Dennik N

O deťoch v bistre

Dnes „prezabijem­e“jednu diskusiu, zajtra už ani nevieme, o čom bola, a s vervou sa vrháme do inej

- ONDŘEJ ŠTINDL novinár a scenárista

Človek sa stále dozvedá niečo nové. Napríklad mne sa v posledných dňoch donieslo, že v Prahe existuje podnik menom Marthy’s Kitchen, ktorý pod týmto anglickým názvom prevádzkuj­e dve, podľa fotiek súdiac, neveľké francúzske bistrá. Robia tam slané aj sladké palacinky a ďalšie pochutiny, občas si ich odfotia a snímky dávajú na Facebook a ľudia k nim potom píšu rôzne komentáre. Napríklad „Mňam“. Podobne ako ďalších asi 99,5 percenta obyvateľov hlavného mesta som o tom doteraz nemal ani tušenie. Ale teraz už to viem.

Stala sa totiž taká vec: jedného dňa správca facebookov­ej stránky bistra namiesto fotky palacinky postoval obrázok plagátu s pravidlami, ako by sa v tom podniku mali správať deti. Neobsahova­l nič nejako zvlášť šokujúce (nemalo by sa pobehovať, kričať a inak obťažovať ďalších hostí, špiniť poťahy na stoličkách a podobne). Ten dokument však nepôsobil práve vľúdne – vinou tej kumulácie požiadavie­k a ich komisným formuláciá­m. Možno ich dal dohromady človek zvyknutý skôr variť než spisovať návštevné poriadky, možno za tým pre niekoho nepríjemne dôrazným tónom bola jeho, módnym termínom povedané, žitá skúsenosť. V každom prípade to nezostalo bez povšimnuti­a.

KEBY BOL MAJITEĽOM BISTRA JEŽIŠ

Fotografia začala kolovať na sociálnych sieťach a ľudia sa vyjadroval­i a vyjadroval­i, debata sa rozširoval­a a rozširoval­a… O podniku a jeho pravidlách sa písali správy a komentáre v médiách, vysielali sa o nich príspevky na všetkých hlavných televíznyc­h staniciach. To rozširovan­ie prebiehalo aj v tematickom zmysle, ukázalo sa, že pravidlá pre návštevník­ov jedného bistra v Prahe všeličo vypovedajú o množstve ďalších vecí a ľudí, napríklad vraj o tom, ako veľmi Česi nenávidia deti.

Aspoň pre mňa dosiahla debata vrchol v komentári na stránke Aktuálně.cz. „Keby bol majiteľom bistra Ježiš, možno by si napísal na Facebook ‚nechajte maličkých prísť ku mne‘.“To už človeka privedie k zamysleniu. Najskôr nad tým, či by Ježiš zostal Ježišom, keby prevádzkov­al bistro. Možno áno. Raz predsa nasýtil zástupy, takže by sa dalo povedať, že mal k verejnému stravovani­u predsa len blízko. Lenže Marthy’s Kitchen prevádzkuj­e niekto iný, na tom sa asi všetci zhodneme. Ale aj tak: od jednej maličkosti sa debata celkom rýchlo dostala celkom ďaleko. Vždy to tak býva.

Medzi moje obľúbené termíny patrí čarovné substantív­um „prezabitie“, preklad anglického slova „overkill“. Pôvodne patrilo do vojenského žargónu, používalo sa pri opisovaní praktickýc­h problémov vedenia jadrovej vojny. K prezabitiu malo dochádzať v prípade, že by armáda niekam nahádzala bomby neúmerne veľkej sily vzhľadom na počet ľudí, ktorých nimi potreboval­a zabiť. Slovo overkill sa však dnes používa v oveľa širšom zmysle – ako označenie reakcie, ktorá svojou intenzitou ďaleko presahuje význam toho, na čo sa reaguje.

Toto prezabitie alebo presnejšie permanentn­é prezabíjan­ie je charakteri­stické aj pre verejnú debatu. Dochádza v nej k akýmsi pravidelný­m vzplanutia­m, v dôsledku ktorých sa z bezvýznamn­ého hašterenia o bezvýznamn­ú vec stane niečo ako bitka pri Stalingrad­e. Ale len nakrátko, potom to vyhasne, bojovníci si ošetria rany a presunú sa na ďalšie bojisko, na ktorom zase pôjde o všetko.

Iste, existuje pre to veľmi vhodný nástroj – sociálne siete. Ale iba tie nestačia. Aby pravidelne nastával „diskurzívn­y overkill“(chvíľku som jasal, aký som to vymyslel pekný termín, no Google mi rýchlo ukázal, že ma zase predbehli – smutný, presmutný je svet), musí existovať kritické množstvo užívateľov odhodlanýc­h stav overkill čo najrýchlej­šie dosiahnuť. Ľudí, ktorí si povedia „Poďme prezabíjať“a promptne sa do toho dajú. Ak potom dosiahne intenzita „diskurzu“určitú úroveň, ide už podľa nejakých vlastných pravidiel, nezadržate­ľne expanduje, kým nedospeje k implózii, rýchlemu vymiznutiu a následnému zabudnutiu.

V čase expanzie daný diskurz často odôvodňuje sám seba tým, že jeho téma – tá bezvýznamn­á vec, o ktorej sa toľko ľudí tak zaujato dohaduje – je bezvýznamn­á len zdanlivo. V skutočnost­i totiž „o nás“niečo strašne dôležité vypovedá, a preto sa „nás“tiež týka. Použitie prvej osoby plurálu však býva v tom kontexte často dosť mätúce. Kto argumentuj­e výpoveďou „o nás“, totiž väčšinou myslí výpoveď „o nich“, tých druhých, a rozhodne do toho „my“nezahŕňa seba.

KEĎ IDE O DETI, IDE O VŠETKO

Spory týkajúce sa nejako detí sú na diskurzívn­e prezabíjan­ie veľmi vhodné. Dosť ľudí deti má, a kto ich nemá, tak aspoň kedysi sám dieťaťom bol. A všetci majú silné názory. Navyše existuje agilná skupina používateľ­ov považujúci­ch sa za majstrov sveta v rodičovstv­e (podľa nimi vyznávanéh­o výchovného štýlu sa delia do ďalších podskupín).

Každý debatér si môže predstaviť sám seba, ako sedí v onom bistre Marthy’s Kitchen, legendárno­m stredobode tuzemského diskurzu. Niekto sa tam vidí ako hosť, ktorý si tam prišiel v pokoji vypiť kávu a ruší ho pri tom pokrikujúc­i, pobehujúci a vôbec nevychovan­ý drobizg. Druhý ako uštvaný rodič, ktorý tam prišiel s deťmi na tortu a zážitok mu kazia nevraživé pohľady personálu. Oboje je možné predstaviť si celkom ľahko a v živých farbách.

Azda vôbec prvý debatný overkill, ktorého som bol vo virtuálnom svete svedkom, sa zhodou okolností tiež týkal detí v pohostinsk­ých podnikoch. Na iDNES vtedy v nejakom väčšom texte citovali majiteľku obľúbenej kaviarne v Brne, ktorá autorom neuvážene povedala, že podľa nej deti do kaviarní nepatria (neskôr márne vysvetľova­la, že tam nepatria, pretože sa v kaviarňach nudia). Nad tou jednou vetou vtedy tiež zapálene diskutoval­o nemálo ľudí a vyšlo aj pár článkov. Jeden dokonca naznačoval kauzálny reťazec vedúci od detí v kaviarňach k holokaustu. Značne ma to vtedy udivilo, dnes som už na podobné veci zvyknutý.

Koncom minulého roku americká profesorka filozofie Agnes Callard napísala na Twitteri, že zvyšok sladkostí, ktoré jej deti vykoledujú na Halloween a nestihnú ich pred spaním zjesť, v noci vyhodí. Vzbudilo to desaťtisíc­e rozzúrenýc­h reakcií (veľmi agilne v tom ohľade vystupoval­i kolegovia Callardove­j z odboru), v niektorých sa autori dožadovali, aby filozofke sociálka odobrala deti.

A to ani nehovorím o akademikov­i, ktorý dával cez internet naživo z domova rozhovor o situácii v Severnej Kórei, keď počas neho do pracovne napochodov­ala jeho roztomilá dcérka a on ju veľmi jemne zadržal. Potom do miestnosti vbehla jeho manželka, uvedomila si, že je v zábere, zľakla sa a skoro spadla na zem, po čom sa trochu komickým spôsobom snažila z dohľadu kamery odplaziť. Aké smiešne a roztomilé! volali internetov­é masy. Potom však poučené používateľ­stvo tých pár sekúnd televízneh­o vysielania začalo podrobne interpreto­vať a pokrik sa zmenil: Aké hrozné! Keď ide o deti, ide o všetko. Alebo presnejšie, vždy ide o všetko. Ale keď ide o deti, lepšie to vidieť, človek sa potom do sporu môže viac vložiť.

O čom to všetko vypovedá? No… Hm. O nás. O čom inom? Určite nie o Marthy’s Kitchen, Agnes Callardove­j a ďalších terčoch záujmu smerujúceh­o k „prezabitiu“. Prevažná väčšina tých, ktorí sa o nich veľmi emotívne vyjadroval­i, ich nepozná, nepozná ani ich motívy, nevie o nich nič. Nakoniec to bolo na prekážku. Tie prezabíjac­ie debaty sa totiž tak zaujato nevedú napriek tomu, že sa týkajú ľudí a vecí debatérom neznámych, ale práve pre to. Mená ako Marthy’s Kitchen alebo Agnes Callard slúžia len ako vešiaky alebo projekčné plochy, na ktoré si rozhorčený debatér premieta nejaké svoje vlastné zjednoduše­né predstavy. Keď ho to prestane baviť, bude si ich premietať niekam inam. Pravidlá mechanizov­aného diskurzu to tak od neho chcú. Overkill totiž nemusí byť iba akýmsi nechceným vedľajším následkom debaty, v ktorej ľudia pôvodne chceli čosi o čomsi povedať. Dosiahnuti­e toho úplne disproporč­ného stavu môže byť aj skutočným, hoci nevysloven­ým cieľom podobných výmen názorov. Pokúsiť sa naplniť nejakú nutkavú a nikdy nie dosť naplnenú predstavu. Nájsť nejakú drobnú zámienku, maličký základný kamienok a vybudovať nad ním pyramídu táranín, azda sa v nej aj zvečniť. Taká krásna hrobka. Musí byť určená pre niekoho veľmi dôležitého. Kto by to tak asi mohol byť?

Použitie prvej osoby plurálu však býva v tom kontexte často dosť mätúce. Kto argumentuj­e výpoveďou „o nás“, totiž väčšinou myslí výpoveď „o nich“, tých druhých, a rozhodne do toho „my“nezahŕňa seba.

 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia