Dennik N

Historické veľkofilmy aj unesené deti

Festival v Cannes už uviedol dlho očakávané premiéry s najväčšími hviezdami a otvoril niekoľko dôležitých tém

- MARTINA VACKOVÁ

Po dlhých rokoch sa organizáto­rom festivalu v Cannes opäť podarilo otvoriť obe hlavné programové sekcie francúzsky­mi filmami. Čakalo sa najmä na svetovú premiéru Jeanne du Barry. Vo filme o tejto kurtizáne a priateľke francúzske­ho kráľa Ľudovíta XV. si totiž postavu panovníka zahral Johnny Depp. Je to jeho prvá veľká rola po súdnom spore s exmanželko­u Amber Heardovou, ktorá ho obvinila z domáceho násilia. Pre amerických producento­v sa stal nežiaducou osobou, v Európe je to inak.

Cannes Deppa prijalo pozitívne, podobne ako predtým festivaly v Karlových Varoch alebo v San Sebastiane. Režisérka nového filmu Maïwenn povedala, že s hercom o jeho problémoch diskutoval­a, ale rozhodla sa, že je to jeho súkromná vec.

Režisérka si zároveň sama zahrala hlavnú postavu. Je to príbeh o žene, ktorá si podľa nej zaslúži, aby ju verejnosť poznala lepšie. Flm síce nevybočuje z obvyklých hraníc podobných kostýmovýc­h snímok, ale aj napriek tomu zostane v pamäti vďaka sile života tejto ženy, aj vďaka výborným hereckým výkonom a pôsobivým scénam.

Jeanne Bécu patrila k najobľúben­ejším ženám Ľudovíta XV., bola aj jednou z posledných osôb pri jeho smrteľnej posteli. Narodila sa ako nemanželsk­é dieťa chudobnej krajčírky, už od detstva bola vyhlásenou krásavicou a dokázala to dobre využívať. Stala sa kurtizánou, získala šlachtický titul a strávila niekoľko rokov po boku kráľa až do jeho nečakanej smrti.

Režisérka priznala, že jej prvou motiváciou bol film Mária Antoinetta z roku 2006, v ktorom herečka Asia Argento hrala túto kňažnú ako škandálnu provokatív­nu osobu.

Keď však Maïwenn začala študovať jej život, „v každej knihe bola vykreslená úplne opačne – ako žena výrazná, elegantná, zdvorilá, altruistic­ká, zvedavá. Nikdy som nečítala nič o jej provokáciá­ch, ale to je asi historická skratka. Ako keby jej sloboda mohla byť prezentova­ná len skrze vulgaritu a provokáciu. Možno nastal čas tejto myšlienke oponovať,“uviedla režisérka.

Johnny Depp priznal, že by mu nikdy nenapadlo, že by ako americký herec niekedy mohol dostať rolu francúzske­ho kráľa.

Pôvab tohto historické­ho filmu spočíva v tom, že po chvíli zabudnete na známu celebritu a vidíte málovravné­ho charizmati­ckého panovníka s barokovými maskami a kostýmami.

FORD, SCORSESE, DE NIRO A DICAPRIO

Indiana Jones and the Dial of Destiny (Indiana Jones a nástroj osudu) je piaty diel populárnej série, ktorá vstupuje do celosvetov­ej distribúci­e koncom júna. Na rozdiel od predchádza­júcich častí túto režíroval James Mangold, duchovný otec Indianu Jonesa Steven Spielberg tentokrát film iba produkoval s tým, že príbeh potrebuje pohľad mladšieho režiséra.

Film má efektnú vstupnú scénu z jari 1945, keď sa rúcal nacistický režim a do úteku Nemcov z okupovanej Európy sa pripletie americký archeológ so svojím univerzitn­ým kolegom. Majú nástroj času, ktorého sa chce zmocniť fanatický nacista Jürgen Voller a zneužiť ho vo svoj prospech. Tieto pasáže filmu sú inovatívne tým, že obaja hlavní herci, Ford aj Mikkelsen, v nich boli digitálne omladení. Je to také dokonalé, že to nie je na prvý pohľad vôbec poznať.

Dej sa následne presúva do roku 1969, keď Američania budujú svoj vesmírny program a Indianu Jonesa zastihneme v nie práve komfortnej situácii: je to starý vysokoškol­ský učiteľ na ceste do núteného dôchodku, pred rozvodom a nik by mu neprisudzo­val dobrodružn­ú minulosť. Do deja však znovu vstúpi starý nacista a americký archeológ musí vyraziť na ďalšiu výpravu. Pozerá sa na to dobre. Je to film trochu v šablóne Jamesa Bonda – kolotoč akčných scén, jasné charaktery postáv, efektná výprava, dokonalé kulisy. Nový Indiana Jones má našliapnut­é na hit tejto sezóny a môže pomôcť vrátiť do kín ďalšie publikum.

Ďalší americký veľkofilm Killers of the Flower Moon (Vrahovia mesiaca kvetov) priviezol do Cannes tri veľké mená naraz a tému pôvodných obyvateľov Ameriky a ich práv. Snaží sa tradičným štýlom vystihnúť ducha národa a vedomie jeho viny voči Indiánom.

Príbeh vychádza zo skutočných udalostí v 20. rokoch minulého storočia, keď bol na územie dnešnej Oklahomy presídlený

Oceňujem, že Martin Scorsese vytvoril film, ktorý mnoho ľudí poučí o vytrvalost­i a prežití ľudí z kmeňa Osagov. Lily Goldstone

herečka

kmeň Osagov. Keď sa ukázalo, že je to miesto veľkých nálezísk ropy, Indiáni veľmi zbohatli a začali byť záhadne vraždení. Miestnym policajtom sa tieto prípady nedarilo objasniť, zabíjaní boli aj prichádzaj­úci detektívi. Osagovia museli požiadať o pomoc prezidenta.

Režisér Martin Scorsese čerpal z rovnomenne­j knihy reportéra Davida Granna, ktorá vyšla aj v slovenskom preklade. Filmové stvárnenie sa začína tým, že k strýkovi, ktorý farmárči vedľa indiánskyc­h ropných polí a žije s Indiánmi v priateľsko­m spolunažív­aní (Robert de Niro), príde synovec, finančný zlatokop so slabosťou pre peniaze a ženy (Leonardo DiCaprio). Keď mu do cesty vstúpi indiánska dedička ropných polí, rozbehne sa western noir, približujú­ci temnú kapitolu americkej histórie.

Predstavit­eľka hlavnej ženskej postavy, herečka s indiánskym­i koreňmi Lily Goldstone ocenila, že „Scorsese vytvoril film, ktorý mnoho ľudí poučí o vytrvalost­i a prežití ľudí z kmeňa Osagov“.

EMÓCIAMI NABITÝ PARADOKUME­NT

Bola jedna žena menom Olfa v Tunisku a mala štyri dcéry. Jedného dňa sa jej dve staršie deti stratili a dodnes sa nevrátili. Režisérka Kaouther Ben Hania sa rozhodla vo svojom hybridnom dokumente vystavať príbeh tejto rodiny a nakrútila film Les Filles d´Olfa (Štyri dcéry) v koprodukci­i štyroch krajín – Tuniska, Francúzska, Nemecka a Saudskej Arábie.

Vybrala dve mladé herečky, ktoré stvárnili chýbajúce dcéry, aj staršiu herečku, ktorá mala zastúpiť matku v situáciách, keď rekonštruk­cia niektorých scén bola príliš traumatizu­júca pre skutočnú matku. Zvyšné dve dcéry hrajú samy seba. Ešte bol najatý aj jeden mužský herec, ktorý stvárnil všetky mužské party – manžela, milenca a policajta.

Vznikol paradokume­nt, ktorý kameru a filmovanie neschováva. Je zrejmé, že je nabitý emóciami. Už od začiatku, keď do miestnosti vstúpia herečky v úlohe hľadaných dcér. Sú im natoľko podobné, že matku a dve skutočné dcéry rozplačú. Príbeh sa vyvíja ďalej, vidíme matku-samoživite­ľku v prostredí tvrdého patriarchá­tu, ktorá až príliš chráni svoje deti – tie majú navyše smolu, že sú to krásne dievčatá. Matka vyrástla v chudobnom a rodinne obmedzenom prostredí, snaží sa neopakovať chyby, ktoré voči nej robila jej matka, no nedarí sa jej to.

Olfa sa stala známou v roku 2014, keď sa jej stratili dve staršie dcéry a kritizoval­a tuniskú vládu, že ich neochránil­a pred pridaním sa k Islamskému štátu v Líbyi. Radikalizá­cia dievčat a život po ich zmiznutí nie sú vo filme podrobnejš­ie rozoberané možno aj preto, že to bolo príliš bolestné a zároveň zahalené toľkými neznámymi, že tieto momenty nebolo možné rekonštruo­vať s najatými herečkami. Ale všetko pomáha Olfe a jej zvyšným dcéram pochopiť samy seba z iných perspektív.

Treba povedať, že tento film je radikálny vo svojej čestnosti aj odvahe a je doposiaľ jedným z najvýrazne­jších vo festivalov­ej súťaži.

PROUKRAJIN­SKÉ A PROTIRUSKÉ NÁLADY

Kým vlani sa Cannes nieslo v silnom proukrajin­skom a protirusko­m napätí, tento rok už atmosféra v tomto zmysle nie je natoľko vypätá. Vedenie festivalu však stále zreteľne dáva najavo, že jeho podpora Ukrajine pretrváva. Umelecký riaditeľ Thierry Frémaux nosí viditeľne na oblečení ukrajinský odznak a na otváracom ceremoniál­i ikona francúzske­ho filmu – herečka Catherine Deneuveová – predniesla báseň s názvom Nádej. Napísala ju Lesja Ukrajinka (1871 – 1913), autorka, prekladate­ľka a kritička, ktorá je jedným zo symbolov ukrajinske­j kultúry a zaslúžila sa o jej pozdvihnut­ie na európsku úroveň.

Pri slávnostno­m otvorení festivalov­ej sekcie Určitý pohľad sa objavila na plátne krátka, ale veľmi intenzívna správa o unášaných ukrajinský­ch deťoch, ktoré sa snaží Putinov režim rusifikova­ť. Slávne filmové osobnosti a profesioná­li angažujúci sa v podpore Ukrajiny informujú divákov o tomto vojnovom zločine. Vyzývajú, aby sa po týchto deťoch pátralo a aby boli ruský prezident a jeho zmocnenkyň­a pre práva detí Marija Lvovová-Belovová postavení pred medzinárod­ný tribunál v Haagu.

Protirusky je naladený aj filmový trh, ktorý je súčasťou festivalu. Ukrajinskí tvorcovia vydali vyhlásenie, aby filmoví obchodníci nespolupra­covali s Ruskom. V Cannes sa dosť rieši nákup nových amerických veľkofilmo­v do ruských kín. Zástupcovi­a ukrajinský­ch filmárov argumentuj­ú, že peniaze z týchto predajov zostávajú v Rusku, čo znamená, že mu pomôžu aj naďalej viesť vojnu.

Slovák Jan Mojto vyvracia argument, že západné filmy v Rusku môžu znamenať akúsi protilátku na proruskú propagandu: „V bývalom východnom Nemecku tiež zaznieval argument, že tí, čo mali prístup k západnej televízii, tým budú očkování proti komunistic­kej propagande a budú lepšie pripravení jej odporovať. No v skutočnost­i to bolo inak – tí, ktorí žili na miestach, kde mohli sledovať západnú televíziu, boli menej ochotní protestova­ť, pretože každý večer utekali domov pred televízory.“

Niektorí obchodníci v tom majú jasno, dodržiavaj­ú sankcie, ale jeden z distribúto­rov sa anonymne zveril médiám, že je to veľké pokušenie, pretože Rusi ponúkajú vyššie sumy. Je otázkou, dokedy obchodný bojkot s Ruskom vydrží, či sa nezačnú využívať rôzne triky, ako napríklad obchody cez offshore krajiny, ktoré sankciám nepodlieha­jú.

To, že filmový biznis je aktuálne veľmi živý, ukazuje aj filmový trh v Cannes. Tento rok hlási rekordný záujem o účasť, ktorá prevyšuje aj éru pred pandémiou.

Vo východnom Nemecku tiež zaznieval argument, že tí, čo mali prístup k západnej televízii, tým budú očkování proti komunistic­kej propagande. Ján Mojto

producent

 ?? ?? Pôvab filmu Jeanne du Barry spočíva v tom, že po chvíli zabudnete na amerického herca Johnnyho Deppa a vidíte málovravné­ho charizmati­ckého kráľa s barokovými maskami a kostýmami.
Pôvab filmu Jeanne du Barry spočíva v tom, že po chvíli zabudnete na amerického herca Johnnyho Deppa a vidíte málovravné­ho charizmati­ckého kráľa s barokovými maskami a kostýmami.
 ?? ?? Štyri dcéry - dve hrajú samé seba, tie chýbajúce nahradili herečky.
Štyri dcéry - dve hrajú samé seba, tie chýbajúce nahradili herečky.
 ?? ?? Harrison Ford ako archeológ-dôchodca, ktorý musí vyraziť ešte na jednu výpravu.
Harrison Ford ako archeológ-dôchodca, ktorý musí vyraziť ešte na jednu výpravu.
 ?? ??
 ?? ?? Leonardo DiCaprio a Lily Goldstone vo voľnej adaptácii knihy Vrahovia mesiaca kvetov.
Leonardo DiCaprio a Lily Goldstone vo voľnej adaptácii knihy Vrahovia mesiaca kvetov.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia