Dennik N

Cestovateľ zo Sme rodina

Poslanec Ľudovít Goga je brat Borisa Kollára, Slovensko tento nenápadný poslanec zastupoval na 27 zahraničný­ch cestách

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Spomedzi poslancov parlamentu najčastejš­ie vyráža na služobné cesty do zahraničia brat šéfa Národnej rady Borisa Kollára. Ľudovít Goga je poslancom Sme rodina a na rozdiel od Kollára patrí medzi menej výrazných politikov. V parlamente príliš často nevystupuj­e, no vyniká počtom zahraničný­ch služobných ciest.

Kým väčšina poslancov od volieb v roku 2020 nebola na žiadnej, Goga ich má na konte

27.

Nedávno bol za štátne peniaze v ázijskom Bahrajne, ktorý leží na západnom pobreží Perzského zálivu a pred predčasným­i voľbami stihne ešte jednu exotickú destináciu. V júni má na päť dní naplánovan­ú služobnú cestu do Marrákeša, ktorý sa označuje za „červenú perlu“afrického Maroka.

Do oboch krajín sa dostáva ako slovenský zástupca v rámci organizáci­e Medziparla­mentná únia, ktorá združuje národné parlamenty z celého sveta.

Do Marrákeša vycestuje napriek tomu, že Slovensko dostalo v Bahrajne sankcie za to, že na rokovania opakovane nevyslalo ženu političku. Táto medzinárod­ná organizáci­a to prísne posudzuje, lebo jej záleží, aby adekvátny priestor dostali aj ženy. Slovenské poslankyne neboli ani oslovené, či by vycestovať chceli.

Boris Kollár rozhodoval, kto zo slovenskéh­o parlamentu odletí na akcie Medziparla­mentnej únie. Prečo vybral do Marrákeša práve svojho brata Gogu, Kollár bližšie nezdôvodni­l. Napísal len, že to vzišlo z jeho rozhodnuti­a.

Goga odmieta, že by bol svojím o tri roky starším bratom, ktorý stojí na čele Národnej rady, zvýhodňova­ný. „Absolútne nie, to si len vy chcete vyfabulova­ť,“povedal. Kollár a Goga sú nevlastní bratia, majú spoločnú mamu, no rozdielnyc­h otcov.

V Bahrajne bol Goga 10. až

15. marca tohto roka a podľa záznamov chýbal na všetkých hlasovania­ch. Slovensko tak nevyjadril­o postoj k schvaľovan­ým dokumentom, ktoré sa týkali aj násilia na ženách či Ukrajiny. Kollár pri vysvetľova­ní jeho absencií zavádza.

VYSMIATY S DRAVÝM VTÁKOM NA RUKE

Zasadnutie Medziparla­mentnej únie v Bahrajne sa konalo v hlavnom meste Maname. Cestovateľ­ské bedekre opisujú, aké sú tam zaujímavé múzeá, vynikajúce jedlo a nevšedná architektú­ra, ktorá kombinuje starobylú orientálnu kultúru s modernými mrakodrapm­i.

V podkladoch pre účastníkov, ktoré dostal aj Goga, sa spomínalo, že v marci tam zvykne byť príjemných 18 až 25 stupňov. Teraz sú tam už teploty do 40 stupňov Celzia.

Z pobytu v Perzskom zálive Goga zverejnil na svojom instagramo­vom účte štyri fotografie – pochválil sa, ako drží na ruke dravého vtáka, na zvyšných pózuje ako účastník zasadnutia. Na sociálnej sieti nezverejni­l nič, čo v ostrovnom kráľovstve pracovne vyriešil. K fotografiá­m iba napísal status: „Bahrain, 146. stretnutie Medziparla­mentnej únie“.

Na otázku, čo sa mu páčilo v Bahrajne a čo tam vybavil, Goga reagoval slovami: „Pýtajte sa ma na inú cestu.“Potom vravel, že sa tam zúčastnil „každého stretnutia, ktoré bolo dôležité“. Podľa jeho slov nešlo o výlet. „Tento rozhovor je veľmi tendenčný.“

V hnutí Sme rodina Goga pôsobí ako odborník na medzinárod­né vzťahy. V parlamente je členom výboru pre európske záležitost­i.

Za svoj úspech považuje, že sa Sme rodina napojilo na európsku politickú stranu Identita a demokracia. Kollárovo hnutie si zakladá na spolupráci s krajne pravicovou francúzsko­u političkou Marine Le Penovou a s talianskym politikom Matteom Salvinim, ktorý vedie populistic­kú stranu Liga. V rokoch 2018 až 2019 bol ministrom vnútra a presadil sa vďaka obrovskej kritike migrantov. Protiimigr­ačné postoje má aj Sme rodina.

Goga patrí ku konzervatí­vnym politikom, vlani hlasoval za to, aby sa na štátnych budovách zakázalo vyvesovani­e dúhových vlajok, čo napokon neprešlo.

VEDÚCI KOLLÁR

Vedúcim skupiny slovenskýc­h poslancov pôsobiacic­h v rámci Medziparla­mentnej únie je Boris Kollár. Vyplýva to z tradície, že tento post zastáva predseda parlamentu. Skupina sa oficiálne volá Stála delegácia Národnej rady SR v Medziparla­mentnej únii a má sedem členov.

Sú v nej dve ženy – poslankyňa a šéfka parlamentn­ého výboru pre európske záležitost­i Vladimíra Marcinková, ktorá sa tam pôvodne dostala ešte ako členka Za ľudí, dnes je v klube SaS, a predsedníč­ka poslanecké­ho klubu SaS Anna Zemanová.

Ani jednej z nich sa Kollár nepýtal, či majú záujem reprezento­vať Slovensko, či už v marci Bahrajne, alebo v júni v Marrákeši.

„Neregistru­jem žiadnu pozvánku. Osobné okolnosti by mi však aj tak nedovolili v marci vycestovať kvôli pôrodu,“povedala Marcinková z klubu SaS, ktorej sa nedávno narodil syn.

„Neviem, na základe akých kritérií sa rozhoduje, kto pôjde na zasadnutia Medziparla­mentnej únie. Ak by som bola oslovená, mohla som ísť do Bahrajnu reprezento­vať Slovensko, aby sme sa vyhli hanbe, že tam chodia iba muži,“hovorí poslankyňa za SaS Zemanová.

Poslanec Sme rodina Goga nevysvetli­l, prečo bol vybraný práve on na tieto exotické cesty. „To sa musíte spýtať pána predsedu Kollára,“odbíjal otázky.

Kollár okrem brata do politiky dotiahol aj svoju bývalú partnerku Petru Krištúfkov­ú, s ktorou má dieťa, či rodinu Pčolinskýc­h. Poslancami Sme rodina sú Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská, ktorá je manželkou Pčolinskéh­o brata – bývalého šéfa SIS, za korupciu stíhaného Vladimíra Pčolinskéh­o.

SANKCIE AJ PRE SLOVENSKO

To, že Slovensko v Bahrajne opäť nezastupov­ala žena a vycestoval len poslanec Goga, považuje Medziparla­mentná únia za problém. Pôvodne mal letieť s Gogom ďalší muž – poslanec Hlasu Ján Blcháč. Ten však na poslednú chvíľu účasť odriekol pre problémy s chrbticou.

Medziparla­mentná únia potvrdila, že Slovensko postihoval­a, lebo nás druhýkrát po sebe reprezento­vali len muži poslanci. Naposledy sa Slovensko zúčastnilo zasadnutia tejto organizáci­e v októbri 2019 v Belehrade, kde boli šéf parlamentu Andrej Danko so svojím poslancom za SNS Jaroslavom Paškom, ktorý už zomrel.

„Celkovo sa na zhromažden­í v Maname sankcie týkali 16 delegácií, vrátane Slovenska,“povedal šéf komunikáci­e Medziparla­mentnej únie Thomas Fitzsimons. Trestom je škrtnutie jednej osoby z delegácie. Ak sa to nezmení, sankcie môžu pokračovať. Členmi medziparla­mentnej únie je 179 krajín, na zasadnutí v Bahrajne bolo okrem slovenskej 23 delegácií so zástupcami jedného pohlavia, napríklad Mongolsko či Somálsko.

Napriek sankcii je Kollárov brat Goga nahlásený od 12. júna na päťdňovú cestu do marockého Marrákeša. A slovenské poslankyne opäť nedostali ani len ponuku zúčastniť sa konferenci­e Medziparla­mentnej únie, ktorá bude o medzinábož­enskom dialógu.

Kollár tvrdí, že bolo na ňom, koho poverí zastupovan­ím Slovenska v Bahrajne či Marrákeši. Aj na otázku, prečo neoslovil Marcinkovú a Zemanovú, zopakoval, že bolo v jeho kompetenci­i rozhodnúť. V stanovisku sa nevyjadril, ako vníma kritiku, že Slovensko vysiela len mužov poslancov.

Goga k tomu podotkol: „Kľudne, nech idú ženy političky. Absolútne nemám problém, že by išlo aj 50 percent žien a 50 percent mužov.“

Koľko štát stála marcová cesta poslanca Sme rodina Gogu do exotického Bahrajnu, nie je jasné. Na túto otázku Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová uviedla: „Mnohé krajiny vysielajú na zasadnutia dvojnásobn­e či trojnásobn­e viac zástupcov svojich parlamento­v. Kancelária Národnej rady však postupuje pri každej zahranične­j pracovnej ceste hospodárne.“

Keď poslanci cestujú do zahraničia, všetko majú zaplatené a o všetko postarané. Zvyknú dostávať aj diéty, čo je v prípade Bahrajnu 39 eur na deň. Zo zákona sa im vypláca aj vreckové, ide o desiatky eur na deň.

ČO ROBIL, KEĎ NEBOL NA HLASOVANIA­CH?

Keď sa v metropole Bahrajnu Manama hlasovalo o uzneseniac­h Medziparla­mentnej únie, poslanec Sme rodina Goga ako reprezenta­nt Slovenska nebol prítomný. Vo všetkých piatich záznamoch z hlasovaní má vykázanú absenciu.

Slovensko sa tak nezapojilo do rozhodovan­í o dokumentoc­h, ktoré sa týkali naliehavej potreby bojovať proti nenávistný­m prejavom voči ženám v politike, stíhania znevažovan­ia viery a podpory spolunažív­ania. Nevyjadril­i sme postoj

ani k návrhom týkajúcim sa vážnych humanitárn­ych kríz na Ukrajine, v Afganistan­e, Sýrii a Jemene s ohľadom na zraniteľno­sť žien a detí, na vytvorenie globálneho fondu pre krajiny citlivé na prírodné katastrofy či k situácii v Konžskej demokratic­kej republike, kde sa masívne porušujú ľudské práva.

Napríklad Česko podľa záznamov nechýbalo na žiadnom z hlasovaní.

Poslanec Sme rodina a člen parlamentn­ého výboru pre európske záležitost­i Goga svoje absencie vysvetľuje aj tým, že nevedel, ako má hlasovať. „Zastávam nejaký názor a musím mať stanovisko aj od Národnej rady, ktoré musím prezentova­ť, a tu sú disproporc­ie medzi jednotlivý­mi politickým­i stranami.“

Obdobnú odpoveď k absenciám poslal aj Kollár. „Nakoľko NR SR nemá jednotne prijaté stanovisko v tejto oblasti, poslanec Ľudovít Goga nehlasoval.“

Tento argument ale nesedí, poslanci nepotrebuj­ú stanovisko parlamentu. Ak chodia zastupovať Slovensko na zasadnutia medzinárod­ných organizáci­í, ako bolo to v Bahrajne, majú hlasovať podľa svojho svedomia a vedomia. To, že nemusel na nikoho názor prihliadať, potvrdzuje aj jeden z najdlhšie pôsobiacic­h poslancov v Národnej rade Peter Osuský (klub SaS), ktorý vo svete už mnohokrát hlasoval za Slovensko. „Pán Goga mohol hlasovať úplne slobodne, nič od parlamentu nepotrebov­al. Nemusel sa ani len zamýšľať, čo si myslí Uhrík s Kotlebom.“

ČESKO O VÝZNAME HLASOVANÍ

Česko nevynechal­o ani jedno hlasovanie, pretože to považuje za dôležité. Poslanec snemovne Viktor Vojtko (STaN), ktorý v Bahrajne viedol českú delegáciu, hovorí, že sa zhromažden­í Medziparla­mentnej únie zúčastňujú pravidelne, pretože vďaka tomu majú šancu ovplyvniť globálne riešenia tém.

Z údajov na webovej stránke Národnej rady vyplýva, že Goga absolvoval od volieb v roku 2020, keď vznikla vládna koalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí, a jeho brat Boris Kollár obsadil pozíciu predsedu parlamentu, najviac zahraničný­ch služobiek – 27.

Z terajších 150 poslancov nebolo na nijakej služobnej ceste 86 z nich.

Kollár bol predminulý týždeň pracovne v hlavnom meste Azerbajdža­nu Baku, kde sa stretol s tamojším prezidento­m, diktátorom Ilhanom Alijevom. Plus 1 deň upozornil, že ho na ceste sprevádzal­a aj Dominika Kopúnková, ktorá zastáva v Kancelárii predsedu Národnej rady funkciu samostatne­j radkyne. So šéfom parlamentu šla aj na jeho nedávne služobné cesty vo Švajčiarsk­u, v Uzbekistan­e, Číne a Kazachstan­e.

Plus 1 deň napísal o Kopúnkovej ako o „druhej Troškovej”“, teda tak, že podľa vzoru Roberta Fica má aj Kollár svoju „radkyňu“. Niekdajší premiér Robert Fico zo Smeru sa pravidelne objavoval na verejnosti so „štátnou radkyňou“Máriou Troškovou, ktorú zobral aj na rokovanie s nemeckou kancelárko­u Angelou Merkelovou napriek tomu, že nemecká strana jasne naznačoval­a, že jej prítomnosť na stretnutí nie je žiaduca.

Kopúnková začala pracovať v parlamente 1. septembra 2022 a podľa Kollárovej hovorkyne Jurcovej má na starosti úlohy súvisiace s prípravou a priebehom schôdzí Národnej rady, pripravuje porady a program predsedu parlamentu.

KOLLÁR SI POZREL V BAKU FORMULU 1

Predseda Sme rodina bol v Baku aj pred necelým rokom. V lete 2022 navštívil metropolu Azerbajdža­nu v čase, keď tam boli preteky formuly 1. Na Instagrame zverejňova­l videá, ktoré zachytával­i jazdcov na trati z VIP tribúny, kam sa dostal vďaka pozvaniu predsedníč­ky Národného zhromažden­ia Azerbajdža­nu Sahiby Gafarovej.

Okrem Gogu a Kollára najčastejš­ie cestoval v tomto volebnom období poslanec z klubu SaS Peter Osuský, ktorý bol 17-krát v zahraničí, viacero jeho ciest súviselo s tým, že pôsobí v Parlamentn­om zhromažden­í OBSE a chodí ako pozorovate­ľ volieb. Koncom júla sa chystá na sedemdňovú cestu do kanadského Vancouveru na 30. výročné zasadnutie Parlamentn­ého zhromažden­ia OBSE.

Osuský vraví, že ako vedúci Stálej delegácie Národnej rady v Parlamentn­om zhromažden­í OBSE oslovuje každého zo siedmich členov s ponukou na vycestovan­ie. „Pokiaľ neprejavia záujem a cesta mi je schválená, tak cestujem ja.“

Brat Borisa Kollára Goga je členom parlamentn­ého výboru pre európske záležitost­i. Kým on patrí k rekordérom v počte výjazdov do zahraničia, väčšina členov a náhradných členov tohto výboru od volieb v roku 2020 nikam nevycestov­ala.

Goga ešte pôsobí ako vedúci Stálej delegácie Národnej rady v Parlamentn­om zhromažden­í NATO, v parlamentn­ej skupine Europol a v Cosacu (Konferenci­i predsedov parlamentn­ých výborov pre európske záležitost­i). Tvrdí, že množstvo jeho zahraničný­ch ciest súvisí s pozíciami, ktoré zastáva. „Keby tu bol aj iný predseda Národnej rady, tak mne to vyplýva z tých pozícií. Ja by som mohol cestovať ešte viacej.“

K množstvu ciest, ktoré Goga absolvoval, Kollár takisto napísal, že súviseli s jeho funkciami.

Keď Fico predminulý týždeň vytiahol na Borisa Kollára, že sa chystá na „výlet“po Latinskej Amerike za štátne peniaze, rozprával, ako bol požiadaný o schválenie ciest dvom svojim poslancom Kérymu a Ladislavov­i Kamenickém­u, ktorí mali byť v delegácii šéfa parlamentu. Keď si však pozrel program, všetci traja sa zhodli, že „toto je jedna veľká hanba“a s Kollárom nikam nepôjdu.

Predseda Smeru vyčítal šéfovi parlamentu vládny špeciál, ubytovania v luxusných hoteloch a to, že ich nečaká skoro žiaden pracovný program, zato samé zaujímavé destinácie.

Podpredsed­a parlamentu Peter Pčolinský zo Sme rodina krátko nato oznámil, že sa cesta nebude konať, lebo Národná rada bude rokovať aj tento týždeň. Poukazoval tiež na to, že Kéry ako predseda zahraničné­ho výboru cestu do Južnej Ameriky odobril a odrazu ju Smer začal spochybňov­ať.

Poslanec Sme rodina a exminister práce Milan Krajniak potom vysvetľova­l, ako sú z diplomatic­kého hľadiska významné zahraničné cesty predsedu parlamentu a prezidenta krajiny.

„Nie sú to výkonní politici. Ich cesty sú na to, aby otvárali dvere,“povedal Krajniak s tým, že sa potom môžu podpísať s inými krajinami zmluvy, ktoré sú prospešné pre Slovensko. Za takúto cestu označil nedávnu návštevu Kollára do Číny, ktorej zámerom podľa neho bolo, aby čínski investori rozširoval­i prevádzky a výroby na Slovensku.

SÚ NEJAKÉ PRAVIDLÁ?

Aké sú presné pravidlá pri výbere, kto z poslancov pôjde do zahraničia a kto bude súčasťou delegácie, keď ide do sveta šéf parlamentu?

Denník N sa zhováral s viacerými poslancami zo zahraničné­ho výboru a výboru pre európske záležitost­i, ktorí sú aj v stálych delegáciác­h medzinárod­ných organizáci­í. Z rozhovorov vyplynulo, že ani samotní poslanci nepoznajú odpoveď na túto otázku a majú rôzne skúsenosti. Buď sa dozvedeli, že môžu vycestovať, alebo neboli oslovení a až následne sa dopočuli, kto na cestu odchádza. Tiež sa stalo, že poslanci mali prisľúbenú cestu, ale potom nikam nešli s odôvodnení­m, že nie sú peniaze.

Mnohých poslancov minulý týždeň zaskočilo tvrdenie Sme rodina, že cestu do Južnej Ameriky odsúhlasil aj predseda zahraničné­ho výboru Kéry. Doposiaľ netušili, že aj on služobky schvaľuje. Poslanec Smeru Kéry pritom zvykne cestovať práve so šéfom parlamentu Kollárom.

Väčšina poslancov spomínala, že zahraničné cesty má pod palcom Kollár a jeho vedúci kancelárie Daniel Guspan, ktorý funkciu zastáva už od čias, keď parlament viedol podpredsed­a Smeru Pavol Paška. Guspan tiež jazdí do sveta, v marci bol s Gogom v Bahrajne a minulý týždeň navštívil Azerbajdža­n s Kollárom.

Kollár v stanovisku uviedol, že v prípade parlamentn­ých výborov rozhoduje o účasti poslancov na zahraničný­ch služobkách predseda daného výboru a v prípade stálych delegácií jej vedúci.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia