Dennik N

Vyjde slnko a hotovo

Pôjdeme na výstavy, napríklad do Albertiny Modern na Yošitoma Naru

-

Not knowing when/the dawn will come/I open every/door Nevediac kedy/príde svitanie/ otvorila som všetky/dvere Emily Dickinson Dni bez začiatku a konca sa snáď už končia. Počasie ako na vraždu, povedal básnik, zima, dážď a tma, krb je ďaleko a furt niekto niečo, paráda, máj ako vymaľovaný, ale už dosť.

Keď stĺpček vyjde, vyjde aj slnko a hotovo.

Daždivé sny sa skončia a začnú sa slnečné a teplejšie. A my pôjdeme na výstavy, napríklad do Albertiny Modern na Yošitoma Naru.

Yošitomo Nara je môj najobľúben­ejší. Najobľúben­ejší z japonského popartu deväťdesia­tych rokov. Poďte sa pozrieť, určite sa vám bude páčiť. Jeho armády malých dievčatiek dávajú suverénne odpovede na tisíce banálnych otázok. Neúnavne aktívne v každej chvíli od naivnosti až po mrazivú vážnosť, vždy s veľmi špecifický­m humorom vo všetkých – a myslím tým naozaj všetkých – odtieňoch čiernej.

Nara študoval a žil v Nemecku od roku 1988 do roku 2000, teda dvanásť rokov. Študoval v Düsseldorf­e, myslím, že u A. R. Pencka. Má, samozrejme, aj punkovú kapelu, rokenrol hrá od detstva a kreslí podľa komiksov tiež od detstva. Zábavný chlapík, s ktorým by sa vyplatilo kamarátiť.

Už sa teším, ako sa budem tešiť, a určite prebehnem ešte aj Albertinu a Kunstforum Bank Austria a bude to trarááá lalááá. A, samozrejme, Tiroler Hof a šťastný domov, len nech už svieti slnko.

To by som chcel a to sa stane.

Našiel som krásnu báseň a objavil novú poetku.

Wirf deine Angst/in die Luft

Hoď svoj strach/do vzduchu

Bald ist deine Zeit um/bald/wächst der Himmel/unter dem Gras/fallen deine Träume/ins Nirgends

Čoskoro tvoj čas vyprší/čoskoro/porastie obloha/pod trávou/padnú tvoje sny/v ničotu

Noch duftet die Nelke/singt die Drossel/ noch darfst du lieben/Worte verschenke­n/ noch bist du da

Ešte vonia klinček/spieva drozd/ešte smieš milovať/slová rozdávať/ešte si tu

Sei was du bist/Gib was du hast

Buď čím si/daj čo máš

Rose Ausländer, narodila sa v Černovici za Rakúsko-Uhorska a prežila dvadsiate storočie, úžasná spisovateľ­ka. Som rád, že som ju našiel.

Tak sa zrejme vidíme vo Viedni, a ak náhodou nie, potom už konečne na jednej zo slnečných terás od Bratislavy po Košice.

Slnečné dni vám urputne prajem a Yošitomo Nara pridáva názov svojej výstavy:

All My Little Words.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia