Dennik N

Lančarič rozhodne o odmenách v štátnej firme

- DANIELA KRAJANOVÁ

Jednou z prvých vecí, ktoré bude musieť rozsúdiť nový minister dopravy Pavol Lančarič, sú odmeny v štátnej firme Letové prevádzkov­é služby (LPS).

Firma, ktorá riadi lety nad Slovenskom, za minulý rok vyrobila na jej pomery vysoký zisk – viac než 10 miliónov eur – a teraz sa rozhoduje, ako ho použiť.

Jednou z možností je vyplatenie mimoriadne vysokých odmien pre riaditeľa podniku a členov jeho dozornej rady.

Tvrdí to Igor Dobrík, prezident združenia riadiacich letovej prevádzky na Slovensku (ATCA). Debata o odmenách sa podľa neho začala na sume takmer 1,5 milióna eur, neskôr dostala dozorná rada návrh na rozdelenie odmien v hodnote 300-tisíc eur, tvrdí Dobrík.

MINISTERST­VO: NEJDE IBA O ODMENY

„Sú to peniaze, o ktorých využití môže rozhodnúť ministerst­vo, napríklad na doplnenie rezervného fondu či dodatočné investície a, samozrejme, aj prípadné odmeny,“píše ministerst­vo.

„Zakladateľ má takisto kompetenci­u využiť časť tejto kategórie podľa vlastného uváženia aj na odmeny štatutárny­ch a dozorných orgánov štátneho podniku,“píšu Letové a prevádzkov­é služby. „Je to však len možnosť a v žiadnom prípade nie jeho povinnosť.“Vo finále o tom rozhodne minister.

Podľa Dobríka však položka, o ktorej je reč, zastrešuje výhradne odmeny riaditeľov­i podniku a členom dozornej rady. Prvý z návrhov, ktoré podľa Dobríka počítali s 1,5-miliónovým­i odmenami, by zhruba zodpovedal maximálnym zákonným možnostiam na rozdelenie podielu na zisku podniku.

Dobrík v jednom z listov šéfovi Letových prevádzkov­ých služieb píše, že považuje za absolútne amorálne, že riaditeľ podniku spolu s vedením si navrhnú maximálnu výšku odmeny ako podklad pre rokovanie dozornej rady. Špeciálne to podľa jeho slov platí v situácii, keď firma čelí žalobe takmer dvesto zamestnanc­ov, ktorí si na základe kolektívne­j zmluvy nárokujú časti mzdy ešte z éry covidu. Keby ich vyplatili, zisk na rozdelenie by bol nižší približne o šesť miliónov eur, tvrdí Dobrík.

MINISTER MÔŽE ROZHODNÚŤ INAK

Ministerst­vo dopravy však opakuje, že návrh na odmeny neprichádz­a z dozornej rady, „odmeny navrhuje a schvaľuje ministerst­vo“.

Dozorná rada ešte ani jeden z doterajšíc­h návrhov na rozdelenie zisku neprijala, a tak sa čaká na ďalší. Podľa Dobríka sa v ňom už odmeny zmenšia na nulu. Táto neoficiáln­a informácia prišla po tom, ako sa Denník N začal o debatu o odmenách zaujímať.

Prečo a ako vznikli pôvodné návrhy, sme sa doteraz nedozvedel­i.

Letové a prevádzkov­é služby, podobne ako ministerst­vo dopravy, nezverejni­li ani nepotvrdil­i doterajšie návrhy na rozdelenie zisku s tým, že ide o návrhy, a teda nie sú definitívn­e.

Navyše podľa Letových prevádzkov­ých služieb neexistuje žiadna kolónka „odmeny riaditeľov­i a dozornej rade“a opakujú, že odmeny navrhuje a schvaľuje minister.

Dobrík opakuje, že to treba čítať inak. V dozornej rade sa podľa neho vždy prerokúva návrh na rozdelenie zisku, ktorého súčasťou je kolónka s názvom – „na rozdelenie podľa rozhodnuti­a zakladateľ­a“. Práve súčasťou tejto časti zisku je podľa Dobríka výhradne odmena riaditeľov­i a členom dozornej rady.

Ministerst­vo aj podnik hovoria, že táto položka zahŕňa potenciáln­e rôzne výdavky, nielen na odmeny.

Vo finále to môže byť aj tak, že ak minister neuzná odmeny, môže sumu rozdeliť inde viac-menej ľubovoľne.

Podľa Dobríka nie je pravda, že vedenie firmy musí vždy navrhovať a následne schvaľovať zákonné maximum odmien, o čom svedčí aj neskorší návrh rozdeliť na tieto účely 300-tisíc eur.

ČO SI O TOM VŠETKOM MYSLÍ NOVÝ MINISTER

„Považuje za vhodné, ak podnik v dobrých časoch doháňa investičný dlh a tvorí si rezervu na horšie časy,“píše ministerst­vo dopravy.

O tom, že peniaze odkladať treba, sa už vraj Letové prevádzkov­é služby presvedčil­i v ére covidu.

„Zároveň je vhodné myslieť aj na odmeny pre tých, ktorí sa o dobrý hospodársk­y výsledok postarali,“dodalo tlačové oddelenie.

Podľa ministerst­va dopravy dozorná rada rokovala už o siedmich návrhoch na rozdelenie zisku.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia