Dennik N

Keď vládne náš parlament, vládne chaos

Poslanci len opravili svoju mimoriadne trápnu chybu, ktorej sa dopustili 14. februára

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Starobní dôchodcovi­a môžu byť spokojní. Nie až od 1. januára 2024, ale už od 1. júla 2023 sa im vzhľadom na vysokú infláciu mimoriadne zvýšia dôchodky o 10,6 percent. Umožnili to hlasy 114 poslancov zo 126 prítomných. Za boli poslanci OĽaNO, SaS, Sme rodina, ďalej zo Smeru, Hlasu, Republiky, tarabovci, Tomáš Valášek z PS a ďalší.

Takto vymenované základné fakty nevyzerajú vôbec zaujímavo. Inflácia je naozaj vysoká a časť dôchodcov má skutočne problém s vysokými cenami. Lenže príbeh dôchodkov je zložitejší. Poslanci totiž utorňajším hlasovaním opravili svoju mimoriadne trápnu chybu, ktorej sa dopustili 14. februára.

Od tej chvíle prešiel iba týždeň a ekonóm Martin Šuster upozornil, že hoci politici chceli dôchodcom prilepšiť, výsledok bude presne opačný. Štát na novele zarobí približne sto miliónov a dôchodcovi­a toľko isto prerobia. Vysvetleni­e je jednoduché. V tom čase ešte síce oficiálne existovala vláda Eduarda Hegera, ale moc mal v rukách parlament, v ktorom vznikali ad hoc návrhy, ktoré neprešli riadnym legislatív­nym procesom. To dramaticky zvyšuje riziko nejakej havárie, ktorá v tomto prípade aj nastala.

Keď teraz poslanci predsa len posunuli termín valorizáci­e na 1. júl 2023, naprávajú len vlastnú chybu z februára.

Demokrati boli proti, lebo, ako tvrdí expremiér Eduard Heger, zmena bude stáť 600 miliónov, pričom nie je jasné, kde ich štát vezme. A to v čase, keď nový minister financií tvrdí, že naše verejné financie sú v najhoršom stave za veľmi dlhý čas.

Heger má na jednej strane pravdu, na druhej jeho pravda pôsobí veľmi nepresvedč­ivo, keď si spomenieme, ako podporoval atómovky Igora Matoviča.

Podstatné je v tejto chvíli niečo iné – hoci si poslanci myslia, ako dobre im kupovanie voličských hlasov ide, aj tento prípad ukazuje, aké nebezpečné je, keď uveria v svoju schopnosť zmeniť v parlamente čokoľvek a kedykoľvek.*

V tom čase ešte síce oficiálne existovala vláda Eduarda Hegera, ale moc mal v rukách parlament, v ktorom vznikali ad hoc návrhy, ktoré neprešli riadnym legislatív­nym procesom.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia