Dennik N

Súd nevidel Kočnerovu skazenosť

Spravodliv­osť nepovedala posledné slovo, všetko môže byť ešte celkom inak

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Senát pezinského Špecializo­vaného súdu už druhýkrát rozhodol o tom, že existuje dosť pochybnost­í na to, aby nie všetci sudcovia dospeli k rozhodnuti­u, že Marian Kočner je vinný. Dôkazy podľa neho boli skôr nepriame.

Jasne však videl vinu Aleny Zsuzsovej, hoci prokuratúr­a tvrdila, že bez Kočnera by veľa nezmohla. Jej motívom bola podľa súdu „obava zo straty príjmu a iných materiálny­ch výhod, ktoré jej a jej rodine poskytoval Marian Kočner“.

Súd nepresvedč­ilo ani to, že vo veci už odsúdený Zoltán Andruskó vypovedal, ako mu Zsuzsová povedala, že objednávky vrážd sú pre Kočnera. Vraj ide o dôkaz z počutia a je možné, že Zsuzsová si vymyslela, že objednávat­eľom je Kočner, aby to celé vyzeralo dôveryhodn­ejšie.

Súd nevidel dôkaz, že objednávat­eľom bol Kočner, ani v jeho rozsiahlej komunikáci­i so Zsuzsovou. To však neznamená, že súd označil Kočnera za nevinného, skôr hovorí o dôkaznej núdzi a o tom, že štát mu nepredloži­l dostatok dôkazov o Kočnerovej vine. O prípade bude opäť rozhodovať Najvyšší súd, je tu šanca, že ten dôkazy štátu vyhodnotí inak, čo sa napokon stalo už po prvom oslobodzuj­úcom rozsudku pre Kočnera a vtedy aj Zsuzsovú.

Hoci je to náročné a pre mnohých aj nepochopit­eľné či až šokujúce, nezostáva nič iné ako rešpektova­ť rozhodnuti­e súdu. Spravodliv­osť však nepovedala posledné slovo, všetko môže byť ešte celkom inak.

Rodiny Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej opustili pojednávac­iu miestnosť, keď sudkyňa Sabová prečítala, že Marian Kočner je nevinný. Podľa niektorých médií to bolo pre nich emocionáln­e náročné už predtým – plakali, keď sudkyňa nezaujatým hlasom opisovala, aké zranenia spôsobili smrť dvoch mladých ľudí.

Oslobodeni­e Kočnera, hoci ešte neprávopla­tné, im nedáva zmysel. Nebola to predsa Zsuzsová, ale on, kto sa vyhrážal Jánovi a ktorého novinár priamo ohrozoval. Reputačne aj ekonomicky.

Zsuzsová, závislá od Kočnerovýc­h milodarov na „bežnú prevádzku“svojho života, nedisponov­ala finančnými prostriedk­ami na to, aby mohla objednávku vraždy uskutočniť.

Rodičia Jána Kuciaka aj mama Martiny Kušnírovej už pred dnešným pojednávan­ím vedeli, že to ešte nie je konečná, lebo bolo jasné, že niektorá strana sa určite odvolá.

Je zrejmé, že cítia krivdu a rozhorčeni­e, že sú to oni, a že je to Kočner, kto sa im smeje do tvárí.

Ich utrpenie sa nekončí, predĺži sa o ďalšie mesiace, po ktorých budú znovu na súde počúvať o tom, zlyhanie ktorého orgánu definitívn­e zastavilo životy ich detí.

Teraz iste rozmýšľajú nad tým, kde zlyhala spravodliv­osť.

Ich utrpenie sa nekončí, predĺži sa o ďalšie mesiace, po ktorých budú znovu na súde počúvať o tom, zlyhanie ktorého orgánu definitívn­e zastavilo životy ich detí.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia