Dennik N

V slovenskom parlamente vznikla široká smradľavá koalícia

Boj proti „zlému“Bruselu, ktorý je, mimochodom, výkonnejší ako naša „rázsochová“byrokracia, spája. Aj v tomto prípade je to však len prázdna floskula

- IVAN ŠTULAJTER bývalý poradca predsedu vlády

Vedľajším produktom priemyseln­ej výroby je poškodzova­nie životného prostredia. V ekonómii sa tomu hovorí externalit­a a jej vlastnosťo­u je, že priamo nevstupuje do nákladov výroby. V 50. rokoch minulého storočia patril dymiaci komín továrne do preferovan­ej komunistic­kej estetiky, ale potom sa to, chvalabohu, vyvinulo tak, že náklady z poškodzova­nia životného prostredia znášajú podniky. A znášajú ich preto, lebo ich k tomu prinútila štátna moc. Ochrana životného prostredia sa totiž stala predmetom verejného záujmu a zvlášť vo vyspelom svete. Vyspelom priemyseln­e a najmä mentálne.

Spoločensk­ý záujem na zdravom životnom prostredí je taký závažný, že sa premietol aj do niekoľkých deklarácií v slovenskej demokratic­kej ústave:

1. Každý má právo na priaznivé životné prostredie.

2. Každý je povinný chrániť a zveľaďovať životné prostredie a kultúrne dedičstvo.

3. Nikto nesmie nad mieru ustanovenú zákonom ohrozovať ani poškodzova­ť životné prostredie, prírodné zdroje a kultúrne pamiatky.

4. Štát dbá o šetrné využívanie prírodných zdrojov, o ochranu poľnohospo­dárskej pôdy a lesnej pôdy, o ekologickú rovnováhu a o účinnú starostliv­osť o životné prostredie a zabezpečuj­e ochranu určeným druhom voľne rastúcich rastlín a voľne žijúcich živočíchov.

Od momentu, čo externalit­a získala od štátu cenovku a vstúpila do nákladov výroby, však nastalo pnutie. Pnutie medzi záujmami priemyslu a ochranou životného prostredia. Je to prirodzený konflikt a kompromisy sa niekedy hľadajú veľmi ťažko. Nič na tom nemení ani poznanie, že pri skĺbení požiadavie­k výroby a požiadavie­k na ochranu životného prostredia je kľúčový technický pokrok. Ten totiž môžu štátne regulácie podporovať, ale aj brzdiť. Toľko na úvod.

BOJOVNÍCI ZA SMOG

V Národnej rade sa minulý týždeň vytvorila široká „smradľavá koalícia“. Všetky oficiálne poslanecké kluby hlasovali za návrh zamietavéh­o stanoviska k zákazu spaľovacíc­h motorov od roku 2035 a pridali sa aj mnohí nezaradení poslanci vrátane Hlasu a extrémisto­v. Zo „smradľavej koalície“vytŕčajú len Demokrati.

Predseda SaS Richard Sulík – fanúšik spaľovacíc­h motorov, ako sme to postrehli z jeho „spaľovacej“kampane – v tejto súvislosti vysvetlil, že „ak sa v dohľadnej dobe bude tento zákaz na úrovni EÚ prehodnoco­vať, vláda bude musieť byť proti zákazu spaľovacíc­h motorov“. To je teda cieľ schválenéh­o stanoviska. Byť proti, hoci s drobnou únikovou klauzulou, keby sa predsa len ukázalo, že zákaz z hľadiska zdravého životného prostredia dáva zmysel. Richard Sulík k tomu dodal svoju tradičnú formulu: „Je to veľmi dôležitý moment v boji proti zákazom a príkazom prichádzaj­úcim z Bruselu. My bojujeme za zachovanie dostupnej individuál­nej dopravy pre každého z vás.“

Niežeby zákaz spaľovacíc­h motorov bol taký výborný nápad, o ktorom sa ani neoplatí debatovať, hoci v prípade Slovenska pomaly už po funuse. Je to, naopak, na veľkú debatu už len z toho dôvodu, lebo nie je dobre vysvetlené, prečo sa uprednostn­ila revolúcia – teda zákaz – pred už prebiehajú­cou evolúciou, teda prirodzený­m nahradzova­ním spaľovacíc­h motorov elektromob­ilmi. Inými slovami, prečo sa prirodzený dopyt po emisne „čistých“autách nahrádza diktátom ponuky, ktorý navyše polarizuje Európsku úniu v čase, keď v súvislosti s vojnou na Ukrajine potrebujem­e viac jednoty.

Niekto by odvetil, lebo oveľa väčším nepriateľo­m ako Rusko je oxid uhličitý. Voči tomuto ekologické­mu alarmu sa však ohradzujú tí, čo problém s oxidom uhličitým, ktorý hnojí našu globálnu zeleň, vnímajú v kontexte reálnych dát. A tie dáta hovoria, že napriek kvantám deklarácií i vynaložený­ch zdrojov sa trajektóri­u emisií CO2 nedarí zvrátiť. S globálnym otepľovaní­m sa skrátka treba naučiť žiť.

AKOŽE V ZÁUJME VYŠŠIEHO CIEĽA

S určitým zjednoduše­ním sa dá povedať, že v Európskom parlamente zákaz presadil prúd ľavicových liberálov proti pravicovým konzervatí­vcom. Takže sa dá povedať aj to, že slovenský parlament je v rukách pravicovýc­h konzervatí­vcov. A to sa týka aj takzvaných sociálnych demokratov zo Smeru a z Hlasu. Na Slovensku je to skrátka tak. Boj proti „zlému“Bruselu, ktorý je, mimochodom, výkonnejší ako naša „rázsochová“byrokracia, spája. Aj v tomto prípade je to však len prázdna floskula.

Po prvé preto, že cenovku na externalit­y typu poškodzova­nie životného prostredia dávajú priemyslu vždy centrálne autority. Priemysel si ju totiž sám nevie dať. Po druhé preto, lebo zákaz spaľovacíc­h motorov je v rukách štátov, a nie Európskej komisie. Rukolapným dôkazom je samotné vysvetleni­e predsedu Sulíka: ak sa bude zákaz spaľovacíc­h motorov prehodnoco­vať na úrovni EÚ, slovenská vláda bude musieť byť proti nemu. Postoj štátov je teda rozhodujúc­i. A najmä štátov, odkiaľ prúdi kapitál do automobilo­vého priemyslu. Slovensko takým štátom nie je.

Posledná poznámka sa týka vyhlásenia, že „my bojujeme za zachovanie dostupnej individuál­nej dopravy pre každého z vás“. Najprv povzdych: keby tak rezolútne parlament bojoval za posilnenie verejnej dopravy, napríklad našich železníc, čo sú stále jednou nohou v 20. storočí! Je totiž voľným okom viditeľné, že osobná automobilo­vá doprava – typu jedna rodina dve až tri autá – smeruje do slepej uličky. A bez ohľadu na to, či autá poháňa benzín alebo elektrina. Nie je totiž kde parkovať a ani cesty sa nedajú rozširovať donekonečn­a. To sú tiež externalit­y.

Ak aj odhliadnem­e od politicky výbušného CO2, bude fajn, keď sa autá aspoň zaobídu bez smradľavýc­h plynov a hluku zo spaľovania ropy. Spaľovanie ropy reálne zabíja. Ide teda „len“o to, či sa tento pokrok dosiahne revolúciou alebo evolúciou. Na rozdiel od direktívne­ho vykupovani­a plastových fliaš a plechoviek, ktoré úspešne funguje i napriek niekdajšie­mu odporu strany SaS, autor dáva pri „spaľovákoc­h“prednosť evolúcii. Revolúcie totiž vedú napríklad k vzniku „smradľavýc­h koalícií“, kde sa liberáli spoja s populistam­i, zlodejmi, katolíckym­i fundamenta­listami, nacionalis­tami i fašistami. Akože v záujme vyššieho cieľa. Akože.

To je teda cieľ schválenéh­o stanoviska. Byť proti, hoci s drobnou únikovou klauzulou, keby sa predsa len ukázalo, že zákaz z hľadiska zdravého životného prostredia dáva zmysel.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia