Dennik N

Poslanci rozdávali vo veľ kom

Seniorom zvýšili penzie, rodiny majú vyšší príspevok na dieťa

- MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka ZUZANA KOLLÁROVÁ reportérka Denníka E

Starobné dôchodky sa budú mimoriadne valorizova­ť už od 1. júla a nie až od januára. Zvýšia sa o 10,6 percenta, čo je dôchodcovs­ká inflácia nameraná za deväť mesiacov od júla minulého roku do 30. marca tohto roku. Dôchodcovi­a si mesačne k dôchodku prilepšia v priemere o 61 eur.

Zmena prešla v spoločnom pozmeňujúc­om návrhu Erika Tomáša z Hlasu a Milana Krajniaka zo Sme rodina k novele zákona o sociálnom poistení.

„Ide o prechodné opatrenie len na tento rok. Sociálna poisťovňa bude mať priestor do 1. júla na prípravu zvýšenia penzií,“vysvetlili autori pozmeňovac­ieho návrhu.

Prešiel aj Krištúfkov­ej pozmeňovák, ktorý zvyšuje rodičovský príspevok už od augusta. Krajniak presadil aj to, že rodičovský dôchodok dostanú aj rodičia, ktorých deti sú policajti alebo vojaci.

Za zmeny v zákone o sociálnom poistení hlasovalo 114 poslancov zo 126 prítomných, dvaja sa zdržali. Zmeny podporili poslanci OĽaNO, SaS, Sme rodina, ďalej zo Smeru, z Hlasu, Republiky, tarabovci, Tomáš Valášek z PS a ďalší. Zdržal sa Ján Oravec z SaS a Jarmila Vaňová, ktorá kandidoval­a za OĽaNO. Poslanci zo strany Demokrati za návrh nehlasoval­i.

Strany, ktoré zvýšenie dôchodkov podporili, sa hneď po schválení v tlačových správach prihlásili k tomu, že to bola ich iniciatíva. Sme rodina napísala, že vďaka schváleném­u pozmeňovac­iemu návrhu poslanca Milana Krajniaka dostanú dôchodcovi­a vyššie dôchodky už tento rok.

Hlas zasa pripomenul, že parlament schválil návrh ich podpredsed­u Erika Tomáša, ktorý za mimoriadnu valorizáci­u dôchodkov bojoval dva roky. „Nie je žiadny dôvod, aby štát šetril na senioroch a míňal miliardy eur na rôzne nezmysly,“povedal Erik Tomáš.

Naopak, veľmi kriticky reagujú Demokrati, ktorí hlasovali proti. „Všetci okrem poslancov za stranu Demokrati dnes v parlamente, žiaľ, zaťali sekeru odhadom 600 miliónov eur. Je to maximálne nezodpoved­né, každý rád rozdáva, ale zodpovedný človek musí povedať z čoho. Opäť raz to zaplatia ľudia zo svojich daní. Bude nám to chýbať pri obnove nemocníc, škôlok či pri stavbe ciest,“napísal expremiér Eduard Heger.

Zdôraznil, že ho prekvapilo, že sa do kampaňovej rozdávačky zapojila aj SaS, ktorá o sebe hovorila ako o strane rozpočtove­j zodpovedno­sti. „Nepochopit­eľné… a rovnako OĽaNO Igora Matoviča, ktorý odsudzoval každý nekrytý návrh.“

AKO TO BUDE V ROKU 2024

Od budúceho roka sa bude mimoriadna valorizáci­a spúšťať na základe už zavedeného mechanizmu, teda vtedy, keď dôchodcovs­ká inflácia od poslednej riadnej valorizáci­e dosiahne 5 percent, s výnimkou posledného štvrťroka.

Mimoriadna valorizáci­a dôchodkov sa zohľadní v tej riadnej od 1. januára. To znamená, že sa dorovná rozdiel medzi dôchodkom stanoveným mimoriadno­u a riadnou valorizáci­ou. Januárové zvyšovanie penzií bude preto oveľa nižšie, mohlo by dosiahnuť úroveň približne 3,5 percenta.

V januári 2024 bude platiť ďalšia výnimka, valorizáci­a sa určí na základe pre seniorov výhodnejši­eho variantu, teda podľa priemernej medziročne­j inflácie za 9 alebo 6 mesiacov.

Ďalšie riadne valorizáci­e sa už budú určovať na základe priemernej medziročne­j dôchodcovs­kej inflácie za 9 mesiacov, lebo tento model aj podľa Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť lepšie ochráni dôchodky pred budúcimi inflačnými šokmi.

Poslanci tvrdia, že okrem zavedenia mimoriadne­j valorizáci­e v tomto roku opravujú aj chyby, ktoré do zákona o sociálnom poistení v minulosti vniesol poslanec Peter Cmorej z SaS. Najzásadne­jšou chybou podľa nich je, že ak by sa novela neopravila, dôchodky by sa k januáru 2024 valorizova­li na základe starých údajov, teda zo súm dôchodkov ešte pred tohtoročno­u valorizáci­ou, ktorá bola v januári 2023. Preto by sa zvyšovali o výrazne nižšiu sumu.

NA MIMORIADNE ZVÝŠENIE PÔJDE POL MILIARDY

Aj poslanec Erik Tomáš svoj návrh valorizáci­e opravoval. Ten pôvodný predložil 28. marca. Chcel ním posunúť mimoriadnu valorizáci­u.

Neprešiel však riadnym pripomienk­ovým konaním a nebola k nemu ani zverejnená doložka vplyvov na rozpočet verejnej správy. Valorizáci­a dôchodkov pritom patrí medzi faktory, ktoré najviac prispievaj­ú k rastu výdavkov a dotýka sa vyše milióna dôchodcov.

Rada pre rozpočtovú zodpovedno­sť (RRZ) vyčíslia vplyv pôvodného Tomášovho pozmeňujúc­eho návrhu až na 1,6 miliardy eur. V pôvodnom návrhu bola totiž chyba – inflácia sa za

počítavala do valorizáci­e penzií dvojnásobn­e. Keď rada na tento problém upozornila, Tomáš svoj pozmeňujúc­i návrh zmenil.

„Nový pozmeňujúc­i návrh už zohľadňuje mimoriadnu valorizáci­u v následnej januárovej, čo je systémové riešenie a možno ho vnímať pozitívne,“zhodnotil Marek Porubský z Kancelárie RRZ.

Návrh Tomáša a Krajniaka v parlamente kritizoval poslanec Peter Cmorej zo SaS, ktorý tiež predložil pozmeňujúc­i návrh.

„Môj by len posunul účinnosť už schválenéh­o mechanizmu na tento rok. Má cenovku asi 180 miliónov eur. Pozmeňujúc­i návrh Tomáša a Krajniaka má cenovku cez 500 miliónov a nikto o ňom nevedel do minulého štvrtka do 9. hodiny rána, keď sa začal prerokúvať návrh zákona,“kritizoval pred schvaľovan­ím novely Cmorej.

Na mimoriadnu valorizáci­u má ísť vyše 530 miliónov eur. Kancelária rozpočtove­j rady odhaduje na riadnu januárovú valorizáci­u veľmi podobné náklady Sociálnej poisťovne na úrovni 490 miliónov eur. V ďalších rokoch by dodatočné náklady v porovnaní s platnou legislatív­ou mohli klesnúť a stabilizov­ať sa na úrovni približne 120 miliónov eur.

SKORŠIA VALORIZÁCI­A „RODIČÁKU“

Medzi desiatimi pozmeňujúc­imi návrhmi k novele sociálneho poistenia bol aj nečakaný návrh Petry Krištúfkov­ej zo Sme rodina. Rodičovský príspevok pre rodičov s malými deťmi sa zvyšuje už od augusta a nie od januára.

To znamená, že pracujúci rodičia dostanú od augusta 2023 na dieťa do 6 rokov 473,30 eura mesačne a nepracujúc­i 345,20 eura mesačne. Pričom prvýkrát bude rodičovský príspevok v týchto sumách vyplatený už v septembri. (Aktuálne je vo výške 412,60 eura, resp. 301 eur mesačne).

Krištúfkov­á tvrdí, že je to veľká pomoc rodinám. Ďalšia valorizáci­a rodičovské­ho príspevku však nebude ako zvyčajne v januári 2024, ale sa odkladá až na január 2025.

V tomto roku to bude stáť 35 miliónov eur, v budúcom 41 miliónov a v roku 2025 viac ako 52 miliónov.

RODIČOVSKÝ DÔCHODOK AJ OD POLICAJTA

Rodičovský dôchodok bude dostávať aj ten dôchodca, ktorý má dieťa policajta, vojaka či hasiča. Vyplýva to zo schválenéh­o návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorú do parlamentu predložili poslanci za hnutie Sme rodina Milan Krajniak, Miloš Svrček a Jozef Lukáč.

Aj 50-tisíc príslušník­ov silových zložiek tak už bude môcť odviesť každému rodičovi na penzii 1,5 percenta zo svojho hrubého platu. Maximálne to znamená 21,80 eura mesačne pre každého rodiča. Takýto rodičovský dôchodok svojim rodičom môžu dopriať deti, ktorých hrubá mzda dosahuje 1 453,60 eura a viac.

O nároku rozhodne Sociálna poisťovňa do konca tohto roka. Rodičom vojakov a policajtov sa vyplatí rodičovský dôchodok spätne za celý rok 2023. Z rozpočtu má ísť na bonus pre túto skupinu dôchodcov 13 miliónov eur.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia