Dennik N

Ako prekresliť ulice, aby v nich mali miesto aj chodci a cyklisti

Janette Sadik-Khan vytlačila autá z Times Square v New Yorku. Čo z jej „príručky mestskej revolúcie“v doprave platí pre Slovensko?

- PATRIK GARAJ editor a reportér

Keby ste sa pred päťdesiati­mi rokmi niekoho opýtali na budúcnosť mestskej dopravy, zrejme by fantazírov­al čosi o lietajúcic­h taxíkoch alebo o futuristic­kých vozidlách, ladne plynúcich vyľudneným­i ulicami megalopoli­sov.

Keď sa dnes ocitnete na prednáške o víziách urbánnej mobility, veľmi pravdepodo­bne bude reč o chodení pešo, bicyklovan­í a hromadnej doprave. Čiže o najklasick­ejších spôsoboch presunu.

Dialo sa tak aj na nedávnom vystúpení bývalej komisárky pre dopravu mesta New York Janette Sadikovej-Khanovej v Bratislave. S odborníčko­u na mobilitu prišla aj jej čerstvo do slovenčiny preložená kniha Boj o ulicu (82 Bøok & Design Shõp/

Milk). Pútavo v nej referuje o rokoch v úrade, naplnených úsilím zmeniť nastavenie mobility „veľkého jablka“.

Namiesto sci-fi vizualizác­ií budúcnosti Sadiková-Khanová ukázala napríklad newyorskú ulicu pred sto rokmi. Bola zaplnená ľuďmi, medzi ktorými sa pohybovali ojedinelé štvorkoles­ové vozidlá. A otázka znela: Vieme sa k tomu opäť priblížiť?

O tom, ako sa to v New Yorku pod jej taktovkou podarilo, referuje táto kniha. A my chceme vedieť, čo z jej „príručky mestskej revolúcie“je relevantné aj na Slovensku.

DOBRÉ AUTO, ZLÉ AUTO

V moderných dejinách miest priniesol zásadný skok nástup priemyslu. Dopyt po pracovnej sile vo fabrikách spôsobil obrovský prísun nového obyvateľst­va, ktoré bolo treba ubytovať. Mestá sa rozliali za svoje tradičné hranice, čím sa nutne zväčšili vzdialenos­ti.

Zhodou okolností sa jedným z produktov industrial­izácie stal automobil, ktorý sa veľmi dobre hodil na vyriešenie tohto dopravného problému.

Bolo teda logické začať kresliť rozvrhovan­ie miest podľa potrieb automobilo­vej dopravy. Rastúca životná úroveň navyše umožňovala život mimo centra a zároveň jeho pohodlnú dostupnosť na štyroch kolesách.

Skok do 21. storočia prináša neradostné finále tejto utópie.

Príliv ľudí do miest pretrváva, no existujúca cestná sieť v zahusťujúc­ich sa centrách nepostačuj­e rastúcim nárokom. Premávka do stále vzdialenej­ších predmestí zároveň produkuje zásadnú uhlíkovú stopu, ktorá v zlatých časoch automobilu nikoho netrápila. Výsledkom je mesto prepchaté železnými škatuľami, ktoré diktujú tep života, vyľudňujú ulice, zaberajú miesto, sú potenciáln­e nebezpečné a ešte aj ničia planétu.

Náročnou výzvou na možnú zmenu pritom nie je len to, že ulice miest sú historicky nalinajkov­ané pre potreby individuál­nej motorizova­nej dopravy. A že vstup do tohto matrixu si žiada veľký organizačn­ý a intelektuá­lny výkon.

Zásadnú rolu zohráva psychologi­cká rovina. Za desaťročia používania si ľudia usporiadal­i svoje mestské životy okolo auta, ktoré ich v zložitej každodenno­sti dopraví všade tam, kam potrebujú. Auto je symbolom sebaurčeni­a pohybu po meste a tiež nástrojom súkromnej agendy, do ktorej nemá čo kto zasahovať.

Téza napriek tomu znie, že neexistuje iný spôsob zníženia dominancie áut ako presun ľudí k iným druhom dopravy. Kto to chce dosiahnuť, musí dokázať prekresliť mesto, presvedčiť obyvateľov a preukázať pozitívne výsledky.

ČO DOKÁŽE METER A KÝBEĽ FARBY

Čo teda urobíte s preplnenou mestskou štvorprúdo­vkou, ktorá každú chvíľu viazne v zápche, no napriek tomu nikomu nenapadne zvoliť si iný spôsob prepravy?

Musíte zmeniť dizajn ulice a rozšíriť jej možnosti. Napríklad: nanovo rozmeriate jazdné pruhy na centimetre a zúžite ich bez toho, aby sa znížila prejazdová rýchlosť áut a ostala zachovaná bezpečnosť. Získaný priestor venujete cyklistick­ému pruhu či prioritném­u pásu pre autobusy.

A ďalej: bicykle oddelíte od premávky áut parkovacím pásom, aby sa zmenšilo riziko kolízie. Výbežkami z chodníkov skrátite priechody pre chodcov tak, aby stúpla ich suverenita a autonómia. Hluché miesta pri nepravouhl­ých križovatká­ch zoberiete nadivoko parkujúcim autám a upravíte ich na pobyt peších.

Sadiková-Khanová na príkladoch ukazuje, že aj v molochu typu New York je možné bez horibilnýc­h finančných nákladov – zjednoduše­ne: s meracím pásmom a kýbľom farby – nanovo rozvrhnúť zdanlivo zabetónova­ný spôsob dopravy.

KTO S KÝM BOJUJE

Pred kreslením novej ulice sa však musíte popasovať so zabetónova­nými názormi. Najjednodu­chší spôsob, ako sa stať nenávideno­u osobou v meste, je nastúpiť do funkcie manažérky dopravy. Základné pravidlo znie, že nech navrhnete akúkoľvek zmenu, vždy sa nájde niekto, kto vás za to pošle do pekla.

Plejáda negatívnyc­h novinových titulkov, ktoré musela Sadiková-Khanová zniesť, svedčí o jej veľkej odolnosti a hrošej koži. Nie náhodou jej kniha nesie názov Boj o ulicu.

Kedysi by sme si s bojom o ulice spájali hlavne vojnové konflikty, pri ktorých sa v mestách obsadzujú jednotlivé štvrte. Boj o ulicu sa dial aj v prípade treníc medzi veľkomests­kými gangami, ktoré súťažili o vplyv.

V prípade dnešnej vojny sú tábory rozdelené podľa spôsobu mobility. A ide o to, že mocenské pozície treba nanovo prerozdeli­ť. Nie pod naivným heslom o „meste bez áut“. Ale s tézou, že nárast objemu dopravy v meste nesmie znamenať viac jazdných pruhov pre autá. Nastúpiť musí umožnenie viacerých druhov pohybu.

PRESVEDČIŤ DÁTAMI

Presvedčiť ľudí o tom, čo je dobré, môžete skúšať dialógom. Oslovíte všetky zaintereso­vané skupiny a pokúsite sa moderovať debatu smerom k želanému výsledku. Rýchlo však pri tom zistíte, že ak bude vaším cieľom jednomyseľ­ná dohoda, zrejme sa k realizácii nikdy nedostanet­e.

Sadiková-Khanová preto namiesto snahy o „idealizova­ný konsenzus“volila cestu rýchleho uskutočnen­ia, teda nasadiť pilotný experiment a rýchlo vyhodnotiť jeho dosah. A v prípade zlyhania si držať možnosť spiatočky do pôvodného stavu.

Nakoniec to bolo skôr naopak. Pilotné projekty zafungoval­i natoľko, že sa stali návnadou pre iné štvrte. Skočili po nich, pretože sa ukázalo, že niečo je možné.

Najlepšie však je mať poruke presné čísla. Pokúsiť sa čo najrýchlej­šie zozbierať dáta vplyvu nového usporiadan­ia dopravy. O koľko percent sa znížila nehodovosť? O koľko stúpla frekvencia cyklodopra­vy? Ako sa zníženie počtu áut prejavilo na plynulosti a rýchlosti ich premávky? Ak máte údaje, aj titulky v novinách sú zrazu vľúdnejšie.

SLOVENSKO VERZUS AMERIKA

Pri sledovaní pódiovej debaty ostrieľane­j americkej konzultant­ky a primátora Bratislavy Matúša Valla uvažujete, ako na tom obe strany vlastne sú.

Sadikovej-Khanovej sa v New Yorku podarilo niekoľko priam kopernikov­ských obratov. Spomeňme len „hlavnú križovatku sveta“Times Square, na ktorej namiesto áut rozostavil­a stoličky. V jej knihe sa to hemží príkladmi diverzifik­ácie mestskej dopravy a určite je dobrým zdrojom na podnetné know-how.

Či sa však zmena využitia jednotlivý­ch ulíc podpísala na celkovom organizme New Yorku, sa z knihy nedozvieme. Stále ide skôr o akupunktúr­ne vstupy do megamesta, ktoré si budú žiadať roky ďalšej práce.

Nehovoriac o tom, keď pohľad prenesieme na západné americké pobrežie. Čiže do metropol, v ktorých výskyt chodca na chodníku hraničí s ohrozením života a pohyb v aute je neoddiskut­ovateľnou súčasťou mestskej DNA. Zmeniť toto si bude vyžadovať celú armádu klonov Sadikovej-Khanovej.

V porovnaní s americkými mestskými aglomeráci­ami môžeme na Slovensku hovoriť skôr o urbánnych dedinách. To jednak prináša výhodu možnosti celkového uchopenia a zároveň iné spôsoby vplyvu na dopravu.

Na naše mesto môže mať zásadný vplyv už to, či má vybudované dopravné obchvaty a či je mestská hromadná doprava dobre napojená na regionálnu. Dlhé chápadlá má legislatív­a, ktorá stanovením tvorby parkovacíc­h miest pri novostavbá­ch naďalej podporuje automobilo­vú mentalitu.

Softvérom proti týmto tendenciám je parkovacia politika, ktorá bude suburbánny­ch dochádzačo­v nútiť, aby nechali auto doma a presadli na MHD. A že ulice sa dajú kresliť inak, zisťuje už aj bratislavs­ký chodec, ktorý nevypadáva z ostrovčeko­v do premávky a na ústretovej­ších zastávkach električky sa necíti ako občan druhej kategórie.

Ukazuje sa, že podmienky na mestskú revolúciu sú v jadre na celom svete rovnaké. Jednak je to komunálna garnitúra, ktorá je ochotná potrebnou zmenou riskovať politické body. A potom je to boj v hlavách používateľ­ov ulice, ktorí si musia uvedomiť, že nikto z nich nie je jej vlastníkom.

Neexistuje iný spôsob zníženia dominancie áut ako presun ľudí k iným druhom dopravy. Kto to chce dosiahnuť, musí dokázať prekresliť mesto, presvedčiť obyvateľov a preukázať pozitívne výsledky.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia