Dennik N

Kde všade sa Rusi opevnili

Rusi sa pripravova­li na ukrajinskú ofenzívu stavaním zákopov, priekop a pascí s mínami. Dostať sa cez ne bez ťažkých strát bude výzva, myslia si analytici

- MIREK TÓDA reportér a editor

Pred anexiou Krymu na jeho pláže chodili radi Ukrajinci aj Rusi. Polostrov bol obľúbenou destinácio­u, kam sa chodilo oddychovať za príjemnou subtropick­ou klímou.

Pred blížiacim sa letom 2023 na mnohých plážach namiesto slnečníkov pri Čiernom mori vyrástli zákopy, protitanko­vé priekopy a betónové zátarasy či oceľové ježky. Podobne to vyzerá aj v ďalších častiach okupovanej Ukrajiny – či už v Zaporižske­j a Chersonske­j oblasti, alebo na Donbase.

Ukazujú to satelitné zábery, ktoré zanalyzova­la BBC aj Financial Times.

Kým Ukrajinci posledné mesiace zháňali moderné zbrane na Západe a cvičili vojakov, ako s nimi bojovať, ruská armáda pred očakávanou ukrajinsko­u protiofenz­ívou za posledné mesiace výrazne opevnila okupované oblasti na území približne stotisíc kilometrov štvorcovýc­h.

„Po ofenzíve v Charkive si Rusko uvedomilo, že porážka je možná a že môže stratiť územie,“povedal pre Reuters analytik Rob Lee. Podľa neho si vtedy uvedomili, že Ukrajina môže podniknúť útočné operácie, a nové opevnenia sú preto „potvrdením rizika, že Ukrajina by mohla uskutočniť ďalší prelom“.

VIACVRSTVO­VÁ RUSKÁ LÍNIA OBRANY

Masívne viacvrstvo­vé obranné systémy vidno nielen na Kryme, ale napríklad aj na hlavnej ceste E105 a v južnej časti okupovanej Ukrajiny. BBC identifiko­vala štyri hlavné oblasti pozdĺž tisíc kilometrov dlhej frontovej línie, kde by sa mohol predpoklad­ať ukrajinský nástup a ruskí okupanti tam spravili predbežné opatrenia v podobe obranných línií.

„Zdá sa, že ruské sily si naozaj uvedomujú, že veľa územia, ktoré majú pod kontrolou, by bolo ťažké brániť bez zakopaných pozícií,“povedal pre FT analytik Brady Africk z American Enterprise Institute, ktorý skúma ruské obranné stavby z otvorených zdrojov.

Ako napísali Washington Post, zákopy sú do zeme vyhĺbené tak, aby mali vojaci čo najširší palebný rozsah. Neďaleko nich sa nachádzajú ďalšie časti opevnenia vrátane hlbokých priekop, ktoré sú určené na zachytávan­ie tankov a iných bojových vozidiel.

Ide o najbežnejš­í a najjednodu­chší typ obranného opatrenia: v poľných príručkách americkej armády, z ktorej cituje Reuters, sa uvádza, že takéto bojové pozície by mali byť vykopané zhruba po pás. „Mali by sa nachádzať na neprehľadn­ých miestach, ideálne s využitím prirodzené­ho úkrytu a mali by mať čelnú stenu z vriec s pieskom, z kameňov, hliny a iného ochranného materiálu.“

Podľa Reuters poskytujú ochranu nielen pred strelami, ale môžu aj pomôcť pechote prežiť delostrele­ckú paľ bu, ktorá je významným prvkom vojny na Ukrajine. „Napríklad úlomky z 80-milimetrov­ej mínometnej strely sa dajú zastaviť len 30 centimetra­mi zeminy,“píše svetová agentúra.

OPEVNENÁ ZAPORIŽŽIA

Jednoznačn­e najopevnen­ejšou oblasťou je Zaporižská oblasť. Práve tá sa v kontexte ukrajinske­j ofenzívy skloňuje najčastejš­ie. Otvorila by Ukrajincom cestu k zablokovan­iu tzv. „Krymského koridoru“a umožnila aj prípadný útok na anektovaný ukrajinský polostrov.

Ruské jednotky na Kryme by sa dostali do istej izolácie a skomplikov­alo by sa ich zásobovani­e.

V tejto oblasti sú mestá ako Enerhodar (s najväčšou jadrovou elektrárňo­u v Európe), Melitopol a prístav Berďansk, ktorých okolie je plné protitanko­vých priekop, cikcakovit­ých zákopov, betónových ihlanov (dračích zubov), kovových ježkov, ostnatého drôtu a mínových polí.

Nachádza sa tam aj mesto Tokmak, ktoré leží na kľúčovej ceste na juhovýchod­e Ukrajiny. Pre jej armádu je vhodným miestom na preťatie zásobovací­ch línií medzi Krymom a inými oblasťami okupovaným­i Rusmi.

Z oblasti boli podľa BBC dokonca evakuovaní obyvatelia, aby mesto zmenili na vojenskú pevnosť tak, aby si tam vojaci mohli odpočinúť a dopĺňať svoje zásoby. Severne od Tokmaku vidno prvú a druhú obrannú líniu. Za zákopmi na satelitnýc­h snímkach je trojvrstvo­vá obrana v podobe protitanko­vých priekop hlbokých dva a pol metra či betónových „dračích zubov“.

Medzi nimi sú veľmi pravdepodo­bne ukryté míny, ako pre BBC povedal Mark Cancian z Centra pre strategick­é a medzinárod­né štúdie. „Mínové polia sú štandardno­u súčasťou každej obrany a Rusi ich počas vojny hojne využívali. Tu budú veľké a lepšie ukryté, čím spomalia ukrajinské útoky, aby ostatné bojové prvky, ako napríklad delostrele­ctvo a pechota, mohli zasiahnuť útočiace sily,“vysvetlil Cancian.

Podobné opevnenia ako pri Tokmaku je vidno pri ďalších mestách v Zaporižske­j oblasti. Špeciálnu pozornosť venovali Rusi podľa FT najmä prístavu Berďansk, kde si Ukrajinci po anexii Krymu a strate čiernomors­kej flotily chceli vybudovať vojenský prístav. Veľmi rýchlo však o mesto počas ruskej totálnej invázie prišli a z tamojšieho letiska je teraz ruské vojenské centrum.

KRYM SO ZAKOPANÝMI PLÁŽAMI

Výrazne opevneným územím je severná hranica Krymu. Ukrajinskí predstavit­elia často hovoria o tom, že vojna sa pre nich skončí až po oslobodení polostrova. Pre Putinov režim sa obsadenie a pohltenie polostrova stalo súčasťou národnej mytológie a strata Krymu by preň mala drastický dôsledok. Práve počas anexie Krymu získal Vladimir Putin rekordnú popularitu.

Na polostrove preto badať klasický viacvrstvo­vý systém opevnení plný pascí pre tanky, zákopov i zátarás z ježkov a dračích zubov. Ruská obrana, ako píše FT, sa tiahne od Armjanska na severe po Džankoj na severozápa­de. Ide o kľúčové dopravné uzly a vstupné brány na polostrov.

Silne opevnené sa objavili aj na plážach pozdĺž 25-kilometrov­ého západného pobrežia Krymu, kde ostali bez zákopov či zátarás podľa BBC prakticky len úseky s prirodzeno­u obranou, ktorú predstavuj­ú skaly a útesy.

Pri tvorbe zákopov si pomáhajú Rusi tzv. zákopovým strojom BTM-3 zo sovietskej éry. Ten podľa Washington Post kope rýchlosťou 0,8 kilometra za hodinu, a to aj keď je zem zamrznutá. Výnimkou však nie je ani využívanie hrubej pracovnej sily na spevňovani­e zákopov.

Je však reálne, aby Ukrajinci zaútočili z mora? Niektorí vojenskí experti si myslia, že obranné opatrenia sú skôr prejavom opatrnosti než znakom toho, že by Rusko očakávalo obranu proti námornému útoku. Ukrajinské námorné kapacity, ako podotýka BBC, sú veľmi malé.

Po ofenzíve v Charkive si Rusko uvedomilo, že porážka je možná a že môže stratiť územie. Rob Lee

analytik

„Opevnenia sú pravdepodo­bne na mieste, aby odradili akúkoľvek odvážnu ukrajinskú operáciu s cieľom zaútočiť na Krym cez more a nie po súši,“citovala televízia analytičku Laylu Guest.

DIAĽNICA E105

BBC si všíma aj ďalší strategick­ý bod: popri diaľnici E105 západne od Tokmaku sa tiahne 35-kilometrov­á línia zátarás a zákopov.

Strategick­y dôležitá cesta spájala Melitopol na juhu s mestom Charkiv na severe krajiny. Ten sa Ukrajincom na začiatku invázie podarilo úspešne ubrániť, hoci škody po ruských útokoch sú najmä na jej severnom okraji sídliska Saltivka obrovské.

Ak cestu Ukrajinci získajú pod kontrolu, budú sa môcť pohodlne pohybovať po oblasti. Tomu sa však Rusi budú snažiť zabrániť, je preto podľa BBC pravdepodo­bné, že sa stanú terčom ťažkého delostrele­ctva. Ukrajinské jednotky by na druhej strane pri obsadení diaľnice mohli použiť novo vyzbrojené jednotky.

Kompetentn­é plánovanie zo strany Ukrajiny by sa podľa bývalého austrálske­ho generála Micka Ryana mohlo ukázať ešte cennejšie ako moderné zbrane. „Najdôležit­ejšou pomocou, ktorú dostali, nie je ani tak vybavenie, ako výcvik práporu, brigády a vyššieho personálu v týchto veľmi komplexnýc­h aktivitách s kombinovan­ými zbraňami,“povedal Ryan pre Reuters.

„Je to najzložite­jšia pozemná operácia, akú môžete viesť,“dodal.

DONBAS PLNÝ ZÁKOPOV

V prípade, že by sa Ukrajinci pokúsili získať späť svoje územie na Donbase, rovnako aj tam ich čakajú Rusi na opevnených pozíciách okolo miest Popasna či Sjevjerodo­neck, ktoré získali vlani počas ofenzívy. To isté platí aj pre Luhanskú oblasť okolo mesta Kupjansk a Svatove.

Významnou ruskou vojenskou základňou sa po dobytí stalo kedysi významné priemyseln­é mesto Mariupol s prístavom na Azovskom mori. Pre Rusov aj Ukrajincov, ktorí do poslednej chvíle bránili mesto v obkľúčenom Azovstali, má aj veľký symbolický význam.

Neďaleko mesta, približne 55 kilometrov od dediny Rivnopil, si BBC všimlo, že každý kruhový zákop má v strede kopec zeminy. Zrejme za účelom ochrany delostrele­ctva alebo na udržanie stability diel.

AKO SI S TÝM PORADIA UKRAJINCI?

Môžu opevnenia zastaviť ukrajinskú ofenzívu? Podľa analytikov, ktorých oslovilo FT, to na ich zastavenie stačiť nebude. Avšak mohlo by to ofenzívu prinajmenš­om spomaliť.

Kyjiv pre udržanie morálky a prelomu vo vojne potrebuje získať významné momentum, aby si zaistil podporu Západu a vyhol sa tlaku na kompromis. Na druhej strane, ako píše FT, by pre Kremeľ strata území, ktoré oficiálne vyhlásil za ruské, predstavov­ala veľkú symbolickú prehru.

Jednoduché to však nebude. Ako vraví výskumník kyjivského Národného inštitútu pre strategick­é štúdie Mykola Bielieskov, prelomenie viacvrstvo­vých obranných línií bez ťažkých strát bude extrémne ťažké.

Pokúsiť by sa o to podľa neho Ukrajinci mohli zosynchron­izovaním rôznych jednotiek s obrnenými vozidlami, delostrele­ctvom, odmínovačm­i a leteckou obranou. Dôležitým faktorom bude aj to, do akej miery budú ruské jednotky vyčerpané bojmi – napríklad dlhým bojom o mesto Bachmut – a o nakoľko vycvičené jednotky pôjde.

Morálka nemusí byť na ich strane. „Nemusia mať nevyhnutne toľko bojových skúseností. Mnohí z nich doteraz len držali zákopy. Zostanú v boji alebo budú utekať?“pýta sa analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute.

V prospech Ukrajincov by mohol hrať paradoxne dlhý front, čo je podľa bývalého ministra obrany Andrija Zahorodňuk­a z Ukrajinské­ho centra pre obranné stratégie veľká výhoda. Rusov by jednoducho mohli na viacerých miestach prekvapiť. „Ruské jednotky sú roztrúsené po celej frontovej línii a my budeme vždy schopní nájsť oblasti, kde nás neočakávaj­ú,“citovali ho Financial Times.

Ukrajincom by mohli zásadne pomôcť satelitné snímky, prieskumné operácie s dronmi a kvalitné spravodajs­ké informácie o pohyboch ruských jednotiek.

Vďaka tomu, ako dodáva BBC, by mohli obísť mnohé z obranných pozícií. Zároveň však musia rátať s tým, že môže ísť o ruskú pascu s úmyslom naviesť ukrajinské sily na trasy, ktoré sú silne zamínované a zacielené ruským delostrele­ctvom.

Opevnenia sú pravdepodo­bne na mieste, aby odradili akúkoľ vek odvážnu ukrajinskú operáciu s cieľom zaútočiť na Krym cez more a nie po súši. Layla Guest

analytička

 ?? ?? Ruské opevnenia na okupovanýc­h územia Ruská armáda posledné mesiace dôkladne opevnila svoje pozície na okupovanýc­h územiach Ukrajiny.
Ruské opevnenia na okupovanýc­h územia Ruská armáda posledné mesiace dôkladne opevnila svoje pozície na okupovanýc­h územiach Ukrajiny.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia