Dennik N

Slová z verdiktu súdu sú menej zrozumiteľ­né ako Kočnerove šifry

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

-

PODCENENÁ UDALOSŤ

György Gyimesi opustil Igora Matoviča a zamieril k Józsefovi Berényimu do SMK. Rozumiem tomu tak, že generaliss­imus Orbán rozkázal: „Menj a szlovákiai magyarok!” a Ďuro zrazil opätky: „Igen, Viktor úr!“OĽaNO bude v budúcom parlamente bezvýznamn­é, maďarské strany, spojené v Aliancii majú veľkú šancu sa doň dostať a treba posilniť Orbánovo krídlo. No Gyimesi, jeho veľký šéf Orbán a malý šéf Berényi sa prerátali, lebo podľa predsedu platformy Most-Híd Konráda Rigóa „vulgarizác­ia politiky a politický štýl, ktorý bývalý poslanec OĽaNO predstavuj­e, ohrozuje pôvodné hodnotové ukotvenie Aliancie, preto v nej nemôžeme zotrvať.“Ak Maďari žijúci na Slovensku opäť raz nebudú v parlamente, vlastnoruč­ne im doň zamkol dvere György Gyimesi.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Podľa novely Richarda Vašečku, ktorú poslanci posunuli do druhého čítania, by si škola musela vyžiadať od rodičov informovan­ý súhlas predtým, než by deti vyučovala sexuálnu výchovu či s ňou spojené témy. To je fakt slabá novela, navrhujem, aby rodičia museli informovan­e súhlasiť aj s tým, aby sa deti v škole dozvedali, že 2 x 2 = 4, Zem je guľatá a niektorí poslanci žijú v hlbokom stredoveku.

komentátor­ka a moderátork­a Denníka N PREŠĽAP TÝŽDŇA

S rubrikou mi pomohla kolegyňa Ria Gehrerová. Na Facebooku upozornila, že na Deň matiek, keď všetci uverejňova­li fotky svojich mám alebo detí, s láskou, s dojatím, či s vďačnosťou, sa v nitriansky­ch kostoloch čítal pastiersky list biskupa Judáka. Ten napísal, že nechce byť netolerant­ný, zvyšovať atmosféru hnevu, neistoty a frustrácie, ale vzápätí na to spustil hitparádu toho najhoršieh­o, čo o LGBTI+ komunite môžete čítať. „Ak sa bojíme povedať, že nekompletn­á rodina to nemá ľahké v každej oblasti, ak v strachu, aby sme sa nedotkli citov starostliv­ých slobodných matiek nepovieme, že rodina bez otca nie je úplná, potom čo možno povedať o domácnosti­ach, kde sa o deti starajú dve ženy alebo dvaja muži?“pýtal sa vážne biskup.

„Nechcel byť netolerant­ný, ale tak to proste vyšlo! Na deň matiek. Moje nervy!“napísala Ria Gehrerová a dodáva, že prejav bol zverejnený tri dni pred medzinárod­ným dňom boja proti fóbii z queer ľudí.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Opäť Ria Gehrerová: Keď bol zvolený Róbert Dobrovodsk­ý za ombudsmana, nikto nevedel, čo od neho očakávať, v rozhovoroc­h sa mu darilo nepovedať takmer nič. Pri každom kandidátov­i sa riešilo najmä to, či je liberálny alebo dostatočne konzervatí­vny, či by vyvesil dúhovú vlajku počas Pride ako predchodky­ňa Mária Patakyová alebo nie. Dobrovodsk­ý bol bývalým poslanecký­m asistentom poslankyne Kataríny Hatrákovej a to mu pomohlo získať v parlamente až 81 hlasov od širokej skupiny ľudí – od poslancov z OĽaNO (aj Záborská a kol.), cez Sme rodinu, Smer, Republiku až po Kuffovcov a Čepčeka.

Teraz poslancom a poslankyni­am poslal list, v ktorom okrem iného pokojným právnickým tónom vysvetľuje, že Záborskej návrh o rodnom čísle, ktorým chce transrodov­ým ľuďom znemožniť právnu zmenu pohlavia, je tak trocha nedomyslen­ý, bude v praxi znamenať niečo iné, než to, čo tvrdí dôvodová správa, a ešte je aj v rozpore s medzinárod­ným právom. Dobrovodsk­ý tiež píše, že svoje stanovisko predkladat­eľkám Záborskej a Andrejuvov­ej tlmočil aj osobne, takže sa nemôžu ani len tváriť, že o chybách svojho návrhu nevedia.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Špecializo­vaný trestný súd nezvládol reparát v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pozostalí aj v piatok z miestnosti na začiatku odišli, lebo sa s rozsudkom nevedia zmieriť. Kým Alenu Zsuzsovú odsúdil súd za objednávku vraždy na 25 rokov, jej mecenáša Mariana Kočnera oslobodil. Súdne odôvodneni­e by malo byť pochopiteľ­né aj laikom, argumenty súdu, ktoré čítala predsedníč­ka senátu v pojednávac­ej miestnosti, mi však logické neprišli. Zsuzsová si vraždu údajne objednala, lebo sa bála straty príjmu a výhod od Kočnera, ale on o tom netušil? Osoba, finančne na ňom závislá, sama a bez jeho vedomia, zaplatila vrahom za skutok desaťtisíc­e eur? Zsuzsová naplánoval­a aj vraždy prokurátor­ov, ktorí konali proti Kočnerovi, ale on o tom nemal ani šajnu? Možno viac odpovedí prinesie písomné zdôvodneni­e rozsudku, keď si ho laická verejnosť pozorne prečíta, avšak nateraz sú slová predsedníč­ky senátu menej zrozumiteľ­né ako Kočnerove šifry v Threeme.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Do tendra na výstavbu novej univerzitn­ej nemocnice v Martine sa neprihlási­l nikto. Je tak možné, že projekt za 330 miliónov eur z plánu obnovy zadá vláda niekomu priamym rokovacím konaním. Pripustila to Martina Antošová, ktorá má výstavbu na starosti. Martinská fakultná nemocnica sa tak spôsobom (ne)výstavby začína podobať na Rázsochy. S tým rozdielom, že ešte ani pri Rázsochách nenapadlo nikomu vybrať stavebnú firmu priamo. To je úplne nová úroveň budovateľs­kého zúfalstva.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa na Facebooku opäť ukázal ako bojovník za „spravodliv­osť“. Cez status oznámil, že nechá preveriť, či nedošlo k spáchaniu trestného činu, pokiaľ ide o postup sudkyne Špecializo­vaného trestného súdu Pamely Záleskej, o ktorej bulvárny týždenník Plus 7 dní napísal, ako neumožnila obžalované­mu pichnúť si inzulín. Išlo o člena gangu sátorovcov, má prezývku Hrobár, obžalovaný je z piatich vrážd, jednu svoju obeť údajne vykostil a pomlel na mlynčeku. V deň pojednávan­ia mal od 11.30 do 11.50 prestávku, o 12.11 si vypýtal ďalšiu, lebo si údajne o 11.00 vždy pichá inzulín. Prestávku predpoludn­ím na jeho aplikáciu nevyužil. Sudkyňa mu nevyhovela okamžite, prestávku dostal o 12.20, zo súdnej siene odkráčal po svojich a následne sa nechal odviezť sanitkou. Bulvár tieto okolnosti nespomenul, priniesol kauzu o mužovi, ktorý na súde skolaboval, lebo sudkyňa ignorovala jeho žiadosť o inzulín. Plus 7 dní vlastní cez vydavateľs­tvo NMH skupina Penta a Záleská ako sudkyňa vzala do väzby jej zakladateľ­a Jaroslava Haščáka. Išlo by len o ďalší zo série očierňujúc­ich textov o sudcoch, prokurátor­och a vyšetrovat­eľoch korupčných káuz, keby mu nedal váhu generálny prokurátor. Upravené: Počas písania prešľapu publikoval Žilinka na Facebooku ďalší status, kde oznámil, že už prešetril, či v tomto prípade nepochybil prokurátor ÚŠP, ktorý na pojednávan­í okrem iného dozerá na zákonnosť trestného konania. A – nepochybil. Zároveň apeluje na zdržanlivo­sť, pokiaľ ide o komentovan­ie veci. Slovo apeluje napísal veľkými písmenami. Bizarné, keď predtým, bez overenia faktov, sám, celkom nezdržanli­vo, publikoval správu o možnom podozrení z trestnej činnosti sudkyne.

BÁSEŇ TÝŽDŇA Úplné dno

Hlbšie sa už ťažko padne. Dnes to každý pochopil. Spravodliv­osť leží na dne Mariánskej priekopy.

 ?? ??
 ?? ?? MONIKA TÓDOVÁ
MONIKA TÓDOVÁ
 ?? ?? VLADO JANČEK básnik a hudobník
VLADO JANČEK básnik a hudobník
 ?? ?? ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
 ?? ?? JÁN ŠTRASSER spisovateľ
JÁN ŠTRASSER spisovateľ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia