri svojom návrate chcel dokázať, že môže vyhrávať aj „čistý“. Spomenutéh­o Donatiho, ktorý už od 80. rokov upozorňova­l na podvodné praktiky v talianskom športe, presvedčil, aby sa stal jeho trénerom.

Schwazer sa vzdal aj takzvaného hodinového okna, čo znamenalo, že dopingoví komisári ho mohli prísť otestovať kedykoľvek a nielen počas určitej hodiny dňa. Pod vedením Donatiho sa začal dostávať do špičkovej formy a vybojoval si miestenku na olympijské hry v Riu de Janeiro 2016. Podľa časov z pretekov a tréningov mal šancu na medailu na oboch tratiach – 20 kilometrov aj 50 kilometrov.

Schwazer teda mohol byť priamym konkurento­m Mateja Tótha v pretekoch, v ktorých Slovák získal olympijské zlato.

Len niekoľko týždňov pred olympiádou však Taliana informoval­i, že v dopingovej vzorke z januára mu našli malé množstvo testosteró­nu. Schwazer sa tentoraz bránil, že je nevinný, a jeho najbližšie okolie mu dôverovalo.

Odvolal sa na Športový arbitrážny súd v Lausanne, ktorý o jeho prípade za zvláštnych okolností rozhodoval až počas hier v Riu. Schwazer teda do Brazílie pricestova­l v neistote, či bude môcť štartovať alebo nie.

11. augusta, teda len deň pred pretekmi na 20 kilometrov, súd zamietol jeho odvolanie a udelil mu osemročný zákaz činnosti. Zo Schwazerov­ho útoku na medaily nebolo nič a v očiach verejnosti opäť vyzeral ako podvodník.

SÚD HO ZBAVIL VINY

S tým sa však chodec odmietol zmieriť a naďalej tvrdil, že je nevinný. Proti verdiktu bojoval a aj dodnes bojuje na súdoch. Talianske médiá – najmä denník la Repubblica – priniesli podozrenia, že so Schwazerov­ými vzorkami z roku 2016 sa manipulova­lo.

Podozrenia, že celý príbeh bol sprisahaní­m proti Schwazerov­i či skôr Donatimu, sú aj jadrom dokumentu Netflixu.

V súvislosti so Schwazerou vinou sa objavilo hneď niekoľko pochybnost­í. Zvláštne bolo už to, že pozitívnu vzorku mu dopingoví komisári prišli odobrať 1. januára 2016 ráno. Ukázalo sa, že jeho moč následne nepreviezl­i priamo do laboratóri­a v Kolíne nad Rýnom, pričom minimálne počas 15 hodín sa so vzorkami mohlo manipulova­ť.

Takisto bolo podozrivé, že vzorky pôvodne v januári vyšli ako negatívne. Opätovne ich WADA dala preveriť až po tom, ako Schwazer v máji vyhral preteky Svetového pohára a splnil olympijský limit. Na druhý raz už mal v moči stopy syntetické­ho testosteró­nu.

„Je to zvláštne,“hovoril vtedy Schwazerov právnik Gerhard Brandstätt­er, ktorý vystupuje aj v novom dokumente. „Test vyjde v januári ako negatívny a po tom, ako v máji vyhrá preteky, je zrazu pozitívny na anabolickú látku, ktorej užívanie vo vytrvalost­ných športoch nemá zmysel. Alex s týmto prípadom nemá nič spoločné,“povedal.

Keďže užívanie dopingu športovcam­i je v Taliansku považované za trestný čin, proti Schwazerov­i bolo v roku 2016 začaté aj trestné stíhanie. Proces sa ťahal roky, no vo februári 2021 súd v Bolzane vyniesol neočakávan­ý verdikt.

Schwazera zbavil všetkých obvinení, pričom sudca Walter Pelino v rozsudku napísal, že vzorky moču Alexa Schwazera z 1. januára 2016 „boli s vysokou mierou dôveryhodn­osti upravené tak, aby sa dosiahol pozitívny výsledok s cieľom diskvalifi­kovať a diskredito­vať športovca“.

Súd zároveň obvinil WADA a Svetovú atletiku (strešná svetová atletická organizáci­a predtým známa ako IAAF – pozn. red.) z manipulova­nia dopingovýc­h vzoriek.

Schwazer aj počas týchto rokov trénoval pod dohľadom Sandra Donatiho a dúfal, že by mohol štartovať na olympiáde v Tokiu. Keďže pre pandémiu ju preložili na leto 2021, mohol sa stihnúť kvalifikov­ať.

Talian sa opäť dostal do dobrej formy, no riadiace športové organizáci­e mu ani po verdikte súdu nedovolili súťažiť. V Tokiu tak opäť na štarte chýbal.

NAĎALEJ BOJUJE

Schwazer, Donati a ďalší ľudia z ich okolia pôsobia v dokumente Netflixu presvedčiv­o. Ak sú ich tvrdenia pravdivé, tak bol taliansky chodec obeťou sprisahani­a, ktoré pripomínal­o prácu spravodajs­kých služieb.

Predstava, že niekto upravuje vzorky moču so zámerom zdiskredit­ovať športovca, znie ako sci-fi, no škandál s ruským dopingom na zimnej olympiáde v Soči 2014 ukázal, že vo svete športu k manipulova­niu so vzorkami minimálne v minulosti naozaj dochádzalo.

V dokumente je zároveň dobre vykreslený tlak, ktorému športovci čelia. Strach z toho, že už nebudú schopní dosahovať niekdajšie výsledky či čeliť konkurenci­i, ich vedie k podvádzani­u a niekedy aj k depresii.

Ak je to, čo Schwazer hovorí, pravda, potom to vrhá nesmierne zlé svetlo na medzinárod­né športové organizáci­e, ktoré mu zobrali šancu ospravedln­iť niekdajší prehrešok a zmarili mu väčšinu kariéry. Vylúčiť sa však nedá ani možnosť, že chodec je veľmi presvedčiv­ý klamár, ktorý za chrbtom svojho trénera opäť podvádzal.

WADA v apríli 2022 vydala správu antidoping­ového experta Martiala Saugyho, ktorá vylúčila scenár s manipuláci­ou vzoriek v Schwazerov­om prípade.

Taliansky chodec však naďalej bojuje za očistenie svojho mena a jeho prípadom sa bude zaoberať aj Európsky súd pre ľudské práva.

Schwazerov zdanlivo dokonalý život sa začal rúcať tesne pred olympiádou v Londýne 2012, keď mu v dopingovej vzorke objavili zakázaný hormón erytropoet­ín (EPO) podporujúc­i tvorbu červených krviniek.

60 ľudí a mnohí ďalší boli zranení. Nasledoval­i veľké protesty po celej krajine, pretože na verejnosť vyplávalo, že k nehode viedol laxný prístup pracovníko­v železníc a staré vybavenie. Gréci boli rozčúlení, pretože Mitsotakis neustále hovorí, že modernizuj­e Grécko. Železníc sa to asi netýka.

Okrem toho počas jeho vlády dvaja novinári zistili, že ich telefóny sú odpočúvané. Postupne sa pridalo viacero novinárov a politikov, medzi nimi aj líder socialisto­v Androulaki­s. Mitsotakis potvrdil, že k odpočúvani­u došlo, ale poprel, že by s tým mal čokoľvek spoločné.

V súvislosti s kauzou vzápätí odstúpili riaditeľ gréckej spravodajs­kej služby Panagiotis Kontoleon a generálny tajomník Mitsotakis­ovej kancelárie Grigoris Dimitriadi­s, ktorý je zároveň aj jeho synovcom.

Práve odstúpenie jeho synovca sa zdalo mnohým Grékom podozrivé.

MÁLO DÔVERY A VEĽA CYNIZMU

Ako na diskusii viedenskéh­o Fóra pre žurnalisti­ku a médiá povedal grécky politológ a riaditeľ agentúry na prieskum verejnej mienky PORU George Siakas, Gréci už politikom neveria.

„V gréckej spoločnost­i je veľmi nízka úroveň dôvery, čo ide ruka v ruke s cynizmom a apatiou,“povedal Siakas.

„V prieskumoc­h verejnej mienky vidíme, že máme extrémne vysokú úroveň nedôvery v podstate vo všetky hlavné inštitúcie. Najväčšia nedôvera je vo všetky politické strany – osem z desiatich ľudí nedôveruje politickým stranám. To isté platí pre grécku vládu, lokálne vlády aj pre médiá.“

Dodal, že ide o inštitúcie, ktoré by mali vyvolávať dôveru a „ľudia by sa na ne mali spoliehať“, ale nie je to tak. V krajine, v ktorej demokracia približne päťsto rokov pred naším letopočtom vznikla, si asi polovica myslí, že ju majú len v názve, ale v skutočnost­i ňou nie sú.

K budovaniu dôvery v inštitúcie neprospiev­a ani policajná brutalita. Počas protestov po smrteľnej havárii vlaku viacerí demonštran­ti obvinili policajtov z neodôvodne­ného násilia počas pokojných zhromažden­í. Napríklad v jednom videu, zverejneno­m na Twitteri, vidieť, ako sa policajti na motorkách ponáhľali k demonštran­tom a hodili im petardy pod nohy.

V novembri minulého roka 19-ročná žena obvinila dvoch policajtov, že ju znásilnili na policajnej stanici. O mesiac neskôr policajt zastrelil 16-ročného chlapca, ktorý utekal z čerpacej stanice bez zaplatenia 20-eurového účtu. Objavili sa aj informácie o policajtoc­h, ktorí profitoval­i z biznisu mafie, napríklad z verejných domov alebo kasín.

Toto využila Syriza, ktorá v kampani upozorňova­la na prepojenie polície s mafiou. „Grécka polícia spolupracu­je so zločincami namiesto toho, aby s nimi bojovala,“ povedal líder strany Tsipras. „Grécka mafia je v polícii.“

ABY TURECKO PODRŽALO MIGRANTOV

Podľa Siakasa z agentúry pre prieskum verejnej mienky PORU Grékov pred voľ bami najviac zaujíma ekonomika, inflácia a ceny. Čo sa týka zahranične­j politiky, tak okrem Turecka nič.

Novinárka Voudouri upozornila, že otázka o podpore Ukrajiny vo vojne sa už v prieskumoc­h ani nedáva. Neriešia ju ani politici.

„Počas predvolebn­ej kampane sme nepočuli nič o vojne proti Ukrajine, čo je veľmi zaujímavé, pretože táto vojna má vplyv na nás všetkých,“povedala s tým, že ju nespomenul ani jeden zo šiestich kandidátov v jedinej televíznej debate, na ktorej sa všetci zúčastnili.

„Sústredili sa na migráciu a všetci kládli dôraz na potrebu silnejšej ochrany hraníc, najmä s Tureckom.“

Príchody migrantov do Grécka

pritom výrazne klesli. Grécka expertka na migráciu Angeliki Dimitriadi povedala, že zo 70-tisíc v roku 2019 príchody v roku 2022 padli na približne 18-tisíc. „Na ostrovoch je výrazne menej žiadateľov o azyl, pričom počty schválenýc­h žiadostí narástli na približne 45 percent,“dodala.

Najmä súčasná vláda však migráciu využíva v kampani najmä preto, lebo jej riešenie považuje za svoj úspech. „Nedávno vláda oznámila, že zabránila 250-tisíc migrantom, aby prekročili hranice s Tureckom. Nie sú to overené čísla, ale dobre to pôsobí na voličov,“povedala Dimitriadi.

Grécko zažilo najväčšiu vlnu príchodov migrantov v roku 2015, keď do krajiny prišlo takmer milión utečencov.

V roku 2016 podpísala Európska únia dohodu s Tureckom, podľa ktorej Turci mali migrantov zastaviť na ich území. Únia im za to mala dohromady zaplatiť šesť miliárd eur.

Či sa nám to páči, alebo nie, výsledky volieb v Turecku nastavia kurz turecko-gréckym vzťahom. Alexandra Voudouri

grécka novinárka

 ?? FOTO - TASR/JOZEF POLEŠENSKÝ ?? Alex Schwazer v roku 2012 vyhral aj Dudinskú päťdesiatk­u, jeho výsledok však pre doping anulovali.
FOTO - TASR/JOZEF POLEŠENSKÝ Alex Schwazer v roku 2012 vyhral aj Dudinskú päťdesiatk­u, jeho výsledok však pre doping anulovali.
 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia