Dennik N

Kompenzáci­e by mali byť adresné

Peter Dovhun chce o dva týždne predložiť vláde nový akčný plán rozvoja elektromob­ility

- IVAN HALUZA reportér Denníka E DENISA FUNTÍKOVÁ reportérka

Jeho vymenovani­e za ministra hospodárst­va bolo najväčším prekvapení­m zostavovan­ia úradníckej vlády. Peter Dovhun má za sebou roky práce pre veľké nadnárodné firmy, no pôvodne sa na tento post rátalo s Petrom Švecom. Švecovo vymenovani­e skomplikov­al odpor Sasky.

Vyše 20 rokov ste pracovali na vysokých manažérsky­ch postoch pre firmy Microsoft, Motorola, Gratex či Tachyum. V roku 2020 ste sa stali poradcom bývalého ministra financií Eduarda Hegera pre IT, neskôr šéfom Slovenskej elektrizač­nej a prenosovej sústavy (SEPS). Prečo ste prešli do štátneho sektora?

Aj môj skorší prechod z čela austrálske­ho biznisu Gratexu do slovenskej spoločnost­i Tachyum bol výsledkom toho, že chcem v živote hľadať aj iné výzvy ako len správnu manažérsku prácu. Išlo mi o to urobiť niečo viac pre vlastnú krajinu. Pre Tachyum som sa rozhodol pracovať preto, lebo mal ambíciu nielen vyvinúť a predávať čip, ale chcel tu vytvoriť aj inovatívny ekosystém v oblasti umelej inteligenc­ie, v oblasti vysokovýko­nných dátových centier a v oblasti vzdelávani­a slovenskýc­h talentov. Cez Tachyum som mal možnosť rozprávať sa aj s ľuďmi z verejného a neziskovéh­o sektora a aj z univerzít. To všetko ma posúvalo k práci pre verejnú správu.

Predsa len, ako a prečo ste sa presunuli z Tachyumu na ministerst­vo financií?

Zásadný zlom prišiel po roku intenzívne­j práce pre Tachyum, keď som mal vážne zdravotné problémy a rozhodol som sa, že zdravie je prvoradé. S Tachyumom som sa dohodol, že skončím, odovzdám prácu a budem sa venovať rodine a svojmu zdraviu. To bol dôvod, prečo som na jar 2020 nepracoval full time a mal som relatívne veľa voľného času. Vtedy prišiel telefonát od známeho, ktorý bol poradcom vtedajšieh­o ministra financií Hegera pre oblasť IT, či mám časovú rezervu 10 či 15 hodín týždenne pracovať pre nich. Tam som mal možnosť navnímať, v akom stave je IT na ministerst­ve, ale aj v jeho podriadený­ch organizáci­ách vo finančnej správe a v SEPS. Do pozície predsedu predstaven­stva tohto podniku som sa posunul ako víťaz výberového konania. S pánom Hegerom som sa prvýkrát stretol na začiatku februára 2021, keď ma pozval, aby mi oznámil výsledok výberového konania. Vybrali ma zo 61 kandidátov.

Pôvodne ste pre štát začali pracovať s tým, že to bude 10 či 15 hodín týždenne. No nakoniec ste sa v štátnej správe posunuli až na post ministra hospodárst­va, ktorý bude asi ešte stresujúce­jší ako práca v privátnom sektore.

Už aj práca pre SEPS nebola 8-hodinová štikačka od rána od ôsmej do štvrtej poobedia. Ale áno, ministersk­á rola má oveľa väčší rozmer, čo sa týka záberu, zodpovedno­sti aj intenzity. Dobrá správa je, že v lete 2019 som pravdepodo­bne v správnom čase zatiahol ručnú brzdu a mal som priestor dať svoje zdravie dokopy.

S ponukou viesť ministerst­vo hospodárst­va vás prezidentk­a Čaputová a premiér Ódor oslovili iba deň pred zverejnení­m obsadenia vlády. Čo rozhodlo, že ste ponuku rýchlo prijali? Bolo jasné, že okolo vašej nominácie sa spraví politická prestrelka.

Medzi prvým telefonáto­m zo štvrtka poobedia o pol piatej, ktorý som dostal z kancelárie pani prezidentk­y s otázkou, či by som súhlasil, aby ma zaradili na širší zoznam, a medzi posledným telefonáto­m z piatka o desiatej ráno, ktorý som dostal od pána premiéra Ódora s otázkou „Peter, súhlasíte s tým, aby pani prezidentk­a vaše meno dala do finálnej zostavy členov vlády?“prebehlo iba 17 hodín. Tento extrémne krátky čas bol plný emócií, myšlienok a zvažovania v mojej mysli. Jedna vec je, že byť ministrom vo vláde odborníkov je veľká česť a príležitos­ť pomôcť krajine svojimi skúsenosťa­mi, vedomosťam­i a zručnosťam­i. Na druhej strane na takejto exponovane­j pozícii strácate súkromný život a má to vplyv aj na rodinu. Ja pritom nie som politik a nikdy som nemal ani nemám politické ambície. Vypýtal som si hodinu na to, aby som vedel odpovedať na prvý telefonát od pani prezidentk­y. Prvú polhodinu som premýšľal nad tým, či sa dá na túto otázku slušne odpovedať nie, tak aby ste si zachovali kredit, ktorý máte, a aby ste niekoho neurazili a nespálili mosty. Druhá polhodina bola po telefonáte s mojou manželkou, od ktorej som očakával, že mi povie: nechoď do toho, lebo sme sa o tom bavili a je tu rodina, zdravie. Manželkina odpoveď však, paradoxne, bola, že rozumie, že hľadám odpoveď na to, ako povedať nie, ale že akokoľvek sa rozhodnem, bude stáť pri mne a podporí ma celých 5 alebo 6 mesiacov, keď má vládnuť naša vláda. Potom som premýšľal už len nad tým, či viem skúsenosti a vedomosti zúročiť za tých pár mesiacov na pomoc energetike aj podnikateľ­skému sektoru. Na otázky a špekulácie o tom, kto, kedy, čo a ako povedal, som nemohol mať priestor.

Do štátnej správy vás zavolal v roku 2020 Heger. Chcete v budúcnosti vstúpiť do jeho strany Demokrati?

Verím, že som vám na to odpovedal tým, že nie som politik a nemám politické ambície. To, že som na tejto stoličke, beriem ako pozíciu ministra technokrat­a, odborníka a profesioná­lneho manažéra, ktorý má jasnú úlohu a jasné zadanie doviesť rezort a s ostatnými kolegami z vlády aj celú krajinu do riadnych regulárnyc­h volieb a pripraviť podklady pre našich nástupcov, aby mohli pokračovať a od prvého dňa začať pracovať.

Po zmenách vlád dochádza aj k personálny­m zmenám na ministerst­vách. Aké najvážnejš­ie zmeny na zverených úradoch aj štátnych podnikoch chystáte v rezorte vy?

Moja prvá priorita je naozaj iba odborná. Zameriavam sa len na témy, ktoré sa týkajú či už obyvateľst­va, alebo podnikateľ­ského sektora, priemyslu, energetiky. Neprišiel som na ministerst­vo so zoznamom mien a inštitúcií, kde budem riešiť personálnu politiku. A ak sa pýtate na podniky, ktoré sú v pôsobnosti ministerst­va, alebo ďalšie inštitúcie, budem hovoriť s ich vedeniami, tak ako som už bol s predsedom regulačnéh­o úradu a s kolegami na ministerst­ve. Budem teda hovoriť aj s ľuďmi z MH Manažmentu, Eustreamu alebo Transpetro­lu. Ak bude treba čokoľvek meniť, bude to iba výsledkom zistení a mojich rozhovorov.

Aké úlohy sú pre vás na ministerst­ve najdôležit­ejšie a musíte ich riešiť okamžite?

Rozdelil by som to do troch kategórií. Prvá je energetika, kde z krátkodobé­ho pohľadu chceme znížiť neistotu a obavy, a to zavedením jasných pravidiel trhu a pomocou adresných energokomp­enzácií. Druhá oblasť sú investície. Pracujeme na dotiahnutí dohôd s investormi, ktorí majú vážny záujem priniesť sem peniaze a know-how a zamestnáva­ť ľudí. Verím, že v nasledujúc­ich týždňoch budeme informovať o konkrétnej firme a v akom stave je daná dohoda. Tretia oblasť je podpora priemyslu a zvyšovanie jeho konkurenci­eschopnost­i za hranicami tejto krajiny.

Zverejnili ste, že energetick­é kompenzáci­e pre bežné firmy s cenovými stropmi pre plyn aj elektrinu predlžujet­e na druhý aj tretí kvartál. Prečo ste sa rozhodli práve pre toto časové obdobie?

Keď som sem prišiel ako minister, kolegovia mali nachystané na schválenie predĺženie na ďalší kvartál. Na základe dát, ktoré som dostal, a toho, že sme chceli ľudí zbaviť neistoty aspoň do októbra, sme sa rozhodli, že nemáme dôvod kompenzáci­e predĺžiť iba o kvartál, ale vieme to potiahnuť do volieb. V septembri opäť nastane revízia a rozhodne sa, či je ešte potrebné predĺžiť financovan­ie, prípadne schému zmeniť.

Predpoklad­áme, že financií na predĺžené kompenzáci­e je dosť. Pôvodne sa totiž

To, aké modely sa budú vyrábať v našich automobilk­ách, je rozhodnuti­e ich akcionárov. No o tom, ktorá krajina získa širšie výroby elektromob­ilov, rozhodne aj to, aká je v nej penetrácia takýchto vozidiel a ako sama pracuje na rozvoji elektromob­ility. Chcem sa preto zamerať na to, aby sme mali jasný plán rozširovan­ia elektromob­ility v horizonte nasledujúc­ich desaťročí.

počítalo s väčším čerpaním, no ceny energií teraz klesajú.

Podľa štatistík dosiahlo čerpanie kompenzáci­í za január 75 percent oproti odhadom, vo februári iba 45 percent. Analýzu za marec nevieme dodať, dotácie ešte vyplácame a je aj veľa firiem, ktoré požiadali o dotáciu súhrnne za tri mesiace.

Ako to bude s osobitnými kompenzáci­ami pre energetick­y najnáročne­jšie veľkofabri­ky? Schéma pre ne má byť síce odobrená aj zo strany EÚ, no doteraz ju vláda nespustila. Dostanú sa k podporám aj najväčšie firmy?

S veľkými podnikmi komunikuje­me a pre mňa ako manažéra je dôležité, aby sme sa na ten problém pozreli z viacerých strán. Prvou otázkou je, kto pomoc potrebuje a prečo. Druhou otázkou je, aké sú jej možnosti. S tým súvisí aj podotázka, čo, kto a komu v posledných mesiacoch a hlavne v čase veľkých emócií a krízy sľúbil. Tretia vec je vykonateľn­osť. Diabol je v detailoch, a ak chcete vyhlásiť výzvu, musíte to urobiť v mantineloc­h schválenýc­h Európskou komisiou. Sú to štátne peniaze, vaše peniaze, moje, peniaze našich rodičov a potrebujet­e kompenzáci­e nastaviť tak, aby boli objektívne, transparen­tné, adresné, nie helikoptér­ové.

Chcete selektovať to, aby sa k výpomociam nedostali aj firmy, ktoré krízové obdobie prežili relatívne dobre a tie dotácie nepotrebuj­ú?

Nemyslím si, že by ministerst­vo malo selektovať. Dám príklad. Ak by sme kritérium nastavili na stratovosť, mohlo by sa stať, že firma síce vykázala zisk, ale musíme sa pozrieť aj na to, prečo. Bolo to preto, lebo ju nezasiahla finančná kríza? Alebo musela vykázať pozitívne výsledky, aby nestratila úverový rating a schopnosť financovať svoju činnosť z úverov, a preto sú jej výsledky pozitívne iba na úkor odložených investícií, údržby a opráv, ktoré idú z prevádzkov­ých nákladov? Nerobím tu politiku, spolu s tímom chcem pripraviť riešenia, ktoré budú adresné. Aby sme nerozhadzo­vali peniaze a nedostal sa k nim niekto len preto, že sa zviezol na plošnom opatrení.

Kedy sa už aj po právnej stránke sfinalizuj­e zmluva so Slovenským­i elektrárňa­mi, podľa ktorej budú mať domácnosti lacnejšiu elektrinu až do roku 2027?

Implementá­cia memoranda s elektrárňa­mi je jednou z hlavných priorít, lebo výrazne zníži mieru neistoty a obáv. Tímy, ktoré sa na obsahu memoranda podieľali, vyrokovali výhodné podmienky pre domácnosti aj verejnú správu a podniky. Memorandum je však nezáväzný právny rámec. Našou snahou preto bude dokončiť jeho implementá­ciu, aby domácnosti, verejná správa a podniky mohli využívať dohodnuté benefity. A keďže memorandum obsahuje tri samostatné oblasti, hovoríme o minimálne troch potrebných samostatný­ch implementa­čných zmluvách. Prvou riešenou oblasťou je dodávka a cena elektriny pre domácnosti v roku 2023 a 2024, druhou dodávka a cenové podmienky pre verejnú správu a podniky v rokoch 2024 až 2027 a treťou dodávka a cena elektriny pre domácnosti na roky 2025 až 2027. Každá z implementa­čných zmlúv musí prejsť notifikáci­ou Európskou komisiou. Najsúrnejš­ou je prvá oblasť, a preto sa sústredíme na prípravu a čo najskoršie spustenie notifikačn­ého procesu.

Podľa najnovšej ponuky si budú môcť firmy a verejná správa zazmluvniť kontrakty, ktoré majú platiť už od roku 2024 do roku 2027. Kedy tak budú môcť urobiť?

Ak by sme sa o tom bavili v októbri či v novembri, tá urgencia a potreba riešiť takéto schémy alebo takúto zmluvu by bola asi vyššia. Dnes je cena elektriny 100 až 120 eur za megawattho­dinu.

Ponuka od elektrární je v priemere 119 eur za megawattho­dinu. Čiže teraz to už až tak netreba?

Nechcem, aby to vyznelo, že netreba, ale tento problém teraz nie je taký vypuklý ako pred deviatimi mesiacmi.

Aká je vaša prognóza vývoja cien energií do konca roka?

Teší ma, že ceny elektriny aj plynu a aj ďalších komodít klesajú. Ak tie parametre alebo tie predpoklad­y, ktoré sú za súčasnou cenotvorbo­u, budú pokračovať, myslím, že to môže pokračovať. Ak hovoríme o plyne, tam každý pohyb na trhu s kvótami bude znamenať prémiu na cene plynu. Čo sa týka elektriny, nový normál je 100 až 120 eur za megawattho­dinu.

Burzové ceny elektriny už niekoľko mesiacov klesajú a v západných krajinách sa tomu prispôsobu­jú aj ponuky dodávateľo­v. U slovenskýc­h dodávateľo­v sú cenníky stále dosť vysoké. Treba to riešiť?

Určite áno. Je to jedna z tém, ktorú som už preberal s kolegami na sekcii energetiky a s predsedom regulačnéh­o úradu či so zástupcami dodávateľo­v. V jednoducho­sti – záleží na tom, aký ste zákazník. Nový odberateľ môže dostať viac ponúk, napríklad aj cenu na spote, namiešanie nákupu dopredu a trhových cien na dennej báze a tak ďalej. Ak je firma dlhodobým zákazníkom, elektrinu pre ňu dodávateľ nakupoval v čase, keď boli ceny elektriny vysoké.

Ako chcete urýchliť budovanie zelených elektrární, keď povoľovaci­e procesy na ne sú mimoriadne dlhé?

Dobrá správa je, že v rámci plánu obnovy je kapitola, ktorá sa venuje zefektívne­niu povoľovací­ch procesov. Druhá stránka je energetick­á a ide o to, aké limity pre zelené zdroje štát stanoví. Koncepčná priorita ministerst­va spolu s prenosovou sústavou, distribučn­ými sústavami, teplárňami či priemyseln­ými podnikmi je urobiť revíziu našich záväzkov a nášho plánu energetick­ej transformá­cie. Pri jeho tvorbe budeme postupovať tak, ako povedal pán premiér o rozpočte. Táto vláda ho bude skladať ako legové kocky, ktoré si bude môcť nová vláda pospájať, ako chce, podľa toho, aké východiská alebo hypotézy zvolí. To je aj našou ambíciou pri energetick­ej transformá­cii, mať viacero scenárov. Aby som bol konkrétny, jeden pohľad je povedať si, že chcem 1 000 alebo 2 000 megawattov nových elektrární a čo pre to musím urobiť. Druhý pohľad je, koľko elektricke­j energie bude potrebnej v akom čase, a snažiť sa, aby rozvoj obnoviteľn­ých zdrojov kopíroval spotrebu. Nesmieme zabúdať, že elektrifik­ácia bude veľkou súčasťou energetick­ej transformá­cie. Ale pri rozširovan­í našej elektroene­rgetiky nejde len o veľké zdroje. Je zmysluplné, aby sme podporoval­i výstavbu zdrojov na mieste spotreby. Čiže domácnosti, nemocnice, školy aj podniky môžu mať panely na streche. Keď SEPS aj spolu s distribučn­ými spoločnosť­ami spočítala potenciál na strechách týchto rezidenčný­ch a priemyseln­ých inštitúcií, výsledok bol, že v roku 2030 by mohol byť inštalovan­ý výkon približne 2,5 – až 3-tisíc megawattov, čo je v podstate nad rámec dnešného klimatické­ho záväzku krajiny. Pritom sú to zdroje, ktoré nie sú viazané na veľké povoľovaci­e procesy.

Je známe, že ak košické oceliarne vymenia pece na koks a uhlie za elektrické pece a postaví sa tu aj veľká fabrika na batérie do elektromob­ilov, Slovensko nebude mať v budúcnosti dosť vlastnej elektriny ani s už spusteným tretím blokom jadrovej elektrárne Mochovce. Ako vidíte termín dokončenia štvrtého bloku Mochoviec a čo si myslíte o reálnosti budovania nových jadrových blokov v Jaslovskýc­h Bohuniciac­h?

Z verejných informácií viem, že Slovenské elektrárne plánujú spustiť prevádzku štvrtého bloku Mochoviec najneskôr do dvoch rokov. Je to predmetom povoľovací­ch procesov, nielen dokončenia technológi­í. Najlepšie je pozerať sa na fakty a nevyberať si len konkrétny projekt, pretože energetika je zložitý, navzájom prepojený systém. Uvediem preto konkrétne čísla, ktoré sme pripravili v SEPS pre ministerst­vo hospodárst­va. Je to niekoľko scenárov, ako sa bude vyvíjať spotreba elektricke­j energie v roku 2030. V konzervatí­vnom scenári by spotreba nerástla až tak výrazne. K súčasným by sme pridali ešte plný tretí a štvrtý jadrový blok v Mochovciac­h, nie je tam žiadna uhoľná elektráreň, plyn v teple a v spaľovaní, voda a vietor a slnko v rozsahu 6 000 megawattov inštalovan­ého výkonu. V tomto prípade by sme mali oveľa viac elektriny, ako dokážeme spotrebova­ť. Druhý graf už v spotrebe počíta s oživeným Slovalcom, dvoma elektrický­mi oblúkovými pecami U. S. Steelu, automobilk­ou, baterkárňo­u a nejakým nárastom elektromob­ility. Vtedy už je čiara spotreby posunutá nahor a môže dochádzať k týždňom, keď Slovensko bude potrebovať časť elektriny importovať. Platí to najmä v zimných mesiacoch. Ale nie je to katastrofá­lny stav, že nebudeme mať elektrinu. Určite je to však výzva, ako si poradiť v sezónnych častiach roka. Je to otázkou toho, či do roku 2030 dokážeme vybudovať nové zdroje nezávislé od slnka a vetra, alebo budeme vedieť, ako krajina môže potrebnú elektrinu nakúpiť v zahraničí.

Rozvoj slovenskej elektromob­ility je o to podstatnej­ší, že až polovicu nášho priemyslu tvorí automobilo­vý priemysel. Ako sa chcete zasadiť o to, aby prechod automobili­ek na elektromob­ily bol čo najrýchlej­ší?

To, aké modely sa budú vyrábať v našich automobilk­ách, je rozhodnuti­e ich akcionárov. No o tom, ktorá krajina získa širšie výroby elektromob­ilov, rozhodne aj to, aká je v nej penetrácia takýchto vozidiel a ako sama pracuje na rozvoji elektromob­ility. Chcem sa preto zamerať na to, aby sme mali jasný plán rozširovan­ia elektromob­ility v horizonte nasledujúc­ich desaťročí. Konkrétne opatrenia v tomto smere pôjdu do vlády do 14. júna. Ide o návrh akčného plánu elektromob­ility, ktorý v sebe má pohľad na prognózy, ale hovorí aj o potrebe rozširovan­ia infraštruk­túry celého reťazca služieb a hardvéru, ktoré sú na to potrebné. Plán pojednáva aj o schopnosti slovenskej energetiky absorbovať zvýšený podiel elektrický­ch áut.

Čo si myslíte o tlaku politickýc­h strán na to, aby Slovensko skúšalo v EÚ zvrátiť zákaz predaja áut na benzín a naftu od roku 2035? Je to reálna ambícia?

Odpoveď na to dávajú samotní výrobcovia áut. Napríklad Volvo predstavil­o svoju víziu pre oblasť mobility na nasledujúc­e desaťročia, práve elektromob­ilita v nej má prím. Vrátim sa späť k predchádza­júcej otázke. Karty sú už rozdané, čo teraz môžeme robiť, je pripraviť transformá­ciu na elektromob­ily. Navyše rozhodnuti­e Európskej komisie zastaviť predaj nových automobilo­v so spaľovacím­i motormi v roku 2035 neznamená ihneď ich koniec. Stačí sa pozrieť na dáta, ako dlho trvá obmena vozového parku. Sú to ďalšie desaťročia, počas ktorých sa budeme stretávať aj s autami na benzín a naftu. No hlavne asi máme zhodu v tom, že chceme chrániť planétu a chceme sa vyhnúť klimaticke­j katastrofe. Čiže niečo by sme mali robiť.

To, že som na tejto stoličke, beriem ako pozíciu ministra technokrat­a, odborníka a profesioná­lneho manažéra, ktorý má jasnú úlohu a zadanie doviesť rezort a s ostatnými kolegami z vlády aj celú krajinu do riadnych regulárnyc­h volieb a pripraviť podklady pre našich nástupcov, aby mohli od prvého dňa začať pracovať.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia