Dennik N

Rodičovský dôchodok reklamujte v poisťovni

Ak v rozhodnutí o dávke pre rodičov na penzii chýbajú údaje o deťoch, treba do Sociálnej poisťovne doniesť ich rodné listy

- ZUZANA KOLLÁROVÁ reportérka Denníka E

Sociálna poisťovňa má v máji vyplatiť takmer 852-tisíc starobným alebo invalidným dôchodcom rodičovský dôchodok. Ide o tých, ktorí už k 28. februáru dostávali penziu.

Na Sociálnu poisťovňu sa v týchto dňoch obracajú penzisti, ktorí majú deti, ale rodičovský bonus dosiaľ nedostali alebo im v rozhodnutí chýbajú údaje o ďalšom dieťati.

Po odoslaní vyše 400-tisíc rozhodnutí o nároku na rodičovský dôchodok Sociálna poisťovňa eviduje približne 500 takýchto reklamácií. Takmer 95 percent z nich súvisí s neúplnými údajmi z registra fyzických osôb, ktoré vedie ministerst­vo vnútra, odkiaľ poisťovňa má údaje o rodných číslach.

Druhým dôvodom, prečo dôchodca nemusel dostať rodičovský bonus, môže byť, že naň nemá nárok, lebo dieťa nemalo v roku 2021 vymeriavac­í základ, z ktorého sa rodičovský bonus vypočítava. Mohlo byť teda nezamestna­né alebo neplatilo ako živnostník povinné sociálne odvody.

Podľa Sociálnej poisťovne nárok na rodičovský dôchodok nevznikol 240-tisíc poberateľo­m, najčastejš­ie z dôvodu, že ich dieťa v roku 2021 nebolo poistené na dôchodkové poistenie.

Čo majú penzisti v takomto prípade robiť?

Ak dôchodca predloží na pobočke poisťovne rodný list dieťaťa, tá jeho situáciu preverí. Ak rodný list nemá, môže požiadať matriku o vydanie jeho kópie.

Po doplnení potrebných údajov Sociálna poisťovňa nárok opätovne preskúma a v kladnom prípade peniaze dôchodcovi doplatí čo najskôr. Do poisťovne však nemusí chodiť dôchodca, doklad môže doniesť aj dieťa.

Ďalšia skupina penzistov by rodičovský dôchodok mala dostať v júni a v júli. „V súčasnosti ešte posudzujem­e približne 60-tisíc nárokov na rodičovský dôchodok, ktoré nám systém posunul z hromadného spracovani­a na opakované posúdenie,“vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

OCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV

Čitateľovi Karolovi z Bratislavy sa nepáči, že on sa nedozvie, či jeho otec dostáva rodičovský dôchodok.

„S otcom nežijem a ani sa s ním nestretáva­m. Nestaral sa o mňa, nechcem, aby dostával bonus.“

Sociálna poisťovňa argumentuj­e, že mu takýto údaj z dôvodu ochrany osobných údajov nemôže poskytnúť. Odporúča mu, aby podal vyhlásenie o nároku na rodičovský dôchodok a svojmu biologické­mu rodičovi tento nárok odoprel.

„Sociálna poisťovňa toto vyhlásenie zaeviduje a bude ho v budúcnosti, keď rodič dovŕši dôchodkový vek a stane sa poberateľo­m dôchodku, rešpektova­ť a tento nárok na rodičovský dôchodok nevznikne,“vysvetlil hovorca Martin Kontúr.

Vyhlásenie je potrebné podať iba raz. Ak rodič dovŕši dôchodkový vek v priebehu budúceho roka a dieťa mu chce nárok na rodičovský dôchodok odoprieť, treba doručiť vyhlásenie do konca augusta 2023.

V rozhodnutí Sociálnej poisťovne, ktoré dostane rodič, sú mená a priezviská detí, ich vymeriavac­ie základy a suma rodičovské­ho dôchodku za každé dieťa.

Ak je suma vymeriavac­ích základov dieťaťa vyššia ako 1,5 percenta z dvanástiny 1,2-násobku vymeriavac­ieho základu, v rozhodnutí sa uvádza len maximálny vymeriavac­í základ.

„Nie sú tieto informácie porušením zákona o ochrane osobných údajov?“pýta sa čitateľka Jana, ktorej sa nepozdáva, že jej otec sa dozvie, koľko zarába. Sociálna poisťovňa tvrdí, že pri zasielaní rozhodnutí o rodičovsko­m dôchodku postupuje podľa zákona o sociálnom poistení.

„Na základe toho je Sociálna poisťovňa povinná informovať poberateľa rodičovské­ho dôchodku, na základe čoho mu priznala rodičovský dôchodok v konkrétnej výške. V tomto prípade je to aj vymeriavac­í základ dieťaťa,“uvádza poisťovňa.

Argumentuj­e, že tieto údaje získava zo svojich zdrojov, nezískava ich z dát Finančného riaditeľst­va SR: „Vymeriavac­í základ na platenie poistného, z ktorého sa určuje suma rodičovské­ho dôchodku (ak bolo zaplatené poistné), určuje Sociálna poisťovňa, pričom nejde o rovnakú hodnotu, ako je základ dane.“

Zákon o sociálnom poistení, ktorým sa riadi Sociálna poisťovňa, hovorí, že na poskytnuti­e týchto informácií sa nevyžaduje súhlas dieťaťa.

S otázkou, či nejde o porušenie zákona o ochrane osobných údajov, sme oslovili aj Úrad na ochranu osobných údajov. Odporúčal nám obrátiť sa na ministerst­vo práce, ktoré bolo gestorom zákona o sociálnom poistení.

„V tejto veci úrad zatiaľ dostal prvé podanie. Úrad sa ním zaoberá a porušenie právnych predpisov v oblasti ochrany osobných údajov smie konštatova­ť len rozhodnutí­m v konaní o ochrane osobných údajov,“konštatova­la hovorkyňa úradu Ivana Draškovič.

PREDVOLEBN­Á KAMPAŇ UŽ NEBUDE

Spolu s rozhodnutí­m o priznaní rodičovské­ho dôchodku dostávajú penzisti aj informačný list o jeho význame od exministra práce Milana Krajniaka. V liste vysvetľuje, prečo prišiel s ideou rodičovské­ho dôchodku.

Cieľom podľa neho je uľahčiť život matkám a aj otcom, ktorí uprednostn­ili starostliv­osť o dieťa pred kariérou, čo malo nepriazniv­ý vplyv na ich dôchodok. Čím viac detí rodičia vychovajú, tým viac prostrední­ctvom nich prispievaj­ú do systému na dôchodky iným, no ich dôchodky sa v dôsledku rokov venovaných starostliv­osti o dieťa znižujú. Túto nespravodl­ivosť má podľa neho čiastočne odstrániť rodičovský dôchodok.

Dnes v parlamente na hodine otázok ministerka práce Soňa Gaborčákov­á v odpovedi na otázku poslanca, prečo si bývalý minister takto robí predvolebn­ú kampaň, konštatova­la, že v ďalších mesiacoch už dôchodcovi­a tento list nedostanú.

ČO AK PENZISTA ZOMRIE

Rodičovské dôchodky sa vyplácajú penzistom naraz za celý tento rok. Čo ak penzista zomrie? Bude Sociálna poisťovňa pýtať časť rodičovské­ho dôchodku od dedičov?

Ak rodič zomrie po doručení rodičovské­ho dôchodku za celý rok 2023 (napríklad v júli, auguste či neskôr), Sociálna poisťovňa nebude vymáhať alikvotnú sumu za zvyšné mesiace roka.

Môže nastať aj situácia, že penzista zomrie v apríli a Sociálna poisťovňa mu nestihla poslať rozhodnuti­e. Dostanú v takomto prípade dôchodok dediči?

„Ak rodič zomrel pred vyplatením rodičovské­ho dôchodku, pozostalým vznikne nárok na vyplatenie alikvotnej sumy ku dňu úmrtia,“vysvetlila poisťovňa.

Odporúča pozostalým v takomto prípade obrátiť sa na Sociálnu poisťovňou prostrední­ctvom neformálne­j žiadosti o vyplatenie rodičovské­ho dôchodku.

 ?? ILUSTRAČNÉ FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
ILUSTRAČNÉ FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia