Dennik N

Lepšie sa nepozerať

Návrhy, schvaľovan­ie i kvalita zákonov sú na hanbu. Už nech tento parlament skončí

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Nedá sa povedať, že by to bola ktovieaká novinka, zvlášť to neprekvapí, ale súčasný parlament je odstrašujú­cim príkladom zákonodarn­ého zboru. Nezodpoved­nosť navrhovate­ľov, spôsob prijímania i kvalita prijatých noriem sú na hanbu.

Čosi sa s tým pokúsil urobiť Juraj Krúpa z klubu SaS, ktorý navrhol, aby sa rokovanie parlamentu skončilo v piatok s tým, že by zostávajúc­e návrhy prepadli na júnovú schôdzu. Podľa Krúpu by to bolo v záujme republiky, keďže poslanecké návrhy, ktoré sa teraz prerokúvaj­ú, sú „úplne hrozné“a robia diery v rozpočte.

Nedá sa než súhlasiť. Lenže ako sa dalo čakať, väčšina jeho kolegov má na predkladan­ú legislatív­u iný názor a potrebuje pred voľbami vyvinúť aktivitu, ktorú môže predávať voličom. Skrátka, neotravujt­e, tu sme pri tvorbe legislatív­y!

Našťastie, nie všetko sa predkladat­eľom vydarí. Napríklad Hlasu neprešiel návrh znížiť už tak zníženú sadzbu DPH na potraviny z desať na päť percent, čo by stálo asi 110 miliónov ročne. Okrem SaS sa zdržali aj poslanci za Sme rodina a OĽaNO, no nedá sa povedať, že by ich k tomu viedla starosť o rozpočet. To by totiž Igor Matovič nemohol navrhovať daňové úľavy pre matky s deťmi do 15 rokov a mladých ľudí do 25 rokov, ktorých schválenie by si na budúci rok vyžiadalo vyše 450 miliónov. Parlament nápad z bilbordov nepustil ani do druhého čítania, ale ako už expremiér varoval, bude sa o cudzie peniaze biť vo volebnej kampani.

Horšie je to s inými normami. Návrh Filipa Kuffu, ktorý by zvrátil reformu národných parkov a ohrozil by 800 miliónov z plánu obnovy, ešte nie je zažehnaný, len sa presunul pre formálne lehoty na najbližší utorok.

Vrcholom štvrtkovéh­o zákonodarn­ého maratónu sa však stalo schválenie návrhu Eduarda Kočiša z Republiky na povinné zverejňova­nie zápisníc o priebehu volieb a výsledku hlasovania na obecných stránkach. Samotné zverejňova­nie je v poriadku, problémom je motivácia. Republika spolu so Smerom totiž už nejaký čas strašia ničím nepodložen­ou obavou z manipuláci­e volieb, čo len ďalej podkopáva dôveru v inštitúcie a politický systém ako taký. A aby toho zverstva nebolo málo, krátko po schválení Kočišovho návrhu muselo zasadnúť poslanecké grémium, ktoré riešilo otázku, čo s chybou, ktorá sa popri tom do zákona o podmienkac­h výkonu volebného práva dostala. Riešenie je hodné tohto parlamentu. Najprv to podľa Borisa Kollára hodia na prezidentk­u: ak zákon vráti, opravia ho. No a ak ho nevetuje, všetko sa vybaví cez prílepok k inému zákonu.

Bismarck (aj keď je to možno apokryfný výrok) mal s tými klobásami a zákonmi pravdu: je lepšie sa na ich výrobu nepozerať.

Samotné zverejňova­nie je v poriadku, problémom je motivácia. Republika spolu so Smerom totiž už nejaký čas strašia ničím nepodložen­ou obavou z manipuláci­e volieb.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia