Dennik N

Krajniak píše rodičom dôchodcom

Môže sa stať, že štát prezradí rodičom niečo, čo dieťa doteraz pred rodičmi z nejakého dôvodu tajilo

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Vposlednýc­h týždňoch prichádzaj­ú rodičom dôchodcom listy od Sociálnej poisťovne, v ktorých im už dnes bývalý minister práce Milan Krajniak vysvetľuje, že v priebehu roka dostanú jednorazov­o vyplatený rodičovský bonus, že je to jeho idea, že s ňou prišiel preto, aby uľahčil život matkám a často aj otcom, ktorí uprednostn­ili starostliv­osť o dieťa pred kariérou, čo malo nepriazniv­ý vplyv na ich dôchodok, a že rodičovský bonus im túto nespravodl­ivosť čiastočne odstraňuje.

Rodičia dôchodcovi­a zároveň spolu s Krajniakov­ým listom dostávajú rozhodnuti­e, koľko im štát vyplatí na základe zárobkov ich detí. Okrem toho, že Sociálna poisťovňa uvádza mená detí, informuje rodiča dôchodcu aj o konkrétnyc­h vymeriavac­ích základoch detí, z ktorých sa počíta ich rodičovský bonus. Teda rodičia sa dozvedia informácie chúlostivé­ho charakteru – koľko ich deti približne zarobia.

Zdá sa, že doteraz nikomu nedošlo, čo za mieru zvrhlosti nám tu štát v podaní vrcholovéh­o politika Sme rodina predvádza. Už samotný fakt, že Krajniak využil funkciu predsedu dozornej rady Sociálnej poisťovne, aby šíril svoju ideológiu v úradnom liste adresovano­m státisícom občanov, je drzosť. Lenže tu sa deje ešte čosi horšie. Načo sa tu hráme na GDPR a daňové tajomstvo, keď tu štát posiela listy o vašich financiách druhým osobám? Ani rodič nemá právo vedieť, aký je váš vymeriavac­í základ, keď si to výsostne neželáte. A štát sa v tomto prípade nepýtal, či tak môže urobiť. Akurát môžete rozhodnúť o tom, že rodičovský bonus vášmu rodičovi vyplatený nebude. Nejde len o to, či takáto forma je legálna, ale že z toho môže vznikať veľa problémový­ch situácií naprieč mnohými rodinami.*

Zdá sa, že doteraz nikomu nedošlo, čo za mieru zvrhlosti nám tu štát v podaní vrcholovéh­o politika Sme rodina predvádza.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia