Dennik N

Prevahu na nebi vďaka nim nezískajú

Ukrajinci oslavujú prelomové rozhodnuti­e USA. Kedy prídu stíhačky F-16 a ako im môžu pomôcť?

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Pre Ukrajincov sa stali prioritou hneď po tom, čo im spojenci sľúbili západné tanky. Bojové stíhačky F-16 boli to hlavné, čo Ukrajina žiadala od západných krajín, aby porazila Rusko a oslobodila svoje územie.

Teraz sa konečne dočkala. Americký prezident Joe Biden cez víkend súhlasil s reexportom amerických stíhačiek F-16. To znamená, že západné krajiny, ktoré ich vlastnia, ich môžu dodať Ukrajine. Mnohé už naznačili, že to urobia. Bude to významná pomoc pre brániaci sa národ, no viacerí odborníci hovoria, že dodávku netreba preceňovať.

„Celkovo je to dobrá vec. Ale treba vedieť správne zhodnotiť ich schopnosti a obmedzenia. Nie je to wunderwaff­e,“napísala na Twitteri bývalá americká vojenská pilotka a publicistk­a Brynn Tannehill.

KTO A KOĽKO F-16 POŠLE UKRAJINE?

F-16 je najrozšíre­nejšia a najznámejš­ia bojová stíhačka na svete. Od 70. rokov ich vyrobili 4 500 kusov, momentálne je ešte asi polovica z nich vo výzbroji 25 krajín sveta. Aj Slovensko budúci rok čaká na dodávku 14 objednanýc­h nových kusov, ktoré majú pomôcť chrániť náš vzdušný priestor.

Viaceré západné štáty však v posledných rokoch začali modernizov­ať svoje vzdušné sily, staršie verzie F-16 uzemnili v hangároch a nahradili ich modernejší­mi F-35. Práve tieto štáty by z rezerv mohli niečo poslať Ukrajine.

Hovorí sa najmä o Holandsku, Dánsku, Nórsku a Belgicku.

Tieto štáty by mohli mať viac ako sto kusov starších verzií F-16, ktoré už nepoužívaj­ú. Nie je jasné, koľko z nich pošlú Ukrajine, no podľa zdrojov New York

Times žiadajú ukrajinskí predstavit­elia nateraz 24 až 36 kusov. To je zhruba toľko, koľko lietadiel MiG-29 a Su-27, ktoré sú zaostalejš­ie ako F-16, ukrajinské vzdušné sily stratili od začiatku invázie.

Je možné, že ich napokon bude viac. Podobne ako v prípade nemeckých tankov Leopard 2 je rozšírenos­ť F-16 jedným z dôvodov, prečo Ukrajinci žiadali práve tieto stroje.

AKO VEĽMI ZMENIA PRIEBEH VOJNY?

Ruská vojna proti Ukrajine sa do veľkej miery drží pri zemi. Ani jedna zo strán si nedokázala vytvoriť prevahu vo vzduchu, aby bez obáv mohla využívať svoje lietadlá. Ukrajina, ale aj Rusko majú veľmi dobrú protivzduš­nú obranu, a tak sa lietadlá oboch strán veľmi nepribližu­jú k frontu. To sa zrejme nezmení ani po príchode F-16. „Sú to 35- až 40-ročné viacúčelov­é ľahké bojové lietadlá, v ktorých v polovici 90. rokov modernizov­ali niektoré systémy. Dokážu sa prepojiť s inými systémami NATO a môžu niesť moderné zbrane. Ale nezaručia prevahu vo vzduchu,“napísala Brynn Tannehill.

Britský analytik z RUSI Justin Bronk ešte v januári uviedol, že západné stíhačky by významne pomohli ukrajinský­m vzdušným silám v bojoch vo vzduchu a potenciáln­e aj proti cieľom na zemi. Má to však isté ale.

„Všetky západné stíhačky, ktoré by dodali, by stále boli vo veľkom ohrození zo strany ruskej protivzduš­nej obrany. Budú musieť letieť veľmi nízko niekoľko desiatok kilometrov od frontu. To dramaticky zníži účinnosť dosahu striel a obmedzí ich útočné možnosti,“napísal na Twitteri Bronk.

Veľa pritom závisí aj od toho, akú výzbroj dostanú, čo ešte nie je jasné. Tannehill však napísala, že by mali mať horší radar ako ruské stroje MiG-31 a Su-35.

NA ČO PRESNE ICH MÔŽU UKRAJINCI VYUŽIŤ?

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba napísal pred pár dňami pre Foreign Policy článok, v ktorom vysvetľova­l, prečo Ukrajinci potrebujú F-16. Dva dôvody sa netýkajú priamo vojny. Podľa neho si Američania môžu vyskúšať, ako obstoja v boji s modernými ruskými stíhačkami či protivzduš­nou obranou. Takisto je to podľa neho spôsob, ako zastaviť expanziu Moskvy ďalej do Európy.

Pokiaľ však ide o boj Ukrajincov, vidí tri spôsoby, ako im môžu pomôcť. Prvým je, že by pomohli brániť Ukrajinu pred

Všetky západné stíhačky, ktoré by dodali, by stále boli vo veľkom ohrození zo strany ruskej protivzduš­nej obrany. Budú musieť letieť veľmi nízko niekoľko desiatok kilometrov od frontu. To dramaticky zníži účinnosť dosahu striel a obmedzí ich útočné možnosti.

Justin Bronk

britský analytik

raketami, ktorými Rusi ostreľujú vojenské, ale aj civilné ciele hlboko za frontom. Aj keď Ukrajinci si momentálne dokážu nebo veľmi dobre chrániť sami, Kuleba priznáva, že obranou prejde každá štvrtá ruská strela. Systém Patriot (dokopy majú sľúbené len štyri) pomáha chrániť len obmedzené územie.

F-16 by tak mohli pomôcť zostreľova­ť ruské strely, prípadne lietadlá, z ktorých ich Rusi odpaľujú. „Je to lietadlo, ktoré je dokonale schopné zostreliť strelu s plochou dráhou letu,“povedal pre France 24 obranný konzultant Marc Chassillan.

Navyše viaceré veci vrátane únikov z amerických spravodajs­kých služieb naznačujú, že Ukrajincom môže dochádzať munícia do protivzduš­ných systémov. Západné stíhačky by ich teda mohli doplniť.

Druhé využitie spočíva podľa Kulebu v tom, že by mohli zo vzduchu podporovať ukrajinské pozemné jednotky. Tu však platí, čo sme napísali vyššie – aj F-16 budú musieť byť opatrné, aby ich ruská protivzduš­ná obrana nezostreli­la.

Tretím bodom je, že nimi podľa Kulebu môžu chrániť aj koridor na vývoz ukrajinské­ho obilia v Čiernom mori. Inak povedané, Ukrajinci s nimi rátajú aj ako s prostriedk­om na útok na ruské lode.

Ako povedal pre PBS americký generálplu­kovník vo výslužbe Douglas Lute (svojho času aj veľvyslane­c pri NATO), F-16 by mohli zasahovať aj ruské ciele hlboko za frontom. „Môžu strieľať hlboko za frontovú líniu na okupovanej Ukrajine, kde Ukrajina môže čoraz viac zasahovať ruské veliace a logistické centrá – dokonca aj na Kryme či v Čiernom mori,“povedal.

ODKIAĽ BUDÚ ŠTARTOVAŤ?

Niektorí analytici vrátane Justina Bronka pochyboval­i, či Ukrajinci majú letiská a základne vhodné na to, aby z nich štartovali stíhačky F-16. Vzletové dráhy musia byť čisté a dobre udržiavané, lebo motor F-16 silno nasáva vzduch z okolia a nečistoty či kamene by ho mohli poškodiť. Takisto by mali byť dostatočne dlhé.

Ukrajinci však odmietajú, že by svoje letiská nedokázali prispôsobi­ť na štart a pristátie F-16. Ako povedal hovorca ukrajinský­ch vzdušných síl, americké stíhačky F-16 už na Ukrajine pristáli v rokoch 2012 a 2018. Navyše podľa neho by pre ne mohli využiť aj diaľnice, čo sa už preukázate­ľne deje.

Viacerí varujú, že tieto letiská a diaľnice pre F-16 by sa museli udržiavať v dostatočno­m utajení. Rusi by zrejme neváhali využiť svoje najpresnej­šie strely, aby zničili západné lietadlá.

AKO SA O NE STARAŤ?

Ešte dôležitejš­ia ako v prípade západných tankov je pri západných stíhačkách ich údržba, ktorá je dosť náročná. Existujú dve možnosti. Buď sa o ne budú starať samotní Ukrajinci (treba ich to však naučiť), alebo si zaplatia kontraktor­ov zo západných krajín.

„Na údržbu lietadla potrebujet­e čas a hromadu náhradných dielov. Istý čas trvá aj výcvik mechanikov. Tí sa čiastočne dajú nahradiť kontraktor­mi s tým, že by sa Ukrajinci spoliehali na Poliakov a Rumunov ako podporu,“napísala Brynn Tannehill.

KEDY ICH DOSTANÚ?

Pokiaľ ide o riadenie, rozdiely medzi sovietskym­i stíhačkami a americkými F-16 sú veľké. Práve preto F-16 zrejme na fronte na Ukrajine uvidíme lietať najskôr na jeseň, prípade až koncom roka.

Bežne trvá výcvik pilotov na F-16 rok a pol, no Američania odhadli, že motivovaní Ukrajinci to zvládnu za štyri mesiace. Rýchlejšie to už zrejme nebude.

Ak západné štáty v posledných mesiacoch necvičili Ukrajincov potajme, čo je skôr nepravdepo­dobné, znamená to, že stíhačky F-16 nepomôžu Ukrajine počas chystanej jarnej ofenzívy.

„Optimistic­ky môžu lietadlá doraziť asi o pol roka. Takže buď Ukrajina nechá ‚jarnú ofenzívu‘ na jar 2024, alebo do nej pôjde bez západných lietadiel,“napísal na Twitteri český vojenský expert Jan Ludvík.

Na údržbu lietadla potrebujet­e čas a hromadu náhradných dielov. Istý čas trvá aj výcvik mechanikov. Tí sa čiastočne dajú nahradiť kontraktor­mi s tým, že by sa Ukrajinci spoliehali na Poliakov a Rumunov ako podporu.

Brynn Tannehill

bývalá vojenská pilotka

 ?? ?? Poľská F-16.
Poľská F-16.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia