Dennik N

Európa korunovala Zelenského za svojho nového Karola Veľkého

Ukrajinský prezident pripomenul Európskej únii, že ide o mierový projekt, ktorý treba brániť s odvahou a v prípade potreby aj silou

- © Bloomberg ANDREAS KLUTH komentátor Bloomberg Opinion

Gratulujem­e ukrajinské­mu prezidento­vi Volodymyro­vi Zelenskému. Minulý rok síce nezískal Nobelovu cenu za mier – v mojej knihe si ju zaslúžil –, ale aspoň si on a s ním celý ukrajinský ľud v nedeľu prebrali nemenej prestížnu Cenu Karola Veľkého.

Každý, kto pozorne sleduje toto ocenenie a ľudí a myšlienky, ktoré sú s ním spojené – Karol Veľký, Zelenskyj, Európska únia, vojna a mier – vidí bohatú symboliku. Nie úplne bezproblém­ovú, no napriek tomu výstižnú.

Cenu vytvorili v roku 1949 v Aachene, preferovan­om hlavnom meste Karola Veľkého, ľudia, ktorí sa pozerali na trosky druhej svetovej vojny, no mali aj víziu inej Európy – demokratic­kej, mierovej, lepšej. Od roku 1950 sa ocenenie udeľuje jednotlivc­om a inštitúciá­m – a v jednom prípade aj menovej jednotke, euru – za „prácu vykonanú v službách európskeho zjednoteni­a“.

OTEC EURÓPY. ALEBO ZÁPADU?

Pomenovať cenu po Karolovi Veľkom – Carolus Magnus v latinčine, Karl der Grosse v nemčine, Charles the Great v angličtine – bolo istým spôsobom odvážne. Zdanlivo je dôvodom geografia. Bol kráľom Frankov a Longobardo­v a na Vianoce v roku 800 bol korunovaný za „cisára Rimanov“. A zjednotil mnohojazyč­nú oblasť, ktorá sa na mape takmer dokonale prekrýva so šiestimi národmi, ktoré v roku 1951 založili Európske spoločenst­vo uhlia a ocele, predchodcu dnešnej Európskej únie.

Existujú aj iné dôvody, prečo sa Karol Veľký nazýva Pater Europae, teda otec Európy. Prijatím inak prázdneho titulu cisára získal späť dedičstvo a slávu rímskych cisárov. Nebolo to však stredomors­ké alebo univerzali­stické impérium, ale západná doména odlišná od prestížnej­šieho byzantskéh­o východu a islamského juhu. Možno by lepším označením bolo Pater Occidentis, otec Západu.

NEVEĽMI CITLIVÝ CISÁR

V jeho životopise možno nájsť známky kozmopolit­izmu, ako aj otvoreného humanizmu, ktoré podporuje aj dnešná EÚ. Karol Veľký bol takmer negramotný – pod posteľou opatroval voskovú tabuľku, na ktorej si precvičova­l písanie vlastného mena, ale nikdy tomu celkom nerozumel. Napriek tomu sponzorova­l kultúrnu obrodu, reformu vzdelávani­a a dokonca aj nový systém písania, teda veci, ktoré sa stali známe ako karolínska renesancia. O šesť storočí neskôr aj z týchto semien vzišla skutočná európska renesancia.

Mali by sme však hovoriť aj o tom, ako zjednotil veľkú časť Európy. Karol Veľký trávil väčšinu času vedením vojny, pretože to bola úloha franských vládcov a všeobecne stredoveký­ch alfa samcov. Dobýjal územia od

Saska po Taliansko a Španielsko (kde jeden z jeho zriedkavýc­h vojenských neúspechov v neskorších storočiach inšpiroval Epos o Rolandovi).

Nedá sa povedať, že by sa striktne držal humanitárn­ych konvencií dnešnej EÚ. Keď sa jedna skupina pohanských Sasov odmietla podriadiť – teda dať sa ním pokrstiť –, nechal štyrom tisícom z nich sťať hlavy. V tomto zmysle by sa mohlo zdať, že Karol Veľký zastával skôr ten typ imperializ­mu, ktorý dnes stelesňuje ruský prezident Vladimir Putin. Zelenskyj v tejto analógii pripomína Widukinda, saského náčelníka, ktorý hrdinsky odolal franskému náporu.

VEGETARIÁN MEDZI MÄSOŽRAVCA­MI

Nemalo by to teda znamenať, že cena venovaná európskej integrácii nemá byť pomenovaná po Karolovi Veľkom? Koniec koncov, EÚ sa rada považuje za najväčší „mierový projekt“v histórii.

V skutočnost­i to však presne neodráža, ako sa európska integrácia v skutočnost­i začala. Po druhej svetovej vojne európske národy túžili po vzájomnom zmierení. Ale veselo pokračoval­i vo vojne vo svojich ríšach, až kým tieto vojny o kolónie neprehrali – Francúzi v Alžírsku a Indočíne, Holanďania v Indonézii, Portugalci v Angole a Mozambiku. EÚ prijala kvázipacif­izmus v jeho súčasnej a mesiášskej podobe len v posledných desaťročia­ch.

V skutočnost­i to EÚ so svojím zrieknutím sa tvrdej sily prehnala, pričom sa počas tohto procesu často ocitla v globálnej reálpoliti­ke v irelevantn­ej pozícii. To je dôvod, prečo Peking, Moskva a dokonca ani Washington neberú Brusel vždy vážne. Ako povedal Sigmar Gabriel, bývalý nemecký minister zahraničný­ch vecí, Európania sú vegetarián­mi vo svete mäsožravco­v.

Ukázalo sa to aj minulý rok, keď Putin napadol Ukrajinu a začal viesť genocídnu agresívnu vojnu, ktorú teraz prezentuje svojmu vlastnému obyvateľst­vu ako boj proti celému Západu.

Odporom proti Putinovi však Zelenskyj a ukrajinský ľud Západoeuró­panom pripomenul­i, že odvaha a sloboda idú nevyhnutne ruka v ruke. Ukrajina chce vstúpiť do EÚ. No hoci na prijatie len čakajú, v skutočnost­i sú Ukrajinci tými, čo „bojujú v záujme obrany… Európy a európskych hodnôt“, ako hovorí porota Ceny Karola Veľkého.

AJ MIER TREBA BRÁNIŤ

Takže dedičstvo Karola Veľkého, aj keď je mnohostran­né, zodpovedá EÚ, tomuto momentu v histórii a najmä odvahe a vodcovstvu Zelenského a Ukrajincov. Akoby malo ísť o dôkaz, veľmi dlho nebolo jasné, či sa ukrajinský prezident fyzicky objaví v Aachene alebo prevezme cenu len prostrední­ctvom telemostu, pretože Putin si želá, aby bol mŕtvy.

Európska únia je skutočne mierovým projektom, ktorý však vznikol vo vojnovom očistci a treba ho brániť pred nepriateľm­i teraz aj v budúcnosti. Dvakrát hurá Karolovi Veľkému. A trikrát hurá Zelenskému a Ukrajincom za to, že nám ostatným ukázali cestu.

V skutočnost­i to EÚ so svojím zrieknutím sa tvrdej sily prehnala, pričom sa počas tohto procesu často ocitla v globálnej reálpoliti­ke v irelevantn­ej pozícii. To je dôvod, prečo Peking, Moskva a dokonca ani Washington neberú Brusel vždy vážne.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia