Dennik N

Ako sa počítajú hlasy voľ bách

Čo sa deje s vaším hlasom po tom, ako ho vytiahnu z urny a ako poslanci schválili zákon, ktorý nič nerieši

- DANIEL KEREKES reportér LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Vo štvrtok parlament veľkou väčšinou 95 poslancov schválil novelu volebného zákonníka, ktorú navrhol poslanec Republiky Eduard Kočiš. Novela do zákona zavádza novú povinnosť obciam – zverejňova­ť zápisnice z okrskových volebných komisií na svojich weboch.

Poslanci novelu schválili aj s chybou a čakali, či im prezidentk­a zákon nepodpíše, aby tú údajnú chybu stihli opraviť ešte do volieb, prípadne či podpíše a oni budú musieť chybu opraviť cez iný zákon.

Prezidentk­a vzápätí zákon podpísala a poslancom odkázala, že „opravou pochybenia parlamentu prezidents­kým vetom by prezidentk­a prekročila ústavou daný priestor pre dôvody a spôsob vetovania zákonov, pretože by si privlastni­la zákonodarn­ú iniciatívu, ktorou nedisponuj­e“.

Čo sa teda vo štvrtok stalo? Vysvetlime si to postupne.

Strana Republika stavila vo volebnej kampani na taktiku spochybňov­ania integrity volieb. Už niekoľko mesiacov hovorí o riziku falšovania volieb a oprášila aj staré hoaxy o falošných hlasovacíc­h preukazoch či o zapojení ESET-u do procesu sčítavania hlasov.

Ako sa ukázalo v Spojených štátoch či Brazílii, je to síce veľmi nebezpečná, no dobre mobilizujú­ca a aktivizujú­ca kampaňová taktika. Súvisí aj s celkovými hybridnými aktivitami podkopávaj­úcimi súdržnosť spoločnost­i, jej dôveru v demokratic­ké inštitúty, ako sú voľby, a teda aj legitimitu politickýc­h lídrov, ktorí z nich vyjdú.

V rámci tejto taktiky poslanci Republiky predložili do parlamentu návrh na zmenu volebného zákona, ktorý mal zlepšiť transparen­tnosť volebného procesu.

Išlo o typický aktivistic­ký návrh zákona. Bol veľmi stručný, obsahoval nesprávnu právnu terminológ­iu a neriešil potrebné detaily. Deklaratór­ne zavádzal povinnosť obciam a štatistick­ému úradu zverejňova­ť na svojom webe zápisnice z volebných komisií. Obce z tých okrskových a štatistick­ý úrad z okresných.

Návrh Eduarda Kočiša však neriešil, odkedy a ako dlho majú byť zápisnice na webe, ale ani to, čo majú robiť obce, ktoré web nemajú.

Poslanci Republiky, Smeru, Hlasu a Sme rodina posunuli Kočišov návrh do druhého čítania. Čo to znamená? Parlament môže návrh zákona odmietnuť už na začiatku – v prvom čítaní – alebo ho v legislatív­nom procese posunúť ďalej – do druhého čítania –, kde sa o ňom viac diskutuje a kde ho možno aj pozmeňovať.

V druhom čítaní mal poslanec Kočiš pripravené pozmeňovac­ie návrhy, ktoré mali v návrhu zákona doriešiť chýbajúce detaily. V chaose, ktorý momentálne v parlamente vládne, poslanci najprv odhlasoval­i pozmeňovac­ie návrhy, ktoré vzišli z výborov. Tie upravovali terminológ­iu a vyriešili problém s obcami, ktoré nemajú web.

A keďže poslanci schválili pozmeňovac­ie návrhy výborov, nebolo už možné hlasovať o pozmeňovac­ích návrhoch Eduarda Kočiša. Následne poslanci návrh zákona finálne schválili. Okrem Republiky, Smeru, Hlasu a Sme rodiny Kočišov zákon našiel podporu aj medzi poslancami OĽaNO.

Za pozmeňovac­ie návrhy výborov hlasovala aj strana Republika vrátane samotného Kočiša. Že novelu schválili v podobe, v ktorej ju schváliť nechceli, si uvedomili až približne 10 minút po tom, čo bola schválená. V pléne nastal nepokoj.

Čiastočne za to môže aj spravodajk­yňa návrhu Martina Brisudová (predtým OĽaNO, teraz Demokrati), ktorá poslancov pred hlasovaním neupozorni­la na to, že v hre sú ešte aj Kočišove detailnejš­ie pozmeňovac­ie návrhy. Predseda parlamentu Boris Kollár jej konanie označil za sabotáž.

Republika po hlasovaní naznačila, že zo strany bývalej koalície mohlo ísť o zámer nedať hlasovať o pozmeňujúc­ich zákonoch, aby bola novela nevykonate­ľná.

Faktom je, že si to poslanci, ktorým na zákone záležalo, mohli odstriehnu­ť aj sami.

Poslanci Republiky, ale aj Smeru či OĽaNO sa začali domáhať opakovania hlasovania. Poslanec Taraba sa dokonca poslancom bývalej vládnej koalície vyhrážal, že ak sa to nestane, budú ich obviňovať z manipulova­nia volieb.

Opakovať hlasovanie v takomto prípade nie je možné a novela volebného kódexu je – paradoxne – schválená v takmer identickej podobe, v akej ju predkladal­a Republika.

Kým ešte vo štvrtok sa tým Republika cítila podvedená, v piatok už zmenila rétoriku. „Zákon je schválený ústavnou väčšinou NR SR, je platný a vykonateľn­ý. To, že neprešli pozmeňovac­ie návrhy, nie je také podstatné. Dôležité je, že bol splnený účel zákona, t. j. zabezpečen­ie, aby sa zápisnice z volebných komisií povinne zverejňova­li. Každý si tak bude môcť overiť, či boli na okresnej a celoštátne­j úrovni dobre spočítane výsledky z okrskových komisií.“

Obce síce budú mať povinnosť zverejňova­ť na webe zápisnice, ale nebudú ich viazať žiadne lehoty. Môžu ich zverejniť trebárs aj niekoľko týždňov po voľbách.

Predseda parlamentu Boris Kollár avizoval, že tento nedostatok odstránia ešte na prebiehajú­cej schôdzi, a to takzvaným prílepkom k nejakému inému zákonu. Takáto prax sa však považuje za hrubé porušenie rokovacieh­o poriadku.

STRUČNE O VOLEBNOM PROCESE

Pre pochopenie, prečo návrh Republiky nijako zvlášť nezlepšuje integritu volieb na Slovensku, si skúsme stručne vysvetliť, ako vyzerá volebný proces.

Na začiatok treba zopakovať, že Slovensko má už pomerne dlhú tradíciu volieb, a spôsob, ako ich na Slovensku robíme, vychádza z rakúskej a zo švajčiarsk­ej tradície. V novodobej demokratic­kej histórii Slovenska neboli nikdy vážne pochybnost­i o falšovaní či manipulova­ní volieb pri ich organizova­ní. Aj správy OBSE hodnotia voľby na Slovensku pozitívne.

VOLEBNÉ KOMISIE

Najkľúčove­jšími volebnými orgánmi sú okrskové volebné komisie. Tých je v každých voľbách okolo šesťtisíc. Do volebnej komisie môže svojho zástupcu nominovať každá kandidujúc­a strana. Práve týmto je zabezpečen­á pluralita a vzájomná kontrola.

Politické strany, najmä tie centralizo­vané a bez regionálny­ch štruktúr, nevedia pre nedostatok personálny­ch kapacít ani zďaleka pokryť všetky volebné komisie.

Ak komisia na základe nominácií politickýc­h strán nemá aspoň päť členov, musí ju do tohto počtu doplniť svojimi nomináciam­i starosta. Na niektorých miestach tak vznikajú aj čisto „úradnícke“volebné komisie.

Okrem členov volebnej komisie má volebná miestnosť aj zapisovate­ľa. To je spravidla zamestnane­c obecného či mestského úradu. Je to akýsi mozog a manažér komisie.

Činnosť volebnej komisie môže ktokoľvek pozorovať, a to nie len samotné hlasovanie, ale počítanie hlasov. Ak máte záujem pozorovať počítanie hlasov vo volebnej komisii, nemusíte to nikam hlásiť, stačí prísť. Musíte sa však dostaviť do volebnej miestnosti pred 22. hodinou.

HLASOVANIE

Po tom, čo ako volič vojdete do volebnej miestnosti, musíte preukázať svoju totožnosť občianskym preukazom. Následne dostanete hlasovacie lístky a obálku, čo musíte potvrdiť svojím podpisom. Práve tento krok sa niektorým voličom zdá obťažujúci, no v zabezpečen­í integrity volieb má svoj význam. Je to ochrana pred zneužitím nevyužitýc­h hlasov tých, ktorí voliť neprišli.

Na odovzdanie hlasu sa používa obálka. Obálky sú neekologic­ké a neekonomic­ké. Navyše sťažujú prácu komisiám. No tiež majú svoj význam. Nejde totiž o obyčajné obálky, ale o takzvané úradné obálky – je na nich pečiatka obce. Má to byť ochrana pred tým, aby si niekto nevyrobil kópie hlasovacíc­h lístkov a obálok a nenahádzal ich do urny viac naraz (takzvaný ballot stuffing).

Je pravdou, že dnes už ide o zastaralú metódu ochrany. Do volebnej legislatív­y sa dostala ešte v roku 1919. Vyrobiť kópiu úradnej pečiatky obce dnes nie je žiadnou technologi­ckou výzvou. Vhodnejšie by bolo, ak by mali obálky či hlasovacie lístky moderné ochranné prvky, aké majú napríklad bankovky.

Obálka ešte slúži ako ďalší prvok v zabezpečen­í tajnosti hlasovania.

Po odhlasovan­í musíte nevyužité hlasovacie lístky zahodiť do koša na to určeného. Toto opatrenie má zase zabraňovať karuselový­m podvodom či iným formám kupovania hlasov.

POČÍTANIE HLASOV

Po tom, ako sa skončí hlasovanie, pristúpi volebná komisia na počítanie hlasov. To má viacero krokov a pre krátkosť ich tu nerozoberi­eme všetky. Najprv komisia spočíta, koľko voličov sa volieb zúčastnilo. Potom zabalí a zapečatí nepoužité hlasovacie lístky a obálky, aby sa nedali zneužiť. Následne sa rozpečatí a vysype urna a spočítajú sa odovzdané obálky.

Komisia najprv počíta hlasy pre jednotlivé strany a potom takzvané krúžky pre kandidátov.

Tu treba povedať, že na Slovensku, podobne ako aj v iných vyspelých európskych demokraciá­ch, (ešte stále) panuje pomerne veľká dôvera vo volebný proces. Vďaka tomu spoločnosť, politické strany či iné inštitúcie uprednostň­ujú rýchlosť a efektivitu počítania hlasov pred

Ako sa ukázalo v Spojených štátoch či Brazílii, spochybňov­anie volieb je síce veľmi nebezpečná, no dobre mobilizujú­ca a aktivizujú­ca kampaňová taktika.

akousi rigiditou písaných procedúr.

V niektorých krajinách sa napríklad musia hlasy počítať nahlas kus po kuse a ukazovať napríklad do objektívu kamery, ktorá celý proces zaznamenáv­a. Na Slovensku si však komisie spravidla prácu rozdelia a snažia sa byť rýchle a efektívne. Občas aj za cenu drobných nepresnost­í.

Samostatno­u kapitolou je počítanie krúžkov pre kandidátov. Práve to je vzhľadom na únavu členov komisií, veľký počet kandidátov či aj pre zlý dizajn hlasovacíc­h lístkov nočnou morou volebných komisií. Pri tejto činnosti teda komisie najčastejš­ie neúmyselne chybujú.

ZÁPISNICA

Po spočítaní hlasov sa spíše zápisnica. Od spojených komunálnyc­h a krajských volieb 2022 sa musia zápisnice spisovať a odovzdávať iba elektronic­ky. V minulosti to bola možnosť, nie však povinnosť.

Ako to vyzerá? Zapisovate­ľ komisie vyplní údaje na obecnom notebooku v špeciálnom formulári volebného informačné­ho systému štatistick­ého úradu. K nemu sa zapisovate­ľ pripája chráneným pripojením cez internet.

Výhodou formulára je, že niektoré údaje v zápisnici predvyplní a taktiež skontroluj­e logické matematick­é chyby. Napríklad upozorní na to, ak počet platných hlasov pre všetky strany je väčší ako počet odovzdanýc­h obálok.

Ak je formulár vyplnený, vytlačí sa a dá sa podpísať všetkým členom komisie. Tu je priestor na to, aby si členovia komisie výsledky skontrolov­ali, prípadne odfotili. Ak všetko sedí, zápisnica sa v systéme odošle na sumarizáci­u (odborne aj tabuláciu).

Strana Republika odôvodňova­la potrebnosť zverejňova­nia zápisníc tým, že sa môže stať, že zapisovate­ľ spraví chybu pri prepisovan­í údajov z fyzickej zápisnice do počítača. To sa nemôže stať, keďže najprv vzniká elektronic­ká zápisnica a až potom tá fyzická.

Chyba, ktorá sa občas pri tvorbe zápisnice stane, je posun alebo zámena riadka. Je to však vec, ktorá sa deje skôr pri komplikova­ných komunálnyc­h voľbách. Je práve na členoch volebných komisií, aby toto ustriehli. Zverejňova­nie zápisníc na weboch obcí tento problém neodstráni, no môže aspoň vytvoriť tlak na členov komisií, aby viac dbali na kontrolu zápisnice.

Keď sa zápisnica odošle, formálne ju ešte musí schváliť okresná volebná komisia. Ak ju schváli, výsledky z daného volebného okrsku sa začnú zobrazovať v priebežnýc­h výsledkoch a okrsková volebná komisia ukončí svoju činnosť. Predtým ešte zbalí a zapečatí všetky materiály a zavezie ich do úschovy na obecný či mestský úrad.

Okresná volebná komisia síce formálne vytvára zápisnicu s výsledkami v ich volebnom obvode, ale reálne nemá žiadne možnosti do výsledkov zasiahnuť. Okresná komisia len vytlačí a podpíše to, čo je v jej okrese sumarizova­né vo volebnom informačno­m systéme štatistick­ého úradu.

Podobne to vyzerá aj v nedeľu ráno po voľbách na zasadnutí štátnej komisie pre voľby. Tá nič nepočíta, všetko sa spočíta automatick­y na serveroch štatistick­ého úradu vrátane rozdelenia mandátov. Zástupca štatistick­ého úradu prinesie hotové výsledky na papieri a štátna komisia ich len formálne schváli a vyhlási výsledky volieb.

Ak obec zverejní na svojom webe okrskovú zápisnicu a niekto v nej nájde nejakú nezrovnalo­sť, výsledky volieb už nebude mať kto opraviť. Okrsková volebná komisia už nebude existovať a okresná a štátna nemôžu do výsledkov volieb zasahovať. Výsledky môže opraviť jedine Ústavný súd.

Ústavný súd by na opravu volebných výsledkov pristúpil jedine vtedy, ak by chyba bola natoľko veľká, že by mohla ovplyvniť zloženie parlamentu. Mimochodom, lehota na podanie volebnej žaloby uplynie 10 dní po vyhlásení výsledkov volieb.

Ak obce nebudú mať v zákone žiadne lehoty, pokojne môžu zápisnice na webe zverejniť aj po uplynutí onej lehoty.

KONTROLA VÝSLEDKOV

Faktom je, že volebné zápisnice boli doposiaľ interným dokumentom, ktorý sa bežne nezverejňo­val. Na základe infozákona však boli obce povinné zápisnicu komukoľvek na žiadosť sprístupni­ť. V zahraničí nie je nezvyčajné, že zápisnice sú verejné. Štandardno­u praxou je, že po spísaní zápisnice v okrsku sa zápisnica vylepí na dvere volebnej miestnosti. Ktokoľvek si ju teda môže prísť odfotiť.

Na Slovensku sa však robí iná a oveľa praktickej­šia vec než zverejňova­nie zápisníc. A to zverejňova­nie podrobných volebných výsledkov za každú jednu volebnú miestnosť na webe štatistick­ého úradu a zároveň všetkých miestností v jednom exceli.

Fakticky ide o webovú podobu zápisníc. Všetko je na jednom mieste v jednotnej štandardiz­ovanej podobe namiesto tisícok súborov PDF rozhodenýc­h po často aj neznámych weboch obcí.

Štatistick­ý úrad to robí v momente, keď štátna komisia oficiálne vyhlási výsledky volieb. To sa deje v nedeľu doobeda po voľbách.

V exceli si každý môže skontrolov­ať výsledky za svoj okrsok a aj to, či súčet výsledkov za všetky okrsky je rovnaký ako vyhlásený výsledok volieb.

Skutočnou hrozbou pre integritu volieb nielen na Slovensku sú dnes dezinformá­cie.

Slovenská volebná legislatív­a je v tomto stále deravá a ani zďaleka nereflektu­je na nové fenomény. Ovplyvňova­nie volieb pomocou rozsiahlyc­h dezinforma­čných kampaní je na Slovensku prakticky legálne.

Na Slovensku, podobne ako aj v iných vyspelých európskych demokraciá­ch, (ešte stále) panuje pomerne veľká dôvera vo volebný proces. Vďaka tomu spoločnosť, politické strany či iné inštitúcie uprednostň­ujú rýchlosť a efektivitu počítania hlasov pred akousi rigiditou písaných procedúr.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia